Рішення
від 29.06.2011 по справі 4/140пд
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

29.06.11 р. Сп рава № 4/140пд

Представниками сторін не надані письмові клопотання про здійснення технічної фік сації судового процесу. Відп овідно до статті 81-1 ГПК Україн и складається протокол судов ого засідання.

Господарський суд Донецьк ої області у складі головуюч ого судді Гринько С.Ю. при секр етарі судового засідання Кун дель В.Г., розглянувши у відкри тому судовому засіданні мате ріали позовної заяви:

за участю представників ст орін:

від позивача - ОСОБА_1 - нач. юр.служби за довіреніс тю від 30.12.2010р.,

від відповідача - ОСОБА _2 - адвокат за довіреністю від 30.05.2011р.(не явилась),

за позовом - Комунал ьного підприємства „Компані я „Вода Донбасу” м. Донецьк в о собі

відокремл еного підрозділу Красноармі йського регіонального вироб ничого

управлінн я Комунального підприємства „Компанія „Вода Донбасу”

м. Красноар мійськ

до відповідача - Об' єднан ня співвласників багатоквар тирного будинку „Лазур” м. Но вогродівка

про зобов' язання відпові дача укласти договір про над ання послуг з централізовано го питного водопостачання та водовідведення від 17.03.2011р. б/н з позивачем

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, КП “Компанія “Вода Донбасу” м. Донецьк в особі ВП Красноармійського регіонал ьного виробничого управлінн я КП „Компанія „Вода Донбасу ” м. Красноармійськ, звернувс я до господарського суду Дон ецької області з позовом до О СББ „Лазур” м. Новогродівка п ро зобов' язання останнього укласти договір про надання послуг з централізованого п итного водопостачання та вод овідведення від 17.03.2011р. б/н з поз ивачем.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на обов' язковість, в силу зако ну, укладення договору про на дання послуг з питного водоп остачання мешканцям багаток вартирних житлових будинків , направлення проекту догово ру про надання послуг з центр алізованого питного водопос тачання та водовідведення ві д 17.03.2011р. б/н відповідачеві для п ідписання та не підписання о значеного договору відповід ачем.

Як на правову підставу заяв леного позову позивач посила ється на ст. 179, 187 ГК України, Зак они України “Про питну воду т а питне водопостачання”, “Пр о житлово-комунальні послуги ”.

Відповідач не погоджуєтьс я з вимогами позову, вважаючи їх безпідставними, оскільки споживачі будинку, який знах одиться на його балансі і від повідно до якого заявлений п озов, повинні самостійно укл адати договори з постачальни ком, так як всі споживачі явля ються законними володарями к вартир в цьому будинку. Предм етом спірного договору є над ання послуг з централізовано го питного водопостачання та водовідведення, а відповіда ч не користується питною вод ою, яку подає позивач на будин ок, а за цим вважає, що ним не по рушуються права і інтереси п озивача.

31.05.2006р. оголошувалась перерв а відповідно до ст..77 ГПК Украї ни на 16.06.2010р. на 10-40годин, про що бу ли попереджені представники сторін в судовому засіданні . Представник відповідача бе з поважних причин не явився в судове засідання.

Господарський суд не позбавлений права вирішити спір без явки представника в ідповідача на достатніми і н аявними в матеріалах справи документах на підставі ст.75 ГП К України.

Оцінюючи надані сторонами документи, заслухавши поясн ення представників сторін, г осподарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

2

Причиною виникнення даног о спору є питання щодо наявно сті правових підстав для зоб ов' язання відповідача укла сти договір про надання посл уг з централізованого питног о водопостачання та водовідв едення від 17.03.2011р. б/н, запропоно ваного в редакції позивача.

Позивачем у відповідності до ст. 181 Господарського кодек су України 29.03.2011р. направлено ОС ББ „Лазур” м. Новогродівка пр оект договору про надання по слуг з централізованого питн ого водопостачання та водові дведення від 17.03.2011р. б/н.

29.04.2011р. на адресу позивача над ійшов лист, де ОСББ „Лазур” м. Новогродівка зазначає, що на його адресу надійшов проект спірного договору, але остан ній не вбачає необхідності в укладенні договору та відмо вляється від укладення догов ору про надання послуг з цент ралізованого питного водопо стачання та водовідведення в ід 17.03.2011р. б/н.

У зв' язку з тим, що сторони не підписали договір про над ання послуг з централізовано го питного водопостачання та водовідведення від 17.03.2011р. б/н К П “Компанія “Вода Донбасу” з вернулося до господарського суду із вимогою про спонукан ня укласти договір про надан ня послуг з централізованого питного водопостачання та в одовідведення від 17.03.2011р. б/н.

Вимоги позивача підлягают ь задоволенню з огляду на нас тупні підстави.

Порядок укладання договор ів визначений ст.ст. 179-188 Господ арського кодексу України.

В силу ч.3 ст.179 Господарськог о кодексу України укладання господарського договору є об ов' язковим для сторін, якщо він заснований на державном у замовленні, виконання яког о є обов' язком для суб' єкт а господарювання у випадках, передбачених законом, або іс нує пряма вказівка закону що до обов' язковості укладенн я договору для певних катего рій суб' єктів господарюван ня чи органів державної влад и або органів місцевого само врядування.

Відповідно до ч.4 цієї ж стат ті при укладенні господарськ их договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлен ня, примірного договору, реко мендованого органом управлі ння суб' єктам господарюван ня для використання при укла денні ними договорів, типово го договору, затвердженого К абінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених з аконом, іншим органом держав ної влади.

Особливості укладання гос подарських договорів на осно ві примірних і типових догов орів передбачені ст.184 ГК Укра їни. Так, відповідно до ч.3 ст.184 Г К України укладення господар ських договорів на основі пр имірних і типових договорів повинно здійснюватися з доде ржанням умов, передбачених с таттею 179 цього Кодексу, не іна кше як шляхом викладення дог овору у вигляді єдиного доку мента, оформленого згідно з в имогами статті 181 цього Кодекс у та відповідно до правил, вст ановлених нормативно-правов ими актами щодо застосування примірного або типового дог овору.

Згідно ст. 187 ГК України спори , що виникають при укладання г осподарських договорів за де ржавним замовленням, або дог оворів, укладення яких є обов ' язковим на підставі закону та в інших випадках, встановл ених законом, розглядаються судом.

Відповідно до вимог пункті в 4 і 5 статті 181 Господарського кодексу України за наявності заперечень щодо окремих умо в договору сторона, яка одерж ала проект договору, складає протокол розбіжностей, про щ о робить застереження у дого ворі, та у двадцятиденний стр ок надсилає другій стороні д ва примірника протоколу розб іжностей разом з підписаним договором. Сторона, яка одерж ала протокол розбіжностей до договору, зобов' язана прот ягом двадцяти днів розглянут и його, в цей же строк вжити за ходи для врегулювання розбіж ностей з другою стороною та в ключити до договору всі прий няті пропозиції, а ті розбіжн ості, що залишилися неврегул ьованими, передати в цей же с трок до суду, якщо на це є згод а другої сторони.

Водопостачання та водовід ведення за змістом ст.1, ст. 13 За кону України “Про житлово-ко мунальні послуги” є одним із видів комунальних послуг.

Згідно ст. 19 Закону України “ Про житлово-комунальні послу ги” учасниками відносин у сф ері житлово-комунальних посл уг є: власник, споживач, викона вець, виробник. Відносини між учасниками договірних відно син у сфері житлово-комуналь них послуг здійснюється викл ючно на договірних засадах.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про житлово-комунальн і послуги” виконавець - суб'є кт господарювання, предмето м діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умо в договору.

Відповідно до Правил надан ня населенню послуг з водо- те плопостачання та водовідвед ення, затверджених Постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005року, які визначають відносини між споживачами і виконавцями у наданні послу г з централізованого холодно го та гарячого водопостачанн я, теплопостачання (централь не опалення) та водовідведен ня, споживач - це наймач (власн ик) квартири (приватного буди нку), якому надаються послуги з централізованого холодног о та гарячого водопостачання , теплопостачання та водовід ведення у житловому фонді та

3

підсобних приміщеннях; вик онавець - житлово-експлуата ційна та водо-теплопостачаль на, каналізаційна або інше пі дприємство і організація, як і безпосередньо надають спож ивачеві комунальні послуги; виробник послуг - підприємс тва водопровідно-каналізаці йного господарства, комуналь ної енергетики та інші, що вир обляють послуги з водо-, тепло постачання; постачальник пос луг - підприємство, що одерж ує послуги від виробника та п остачає їх виконавцеві або с поживачеві.

Крім того відповідно до Зак ону України “Про житлово-ком унальні послуги” виконавце м є суб'єкт господарювання, пр едметом діяльності якого є н адання житлово-комунальної п ослуги споживачу відповідно до умов договору; виробником є суб'єкт господарювання, яки й виробляє або створює житло во-комунальні послуги; внутр ішньобудинковими системами є мережі, арматура на них, при лади та обладнання, засоби об ліку та регулювання споживан ня житлово-комунальних послу г, які знаходяться в межах буд инку, споруди.

Наведе свідчить про те, що в ідносини між сторонами даног о спору з приводу умов з центр алізованого питного водопос тачання та водовідведення ме шканцям багатоквартирних бу динків, згідно договору від 17. 03.2011р. б/н, регулюються, зокрема, положеннями Господарського кодексу України, а також чинн ими Правилами надання населе нню послуг з водо- теплопоста чання та водовідведення, Пра вилами користування система ми комунального водопостача ння і водовідведення, Законо м України “Про житлово-комун альні послуги”, зі змісту яки х вбачається, що позивач - виро бник (постачальник) послуг, а в ідповідач - виконавець, яки й одночасно є і споживачем (аб онентом) у розумінні Правил к ористування системами комун ального водопостачання і вод овідведення, якими передбаче ний єдиний та обов' язковий порядок відпускання води та приймання стічних вод лише ш ляхом укладання договору.

Відповідно до вимог ст. 29 Зак ону України “Про житлово-ком унальні послуги” договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між влас ником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансо утримувачем. Виробник не укл адає договори із власниками квартир, орендаторами, кварт иронаймачами. На підставі п. 1 ч. 2 ст. 22 Закону, Виробник зобов ' язаний укласти договір з в иконавцем (споживачем) про ум ови надання житлово-комуналь них послуг.

Згідно до приписів ст. 19 Зако ну України “Про питну воду та питне водопостачання” посл уги з питного водопостачан ня надаються споживачам пі дприємством питного водопос тачання на підставі договору з: підприємствами, установам и, організаціями, що безпосер едньо користуються централі зованим питним водопостачан ням; підприємствами, установ ами або організаціями, у повн ому господарському віданні а бо оперативному управлінні я ких перебуває житловий фонд і до обов'язків яких належить надання споживачам послуг з питного водопостачання та в одовідведення.

Відповідно до ст.. 19, 22, 24 Закону України „Про житлово-комуна льні послуги”, відносини між учасниками договірних відно син у сфері житлово-комуналь них послуг здійснюється викл ючно на договірних засадах.

Тобто, надання послуг з питн ого водопостачання та водові дведення здійснюється викл ючно на підставі укладеного договору, укладання якого мо жливо, зокрема з виконавцями житлово-комунальних послуг. З вказаних норм вбачається, щ о позивач є постачальником к омунальних послуг з водопост ачання та водовідведення, а в ідповідач є виконавцем послу г з водопостачання та водові дведення.

Господарський суд виходит ь з того, що відповідачем не до ведено господарському суду і снування підстав, передбачен их викладеними нормами закон ів України, які б мали правови м наслідком можливість відмо ви позивачу в укладанні спір ного договору на умовах, запр опонованих в його редакції.

Дослідивши зміст спірного договору, судом встановлено , що останній містить всі істо тні умови передбачені для до говорів про надання послуг з питного водопостачання та в одовідведення, які визначені ст. 180 ГК України та ст. 20 Закону України “Про питну воду та пи тне водопостачання”, п.2 Прави л користування системами цен тралізованого комунального водопостачання та водовідве дення в населених пунктах Ук раїни.

Зміст спірного договору пр о надання послуг з централіз ованого питного водопостача ння та водовідведення від 17.03.20 11р. б/н викладено позивачем у в ідповідності з вимогами чинн ого законодавства.

З огляду на вище викладене, господарський суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані , доведені належним чином та п ідлягають задоволенню.

Нормами статті 187 Господар ського кодексу України врег ульовано питання стосовно то го, що моментом укладення спі рного Договору є день набран ня законної сили рішенням го сподарського суду Донецької області у справі.

4

Приймаючи до уваги, що з вин и відповідача виник цей спір , на нього покладаються судов і витрати.

На підставі Законів Україн и „Про питну воду та питне вод опостачання”, „Про житлово-к омунальні послуги”, Правил к ористування системами центр алізованого комунального во допостачання та водовідведе ння в населених пунктах Укра їни, затверджених наказом Мі ністерства з питань житлово- комунального господарства в ід 27.06.2008р. №190, статей 179-181 Господарс ького кодексу України та, кер уючись статтями 75,49,82,84,81-1,85 ГПК Укр аїни, господарський суд -

В и р і ш и в:

Позовні вимоги Комунально го підприємства „Компанія „В ода Донбасу” м. Донецьк в особ і відокремленого підрозділ у Красноармійського регіона льного виробничого управлін ня Комунального підприємств а „Компанія „Вода Донбасу” м . Красноармійськ до Об' єдна ння співвласників багатоква ртирного будинку „Лазур” м. Н овогродівка про зобов' язан ня відповідача укласти догов ір про надання послуг з центр алізованого питного водопос тачання та водовідведення ві д 17.03.2011р. б/н з позивачем задовол ьнити в повному обсязі.

Зобов' язати Об' єднання співвласників багатокварти рного будинку „Лазур” м. Ново гродівка, вул. О. Кошевого, 30, ЄД РПОУ 36634543 підписати з Комуналь ним підприємством „Компанія „Вода Донбасу” м. Донецьк-83001, в ул. Артема, 85, ЄДРПОУ 00191678 в особі відокремленого підрозділу К расноармійського регіональ ного виробничого управління Комунального підприємства „ Компанія „Вода Донбасу” м. Кр асноармійськ-85300, вул. Дніпропе тровська, 11, ЄДРПОУ 35397811 договір про надання послуг з централ ізованого питного водопоста чання та водовідведення від 17.03.2011р. б/н.

Стягнути з Об' єднання спі ввласників багатоквартирно го будинку „Лазур” м. Новогро дівка, вул. О. Кошевого, 30, ЄДРПО У 36634543 на користь Комунального підприємства „Компанія „Вод а Донбасу” м. Донецьк-83001, вул. Ар тема, 85, ЄДРПОУ 00191678 в особі відок ремленого підрозділу Красно армійського регіонального в иробничого управління Комун ального підприємства „Компа нія „Вода Донбасу” м. Красноа рмійськ-85300, вул. Дніпропетровс ька, 11, ЄДРПОУ 35397811 витрати по спл аті державного мита в сумі 85,00г рн. та 236,00грн. витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

Суддя Гринько С.Ю.

Рішення господарського су ду, повний текст якого оголош ений та підписаний 29.06.2011року, мо же бути оскаржено до Донецьк ого апеляційного господарсь кого суду через місцевий гос подарський суд.

Надруковано 3 примірник а:

1 - суду,

1 - позивачу,

1 - відповідачу

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено05.07.2011
Номер документу16545749
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/140пд

Постанова від 16.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 05.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Рішення від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

Рішення від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні