Рішення
від 02.06.2011 по справі 10/235
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/235 02.06.11

За позовом Приватно го підприємства «Баядєра»

до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Ренглод»

про стягненн я 20 574,22 грн.

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Белаш Л.П.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність від 31.12.2010р.);

від відповідача: не з' яви лись.

В судовому засідан ні 2 червня 2011 року було оголоше но вступну та резолютивну ча стину рішення.

Обставини справи:

Приватне підприємство « Баядєра»(позивач) звернулося до суду з позовною заявою про стягнення з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ре нглод»(відповідач) заборгова ності в сумі 20 574,22 грн. з них осно вного боргу - 18 619,20 грн., пені - 922,76 грн., 3% річних - 175,77 грн. та втр ат від інфляції - 856,49 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач не викон ав належним чином взяті на се бе зобов' язання за договоро м купівлі-продажу № 79-04 від 28 січ ня 2004 року, зокрема, у визначені договором строки не здійсни в оплату вартості поставлено го йому товару, внаслідок чог о у останнього утворилась за боргованість перед позиваче м.

Відповідач відзиву на позо вну заяву не надав, участь сво го представника в судове зас ідання не забезпечив. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином , докази чого містяться в мате ріалах справи.

Ухвалою від 20.05.2011р. прийнята д о розгляду позовна заява та п орушено провадження у справі , розгляд справи призначений на 2.06.2011р.

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на юр идичну адресу підприємства з гідно відомостей єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України (дові дка з ЄДРПОУ наявна в матеріа лах справи). У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення В ищого арбітражного суду Укра їни «Про деякі питання практ ики застосування Господарсь кого процесуального кодексу України»від 18.09.97р. N 02-5/289 особи, як і беруть участь у справі, вваж аються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщ о ухвалу про порушення прова дження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначено ю у позовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007 № 01-8/123 (02.04.2009р.)» передбачено, що до повноваже нь господарських судів не ві днесено установлення фактич ного місцезнаходження юриди чних осіб або місця проживан ня фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчин ення тих чи інших процесуаль них дій. Тому відповідні проц есуальні документи надсилаю ться господарським судом згі дно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи .

У відповідності до підпунк ту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищог о арбітражного суду України N 02-5/289 від 18.09.1997 «Про деякі питання практики застосування Госпо дарського процесуального ко дексу України»(з подальшими змінами) у випадку нез'явленн я в засідання господарського суду представників обох сто рін або однієї з них справа мо же бути розглянута без їх уча сті, якщо неявка таких предст авників не перешкоджає виріш енню спору.

Зважаючи на достатність в м атеріалах справи доказів, не обхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 ГПК України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, господар ський суд, -

ВСТАНОВИВ:

28 січня 2004 року між позивач ем (надалі - Постачальник аб о Продавець) та відповідачем (далі по тексту - Покупець аб о Отримувач) (разом - сторони), б уло укладено договір купівлі -продажу № 79-04 (належним чином з асвідчена копія міститься в матеріалах справи, надалі - Договір або Договір купівлі- продажу), відповідно до п. 1.1 яко го Продавець зобов'язуєт ься передати у власність, а По купець прийняти і оплатити Т овар в асортименті, кількост і і по ціні, відповідно до узго джених накладних /специфікац ій /.

Позивач зазначає, а з матері алів справи вбачається, що в г рудні 2010 року Продавець перед ав Товар, що підтверджується видатковими накладними: № 1108517 від 29 грудня 2010 року на суму - 10 638,6 0 грн. та № 1108518 від 29 грудня 2010 року на суму - 12 401,64 грн. (належним чино м засвідчені копії містяться в матеріалах справи), а Покуп ець прийняв зазначений у вид аткових накладних Товар, що п ідтверджується підписом та в ідбитком печатки Отримувача .

Загальна сума поставленог о позивачем Товару відповіда чу за накладними становить - 23 040,24 грн.

Згідно з п. 5.1 Договору встано влено, що розрахунки за товар здійснюються Покупцем протя гом 10 (десяти) календарних дні в з дня отримання товару, шлях ом перерахування коштів на р ахунок Продавця або в іншому порядку та формі, що не супере чить чинному законодавству У країни, або за домовленістю с торін - шляхом попередньої пл ати.

Позивач вказує, що Покупець лише частково розрахувався за Товар, внаслідок чого, у від повідача утворилась заборго ваність за Договором в розмі рі - 18 619,20 грн. (розрахунок суми основного боргу вбачається зі змісту позовної заяви).

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, суд вважає позовні ви моги обґрунтованими та таким и, що підлягають частковому з адоволенню з наступних підст ав.

Відповідно до статті 526 Ци вільного кодексу України зоб ов'язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства.

У відповідності до ст. 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язань - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться.

Згідно з частиною першою ст атті 509 ЦК України зобов'язанн ям є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'я зана вчинити на користь друг ої сторони (кредитора) певну д ію (передати майно, виконати р оботу, надати послугу, сплати ти гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

У відповідності до ст. 712 Циві льного кодексу України (далі - ЦК України) за договором пос тавки продавець (постачальни к), який здійснює підприємниц ьку діяльність, зобов'язуєть ся передати у встановлений с трок (строки) товар у власніст ь покупця для використання й ого у підприємницькій діяльн ості або в інших цілях, не пов' язаних з особистим, сімейним , домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зо бов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну гро шову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч. 2 ст. 71 2 ЦК України).

Частиною 1 статті 665 ЦК Україн и встановлено, що за договоро м купівлі-продажу одна стор она (продавець) передає або з обов'язується передати майн о (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупе ць приймає або зобов'язуєтьс я прийняти майно (товар) сплат ити за нього певну грошову су му.

Статтею 691 ЦК України передб ачено, що покупець зобов'язан ий оплатити товар за ціно ю, встановленою у договорі к упівлі-продажу, а також вчини ти за свій рахунок дії, які ві дповідно до договору, актів ц ивільного законодавства або вимог, що звичайно ставлять ся, необхідні для здійснення платежу.

Частиною 2 ст. 692 ЦК України пе редбачено, що Покупець зобов 'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару .

Відповідно до п. 5.1 Договор у купівлі-продажу встановлен о, що розрахунки за товар здій снюються Покупцем протягом 1 0 (десяти) календарних днів з д ня отримання товару, шляхом п ерерахування коштів на рахун ок Продавця або в іншому поря дку та формі, що не суперечить чинному законодавству Украї ни, або за домовленістю сторі н - шляхом попередньої плати.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, я кщо у зобов'язанні встановле ний строк (термін) його викона ння, то воно підлягає виконан ню у цей строк (термін).

Стаття 629 ЦК України передба чає, що договір є обов' язков им для виконання сторонами.

Одностороння відмова ві д зобов'язання або односторо ння зміна його умов не допуск ається, якщо інше не встановл ено договором або законом (ст . 525 ЦК України).

На час розгляду справи забо ргованість за Договором в по вному обсязі Покупцем на рах унок Продавця не проведена.

При цьому, судом встановлен о, а з матеріалів справи вбача ється, що Покупець розрахува вся з Продавцем за Товар на су му на загальну суму 6 000,00 грн., а н е на суму 4 421,04 грн., як зазначає п озивач в своїй позовній заяв і, що підтверджується наявни ми в справі платіжними доруч еннями (копії платіжок в спра ві).

Зважаючи на викладене, зв ажаючи на відсутність в мате ріалах справи контрррозраху нку відповідача, позовні вим оги Продавця про стягнення з Покупця заборгованості за Д оговором купівлі-продажу є о бґрунтованими на суму - 17 040,24 г рн.

Згідно зі ст. 610 ЦК України по рушенням зобов' язання є йог о невиконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов' язання (нен алежне виконання).

У відповідності до ст. 611 Циві льного кодексу України у раз і порушення зобов' язання на стають правові наслідки, вст ановлені договором або закон ом, зокрема сплата неустойки .

Пунктом 7.3. Договору купівлі -продажу встановлено, що за неналежне виконання зобов'я зань, передбачених п. 5.1 Догово ру, Покупець сплачує Продавц ю пеню від суми простроченог о платежу за кожен день прост рочення, у розміру подвійної облікової ставки Національн ого Банку України, що діяла у п еріод, за який нараховується пеня.

З урахуванням викладеного , зважаючи на відсутність в ма теріалах справи контррозрах унку відповідача, за порушен ня відповідачем зобов' язан ня за Договором щодо оплати т овару, стягненню з останньог о на користь позивача підляг ає пеня в розмірі - 922,76 грн. (роз рахунок пені міститься в мат еріалах справи).

Положеннями статті 625 ЦК Укр аїни передбачено, що боржник , який прострочив виконання г рошового зобов' язання, на в имогу кредитора зобов' язан ий сплатити суму боргу з урах уванням встановленого індек су інфляції за весь час прост рочення, а також три проценти річних від простроченої сум и, якщо інший розмір проценті в не встановлений договором або законом.

Дослідивши матеріали спра ви, враховуючи відсутність в матеріалах справи контррозр ахунку відповідача, суд дійш ов висновку, що обґрунтовани ми є позовні вимоги про стягн ення з відповідача на корист ь позивача, на підставі ст. 625 ЦК України, 3% річних - 160,33 грн. та в трат від інфляції - 731,16 грн. (ро зрахунок заборгованості штр афних санкцій міститься в ма теріалах справи).

При цьому, суд зазначає, що ч астиною 3 ст. 55 ГПК України пере дбачено, що ціну позову вказ ує позивач. У випадках неправ ильного зазначення ціни позо ву вона визначається суддею. Відтак, судом було здійснено перерахунок штрафних санкці й у відповідності до встанов лених чинним законодавством України вимог та індексів.

Статтею 43 ГПК України перед бачено, що господарський суд оцінює докази за своїм внутр ішнім переконанням, що грунт ується на всебічному, повном у і об'єктивному розгляді в с удовому процесі всіх обстави н справи в їх сукупності, керу ючись законом.

Враховуючи все вищевикла дене, позовні вимоги підляга ють задоволенню про стягненн я 18 854,49 грн. з них основного борг у - 17 040,24 грн., пені - 922,76 грн., 3% річних - 160,33 грн. та втрат від інфляці ї - 731,16 грн.

Судові витрати позивача пр опорційно розміру задоволен их вимог в сумі 406,40 грн. (189,28 грн. де ржавного мита та 217,12 грн. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у) відповідно до положень ста тті 49 ГПК України покладаютьс я на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задоволь нити частково.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Р енглод»(ідентифікаційний ко д: 21505425, адреса: 01103, м. Київ, Печерсь кий район, вул. Кіквідзе, будин ок, 13) на користь Приватного пі дприємства «Баядєра»(іденти фікаційний код: 13491057, адреса: 84601, Д онецька обл., м. Горлівка, вул. О зерянівська, 2, р/р 2600031177 у ф-ї АБ «П івденний», м. Київ, МФО 320917) грошо ві кошти: основного боргу - 17 040,24 грн. (сімнадцять тисяч соро к гривень 24 копійки), пені - 922,76 грн. (дев' ятсот двадцять дві гривні 76 копійок), 3% річних - 160, 33 грн. (сто шістдесят гривень 33 копійки), втрат від інфляції - 731,16 грн. (сімсот тридцять одну г ривню 16 копійок) та судові вит рати: державного мита - 189,28 грн . (сто вісімдесят дев' ять гри вень 28 копійок) і витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу - 217,12 гр н. (двісті сімнадцять гривень 12 копійок). Видати наказ.

В іншій частині позову від мовити.

Рішення набирає закон ної сили в порядку, встановле ному ст. 85 Господарського проц есуального кодексу України. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в с троки, встановлені ст. 93 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

Суддя О.В. Котк ов

Дата підписання повного тексту рішення 7.06.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17146850
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/235

Ухвала від 08.02.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 13.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Вербицька О.В.

Постанова від 05.03.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Вербицька О.В.

Рішення від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Рішення від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Привалов А. І.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Привалов А. І.

Рішення від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Рішення від 26.01.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Ухвала від 26.11.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні