Рішення
від 23.05.2011 по справі 7/87
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 7/87 23.05.11

За позовом Комунальног о підприємства Печерської ра йонної у м. Києві ради по утрим анню житлового господарства "Хрещатик"

до Державного централь ного бюро технічної інформац ії з легкої та текстильної пр омисловості України

про стягнення 4 021,76 грн.

Суддя Якименко М.М.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1.- до віреність №870/11 від 30.12.2010р;

від відповідача: Єрмолаєва Т.О.- директор;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Комунальне підприємс тво Печерської районної у м. К иєві ради по утриманню житло вого господарства "Хрещатик" звернулося в Господарський суд м. Києва з позовом до Держа вного центрального бюро техн ічної інформації з легкої та текстильної промисловості У країни про стягнення 4 021,76 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенн я умов договору № 362 від 21.02.2007 про надання комунальних послуг та відшкодування витрат на у тримання будинку та прибудин кової території не оплатив к омунальні послуги, заборгува вши 4 021,76 грн., яку позивач просит ь стягнути з відповідача.

Ухвалою від 04.04.2011 було поруше но провадження по справі та п ризначено її розгляд на 12.05.2011.

12.05.2011 представник відповідач а у судове засідання не з' яв ився, 11.05.2011 через канцелярію суд у подав клопотання про відкл адення розгляду справи, у зв' язку з чим розгляд справи бул о відкладено на 23.05.2011.

23.05.2011 представник позивача по зовні вимоги підтримав та пр осив їх задовольнити.

Представник відповідача п роти задоволення позовних ви мог заперечив, посилаючись н а необґрунтованість та безпі дставність позовних вимог, с вої заперечення виклав у пис ьмовому відзиві на позовну з аяву, який долучено до матері алів справи.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України в судовому за сіданні 23.05.2011 оголошено вступн у та резолютивну частини ріш ення.

Розглянувши подані матері али справи та заслухавши поя снення представника позивач а, Господарський суд міста Ки єва, -

встановив:

Відповідно до рішення Печ ерської районної у м. Києві ра ди від 12.06.2007 р. № 47 "Про реорганіза цію комунального підприємст ва по утриманню житлового го сподарства Печерського райо ну м. Києва "Печерськжитло" шля хом виділу" житловий будинок за адресою вул. Шота Руставел і, 15-А було вилучено з оператив ного управління КП УЖГ "Печер ськжитло" та закріплено на пр аві оперативного управління (балансове утримання) за пози вачем.

Згідно п. 4.1 зазначеного рі шення позивач є правонаступн иком прав і обов'язків КП УЖГ " Печерськжитло" в частині пра в і обов'язків ЖЕО-601, ЖЕО-606, ЖЕО-608 відповідно до додатку № 1 цьог о рішення.

Відповідно до договору № 58/608 від 24.02.2005 відповідач є орендаре м нежитлового приміщення заг альною площею 32,2 кв.м. за адресо ю м. Київ, вул. Шота Руставелі, 15 -А для розміщення офісу журна лу "Легка промисловість".

21 лютого 2007 року між Комуна льним підприємством по утрим анню житлового господарства Печерського району м. Києва “ Печерськжитло”, в особі нача льника ЖЕО №608 КП УЖГ “Печерсь кжитло”(далі - ЖЕО №608), та Держ авним центральним бюро техні чної інформації з легкої та т екстильної промисловості Ук раїни було укладено договір про надання комунальних посл уг та відшкодування витрат н а утримання будинку та прибу динкової території №362 (далі - Договір про надання комуналь них послуг).

У відповідності до п.2.2 вказа ного Договору ЖЕО №608 зобов' я залось забезпечити відповід ача, як Орендаря, комунальним и послугами в орендованому п риміщенні (будинку) у відпові дності з додатком №1, який є не від' ємною частиною договор у, а також своєчасно нарахову вати плату за комунальні пос луги і направляти платіжну в имогу.

Згідно з п.2.4 Договору про над ання комунальних послуг відп овідач зобов' язався щоміся чно сплачувати ЖЕО №608 плату з а комунальні послуги, а також вартість фактичних витрат п о технічному обслуговуванню інженерного обладнання (від шкодування внутрішньо-будин кових мереж).

В п.2.4.2 Договору про надання к омунальних послуг передбаче но, що відповідач несе витрат и по утриманню та обслуговув анню орендованого приміщенн я (будинку), а також бере участ ь у загальних для всього буди нку та прибудинкової територ ії витратах, пов' язаних з йо го експлуатацією і ремонтом (пропорційно площі орендних приміщень).

Розмір щомісячної плати за комунальні послуги встановл юється в залежності від факт ичних витрат теплової енергі ї (пропорційно займаній площ і), холодної води та інше, згід но з нормами постачальників комунальних послуг. Плата за комунальні послуги вноситьс я Орендарем на рахунок ЖЕО №608 до 15 числа поточного місяця. З а несвоєчасну сплату комунал ьних послуг Орендар, крім заб оргованості, сплачує на кори сть ЖЕО №608 пеню у розмірі подв ійної облі кової ставки НБУ з а кожен день прострочення пл атежу. Розмір плати за комуна льні послуги самостійно змін юється ЖЕО №608 з часу введення в дію змін тарифів та індексу інфляції, які вводяться згід но чинного законодавства Укр аїни, а також при зміні тарифі в на комунальні послуги орга нами місцевого самоврядуван ня. При закінченню терміну ді ї договору чи його достроков ому припиненні плата за кому нальні послуги сплачується п о день фактичної здачі примі щення (будинку) по акту прийом у-передачі (п.4.1 - п.4.6 Договору п ро надання комунальних послу г).

В п.3.1 визначено термін дії До говору про надання комунальн их послуг з 21.02.2007р. до 15.02.2008р.

12 червня 2007 року Печерською р айонною у м. Києві радою було п рийнято рішення №47 “Про реорг анізацію комунального підпр иємства по утриманню житлово го господарства Печерського району м. Києва “Печерськжит ло”шляхом виділу”, згідно з я ким Комунальне підприємство по утриманню житлового госп одарства “Хрещатик”є правон аступником прав та обов'язкі в Комунального підприємства по утриманню житлового госп одарства Печерського району м. Києва “Печерськжитло” в ча стині прав та обов'язків ЖЕО № 601, №608 та частини майна ЖЕО №606 за договором №362 від 21.02.2007р., ук ладеного Комунальним підпри ємством по утриманню житлово го господарства Печерського району м. Києва “Печерськжит ло”з ЖЕО №601.

З урахуванням даного рішен ня, 01.12.2007р. між Комунальним підп риємством Печерської районн ої у місті Києві ради по утрим анню житлового господарства “Хрещатик” (далі - позивач) т а відповідачем було укладено Додаткову угоду до договору про надання комунальних пос луг та відшкодування витрат на утримання будинку та приб удинкової території №362 від 21.02 .2007р., в якій замінено в преамбу лі Договору одну із сторін, а с аме Комунальне підприємств о по утриманню житлового гос подарства Печерського район у м. Києва “Печерськжитло” на Комунальне підприємство Печ ерської районної у місті Киє ві ради по утриманню житлово го господарства “Хрещатик” т а змінено відповідні реквізи ти.

Позивач свої зобов' язанн я за договором виконує належ ним чином, однак в порушення у мов договору відповідач з ли стопада 2008 по лютий 2011 заборгув ав позивачу 4 021,76 грн., що підтвер джується матеріалами справи .

Відповідно до вимог статті 526 ЦК України зобов' язання м ає виконуватися належним чин ом відповідно до умов догово ру та вимог ЦК України, інших а ктів цивільного законодавст ва, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться.

Відповідні положення тако ж визначаються у ч.1 статті 193 ГК України.

Згідно зі статтею 525 ЦК Украї ни та ч.7 статті 193 ГК України од ностороння відмова від зобов ' язання не допускається, кр ім випадку коли право такої в ідмови встановлено договоро м або законом.

Стаття 629 ЦК України передба чає, що договір є обов' язков им для виконання сторонами.

Твердження відповідача пр о те, що він належним чином вик онує свої договірні зобов' я зання, а позивач безпідставн о підвищує тарифи на комунал ьні і експлуатаційні послуги , про що не повідомляє відпові дача, судом не можуть бути при йняті до уваги, з огляду на нас тупне.

Згідно з п.4.4 Договору про над ання комунальних послуг розм ір плати за комунальні послу ги самостійно змінюється поз ивачем з часу введення в дію з мін тарифів та індексу інфля ції, які вводяться згідно чин ного законодавства України, а також при зміні тарифів на к омунальні послуги органами м ісцевого самоврядування.

17.08.2007р. на виконання Закону Ук раїни “Про відповідальність суб' єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне в несення плати за спожиті ком унальні послуги та утримання прибудинкових територій”№68 6-ХІV від 20.05.1999р. Комунальним підп риємством по утриманню житло вого господарства Печерсько го району м. Києва “Печерськж итло” було видано наказ №99, як им з 01.08.2007р. встановлено та затв ерджено новий розмір відшкод ування орендарями та власник ами нежитлових приміщень вит рат по утриманню будинків і п рибудинкових територій.

Відносно самостійного кор егування відповідачем платі жних вимог, які виставляютьс я позивачем, суд вважає за нео бхідне зазначити, що умовами Договору про надання комуна льних послуг не передбачено право відповідач на таке кор игування, натомість відповід но до пп.2.3.1 та пп.2.3.2 п.2.3 вказаного Договору, відповідач має пра во знайомитися з розрахункам и комунальної плати в бухгал терії позивача, вимагат и зменшення плати за комунал ьні послуги в разі ненадання таких послуг або частин и з них. Однак, в матеріалах сп рави відсутні такі докази.

Зважаючи на встановлені об ставини справи та вимоги пра вових норм викладених вище, а також на те, що відповідач в у становленому порядку обстав ини, які повідомлені позивач ем, не спростував, розміру поз овних вимог не оспорив, госпо дарський суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги в ча стині стягнення основного бо ргу нормативно та документал ьно доведені, а тому підлягаю ть задоволенню.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до статті 49 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни покладаються на відповіда ча.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 193 Господарсь кого кодексу України, ст. ст. 525, 526, 626 Цивільного кодексу Украї ни, ст. ст. 32, 33, 43, 44, 49 ст. ст. 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Державного цен трального бюро технічної інф ормації з легкої та текстиль ної промисловості України (01 023, м. Київ, вул. Шота Руставелі, 15 -А, код ЄДРПОУ 00311496) на користь Ко мунального підприємства Печ ерської районної у м. Києві ра ди по утриманню житлового го сподарства "Хрещатик" (01024, м. Киї в, вул. Лютеранська, 28/19, код ЄДРП ОУ 35534430) 4 021 (чотири тисячі двадця ть одну) грн. 76 коп. - боргу, 102 (сто дві) грн. - державного мита, 236 ( двісті тридцять шість) грн. - витрат за інформаційно-техні чне забезпечення судового пр оцесу.

Рішення може бути оскар жене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної с карги (винесення апеляційног о подання) протягом десяти дн ів з дня прийняття рішення, а у разі якщо у судовому засідан ні було оголошено лише вступ ну та резолютивну частину рі шення - з дня підписання рішен ня, оформленого відповідно д о статті 84 ГПК України.

Суддя М.М. Якименко

Дата підписання ріше ння: 31.05.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено27.07.2011
Номер документу17284004
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/87

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Постанова від 21.09.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 25.08.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 31.10.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні