Постанова
від 12.09.2011 по справі 15/241-08
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" вересня 2011 р. Справа № 15/241-08

Колегія суддів у скл аді:

головуючий суддя , суддя , суддя

при секретарі Голозбовій О .І.,

за участю представників сторін:

позивача за первісним поз овом -ОСОБА_1,за довіреніс тю б/н від 28.06.2011р.,

відповідача за первісним п озовом - не з'явився,

другого відповідача за зус трічним позовом - не з'явився,

першої третьої особи - не з 'явився,

другої третьої особи - не з'я вився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Харківського апеляційног о господарського суду апеляц ійну скаргу позивача ( вх. № 3167Х/1-6) на рішення господарс ького суду Харківської облас ті від 30 червня 2011 року у справі № 15/241-08

за позовом ФГ "AURUM", с. Олек сандрівка Золочівського рай ону Харківської області

до Приватного сільськ огосподарського підприємст ва "Горизонт", с. Леміщено Золо чівського району Харківсько ї області

про усунення пер ешкод,

та за зустрічним позово м Приватного сільськогос подарського підприємства "Го ризонт", с. Леміщено Золочівсь кого району Харківської обла сті

до 1. ФГ "AURUM", с. Олександрі вка Золочівського району Хар ківської області

2. Сільськогосподарськ ого (фермерського) господарс тва "Янтар", с. Олександрівка Золочівського району Харкі вської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча

1. ФО ОСОБА_2, с.Тимофі ївка Золочівського району Ха рківської області

2. ФО ОСОБА_3, с. Тимофі ївка Золочівського району Ха рківської області

про визнання права вла сності на посіви,

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарськ ого суду Харківської області від 30 червня 2011 року у справі № 1 5/241-08 (колегія суддів у складі: го ловуючий суддя Прохоров С.А., суддя Присяжнюк О.О., суддя Ла врова Л.С.) в задоволенні перві сного позову та зустрічного позову відмовлено повністю.

Позивач за первісним позов ом з рішенням господарського суду першої інстанції не пог одився, звернувся до Харківс ького апеляційного господар ського суду з апеляційною ск аргою, в якій, посилаючись на п орушення місцевим господарс ьким судом норм матеріальног о та процесуального права, на неповне з' ясування судом о бставин, що мають значення дл я справи, на невідповідність висновків, викладених в ріше нні господарського суду перш ої інстанції обставинам спр ави, просить змінити рішення господарського суду Харків ської області від 30 червня 2011 р оку у справі № 15/241-08, задовольнит и первісний позов у повному о бсязі; виключити з мотивувал ьної частини рішення висново к суду про наявність у ПСП "Гор изонт" права власності на пос іви озимої пшениці 2008 року на п олях в межах контурів № 11,12, 14 Оле ксандрівської сільської рад и Золочівського району Харкі вської області; в іншій части ні рішення залишити без змін .

Відповідач за первісним по зовом, другий відповідач за з устрічним позовом та треті о соби за зустрічним позовом в ідзив на апеляційну скаргу н е надали.

Відповідно до частини 2 стат ті 96 Господарського процесуа льного кодексу України відсу тність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перег ляду судового рішення.

Відповідач за первісним по зовом, другий відповідач за з устрічним позовом та треті о соби за зустрічним позовом у судове засідання не з' явил ись.

Враховуючи належне повідо млення учасників процесу про час та місце розгляду справи , судова колегія вважає можл ивим розглядати справу за ві дсутності відповідача за пер вісним позовом, другого відп овідача за зустрічним позово м та третіх осіб за зустрічни м позовом за наявними у справ і матеріалами, як це передбач ено статтею 75 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

Перевіривши повноту встан овлення судом обставин справ и та докази на їх підтверджен ня, їх юридичну оцінку та дово ди апеляційної скарги в межа х вимог, передбачених статте ю 101 Господарського процесуал ьного Кодексу України, вислу хавши представника позивача за первісним позовом, колегі я суддів встановила наступне .

В червні 2008 року позивач - ФГ "A URUM", звернувся до господарсько го суду Харківської області з позовом (з урахуванням уточ нень), в якому просить зобов' язати ПСП "Горизонт" (відпові дач за первісним позовом) при пинити дії, пов' язані з вико ристанням земельних діляно к, які передані в оренду позив ачу в межах контурів № 11,12,14 Олек сандрівської сільської ради Золочівського району Харків ської області та № 35 Лютівсько ї сільської ради Золочівсько го району Харківської област і та заборонити відповідачу вчиняти будь-які дії щодо пос івів на вказаних земельних д ілянках.

16 липня 2008 року ПСП "Горизонт " звернувся до суду з зустрічн им позовом до ФГ "AURUM" з вимогою про визнання права власності на посіви озимої пшениці на п олях в межах контурів № 11,12,14 Оле ксандрівської сільської рад и Золочівського району та № 35 Лютівської сільської ради Зо лочівського району Харківсь кої області.

В червні 2011 року ПСП «Горизон т»звернулось до суду з додат ковими позовним вимогами, зг ідно яких просив суд визнати за ПСП «Горизонт»власність на витрощений врожай 2008 року н асіння озимих культур, які ни м посіяні згідно договору пі дряду № 21 від 02.08.2007 р. з ТОВ «Сівер »на площі 310 га (поле № 4 контур № 14 площа 75 га, поле № 5 контур № 12 пл оща 23 га, поле № 6 контур № 11 площа 67 га Олександрівської сільсь кої ради, поле № 6 контур № 35 пло ща 85 га Лютівської сільської ради, поле № 4 контур № 4 площа 60 г а Писарівської сільської рад и та врожаю пивного ячменю по ле № 6 контур № 11 площа 9 га Олекс андрівської сільської ради.

Місцевий господарський су д обґрунтовано, з урахування м приписів статті 22 Господарс ького процесуального кодекс у України, відмовив в прийнят ті до розгляду поданих допов нень зустрічних позовних вим ог, оскільки розгляд по суті з устрічного позову господарс ьким судом вже було розпочат о.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено місце вим господарським судом, фер мерське господарство "AURUM" на пі дставі договорів оренди, які належним чином зареєстрован і, користується земельними д ілянками, розташованими на т ериторії Олександрівської та Лютівської сільської ради Золочівського району Харків ської області, що підтверджу ється довідкою Золочівськог о районного відділу реєстрац ії Харківської регіональної філії державного підприємст ва «Центр Державного земельн ого кадастру при Державному комітеті України по земельни х ресурсах» № 227 від 27 лютого 2008 р оку (т. 1 а.с. 8).

Згідно акту обстеження зем ельної ділянки № 000180 від 11 берез ня 2008 року, складеного державн им інспектором Управління з контролю за використанням т а охороною земель у Харківсь кій області, СПС «Горизонт»с амовільно зайняв земельні ді лянки (паї), які знаходяться в оренді ФГ "AURUM" ( т. а.с. 9-11).

25 березня 2008 року постановою в.о. начальника відділу земел ьних ресурсів у Золочівськом у районі Головного управлінн я земельних ресурсів у Харкі вській області № 74 директора П СП «Горизонт» Шевцова С.І. притягнуто до адміністрати вної відповідальності у вигл яді штрафу (т. 1 а.с. 13).

16 листопада 2009 року Золочівс ьким районним судом Харківсь кої області було прийнято по станову у справі №2а729/09-2015, відпо відно до якої скасовано вище зазначену постанову про накл адення адміністративного ст ягнення в розмірі 1700 грн. (т. 5 а.с . 133-134).

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Оскільки постанову, на яку п осилається позивач за первіс ним позовом як на єдиний дока з своїх вимог, скасовано, госп одарським судом обґрунтован о, у відповідності до частини першої статті 43 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, відмовлено у задоволе нні первісного позову у зв' язку з недоведеністю позовни х вимог ФГ "AURUM".

Колегією суддів досліджен і матеріали справи щодо вимо ги зустрічного позову, та вст ановлено наступне.

03 березня 2002 року між позивач ем за зустрічним позовом та ф ізичними особами - пайщиками Олександрівської та Лютівсь кої сільських рад Золочівськ ого району були укладені дог овори оренди земельних ділян ок.

08 лютого 2003 року у відповідно сті до Протоколу №1 загальних зборів членів ВАТ «Конгресі вське»по розподілу земельни х часток (паїв) згідно сертифі катів на право власності на з емельну частку (пай), передани х в оренду ПСП «Горизонт», по О лександрівській і Лютівські й сільських радах фізичні ос оби пайщики отримали земельн і сертифікати (виготовлені з а рахунок позивача), про що по ставили у списку отримання с вій підпис (т. 3 а.с.83-91).

ПСП «Горизонт»разом з земл евпорядником сільської ради склали список орендодавців та подали його до Золочівськ ої райдержадміністрації. (т. 3 а.с. 92).

Таким чином, вже з 2002 року ПСП «Горизонт»почав виплачуват и орендну плату орендодавцям , сплачувати податок за землю , вживати заходи щодо поліпше ння стану переданих земель.

Після припинення дії догов орів оренди земельних паїв з а строками, ПСП «Горизонт»21 сі чня 2006 року уклав з пайщиками н ові договори оренди земельни х паїв.

Земельні ділянки були пере дані позивачу згідно актів п риймання-передачі земельних ділянок для використання.

В подальшому ПСП «Горизонт »виготовив усю необхідну тех нічну документацію для подач і договорів оренди на держав ну реєстрацію; на замовлення ПСП «Горизонт»були виготовл ені плани меж кожної земельн ої ділянки.

25 серпня 2007 року ПСП «Горизон т»було отримано розрахунки г рошової оцінки земельних діл янок та сплачено за виконану роботу власні грошові кошти (т.3 а.с 107).

03 серпня 2007 року ПСП «Горизон т»розпочато посівні роботи: був підготовлений для посіву озимої пшениці ґрунт, закупл ені посівні матеріали, посів ний матеріал було внесено у ґ рунт(т. 3 а.с. 94-109).

10 листопада 2007 року, після зав ершення посівних робіт , ПСП «Горизонт»було отримано 36 ли стів від пайовиків, у яких міс тилися заяви-повідомлення пр о те, що земельну ділянку не тр еба обробляти, а також те, що м іж пайовиками вже укладені д оговори оренди (без номера та дати) з ФГ "AURUM" (т. 3 а.с. 110-11).

Керуючись тим, що порядок пр ипинення дії договорів не бу в додержаний, ПСП «Горизонт» продовжував здійснювати зах оди по збереженню врожаю 2008 ро ку, а саме: уклав з НАСК «Орант а»договір № 52 про страхування вказаних посівів від зимови х ризиків (т. 3 а.с. 112).

Згідно довідці Відділу зем ельних ресурсів у Золочівськ ому районі Харківської облас ті № 226 від 31 січня 2008 року, в корис туванні ПСП «Горизонт» стано м на 01.01.2008 року у нього у користу ванні знаходиться 638,5136 га. земе ль, у тому числі 462,5176 га. ріллі (т. 3 а.с. 113).

ФГ "AURUM" звернулось до господа рського суду з позовом про ус унення перешкод у користуван ні земельними ділянками у че рвні 2008 року, тоді як усі посівн і роботи були завершені.

Місцевий господарський су д дійшов обґрунтованого висн овку про те, що ФГ "AURUM", а та кож фізичні особи-пайщики не повідомили належним чином П СП «Горизонт»про намір розір вати договори оренди від 21.01.2006 р ., матеріалами справи підтвер джується той факт, що саме ПС П «Горизонт»було здійснено п осіви озимої пшениці на поля х в межах контурів № 11,12,14 Олекса ндрівської сільської ради Зо лочівського району та № 35 Люті вської сільської ради Золочі вського району Харківської о бласті, а тому ПСП «Горизонт» , як землекористувач, має прав о власності на посіви озимої пшениці 2008 року.

За приписами п. «б»частини 1 статті 95 Земельного кодексу У країни, землекористувачі, як що інше не передбачено закон ом або договором, мають право власності на посіви і насадж ення сільськогосподарських та інших культур, на вироблен у сільськогосподарську прод укцію.

Відповідно до статті 392 Циві льного кодексу України, влас ник майна може пред'явити по зов про визнання його права власності, якщо це право оспо рюється або не визнається ін шою особою, а також у разі втр ати ним документа, який засві дчує його право власності.

Враховуючи, що ПСП "Горизонт " не надані докази щодо поруше ння або оспорювання належног о йому права власності саме н а посіви озимої пшениці 2008 рок у на полях в межах контурів №11 , №12, №14 Олександрівської сільс ької ради Золочівського райо ну та № 35 Лютівської сільської ради Золочівського району з боку відповідачів ФГ "AURUM" та СФ Г "Янтар", то судова колегія по годжується з висновком суду першої інстанції про відмову в задоволенні зустрічного п озову.

Доводи, які викладені в апел яційній скарзі ФГ "AURUM", не спрос товують висновків місцевого господарського суду та спря мовані на переоцінку встанов лених судом фактичних обстав ин справи.

Враховуючи викладене, судо ва колегія дійшла висновку, щ о господарським судом першої інстанції правильно застосо вані норми матеріального та процесуального права, у зв' язку з чим апеляційна скарга не підлягає задоволенню, а р ішення господарського суду Харківської області від 30 чер вня 2011 року у справі № 15/241-08 підл ягає залишенню без змін.

Керуючись статтями 99, 101, пунк том 1 статті 103, статтею 105 Госпо дарського процесуального ко дексу України, колегія судді в

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу поз ивача залишити без задоволен ня.

Рішення господарського су ду Харківської області від 30 ч ервня 2011 року у справі № 15/241-08 за лишити без змін.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття.

Постанова може бути оскарж ена до Вищого господарського суду України протягом 20 днів з дня набрання постановою за конної сили.

Головуючий суддя Бондаренко В.П.

Суддя Ільїн О.В.

Суддя Камиш ева Л.М.

Повний текст постано ви підписаний 16 вересня 2011 рок у

Дата ухвалення рішення12.09.2011
Оприлюднено14.10.2011
Номер документу18549109
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/241-08

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Постанова від 30.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Постанова від 12.09.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Рішення від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Постанова від 10.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Рішення від 14.07.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Ухвала від 06.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 26.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

Ухвала від 05.06.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резниченко О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні