Ухвала
від 30.06.2011 по справі 5024/1122/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


УХВАЛА

"30" червня 2011 р. Справа № 5024/1122/2011

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Сулімовської М. Б., при секр етарі Шикаловій В.О., розглян увши справу

за заявою: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Альпарі-Холдінг ЛТД", м.Херс он

до: Товариства з обмеже ною відповідальністю "Альпар і-Холдінг ЛТД", м.Херсон

про порушення справи пр о банкрутство з метою провед ення керівником боржника про цедури санації

за участю представників ст орін:

від заявника: ОСОБА_1., представник за довіреністю в ід 14.06.2011 р.,

за участю кредитора ТОВ "Бі оніс Реклама": ОСОБА_2., пред ставник за довіреністю від 01.0 6.2011 р.

За заявою товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Альпарі-Холдінг ЛТД», м.Хе рсон порушено провадження у справі стосовно зазначеного боржника в порядку статті 53 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом".

Враховуючи необхідні сть витребування судом відпо відних доказів у справі з мет ою перевірки повноти та дост овірності даних, вказаних бо ржником в заяві про порушенн я справи, судом, ухвалою про по рушення провадження у справі про банкрутство від 16.06.2011р., при значено судове засідання, в я кому має бути вирішено питан ня щодо введення процедури с анації боржника, призначення керівника боржника керуючим санацією та призначення роз порядника майна боржника.

Відповідної правов ої позиції щодо введення про цедури санації боржника, при значення керівника боржника керуючим санацією та призна чення розпорядника майна бор жника в порядку ст. 53 Закону пр о банкрутство під час розгля ду справи в судовому засідан ні, за участю представників у часників справи, дотримуєтьс я Верховний Суд України, зокр ема, у своїй постанові від 03.02.09 у справі №Б24/150-08.

Вимоги ухвали суд у в частині надання додатков их доказів заявником виконан о, надано додаткові докази, як і долучено до матеріалів спр ави.

В судовому засіданні п редставник заявника підтрим ала подану боржником заяву, н адала суду додаткові пояснен ня, просить ввести процедуру санації боржника, керуючим с анацією призначити директор а боржника Долинського М.О., ро зпорядником майна - арбітраж ного керуючого Шахова В.А.

Присутній в судо вому засіданні представник к редитора ТОВ "Біоніс Реклама " підтвердив погодження кред итора щодо плану санації бор жника та просить призначити керуючим санацією директора боржника Долинського М.О., роз порядником майна - арбітражн ого керуючого Шахова В.А.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши поясненн я учасників судового процесу , суд -

в с т а н о в и в:

Стаття 53 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) перед бачає особливості проваджен ня санації боржника його кер івником.

Відповідно до вимог ч. 1 та ч. 2 ст. 53 Закону про банкрутс тво керівник боржника має пр аво подати згідно з вимогами ст. 7 цього Закону заяву про по рушення справи про банкрутст во боржника з метою проведен ня керівником процедури сана ції до подання кредиторами з аяви про порушення справи пр о банкрутство за таких умов, а саме за наявності:

- рішення органу, до пов новаження якого, згідно з зак онодавством або установчими документами боржника, відне сено право приймати рішення щодо звернення до господарсь кого суду із заявою про поруш ення справи про банкрутство боржника, а у випадку, якщо так і повноваження не визначені, - за наявності рішення органу боржника, до повноваження як ого віднесено прийняття ріше ння щодо реорганізації чи лі квідації боржника;

- письмової згоди к редиторів, загальна сума вим ог яких перевищує п'ятдесят в ідсотків кредиторської забо ргованості боржника згідно з даними його бухгалтерського обліку, на проведення санаці ї боржника його керівником, в провадження плану санації та призначення керуючим санаці єю керівника боржника;

- плану санації, погод женого з кредиторами, що дали згоду на проведення санації ;

- пропозиції щодо кан дидатури розпорядника майна .

Відповідно до розділу 10 Статуту боржника (нова реда кція, дата реєстрації змін до установчих документів 24.12.2010р.), припинення діяльності товар иства відбувається в результ аті ліквідації або реорганіз ації товариства, як за рішенн ям товариства, так і за рішенн ям судових та інших державни х органів.

Враховуючи, що однією з підстав порушення провадже ння у справі за ст. 53 Закону про банкрутство є наявність ріш ення органу боржника, до повн оваження якого віднесено при йняття рішення щодо реоргані зації чи ліквідації боржника , суд враховує, що 01.06.2011р. рішення м єдиного учасника (власника ) товариства з обмеженою відп овідальністю «Альпарі-Холді нг ЛТД»вирішено звернутись д о господарського суду Херсон ської області із заявою про п орушення провадження у справ і про банкрутство товариства з метою проведення процедур и санації керівником боржник а в порядку ст.53 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом".

Суд вважає за необхідн е звернути увагу на те, що стат тя 53 Закону про банкрутство пе редбачає звернення боржника з заявою про порушення справ и про банкрутство на загальн их підставах, встановлених с т. 7, з обов'язковим виконанням також додаткових вимог, вста новлених ст. 53 Закону про банк рутство, оскільки у цьому вип адку процедура розпорядженн я майном боржника окремо не п роводиться, а одночасно з пор ушенням справи про банкрутст во відкривається процедура с анації.

В свою чергу, стат тя 7 Закону про банкрутство, зо крема, вимагає надання боржн иком документів, які підтвер джують неплатоспроможність боржника.

Відмінність про цедури банкрутства за ст. 53 За кону про банкрутство полягає в тому, що в цьому випадку про цедура банкрутства спрямова на на санацію боржника, тоді я к при загальній процедурі ба нкрутства за наслідками стад ії розпорядження майном можл ива або санація, або ліквідац ія боржника. Але в будь-якому в ипадку у боржника повинні бу ти ознаки неплатоспроможнос ті або її загрози. Інакше таке банкрутство має ознаки фікт ивного. Боржник не повинен до водити свою неплатоспроможн ість лише в єдиному випадку - п ри зверненні до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство за сп рощеною процедурою, передбач еною ст. 51 Закону про банкрутс тво (банкрутство боржника, як ий ліквідується власником). Т ут має місце неоплатність, як у встановлює сам боржник в пр оцесі ліквідації.

Зазначеної позиці ї дотримується Вищий господа рський суд України, зокрема, в постанові від 11.11.2009 р. №44/456-б.

Виходячи з систе много аналізу норм Закону пр о банкрутство, підставами по рушення справи про банкрутст во в порядку ст. 53 цього Закону може бути неплатоспроможніс ть боржника, ознаки якої пере дбачені ч. 3 ст. 6 цього Закону, а бо загроза неплатоспроможно сті боржника, яка полягає у то му, що задоволення вимог одно го або кількох кредиторів пр иведе до неможливості викона ння грошових зобов'язань бор жника в повному обсязі перед іншими кредиторами (ч. 5 ст. 7 ць ого Закону).

Як вбачається з мате ріалів справи та слідує з поя снень представника боржника , підставою для звернення до с уду з заявою про порушення пр овадження у справі про банкр утство слугувало те, що загал ьний розмір кредиторської за боргованості боржника скла дає 495686 грн. 00 коп., задоволення в имог кредиторів в повному о бсязі спричинить настання по дій чи обставин, що можуть ста ти підставою неможливості су б' єктом господарювання про довжувати свою діяльність на безперервній основі.

Відтак, умовою ініціюв ання даної процедури банкрут ства в порядку ст. 53 Закону про банкрутство є загроза непла тоспроможності боржника.

В силу ч. 5 ст. 7 Закону п ро банкрутство, яка визначає ознаки загрози неплатоспром ожності, боржник зобов'язани й звернутися в місячний стро к до господарського суду з за явою про порушення справи пр о банкрутство у разі, якщо зад оволення вимог одного або кі лькох кредиторів приведе до неможливості виконання грош ових зобов'язань боржника в п овному обсязі перед іншими к редиторами.

На підставі вищеза значеного таке задоволення в имог кредитора (кредиторів) м ає відбуватися в установлено му чинним законодавством пор ядку, тобто у виконавчому про вадженні.

Виходячи з системн ого аналізу положень Закону про банкрутство, при наявнос ті загрози неплатоспроможно сті боржника для звернення б оржника до суду достатньо ли ше факту відкриття щодо ньог о виконавчого провадження, а дотримання трьохмісячного с троку у цьому випадку не вима гається.

Відповідна правов а позиція викладена Вищим го сподарським судом України, з окрема в постанові від 10.02.10 у с праві №05-5-50/26553.

Як вбачається з м атеріалів справи на час пору шення провадження у даній сп раві про банкрутство (16.06.2011р.) ст осовно боржника було відкрит о виконавче провадження, що п ідтверджено постановою відд ілу державної виконавчої слу жби Дніпровського РУЮ м.Херс она ВП №25714754 про відкриття вико навчого провадження з викона ння наказу №9/24-11 від 22.03.2011р., видан ого господарським судом Херс онської області про стягненн я з боржника на користь товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Біоніс Реклама", м.Київ суми заборгованості.

Крім цього, 02.03.2011р. до бо ржника з вимогою (претензією ) щодо повернення заборгован ості звернувся кредитор това риство з обмеженою відповіда льністю "Клаксвік".

Згідно вимог ст.53 Закон у про банкрутство кредиторсь ка заборгованість боржника п овинна підтверджуватись дан ими його бухгалтерського обл іку.

За правилами ст.11 З акону України "Про бухгалтер ський облік та фінансову зві тність в Україні" на основі да них бухгалтерського обліку с кладається баланс та звіт пр о фінансові результати, які є складовою частиною фінансов ої звітності підприємства. О тже, документами фінансової звітності є баланс та звіт пр о фінансові результати боржн ика.

До матеріалів заяви пр о порушення провадження у сп раві додано баланс товариств а станом на 01.06.2011р., відповідно д о якого в розділі IV Поточні зо бов' язання обліковується к редиторська заборгованість за товари, роботи, послуги в р озмірі 495,7 тис. грн.

Згідно розділу І І балансу оборотні активи бо ржника, а саме грошові кошти т а їх еквіваленти в томі числі в касі становлять 7,9 тис. грн..

Згідно довідо к боржника заборгованість по відшкодуванню шкоди, заподі яної життю та здоров' ю, випл аті заробітної плати, алімен тів та вихідної допомоги пра цівникам, виплаті авторської винагороди у боржника відсу тня; заборгованість зі сплат и податків та обов'язкових пл атежів відсутня.

Відповідно до довідк и Херсонського ДБТІ від 29.06.2011р. №3278/11 нерухомість за боржником не зареєстровано.

За довідками Інспекц ії "Держтехнагляд" від 29.06.2011р. №18- 2635/2234 та Управління Державтоін спекції УМВС України в Херсо нській області від 29.06.2011р. №6/12-5709 а втотранспортні засоби та сіл ьськогосподарська техніка з а боржником не зареєстровані .

Згідно бухгалтерс ької довідки щодо уточненого розміру кредиторської забор гованості станом на день роз гляду справи загальний розмі р кредиторської заборговано сті складає 495686 грн. 00 коп.

Таким чином, паси ви боржника перевищують його активи, які можуть бути викор истані на погашення заборгов аності боржника та погашення грошових вимог кредитора то вариства з обмеженою відпові дальністю «Біоніс Реклама»(з примусового виконання яких відкрито виконавче провадже ння), що призведе до неможливо сті погашення іншої заборгов аності боржника.

У зв' язку з чим суд ді йшов висновку про обґрунтова ність заявленого боржником к лопотання про введення проце дури санації останнього з ме тою застосування заходів, сп рямованих, перш за все, на запо бігання неплатоспроможност і, збереження боржника як гос подарюючого суб' єкта і плат ника податків і зборів, інших обов' язкових платежів.

Як зазначено вище, під ставою для проведення санаці ї боржника його керівником в порядку ст. 53 Закону про банкр утство є, зокрема, письмова зг ода кредиторів, загальна сум а вимог яких перевищує п'ятде сят відсотків кредиторської заборгованості боржника згі дно з даними його бухгалтерс ького обліку.

Відповідно до вимог ст .53 Закону про банкрутство разо м з заявою боржник надав план санації, який погоджений з кр едиторами:

- Товариством з обмеже ною відповідальністю «Біоні с Реклама», м.Київ

- Товариством з обмеже ною відповідальністю «Клакс вік», м.Херсон

За даними бухгалтер ського обліку боржника загал ьна сума кредиторської забор гованості становить 495686грн. 00 к оп.

Загальна сума кредит орської заборгованості зазн ачених кредиторів становить 495686грн. 00 коп., тобто 100% кредиторс ької заборгованості боржник а.

Відповідно до вимог ч .2 ст.53 Закону про банкрутство д о плану санації надано письм ові згоди кредиторів ТОВ "Біо ніс Реклама" та ТОВ "Клаксвік" на призначення керуючим сана цією керівника боржника Доли нського М.О.

Як слідує з матеріалі в справи, а саме витягу з Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців, станом на 23.06.2011р. в ЄДР містяться відомості що кері вником товариства є Долинськ ий Микола Олександрович.

У відповідності до пр иписів ч. 1 та ч. 2 ст. 53 Закону про банкрутство кредитори, зага льна сума вимог яких перевищ ує п'ятдесят відсотків креди торської заборгованості бор жника ТОВ "Біоніс Реклама" та Т ОВ "Клаксвік" не заперечують щ одо призначення керуючим сан ацією боржника керівника тов ариства Долинського М.О., про щ о свідчать відповідні листи.

Як вбачається, план са нації боржника, доданий до за яви про порушення справи про банкрутство погоджений кред иторами ТОВ "Біоніс Реклама" т а ТОВ "Клаксвік".

Відповідно до положе нь ч.ч. 9, 10 ст. 53 Закону про банкру тство господарський суд затв ерджує план санації боржника , який схвалений та поданий го сподарському суду комітетом кредиторів у місячний строк від дати його утворення.

Відтак, на даній стаді ї розгляду справи суд не пере віряє відповідність умов пла ну санації чинному законодав ству, а виходить з погодження плану санації кредиторами, з агальна сума вимог яких пере вищує п'ятдесят відсотків кр едиторської заборгованості боржника згідно з даними йог о бухгалтерського обліку.

Відповідно до ч. 1 с т. 17 Закону про банкрутство та враховуючи те, що інше не пере дбачено особливостями ст. 53 ць ого Закону, санація вводитьс я на строк не більше дванадця ти місяців. За клопотанням ко мітету кредиторів чи керуючо го санацією або інвесторів ц ей строк може бути продовжен о ще до шести місяців або скор очено.

На підставі вищена веденого в сукупності суд ді йшов висновку про наявність всіх підстав, з якими Закон пр о банкрутство пов' язує можл ивість введення процедури са нації боржника в порядку ст. 53 цього Закону та призначення керуючим санацією божника й ого керівника.

У зв' язку з чим суд вв ажає за необхідне ввести про цедуру санації боржника стро ком на шість місяців та призн ачити керуючим санацією кері вника боржника Долинського М .О.

В силу ч. 3 ст. 53 Закону про банкрутство керуючий са нацією - керівник боржника зд ійснює свої повноваження згі дно з цим Законом, з урахуванн ям обмежень, встановлених ч. 13 ст. 13 цього Закону, а також згід но із ч. 12 ст. 53 цього Закону керу ючий санацією - керівник борж ника виконує повноваження ке руючого санацією без ліцензі ї і отримує заробітну плату в тому ж розмірі, в якому він її отримував до призначення ке руючим санацією.

За приписами ч. 3 та ч . 14 ст. 53 Закону про банкрутство одночасно з керуючим санаці єю боржника діє відповідно д о вимог цього Закону з урахув анням особливостей, передбач ених цією статтею, й розпоряд ник майна боржника.

Частиною 2 ст. 53 Зако ну про банкрутство передбаче но, що до заяви керівника борж ника додаються план санації боржника, погоджений з креди торами, що дали згоду на її про ведення, письмова згода кред иторів на призначення керуюч им санацією керівника боржни ка та пропозиція щодо кандид атури розпорядника майна .

Відповідно до проп озиції боржника, викладеної в прохальній частині заяви п ро порушення провадження у с праві про банкрутство, боржн ик пропонує призначити розпо рядником майна арбітражного керуючого Шахова Володимира Анатолійовича (ліцензія АВ № НОМЕР_1 від 22.12.2010р.), що також п ідтверджено представником в судовому засіданні.

Згідно із заявою ТО В "Біоніс Реклама" кредитор пр опонує призначити розпорядн иком майна арбітражного керу ючого Шахова В.А. Дана заява пі дтримана представником кред итора в судовому засіданні.

Згідно із заявою ТОВ "Клаксвік" кредитор не запере чує проти призначення розпор ядником майна арбітражного к еруючого Шахова В.А.

Як вбачається з мате ріалів справи арбітражний ке руючий Шахов Володимир Анато лійович має ліцензію серії А В №НОМЕР_1 від 22.12.2010р., копія я кої долучена до матеріалів с прави, а також ним подано заяв у про те, що він не має обмежен ь, встановлених ст.3-1 Закону пр о банкрутство.

На підставі викла деного суд приходить до висн овку про призначення розпоря дником майна у справі, до повн оважень якого належить забез печення майнових інтересів к редиторів та здійснення нагл яду за управлінням та розпор ядженням майном боржника кер уючим санацією - керівником б оржника (абз. 11 ст. 1, ч. 1 ст. 13, ч.11 ст. 53 Закону про банкрутство), арб ітражного керуючого Шахова В .А.

У відповідності до ч. 3 с т. 17 Закону про банкрутство ух вала про проведення санації та призначення керуючого сан ацією набирає чинності з дня її ухвалення.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 1, 7, 11, 13, 17, 53 Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", ст. 86 Господарського процесу ального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1.Відкрити процед уру санації боржника - Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Альпарі-Холдінг ЛТД" ( в ул.Фабрична, буд. 49 кв.4, м.Херсон , 73000; ідентифікаційний код 24109032) строком на 6 місяців.

2. Призначити ке руючим санацією керівника бо ржника Долинського М.О.

3. Призначити розпор ядником майна боржника арбіт ражного керуючого Шахова Вол одимира Анатолійовича (ліцен зія АВ №НОМЕР_1 від 22.12.2010р.; ад реса: АДРЕСА_1).

4. Зобов' язати керую чого санацією Долинського М. О. подати до офіційного друко ваного органу у строки, встан овлені п.4 ст.53 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом", за рахунок бо ржника оголошення про поруше ння справи про банкрутство б оржника і відкриття процедур и санації. Докази опублікува ння такого оголошення подати до господарського суду Херс онської області.

В оголошенні повин ні міститися відомості про п орушення провадження у справ і про банкрутство боржника т а відкриття процедури санаці ї; повне найменування боржни ка, його місцезнаходження, ре квізити його рахунків в уста новах банків; ідентифікаційн ий код боржника згідно з Єдин им державним реєстром підпри ємств та організацій України ; відомості про керуючого сан ацією - керівника боржника та розпорядника майна боржника .

5. Зобов' язати керуюч ого санацією Долинського М.О . разом з розпорядником майна Шаховим В.А. відповідно до вим ог Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом" розглянути грошові ви моги кредиторів, скласти реє стр вимог кредиторів, письмо во повідомити кожного кредит ора про результати розгляду заяв та господарський суд. Ре єстр вимог кредиторів направ ити на розгляд до суду.

6. Дану ухвалу направи ти: заявнику (боржнику), розп оряднику майна арбітражному керуючому Шахову В.А., кредито рам - ТОВ "Біоніс Реклама", ТОВ "Клаксвік", Державному реєстр атору Херсонського міськвик онкому.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення30.06.2011
Оприлюднено07.07.2011
Номер документу16572646
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1122/2011

Ухвала від 09.02.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 02.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 16.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні