Рішення
від 12.09.2011 по справі 4/140пд(13/126пд)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.11 С права № 4/140пд(13/126пд)

Суддя Ворожцов А.Г., р озглянувши матеріали справи за позовом

Об' єднання підприємств "Український музичний альян с", м. Київ

до Дочірнього підприємс тва ТОВ "Трейд-Експрес", м. Пе рвомайськ Луганської област і

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідач а - Асоціація "Укртелемер ежа", м. Донецьк

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідач а - Товариство з обмежено ю відповідальністю "Нова тел евізійна група", м. Київ

про зобов' язання уклас ти договір

в присутності представник ів:

від позивача - ОСО БА_1, дов. б/н від 01.08.11,

від відповідача - ОСОБ А_2, дов. б/н від 25.08.11, ОСОБА_3, дов. б/н від 25.08.11,

від 3-ї особи, Асоціації "Укр телемережа" - не прибув,

від 3-ї особи, ТОВ "Нова телев ізійна група" - не прибув

в с т а н о в и в:

суть спору: позива чем подано позов про зобов'яз ання відповідача укласти з п озивачем договір про виплату винагороди (роялті) за публіч не сповіщення (публічне повт орне сповіщення) зафіксовани х у фонограмах, відеограмах в иконань, фонограм, відеограм , опублікованих з комерційно метою та їх примірників.

Відповідач, ДП ТОВ "Т рейд-Експрес", відзивом на поз овну заяву, поданим у судовом у засіданні 12.09.11, проти позову з аперечує з наступних підстав .

1) обов' язковість укладенн я спірного договору не відпо відає вимогам ст.ст. 179, 187 ГК Укр аїни.

2) використання фонограм, ві деограм без використання мат еріальних носіїв, на яких зап исані звуки або зображення, п рактично неможливо, що випли ває з положень ст. 1 Закону Укр аїни "Про авторське право і су міжні права" (далі - Закон п ро авторське право).

3) відповідач не погоджуєтьс я із зауваженнями ВГСУ, які мі стяться в постанові від 15.12.09, ос кільки вони не відповідають суті спірних правовідносин.

4) щодо змісту запропоновано го позивачем договору:

- всупереч положенню ст. 43 Зак ону про авторське право пози вач виклав умови п. 1.2, пп. 2.1.2 дого вору про обов' язок сплачува ти винагороду не тільки за ко мерційне використання фоног рам, відеограм, виконань без з годи виробників та виконавці в, а й у всіх без виключення ви падках, навіть тоді, коли вико ристання цих об' єктів суміж них прав у програмах організ ацій мовлення, а також відпов ідачем, здійснюється за згод ою суб' єктів цих суміжних п рав,

- проектом договору не визна чає спосіб, в який відповідач повинен використовувати пев ні об' єкти суміжних прав (ч. 1 ст. 43 Закону про авторське пра во),

- умовою п. 3.1 договору не визн ачено права на використання яких саме виконань, яких саме виконавців або фонограм, від еограм та яких саме виробник ів надаються відповідачу,

- умови пп. 2.1.1, п. 3.2 проекту дого вору щодо сповіщення каналів мовлення не відповідають пр иписам ст. 43 Закону про авторс ьке право та постанові КМУ Про внесення змін до постано ви Кабінету Міністрів Україн и від 18 січня 2003 року № 71 від 2 к вітня 2009 року № 450 (далі - Пост анова КМУ), які не мають нія кого відношення до спірних в ідносин,

- умовою п. 6.1 договору позива ч необґрунтовано встановлює штрафні санкції за ненаданн я відповідачем звіту про спо віщені канали.

3-ті особи проти задо волення заперечують з підста в викладених у відзивах, які м істяться у матеріалах справи .

Як свідчать матеріали спра ви, позивач є уповноваженою о рганізацією, яка здійснює зб ір і розподіл винагороди (роя лті) за такі види комерційног о використання фонограм, від еограм, опублікованих з коме рційною метою:

- публічне сповіщення, в ефі р,

- публічне сповіщення по про водах (через кабель).

Це підтверджується свідоц твом про визначення організа ції колективного управління уповноваженою організацією № 6/У0 від 02.04.09 та № 2 від 07.10.03.

Відповідач має ліцензію пр овайдера програмної послуги та надає програмні послуги а бонентам з перегляду пакетів програм, використовуючи для передавання цих програм рес урси багатоканальних телеме реж.

Зокрема відповідач розпов сюджує телепрограми одержан і за договорами від третіх ос іб - ТОВ "Нова телевізійна гр упа" та Асоціації "Укртелемер ежа".

10 лютого 2009 року позивач лист ом № 01-09/02/09 звернувся до відпові дача з пропозицією укласти д оговір № 01-09/02/09/К про виплату вин агороди (роялті) за публічне с повіщення (публічне повторне сповіщення) зафіксованих у ф онограмах, відеограмах викон ань, відеограм, опубліковани х з комерційною метою, та їх пр имірників.

Предметом вказаного догов ору є обов' язок відповідача сплачувати позивачу винагор оду (роялті) за використання з афіксованих у фонограмах та відеограмах виконань, фоногр ам та відеограм, опублікован их з комерційною метою, ї їх пр имірників в розмірі та поряд ку, визначених законодавство м України та договором, для ви плати суб' єктам суміжних пр ав.

Згідно з п. 2.1 зазначеного дог овору відповідач зобов' яза ний подавати позивачу звіт з зазначенням каналів та трив алості сповіщення каналів мо влення, які публічно сповіщу валися (публічно повторно сп овіщувались) відповідачем пр отягом звітного кварталу.

Відповідач зобов' язаний щомісячно сплачувати позива чу винагороду (роялті) з публі чне сповіщення (публічне пов торне сповіщення) шляхом тра нсляції і ретрансляції зафік сованих у фонограмах і відео грамах виконань, фонограм та відеограм, опублікованих з к омерційною метою, та їх примі рників, у передачах кабельно го телебачення, у розмірі 5 % ві дсотків доходів з того виду д іяльності, у процесі якої зді йснюється використання суб' єктів суміжних прав.

Відповідач, одержавши прое кт договору, з ним не погодивс я та не підписав його.

Позивач звернувся до госпо дарського суду Луганської об ласті з позовом, який обґрунт овує тим, що укладення спірно го договору є обов' язковим для сторін в силу положень ст . 43 Закону про авторське право та постанови КМУ № 71 від 18 січн я 2003 року "Про затвердження роз міру винагороди (роялті) за ви користання опублікованих з к омерційною метою фонограм і відеограм та порядку її випл ати".

Відповідач та треті особи п роти задоволення позову запе речують, посилаючись на те, що укладення договору в силу за кону не є для відповідача обо в' язковим, умови договору н е відповідають чинному закон одавству, відповідач не здій снює комерційного використа ння і відеограм та фонограм.

Оцінивши матеріали спра ви, доводи та заперечення уча сників судового процесу, суд вважає наступне.

Спірні правовідносини сто суються наявності чи відсутн ості правових підстав для зо бов'язання відповідача уклас ти з позивачем договір про ви плату винагороди за комерцій не використання об'єктів сум іжних прав.

Відповідно до частини трет ьої статті 179 ГК України уклад ення господарського договор у є обов'язковим для сторін, як що він заснований на державн ому замовленні, виконання як ого є обов'язком для суб'єкта г осподарювання у випадках, пе редбачених законом, або існу є пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення до говору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самовряду вання.

Згідно з частиною першою ст атті 43 Закону про авторське пр аво допускається без згоди в иробників фонограм (відеогра м), фонограми (відеограми) яких опубліковані для використан ня з комерційною метою, і вико навців, виконання яких зафік совані у цих фонограмах (віде ограмах), але з виплатою винаг ороди, таке пряме чи опосеред коване комерційне використа ння фонограм і відеограм та ї х примірників: а) публічне вик онання фонограми або її прим ірника чи публічну демонстра цію відеограми або її примір ника; б) публічне сповіщення в иконання, зафіксованого у фо нограмі чи відеограмі та їх п римірниках, в ефір; в) публічне сповіщення виконання, зафік сованого у фонограмі чи віде ограмі та їх примірниках, по п роводах (через кабель).

Частинами другою і третьою цієї ж статті встановлено, що збирання винагороди за вико ристання фонограм (відеограм ), що зазначені у частині перші й цієї статті, і контроль за їх правомірним використанням з дійснюються визначеними Уст ановою уповноваженими орган ізаціями колективного управ ління. Зібрані кошти розподі ляються між організаціями ко лективного управління, які є на обліку в Установі, на основ і договорів, які уповноважен і організації укладають з ус іма організаціями колективн ого управління. Розмір вин агороди за використання фоно грам (відеограм), що зазначені у частині першій цієї статті , порядок та умови її виплати в изначаються Кабінетом Мініс трів України.

Постановою КМУ від 18.01.03 № 71 за тверджено Розмір, порядок та умови виплати винагороди (роялті) за комерційне викори стання опублікованих з комер ційною метою фонограм, відео грам, їх примірників та зафік сованих у них виконань (дал і - Порядок).

Відповідно до пункту 1 розді лу ІІ Порядку він визначає пр оцедуру нарахування і виплат и винагороди (роялті) за комер ційне використання опубліко ваних з комерційною метою фо нограм, відеограм, їх примірн иків та зафіксованих у них ви конань без згоди осіб, які від повідно до законодавства про авторське право і суміжні пр ава можуть управляти майнови ми правами на зазначені об'єк ти суміжних прав, а також проц едуру розподілу (виплати) зіб раної винагороди (роялті) між зазначеними особами.

За приписами пункту 3 розділ у ІІ Порядку до юридичних і фі зичних осіб, які здійснюють к омерційне використання опуб лікованих з комерційною мето ю фонограм, відеограм, їх прим ірників та зафіксованих у ни х виконань належать юридичні особи, у тому числі державні т а комунальні телерадіоорган ізації, які здійснюють публі чне сповіщення (публічне пов торне сповіщення) шляхом тра нсляції і ретрансляції зазна чених об'єктів суміжних прав у передачах ефірного, супутн икового, кабельного телебаче ння та радіомовлення або чер ез Інтернет, зокрема, прова йдери програмної послуги , а також інші суб'єкти господа рювання.

Згідно з пунктом 4 розділу І І Порядку суб'єкти комерційн ого використання зобов'яз ані до початку здійснення ко мерційного використання опу блікованих з комерційною мет ою фонограм, відеограм, їх при мірників та зафіксованих у н их виконань укласти з уповно важеною організацією колект ивного управління, що визнач ена в установленому порядку МОН, договір про виплату вина городи (роялті) за пряме аб о опосередковане комерційне використання опублікованих з комерційною метою фоногра м, відеограм, їх примірників т а зафіксованих у них виконан ь.

Існування договору вимага ла й редакція Порядку, що діял а на час виникнення спірних п равовідносин.

Вирішуючи цей спір, суд вра ховує наступне.

Ш Постановою Киї вського апеляційного адміні стративного суду від 16.06.11 по сп раві № 2-а-480/10/2670 була скасована по станова Окружного адміністр ативного суду м. Києва від 23.03.10, якою частково був задоволени й позов суб' єкта підприємни цької діяльності Сіваченко В.М. до Кабінету Міністрів Укр аїни щодо оскарження окремих положень постанови КМУ в час тині зобов' язання суб' єкт ів комерційного використанн я до початку здійснення коме рційного використання опубл ікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, їх примі рників та зафіксованих у них виконань укласти договір з у повноваженою організацією к олективного управління,

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ГПК Ук раїни господарський суд вирі шує господарські спори на пі дставі Конституції України, Закону України "Про господар ські суди", цього Кодексу, інши х законодавчих актів України …

В рішенні Конституційного Суду України у справі за конс титуційним зверненням Київс ької міської ради професійни х спілок щодо офіційного тлу мачення ч. 3 ст. 21 КЗпП України (с права про тлумачення терміну "законодавство") від 9 липня 1998 р оку № 12-рп/98 зазначено, що термі н "законодавство" використов ується у значенні як сукупно сті законів та інших нормати вно-правових актів, які регла ментують ту чи іншу сферу сус пільних відносин і є джерела ми певної галузі права.

Таким чином до інших законо давчих актів слід відносити акти вищого і центральних ор ганів виконавчої влади, Наці онального банку України та і нших державних органів, місц евих органів виконавчої влад и та органів місцевого самов рядування.

Виходячи з цього, зазначена Постанова КМУ на час розгляд у цієї справи є чинною та обов ' язковою для застосування у спірних правовідносинах.

Ш Включення фоно грам і відеограм до складу та ких об' єктів суміжних прав, як передачі (програми) органі зацій мовлення, не позбавляє фонограми і відеограми стат усу самостійних об'єктів сум іжних прав, суб' єкти прав на які (виконавці творів, виробн ики фонограм і відеограм) так ож мають право на одержання в ідповідної винагороди (статт і 35, 36, 37, 39, 40, 43 Закону про авторське право.

Ш Обов' язок щод о укладення спірного договор у, встановлений постановою К МУ, випливає й з норми ч. 3 ст. 43 За кону про авторське право, згі дно з якою розмір винагороди за використання фонограм (ві деограм), що зазначені у части ні першій цієї статті, порядо к та умови її виплати визнача ються Кабінетом Міністрів Ук раїни.

Ш Одним із способі в використання виконань (за ч астиною першою статті 39 Закон у про авторське право фоногр ам і відеограм (за частиною пе ршою статті 40 цього Закону) є ї х публічне сповіщення (довед ення до загального відома), то бто передача за згодою суб' єктів авторського права і (аб о) суміжних прав в ефір за допо могою радіохвиль (а також лаз ерних променів, гама-промені в тощо), у т.ч. з використанням с упутників, чи передача на від даль за допомогою проводів а бо будь-якого виду наземного чи підземного (підводного) ка белю (провідникового, оптово локонного та інших видів) тво рів, виконань, будь-яких звукі в і (або) зображень, їх записів у фонограмах і відеограмах, п рограмах, програм організаці й мовлення тощо, коли зазначе на передача може бути сприйн ята необмеженою кількістю ос іб у різних місцях, віддалені сть яких від місця передачі є такою, що без зазначеної пере дачі зображення чи звуки не м ожуть бути сприйняті.

Ш З аналізу норм на ціонального законодавства в бачається, що ретрансляція є повторним публічним сповіще нням, а тому обов' язковим є о держання відповідної згоди с уб' єктів суміжних прав як у випадку первинної передачі об' єктів цих прав в ефір, так і для здійснення ретрансляц ії таких об' єктів.

Щодо вказівок Вищого г осподарського суду України, які містяться в постанові за цим спором від 15.12.09.

Ухвалами суду по цій справі від 29.09.10 та від 05.08.10 було зобов' я зано відповідача надати суду угоди на використання фоног рам та відеограм та докази сп лати винагороди виробникам ф онограм, відеограм та викона вцям, однак ці вимоги суду не в иконані, що надає суду можлив ість дійти висновку про відс утність таких угод та фактів таких оплат.

На вимогу суду, що містилася в п. 5 ухвали від 25.05.10, Державний д епартамент інтелектуальної власності МОН України листо м за № 16-08/3275 (Т. 4, а.с. 3) повідомив про наявність лише однієї уповн оваженої організації за запи туваними способами використ ання об' єктів суміжних прав - позивача.

Заперечення відповідача щ одо умов запропонованого поз ивачем договору зводилися до того, що певні його умови супе речать нормі ст. 43 Закону про а вторське право та деяким інш им нормам чинного законодавс тва.

Суд звертає увагу відповід ача на те, що у разі виникнення спору щодо певних умов проек ту договору спірні правовідн осини мали б бути вирішені у с посіб, визначений ст. 181 ГК Укра їни, чого не було зроблено зац ікавленою стороною - відпові дачем.

Що ж до змісту проекту дого вору, суд вважає, що він не суп еречить вимогам чинного зако нодавства та в цілому відпов ідає вимогам Закону.

Враховуючи викладене та ке руючись ст.ст. 82, 84, 85 ГПК України , суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати відповідача, ДП ТОВ "Трейд-Експрес", 93200, Луганська обл., м. Первомайс ьк, вул. Ким, 14/36, код 32320568, укласти з позивачем, Об' єднання підприємств "Український муз ичний альянс", 04053, м. Київ, в ул. Артема, буд. 1-5, приміщення 814, код 31815383, договір про виплату винагороди (роялті) за публіч не сповіщення (публічне повт орне сповіщення) зафіксовани х у фонограмах, відеограмах в иконань, фонограм, відеограм , опублікованих з комерційно метою та їх примірників.

Наказ видати після набран ня законної сили даним рішен ням.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Рішення підписане 14.09.11.

Суддя А.Г.Ворожцов

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення12.09.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18692032
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/140пд(13/126пд)

Постанова від 16.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 05.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Рішення від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні