Рішення
від 08.06.2011 по справі 13/146
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

Справа № 13/146 08.06.11

За позовом Державного підприємства «Придніпровсь ка залізниця», м. Дніпропетро вськ

до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «», м. Київ

про стягнення 29 778,50 грн.

Суддя Курдельчук І.Д.

Представники:

від позивача ОСОБА_1 - дов. № 773 від 15.04.2011 р.

від відповідача ОСОБА_2 - дов. № б/н від 07.06.11., О СОБА_3 - дов. № б/н від 07.06.11

в судовому засіданні 08.06.11 ві дповідно до ст. 85 ГПК України о голошено вступну та резолюти вну частини рішення суду

ОБСТАВИНИ СПРАВИ і СУТ Ь СПОРУ:

Позивач звернувся з позов ом про стягнення штрафних са нкцій у розмірі 29778,50 грн., посила ючись на неправильне зазначе ння відповідачем в накладній коду одержувача вантажу, тоб то відповідач допустив пору шення вимог чинного законод авства при оформленні переві зних документів ( ст.ст. 118,122 Стат уту залізниць ).

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 12.05.11 порушен о провадження у справі та при значено розгляд справи на 08.06.11 .

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав в повному обсязі.

Відповідач надав відзив на позовну заяву в якому, з ураху ванням усного доповнення до відзиву, позов не визнав водн очас просив зменшити суму шт рафу у зв' язку з скрутним фі нансовим становищем.

Перед початком розгляду сп рави по суті представників с торін ознайомлено з їхніми п равами та обов' язками у від повідності із ст.ст. 20, 21, 22, 81-1 Госп одарського процесуального к одексу України.

Відповідно до вимог ст. 81-1 Го сподарського процесуальног о кодексу України в судовому засіданні складений протоко л, який долучено до матеріалі в справи.

Господарський суд визнав п редставлені сторонами докум енти достатніми для вирішенн я спору.

Дослідивши і з' ясувавши в сі обставини та матеріали сп рави, які мають значення для в ирішення спору по суті, заслу хавши пояснення представник ів сторін, господарський суд -

ВСТАНОВИВ:

Між позивачем у справі та Приватним підприємством « Апрель»05.05.10 укладений договір №ПР.ДН-1/10-6359980/335 НЮп про організац ію перевезень вантажів і про ведення розрахунків за перев езення та надані залізницею послуги в якому вказано номе р особового рахунку ПП «Апре ль»з присвоєнням коду №6359980 та коду вантажовідправника / ва нтажоодержувача 2334.

Між сторонами у справі було укладено Договір перевезенн я, що підтверджується трансп ортною накладною № 43242382, за умо вами якого позивач, як викона вець, зобов' язався надати п ослуги з перевезення та збер еження вантажу, а відповідач , як замовник, зобов' язався з дійснити розрахунки за надан і послуги.

Позивач виконав свої зобов `язання належним чином та в ус тановлений строк, тоді як з бо ку відповідача встановлені п орушення вимог діючого Стату ту залізниць ( ст.ст. 6.118,122 ) при оф ормленні перевізних докумен тів.

Позивач зазначає, що у жовтн і 2010 року на станцію Самарівка Придніпровської залізниці п рибув вагон № Ц 57056483 за накладно ю № 43242382 зі станції Купянськ-Сор тувальний Південної залізни ці із зазначеним в накладній відправником, а саме - Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Укр-Ток». Одержуваче м вантажу по накладних зазна чене Приватне підприємство « Апрель»та вказано цифровий к од - 2434, що не відповідало дійсн им реквізитам вантажоодержу вача.

Як зазначено, відповідно до п. 2.3 Договору № ПР.ДН-1/10-6359980/335 НЮп п ро організацію перевезень ва нтажів і проведення розрахун ків за перевезення та надані залізницею послуги від 05.05.10., ук ладеного між ПП «Апрель»Держ авним підприємством «Придні провська залізниця»та ПП «Ап рель», останньому на Придніп ровській залізниці присвоєн ий код вантажовідправника/ва нтажоодержувача - 2334

Таким чином, при внесені інф ормації до відповідних граф накладної відповідачем був н еправильно зазначений код од ержувача вантажу. По прибутт ю вантажу на станцію признач ення - станцію Самарівка При дніпровської залізниці - 02.11. 10 були складені акти загально ї форми № 79 від 2.11.10 і №81 від 04.11.10, що з асвідчують факт неправильно го зазначення відправником к оду одержувача вантажу, та по дано оперативні повідомленн я на станцію відправлення Ку п' янськ-Сортувальна.

03.11.10 вантажовідправник напр авив начальнику ст.Куп' янсь к-Сортувальна Південної залі зниці лист з повідомленням « при отправке цистерны №570564483 от правка 43242382 на ст.Самаровка При днепровской Ж.Д, некоректно з аполнена графа получатель, « просим правильным считать по лучатель ЧП Апрель код2334»Прос им дать телеграму на ст.назна чения с просьбой внсестиы из менения в перевозочный докум ент».

03.11.10 о 19:55 зі станції Куп' янсь к-Сортувальна відправлена те леграма «наша отправка вам 4324 2382 переадресовка вагон 57056483 вер на считать получателея ЧП Ап рель код 2334»

Відповідні відмітки про вн есення виправлення наявні у накладній 43242382 та дорожній від омості 43242382.

Належним чином засвідчені копії вище вказаних докумен тів залучені до матеріалів с прави і приймаються судом як відповідні докази якими зас відчуються наведені факти.

Згідно з п. 5 ст. 307 ГК України у мови перевезення вантажів ок ремими видами транспорту, а т акож відповідальність суб`єк тів господарювання за цими п еревезеннями визначаються т ранспортними кодексами, тран спортними статутами та іншим и нормативно-правовими актам и.

Відповідно до ст. 12 Закону Ук раїни “Про транспорт” підпри ємства транспорту мають прав о вимагати від пасажирів, від правників і одержувачів вико нання вимог цього закону, код ексів (статутів) окремих виді в транспорту, та інших нормат ивних актів України, що регул юють діяльність транспорту.

Зокрема, ст. 2 Статуту залізн иць України передбачено, що С татут визначає обов`язки, пра ва і відповідальність залізн иць, а також підприємств, орга нізацій, установ і громадян, я кі користуються залізничним транспортом.

Згідно з ч.2 ст. 307 ГК України ук ладення Договору перевезенн я вантажу підтверджується ск ладенням перевізного докуме нта (транспортної накладної тощо) відповідно до вимог зак онодавства.

Відповідно до ст. 23 Статуту з алізниць України, відправник и повинні надати станції нав антаження на кожне відправле ння вантажу заповнену наклад ну (комплект перевізних доку ментів).

Відповідно до ст. 6 Статуту н акладна - основний перевізн ий документ встановленої фор ми, оформлений відповідно до Статуту залізниць України і наданий відправником разом з вантажем. Накладна є обов`яз ковою двосторонньою письмо вою формою угоди на перевезе ння вантажу, яка укладається між відправником та залізни цею на користь третьої особи - одержувача.

Зокрема, нормами ст. 24 Статут у залізниць визначена відпов ідальність вантажовідправн ика за всі наслідки неправил ьності, неточності або непов ноти відомостей, зазначених ними в накладній.

Згідно зі ст. 129 Статуту, акти загальної форми та комерцій ні акти складаються для засв ідчення обставин, які можуть бути підставою для матеріал ьної відповідальності сторі н.

Відповідно до п. п. 1.1, 1.3 Правил оформлення перевізних докум ентів, затверджених наказом Мінтрансу України № 644, на кожн е відправлення вантажу відпр авник повинен подати станції навантаження накладну; усі в ідомості, передбачені формою бланка перевізного документ а, повинні бути внесені відпр авником до відповідних граф. Виправлення не допускаються , у разі зміни відомостей, внес ених до перевізного окумента відправник зобов`язаний зап овнити новий перевізний доку мент.

Згідно з п. 2.1 Правил вантажов ідправник при заповнені комп лексу перевізних документів повинен вказати точне й повн е найменування установи, під приємства, організації, особ и - одержувача вантажу, його код та адресу.

Відповідно до п. 5.5 Правил, як що під час перевезення ванта жу або на станції його призна чення буде виявлено неправил ьне зазначення у накладній в ідомостей про адресу одержув ача, його код, назву вантажу, й ого кількість, то з відправни ка стягується штраф згідно з і ст. 122 Статуту у розмірі п`ятик ратної провізної плати за вс ю відстань перевезення, відп овідно до ст. 118 Статуту.

Відповідно до Роз`яснення П резидії Вищого господарсько го суду України № 04-5/601 від 29.05.2002 р., у застосуванні ст. 118 Статуту з алізниць України слід мати н а увазі, що штраф підлягає стя гненню за самий факт допущен ня вантажовідправником пору шень, встановлених залізнице ю як на станції призначення а бо під час перевезення, так і н а станції відправлення після пред`явлення вантажу до пере везення, незалежно від того, ч и завдано залізниці у зв`язку з цим збитки.

Ст. 122 Статуту передбачена в ідповідальність вантажовід правника за неправильно зазн ачені у накладній масу, кільк ість місць вантажу, його назв у, код та адресу одержувача з в ідправника стягується штраф у розмірі згідно із ст. 118 Стату ту залізниць України.

Відповідно до ст. 921 ЦК Україн и у разі порушення зобов`язан ь, що випливають із договору п еревезення, сторони несуть в ідповідальність встановлен у за домовленістю сторін, якщ о інше не встановлено цим код ексом, іншими законами, транс портними кодексами (статутам и).

Оскільки провізна плата ва нтажу за вагон № 57056483 становит ь 5955,70 грн., то позивач нараховує штрафні санкції у п' ятикра тному розмірі - 29778,50 грн.

Також позивач просить відш кодувати суму сплати державн ого мита в розмірі 297,79 грн., та ви трати на сплату послуг по інф ормаційно-технічному забезп еченню судового процесу в ро змірі 236,00 грн.

Заперечуючи проти позову В ідповідач надав відзив на по зовну заяву в якому, з урахува нням усного доповнення до ві дзиву, викладеного в судовом у засіданні, просить визнати позов безпідставним оскільк и не порушив процедури склад ання накладної, а лише уточни в реквізити вантажоодержува ча, що узгоджується ст.43 Стату т залізниць України, але в буд ь-якому випадку просив зменш ити суму штрафу.

Наведене відповідачем щод о відсутності невірного зазн ачення коду вантажоодержува ча спростовується матеріала ми справи, а тому не може бути підставою для відмови в задо воленні позову.

Вирішуючи питання про змен шення суми штрафу , господарс ький суд зазначає наступне.

Положення п. 3 ст. 83 ГПК Україн и зазначає про право суду у ви няткових випадках зменшити р озмір неустойки, яка підляга є стягненню із сторони, що пор ушила зобов' язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 ГК Укра їни у разі якщо належні до спл ати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збиткам и кредитора, суд має право зме ншити розмір санкцій. При цьо му повинно бути взято до уваг и: ступінь виконання зобов'яз ання боржником; майновий ста н сторін, які беруть участь у з обов'язанні; не лише майнові, а ле й інші інтереси сторін, що з аслуговують на увагу.

Відповідно до ч. 2 ст. 233 ГК Укра їни якщо порушення зобов'яза ння не завдало збитків іншим учасникам господарських від носин, суд може з урахуванням інтересів боржника зменшити розмір належних до сплати шт рафних санкцій.

Оскільки відповідачем не н аведено жодних фактів і обст авин, які б могли бути покладе ні в обґрунтування застосува ння положень п.3 ст.83 ГПК Україн и та враховуючи Роз`яснення П резидії Вищого господарсько го суду України № 04-5/601 від 29.05.02, за ява про зменшення суми штраф у задоволенню не підлягає.

Суд визнає вимоги позивача про стягнення штрафних санк цій обґрунтованими, доведени ми і такими, що підлягають за доволенню у повному обсязі.

Враховуючи, що відповідно д о ст. 44 ГПК України позивачем п онесені судові витрати, пов' язані з розглядом справи, зок рема витрати на оплату інфор маційно-технічного забезпеч ення судового процесу та спл ати державного мита, то зазна чені витрати відповідно до с т. 49 Господарського процесуал ьного кодексу України поклад аються на відповідача .

Керуючись 22, 32-34, 36, 43, 44, 49 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, Господарський с уд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повні стю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «У країнська транспортно-експе диторська компанія»(юридичн а адреса: 01103, м. Київ, вул. Драгом ирова, 1 оф.120; код ЄДРПОУ 32515792) на ко ристь Державного підприємст ва «Придніпровська залізниц я»(юридична адреса: 49600, м. Дніпр опетровськ, проспект Карла М аркса, 108; код ЄДРПОУ 01073828) - з будь-я кого рахунку, виявленого дер жавним виконавцем під час ви конання судового рішення, - шт раф у розмірі 29778,50 (двадцять дев ' ять тисяч сімсот сімдесят вісім),50 грн; державне мито у ро змірі 297 (двісті дев' яносто с ім),79 грн., та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 236 (двісті тридцять шість ),00 грн.

3. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя І.Д. Курдельчук

дата складення 14.06.11.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17218606
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/146

Ухвала від 30.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.*

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Г.Г.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Рішення від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні