Рішення
від 30.06.2011 по справі 15/241-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" червня 2011 р. Справа № 15/241-08

вх. № 4322

Колегія суддів господарс ького суду в складі:

Головуючий суддя Прохоро в С.А.

суддя Присяжн юк О.О.

суддя Лаврова Л.С.

при секретарі судового зас ідання Рудяк Т.О.

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1. за до в.

відповідача - Шевцов С.І., ди ректор

2-го відповідача (СФГ "Янтар") - не з'явився

3-ї особи - не з'явився

3-ї особи - не з'явився

розглянувши справу за поз овом ФГ "AURUM", с. Олександрівка

до ПСП "Горизонт" с. Леміщ ено

про усунення перешкод.

та зустрічний позов ПСП "Го ризонт"

до 1. ФГ"AURUM" ; 2. СФГ "Янтар"

3-ті особи по зустрічному по зову на стороні відповідача, які не заявляють самостійни х вимог на предмет спору - 1. фіз ична особа - ОСОБА_2; ОСОБ А_3

про визнання права власнос ті на посіви

ВСТАНОВИЛА:

Фермерське господарс тво "AURUM" (позивач) просить суд зо бов'язати ПСП "Горизонт" (відпо відача) припинити дії пов'яза ні з використанням земельних ділянок, які передані в оренд у ФГ "AURUM" в межах контурів № 11,12,14 Ол ександрівської сільської ра ди Золочівського району Харк івської області та № 35 Лютівсь кої сільської ради Золочівсь кого району Харківської обла сті та заборонити ПСП "Горизо нт" вчиняти будь-які дії щодо п осівів на земельних ділянках в межах контурів №11,12,14 Олексан дрівської сільської ради Зол очівського району Харківськ ої області та за № 35 Лютівсько ї сільської ради Золочівсько го району Харківської област і.

21.07.2008 року позивач по справі н адав доповнення до позовної заяви та просить суд зобов'яз ати ПСП"Горизонт" припинити д ії пов'язані з використанням земельних ділянок, які перед ані в оренду Фермерському го сподарству "AURUM" в межах контурі в №11,12,14 Олександрівської сільс ької ради Золочівського райо ну Харківської області та № 35 Лютівської сільської ради Зо лочівського району Харківсь кої області та вчиняти будь-я кі дії щодо посівів на земель них ділянках, які передані в о ренду ФГ "AURUM" у межах контурів" 11 ,12,14 Олександрівської сільськ ої ради Золочівського району Харківської області та № 35 Лю тівської сільської ради Золо чівського району Харківсько ї області.

16.07.2008 року ПСП "Горизонт" звер нувся до суду з зустрічним по зовом до ФГ "AURUM" та просить суд відмовити ФГ "AURUM" у задоволені позовних вимог до ПСП "Горизо нт" про усунення перешкод у ко ристуванні земельними ділян ками на полях контурів № 11,12,14 Ол ександрівсьокї сільської ра ди Золочівського району та № 35 Лютівської сільської ради З олочівського району Харківс ької області, визнати право в ласності на посіви озимої пш ениці на полях в межах контур ів № 11,12,14 Олександрівської сіл ьської ради Золочівського ра йону та № 35 Лютівської сільськ ої ради Золочівського району Харківської області.

Провадження у справі ухвал ою суду від 14.05.2009 року було зупи нено до розгляду пов' язаної з данною іншої справи № 2а-7364/08, я ка розглядається Харківськи м окружним адміністративним судом.

ПСП "Горизонт" надано суду д окази розгляду справи № 2а-7364/08.

Відповідно до ст.79 ГПК Украї ни господарський суд понов лює провадження у справі п ісля усунення обставин, що зу мовили його зупинення.

З урахуванням викладеного провадження у справі №15/241-08 під лягає поновленню.

01.06.2011 року позивач за зустріч ним позовом подав заяву, відп овідно до якої змінив предме т зустрічного позову та прос ив суд прийняти її до розгляд у.

Відповідно до ст.22 ГПК Украї ни позивач вправі до прийня ття рішення по справі збіль шити розмір позовних вимог за умови дотримання встанов леного порядку досудового в регулювання спору у випадка х, передбачених статтею 5 цьог о Кодексу в цій частині, відм овитись від позову або зменш ити розмір позовних вимог. Д о початку розгляду господар ським судом справи по суті п озивач має право змінити пр едмет або підставу позову шл яхом подання письмової заяви .

Враховуючи те, що розгляд по суті зустрічного позову гос подарським судом вже було ро зпочато, колегія суддів не вб ачає правових підстав для пр ийняття до розгляду поданих уточнень зустрічних позовни х вимог.

Крім того, позивачем за перв існим позовом 30.06.2011 року було по дано заяву про зупинення про вадження у справі до розгляд у пов'язаної з нею іншої справ и №6-6965 св10, що розглядається Зол очівським районним судом Хар ківської області.

Відповідно до ст.79 ГПК Украї ни господарський суд зупин яє провадження у справі в р азі неможливості розгляду да ної справи до вирішення пов'я заної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом , а також у разі звернення го сподарського суду із судови м дорученням про надання пра вової допомоги до іноземно го суду або іншого компетен тного органу іноземної держа ви.

Розглянувши подане позива чем клопотання судова колегі я дійшла висновку про те, що сп рава №6-6965 св10, що розглядається Золочівським районним судом Харківської області, жодним чином не пов'язана зі справою №15/241-08, а тому відсутні підстави для зупинення провадження у справі згідно ч.1 ст.79 ГПК Украї ни.

У судовому засіданні предс тавник позивача за первісним позовом позов підтримав у по вному обсязі, проти задоволе ння зустрічного позову запер ечував.

Представник відповідача з а первісним позовом проти пе рвісних позовних вимог запер ечував, зустрічний позов під тримав у повному обсязі.

Представники 2-го відповіда ча та 3-х осіб за зустрічним по зовом у призначене судове за сідання не з'явились, про час т а місце слухання справи у зв'я зку із закінченням передбаче ного ст.69 ГПК України строком розгляду спору повідомлялис ь повідомленням.

Відповідно до роз' яснень , викладених Вищим господарс ьким судом у інформаційному листі №01-8/482 від 13.08.2008р. до повнов ажень господарських судів не віднесено з' ясування факти чного місцезнаходження юрид ичних осіб або місця прожива ння фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчин ення тих чи інших процесуаль них дій. Тому відповідні проц есуальні документи надсилаю ться господарським судом згі дно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справ и.

Крім того, в зазначеному інф ормаційному листі викладено й правову позицію, згідно з як ою примірники повідомлень пр о вручення рекомендованої к ореспонденції, повернуті ор ганами зв'язку з позначками “ адресат вибув”, “адресат ві дсутній”і т. п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними д оказами виконання господарс ьким судом обов'язку щодо пов ідомлення учасників судовог о процесу про вчинення цим судом певних процесуальни х дій.

На підставі вищевикладено го суд дійшов висновку про на лежне повідомлення учасникі в процесу про час та місце суд ового засідання.

Відповідно до статті 33 ГПК У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх позовних вимог або з аперечень на позов, в зв' язк у з чим справа розглядається в порядку статті 75 ГПК Україн и за наявними в ній матеріала ми справи.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення ст орін, перевіривши наявні у сп раві матеріали на предмет їх юридичної оцінки, дослідивш и докази у їх сукупності, судо вою колегією встановлено нас тупне:

Позивач за первісним позов ом , в обґрунтування своїх вим ог, вказує, що відповідач само вільно зайняв та засіяв земе льні ділянки, які знаходятьс я в оренді у позивача, як доказ на підтвердження своїх вимо г, до позовної заяви було пода но постанову про накладення адміністративного стягненн я на директора ПСП "Горизонт" ОСОБА_4. №74 від 25.03.08.

18.07.08 Харківським окружним ад міністративним судом було ві дкрито провадження по справі №2а-7364/08 за позовом ОСОБА_4. пр о визнання незаконними дій н ачальника Відділу земельних ресурсів у Золочівському ра йоні Х/о та скасування постан ови №74 від 25.03.08. Вказану справу б уло передано до Золочівськог о районного суду Харківської області за підсудністю.

Постановою Золочівського районного суду Харківської о бласті від 16.11.09 по справі №2а729/09-201 5 позов ОСОБА_4. було розгля нуто, позовні вимоги задовол ені, а постанову в.о. начальник а Золочівського районного ві дділу земельних ресурсів Фед оренко В.А. №74 від 25.03.08 про наклад ення адміністративного стяг нення в розмірі 1700 грн. скасова но.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд оцінює докази за своїм вн утрішнім переконанням, що ґр унтується на всебічному, пов ному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Враховуючи, що позивачем за первісним позовом не надано суду доказів, що підтверджую ть викладені в позовній заяв і обставини, а постанову, на як у посилається позивач як на є диний доказ своїх вимог, скас овано, судова колегія вважає первісні позовні вимоги нео бґрунтованими, такими, що не п ідтверджуються наданими суд у доказами та не підлягають з адоволенню у повному обсязі.

Що стосується зустрічного позову, то судова колегія вва жає за необхідне зазначити н аступне:

3 березня 2002 року між позивач ем за зустрічним позовом та ф ізичними особами пайщиками О лександрівської та Лютівськ ої сільських рад Золочівсько го району були укладені дого вори оренди земельних діляно к.

08 лютого 2003 року у відповідно сті до Протоколу №1 загальних зборів членів ВАТ «Конгресі вське» по розподілу земельни х часток (паїв) згідно сертифі катів на право власності на з емельну частку (пай), передани х в оренду ПСП «Горизонт», по О лександрівській і Лютівські й сільських радах (Додаток№1) ф ізичні особи пайщики отримал и земельні сертифікати (виго товлені за рахунок позивача) про що поставили у списку отр имання свій підпис (Додаток№ 2). ПСП «Горизонт» прийняв захо ди щодо справедливого розпод ілу паїв та провів жеребкува ння серед своїх орендодавців . Після усіх необхідних заход ів ПСП «Горизонт» разом з зем левпорядником сільської рад и склали список орендодавців та подали, його до Золочівськ ої райдержадміністрації. (До даток №3).

Таким чином, вже з 2002 року ПСП «Горизонт» почав виплачуват и орендну плату орендодавцям , сплачувати податок за землю , вживати заходи щодо поліпше ння стану переданих земель. С тан земельних ділянок, які от римав позивач у користування був занедбаний, що потребува ло суттєвих капіталовкладен ь для підвищення родючості г рунту. Після того, як дія догов орів оренди земельних паїв п рипинилася за строками позив ач 21 січня 2006 року уклав з усіма без винятку пайщиками нові д оговори оренди земельних паї в. Земельні ділянки були пере дані позивачу згідно Актів п риймання-передачі земельних ділянок для використання. В п одальшому за свій власний ра хунок ПСП «Горизонт» почав в иготовляти усю необхідну тех нічну документацію для подач і договорів оренди на держав ну реєстрацію. На замовлення ПСП «Горизонт» були виготов лені плани меж кожної земель ної ділянки.

25.08.2007 року ПСП «Горизонт» бул о отримано розрахунки грошов ої оцінки земельних ділянок та сплачено за виконану робо ту власні грошові кошти (Дода ток №4).

3 серпня 2007 року ПСП «Горизон т» у звичному порядку було ро зпочато посівні роботи: був п ідготовлений для посіву озим ої пшениці грунт (Додатки № 5-13), закуплені посівні матеріали (Додатки №14-19), посівний матері ал було внесено у грунт.

10.11.2007 року, після завершення п осівних робіт ПСП «Горизонт » було отримано 36 листів від п айовиків, у яких містилися за яви-повідомлення про те, що зе мельну ділянку не треба обро бляти, а також те, що між пайов иками вже укладені договори оренди (без номера та дати) з В ідповідачем-1 за зустрічним п озовом (Додатки №20-21). У зв'язку з тим, що в умовах укладених мі ж ПСП «Горизонт» та фізичним и особами-пайщиками передбач ений порядок припинення дії договорів, де вказано, що орен додавець має попередити орен даря не пізніше ніж за 6 місяці в про намір розірвати догові р ПСП «Горизонт» продовжував дії щодо збереження врожаю 200 8 року, а саме: уклав з НАСК «Ора нта» договір № 52 про страхуван ня вказаних посівів від зимо вих ризиків (Додаток № 22). У січн і ПСП «Горизонт» отримав дов ідку Відділу земельних ресур сів у Золочівському районі Х арківської області про те, що станом на 01.01.2008 року у нього у ко ристуванні знаходиться 638,5136 га . земель, у тому числі 462,5176 га. ріл ля ( Додаток№23).

Таким чином матеріалами сп рави доведено той факт, що сам е ПСП «Горизонт» було здійсн ено посіви озимої пшениці на полях в межах контурів № 11,12,14 Ол ександрівської сільської ра ди Золочівського району та № 35 Лютівської сільської ради З олочівського району Харківс ької області.

Судова колегія також вважа є за необхідне відзначити, що ФГ "AURUM" звернулось до господар ського суду Харківської обла сті з позовом про усунення пе решкод у користуванні земель ними ділянками вже у червні 200 8 року коли усі посівні роботи було завершено.

Враховуючи те, що ані ФГ "AURUM", а ні фізичні особи пайщики не п овідомили ПСП «Горизонт» нал ежним чином про намір розірв ати договори оренди від 21.01.06 ро ку та зробити це до того, як ПС П «Горизонт» було засіяно зе мельні ділянки, то у відповід ності до п. б ч.1 ст.95 Земельного Кодексу України ПСП «Горизо нт», як землекористувач, має право власності на посіви оз имої пшениці 2008 року на полях в межах контурів №11, №12, №14 Олекса ндрівської сільської ради Зо лочівського району та № 35 Люті вської сільської ради Золочі вського району.

Згідно ст. 317 ЦК України власн икові належать права волод іння, користування та розпо ряджання своїм майном.

Відповідно до ст.392 ЦК Україн и власник майна може пред'яви ти позов про визнання його права власності, якщо це прав о оспорюється або не визнаєт ься іншою особою, а також у ра зі втрати ним документа, який засвідчує його право власно сті.

Згідно ст.1 ГПК України підп риємства, установи, організ ації, інші юридичні особи (у то му числі іноземні), громадян и, які здійснюють підприємни цьку діяльність без створенн я юридичної особи і в установ леному порядку набули стату су суб'єкта підприємницько ї діяльності (далі - підприє мства та організації), мают ь право звертатися до гос подарського суду згідно з встановленою підвідомчі стю господарських справ за з ахистом своїх порушених або оспорюваних прав і охорон юваних законом інтересів, а також для вжиття передбаче них цим Кодексом заходів, с прямованих на запобігання п равопорушенням.

ПСП "Горизонт" не надано суд у доказів щодо порушення або оспорювання належного йому права власності саме на посі ви озимої пшениці 2008 року на по лях в межах контурів №11, №12, №14 Ол ександрівської сільської ра ди Золочівського району та № 35 Лютівської сільської ради З олочівського району з боку в ідповідачів ФГ "AURUM" та СФГ "Янта р", а тому в задоволенні зустрі чного позову слід відмовити.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, стороні, на корист ь якої відбулося рішення, гос подарський суд відшкодовує м ито за рахунок іншої сторони і в тому разі коли друга сторо на звільнена від його сплати ; суми які підлягають сплаті з а проведення судової експерт изи, призначеної господарськ им судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речо вих доказів у місці їх знаход ження, оплати послуг перекла дача, адвоката, витрат на інфо рмаційно - технічне забезпеч ення судового процесу та інш их витрат, пов'язаних з розгля дом справи покладаються при задоволенні позову на відпов ідача, а при відмові в позові - на позивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.1,12,22,33,43,44-49,60,79,82-85 ГПК Ук раїни, судова колегія, -

ВИРІШИЛА:

Поновити провадження у справі №15/241-08.

Відмовити позивачу за зуст річним позовом у прийнятті д о розгляду уточнень позовних вимог від 01.06.2011 року.

Відмовити позивачу за перв існим позовом у задоволенні клопотання про зупинення про вадження у справі.

В задоволенні первісного п озову відмовити повністю.

В задоволенні зустрічного позову до ФГ "AURUM" - відмовити.

В задоволенні зустрічного позову до СФГ "Янтар" - відмови ти.

Головуючий суддя Прохоров С.А.

суддя Пр исяжнюк О.О.

суддя Лав рова Л.С.

рішення підписано судом 05.0 7.2011 року

Дата ухвалення рішення30.06.2011
Оприлюднено15.07.2011
Номер документу16937375
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/241-08

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Постанова від 30.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Постанова від 12.09.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Рішення від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Постанова від 10.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Рішення від 14.07.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Ухвала від 06.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 26.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Ухвала від 05.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні