Постанова
від 30.11.2011 по справі 15/241-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" листопада 2011 р. Справа № 15/241-08

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого Кравчука Г.А.,

суддів: Муравйова О.В.,

Уліцького А.М.

розглянувши касаційну ска ргу Фермерського господарств а "AURUM"

на постанову від 12.09.11 Харківського апеля ційного господарського суду

у справі №15/241-08

господарського суду Харківської області

за позовом Фермерського господарств а "AURUM"

до Приватного сільськогоспо дарського підприємства "Гори зонт"

про усунення перешкод

за зустрічним позовом Приватного сільськогоспо дарського підприємства "Гори зонт"

до 1. Фермерського господарст ва "AURUM"

2. Сільськогосподарського (ф ермерського) господарства "Я нтар"

треті особи 1.Фізична особа ОСОБА_4

2.Фізична особа ОСОБА_5

про визнання права власності на посіви

за участю представників ст орін

від позивача: ОСОБА_6, адвокат

від відповідача: ОСОБА_7, директор

від СФГ "Янтар": у засідання не прибули

від третіх осіб: у засідання не прибули

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарств о "AURUM" звернулось до господарсь кого суду Харківської област і з позовом про зобов' язанн я ПСП "Горизонт" припинити дії , пов' язані з використанням земельних ділянок, які перед ані в оренду позивачу в межах контурів №№11,12,14 Олександрівсь кої сільської ради Золочівсь кого району Харківської обла сті та №35 Лютівської сільсько ї ради Золочівського району Харківської області, а також заборону відповідачу вчинят и будь-які дії щодо посівів на вказаних земельних ділянках (з урахуванням уточнень).

Не погодившись з такими вим огами, відповідач звернувся до господарського суду з зус трічним позовом до ФГ "AURUM" з вим огою про визнання права влас ності на посіви озимої пшени ці на полях в межах контурів № №11,12,14 Олександрівської сільсь кої ради Золочівського район у та №35 Лютівської сільської р ади Золочівського району Хар ківської області.

Згодом відповідач заявив д одаткові вимоги зустрічного позову про визнання за ним пр ава власності на вирощений в рожай 2008 року насіння озимих к ультур, які ним посіяні згідн о з договором підряду №21 від 02.0 8.07 з ТОВ "Сівер" на площі 310 га (пол е №4 контур №14 площа 75 га, поле №5 контур №12 площа 23 га, поле №6 кон тур №11 площа 67 га Олександрівс ької сільської ради, поле №6 ко нтур №35 площа 85 га Лютівської с ільської ради, поле №4 контур № 4 площа 60 га Писарівської сіль ської ради), та врожай пивного ячменю (поле №6 контур №11 площа 9 га Олександрівської сільсь кої ради).

Рішенням від 30.06.11 господарсь кого суду Харківської област і (колегія суддів у складі: П рохоров С.А. - головуючий, Присяжнюк О.О., Лаврова Л. С.), яке залишено без змін пост ановою від 12.09.11 Харківського а пеляційного господарського суду (колегія суддів у складі : Бондаренко В.П. - голову ючого, Ільїн О.В., Камише ва Л.М.), у задоволенні первіс ного та зустрічного позовів відмовлено повністю з підста в їх недоведеності.

Ухвалою від 14.11.11 Вищий господ арський суд України порушив касаційне провадження за кас аційною скаргою позивача, в я кій заявлено вимоги про скас ування постанови суду апеляц ійної інстанції, зміну рішен ня суду першої інстанції - в иключення з мотивувальної ча стини рішення висновку про н аявність у відповідача права власності на посіви озимої п шениці 2008 року на полях в межах контурів №№11, 12, 14 Олександрівс ької сільської ради Золочівс ького району Харківської обл асті та №35 Лютівської сільськ ої ради Золочівського району Харківської області.

Зокрема, касатор доводить в ідсутність у відповідача пра в на користування земельними ділянками відповідно до вим ог чинного законодавства і о дночасно відсутність права н а відповідні посіви.

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення представників сторін, перевіривши матеріал и справи, судова колегія вваж ає, що касаційна скарга не під лягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судами перш ої та апеляційної інстанцій, позивач на підставі договор ів оренди, які належним чином зареєстровані, набув права о ренди земельних ділянок, роз ташованих на території Олекс андрівської та Лютівської сі льської ради Золочівського р айону Харківської області, щ о підтверджується довідкою З олочівського районного відд ілу реєстрації Харківської р егіональної філії державног о підприємства "Центр Держав ного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" №227 від 27.02.08.

Згідно з актом обстеження з емельної ділянки №000180 від 11.03.08, с кладеним державним інспекто ром Управління з контролю за використанням та охороною з емель у Харківській області, відповідач самовільно зайня в земельні ділянки (паї), які з находяться в оренді позивача .

Постановою в.о. начальника в ідділу земельних ресурсів у Золочівському районі Головн ого управління земельних рес урсів у Харківській області №74 від 25.03.08 директора ПСП "Гориз онт" ОСОБА_7 притягнуто до адміністративної відповіда льності у вигляді штрафу.

Однак постановою Золочівс ького районного суду Харківс ької області від 16.11.09 у справі № 2а729/09-2015 скасовано вищезазначен у постанову про накладення а дміністративного стягнення .

Також судами встановлено, щ о 03.03.02 між відповідачем та фізи чними особами-пайовиками Оле ксандрівської та Лютівської сільських рад Золочівського району укладені договори ор енди паїв на земельні ділянк и.

У відповідності з протокол ом №1 від 08.02.03 загальних зборів ч ленів ВАТ "Конгресівське" по р озподілу земельних часток (п аїв) згідно з сертифікатами н а право власності на земельн у частку (пай), переданими в ор енду ПСП "Горизонт", по Олексан дрівській і Лютівській сільс ьких радах фізичні особи пай овики отримали земельні серт ифікати (виготовлені за раху нок цієї особи), про що постави ли в списку отримання свій пі дпис. ПСП "Горизонт" разом із з емлевпорядником сільської р ади склали список орендодавц ів та подали його до Золочівс ької райдержадміністрації.

Таким чином, вже з 2002 року ПСП "Горизонт" почав виплачувати орендну плату орендодавцям, сплачувати податок за землю , вживати заходи щодо поліпше ння стану переданих земель.

Після припинення дії догов орів оренди земельних паїв з а строками, ПСП "Горизонт" 21.02.06 у клав з пайовиками нові догов ори оренди земельних паїв.

З огляду на те, що порядок пр ипинення дії договорів не бу в додержаний, ПСП "Горизонт" пр одовжувало здійснювати захо ди по збереженню врожаю 2008 рок у, уклавши з НАСК "Оранта" дого вір №52 про страхування вказан их посівів від зимових ризик ів.

Згідно з довідкою Відділу з емельних ресурсів у Золочівс ькому районі Харківської обл асті №226 від 31.01.08 у користуванні ПСП "Горизонт" станом на 01.01.08 зн аходилось 638,5136 га земель, у тому числі 462,5176 га ріллі.

Матеріалами справи підтве рджено той факт, що саме ПСП "Г оризонт" здійснено посіви оз имої пшениці на полях в межах контурів №№11,12,14 Олександрівсь кої сільської ради Золочівсь кого району та №35 Лютівської с ільської ради Золочівського району Харківської області.

В подальшому ПСП "Горизонт" виготовив усю необхідну техн ічну документацію для подачі договорів оренди на державн у реєстрацію; на замовлення П СП "Горизонт" виготовлені пла ни меж кожної земельної діля нки; 25.08.07 відповідачем отриман о розрахунки грошової оцінки земельних ділянок та сплаче но за виконану роботу власні грошові кошти; 03.08.07 ним розпоча то посівні роботи: був підгот овлений для посіву озимої пш ениці ґрунт, закуплені та вне сені у ґрунт посівні матеріа ли.

Однак 10.11.07 після завершення п осівних робіт ПСП "Горизонт" о тримало 36 листів від пайовикі в, у яких містилися заяви-пові домлення про те, що земельну д ілянку не треба обробляти, ос кільки ними вже укладені дог овори оренди (без номера та да ти) з ФГ "AURUM".

ФГ "AURUM" будь-яких повноважень від власників земельних діл янок щодо припинення фактичн ого користування ПСП "Горизо нт" зазначеними у позові земе льними ділянками до того, як П СП "Горизонт" було засіяно зем ельні ділянки, не мало. Тому су ди першої та апеляційної інс танцій у відповідності з п. (б) ч. 1 ст. 95 Земельного кодексу Ук раїни дійшли висновку, що ПСП "Горизонт" є належним землеко ристувачем і має право власн ості на посіви озимої пшениц і 2008 року на полях в межах конту рів №№11, 12, 14 Олександрівської с ільської ради Золочівського району та №35 Лютівської сільс ької ради Золочівського райо ну.

Висновок про те, що ПСП "Гори зонт" є належним землекорист увачем, суперечить обставина м у справі та ст. 18 Закону Украї ни "Про оренду землі", оскільки договори слід вважати неукл аденими з правовими наслідка ми для сторін з огляду на те, щ о фактичні орендні правовідн осини існували без їх держав ної реєстрації. Відтак у 2007 роц і між власниками земельних д ілянок і ПСП "Горизонт" орендн і правовідносини були відсут ні.

Одночасно слід визнати, що у годи про оренду спірних земе льних ділянок ФГ AURUM" у відповід ності з вимогами чинного зак онодавства набули чинності, як свідчать матеріали справи у жовтні-січні 2007-2008рр.

Враховуючи, що фізичні особ и-власники земельних ділянок не є сторонами у справі та на момент розгляду справи не за являли своїх прав на посіви, з дійснені ПСП "Горизонт", слід в изнати, що відповідач не втра тив право на ці посіви, якщо вл асник земельної ділянки не д оведе свого права на них внас лідок незаконного користува ння земельними ділянками ПСП "Горизонт" у відповідності з з аконодавством.

Листи власників земельних ділянок, надіслані ПСП "Гориз онт" 10.11.07, не свідчать ані про не законність користування спі рними земельними ділянками у 2007 році, ані про самовільне їх використання відповідачем.

Позивач не довів своїх прав на посіви і на врожай, очікува ний від цих посівів, тому до зб ору врожаю озимої пшениці у 200 8 році будь-які вимоги первісн ого позивача до ПСП "Горизнт" п ро звільнення земельних діля нок згідно з ч.ч. 2, 3, 6 ст. 13 ЦК Укра їни не підлягають задоволенн ю.

Судова колегія погоджуєть ся з висновками попередніх с удових інстанцій, заснованих на застосуванні до спірних п равовідносин приписів п. (б) ча стини 1 статті 95 Земельного ко дексу України, згідно з якою, я кщо інше не передбачено зако ном або договором, землекори стувачі мають право власност і на посіви і насадження сіль ськогосподарських та інших к ультур, на вироблену сільськ огосподарську продукцію.

Відповідно до статті 392 Циві льного кодексу України власн ик майна може пред'явити позо в про визнання його права вла сності, якщо це право оспорює ться або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчу є його право власності.

Оскільки ПСП "Горизонт" не н адано докази порушення або о спорювання належного йому пр ава власності саме на посіви озимої пшениці 2008 року на поля х в межах контурів №№11, 12, 14 Олекс андрівської сільської ради З олочівського району та №35 Лют івської сільської ради Золоч івського району безпосередн ьо з боку власників земельни х ділянок, відповідачів ФГ "AURUM" та СФГ "Янтар", а відтак його п раво на посіви не порушено пе рвісним позовом, колегія суд дів погоджується з висновком судів про недоведеність обс тавин, що є предметом зустріч ного позову.

Відтак доводи касаційної с карги не відповідні встановл еним судами на підставі нада них у справі доказів обстави нам та положенням законодавс тва.

Отже, підстав для задоволен ня касаційних скарг та скасу вання постанови суду апеляці йної інстанції не вбачається .

Керуючись ст.ст. 108, 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК України, Вищий господарськи й суд України

ПОСТАНОВИВ:

Постанову Харківського а пеляційного господарського суду від 12.09.11 у справі №15/241-08 зали шити без змін, а касаційну ска ргу без задоволення.

Головуючий Г.Кр авчук

Судді О.Муравйов

А.У ліцький

Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19936781
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/241-08

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Постанова від 30.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Постанова від 12.09.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Рішення від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Постанова від 10.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Рішення від 14.07.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Ухвала від 06.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 26.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Ухвала від 05.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні