Постанова
від 18.05.2011 по справі 50/163-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.05.2011 № 50/163-б

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Гарник Л.Л.

суддів: Верховця А.А.

Пантелієнка В.О.

при секретарі: Кор інній А.О.

за участю представників с торін:

від ліквідатора: ОСОБА_1 (довіреність від 02.07.2010 року б/н );

від кредиторів:

від Публічного акціон ерного товариства „Укрсоцба нк”:

ОСОБ А_2. (довіреність від 28.12.2010 року № 02-04/955)

ОСОБ А_3. (довіреність від 01.12.2010 року № 02-04/864)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу

Публічного акціонерного т овариства „Укрсоцбанк”

на ухвалу господарс ького суду міста Києва від 01.04.2 011

у справі № 50/163-б (суддя Го ловатюк Л.Д.)

за заявою Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Харків”

про визнання б анкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарсько го суду міста Києва від 27.02.2010 по рушено провадження у справі № 50/163-б за заявою Товариства з о бмеженою відповідальністю „ Харків” про визнання банкрут ом.

Ухвалою попереднього засі дання від 09.07.2010 затверджено реє стр вимог кредиторів Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Харків”, серед інших ви знано кредитором останнього Акціонерно-комерційний банк соціального розвитку „Укрс оцбанк” з грошовими вимогами у розмірі 63 680 500,00 грн., що забезпе чені заставою майна банкрута , зобов' язано розпорядника майна боржника включити ці в имоги до реєстру вимог креди торів.

Постановою господарського суду від 24.01.2011 Товариство з обм еженою відповідальністю „Ха рків” визнано банкрутом, від крито ліквідаційну процедур у та призначено ліквідатором банкрута - арбітражного кер уючого Лецкана В.Л.

01.03.2011 до господарського суду надійшла заява ліквідатора Т овариства з обмеженою відпов ідальністю „Харків” про викл ючення з реєстру вимог креди торів у справі грошових вимо г Публічного акціонерного то вариства „Укрсоцбанк” на сум у 63 680 500,00 грн., забезпечених іпот екою майна банкрута, та скасу вання обмеження майна щодо р озпорядження нежитловим при міщенням, службове-виробниче , загальною площею 1011,10 кв. м., що з находиться за адресою: м. Київ , вул. Басейна/Крутий узвіз, 1/2, я к предмету іпотеки за догово ром укладеним ПАТ “Укрсоцбан к” та ТОВ “Харків” від 09.08.2007 за р еєстровим № 2388.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 01.04.2011

- задоволено клопотан ня ліквідатора - арбітражно го керуючого Лецкана В.Л.,

- виключено з реєстру вимог кредиторів Товариства з обм еженою відповідальністю „Ха рків” грошові вимоги ПАТ “Ук рсоцбанк” на суму 63 680 500,00 грн., що забезпечені іпотекою майна банкрута,

- скасовано заборони, і потеку та арешти на об' єкти рухомого та нерухомого майн а Товариства з обмеженою від повідальністю „Харків” та зн ято заборону відчуження нежи лого приміщення службово-вир обничого загальною площею 1011, 1 кв. м, яке розташоване за адре сою: місто Київ, вул. Басейна/К рутий узвіз 1/2, літ. “А”, зареєст ровану в Єдиному реєстрі заб орон відчуження об' єктів не рухомого майна за №5458793 на підс таві Іпотечного договору, ук ладеного між Публічним акціо нерним товариством “Укрсоцб анк” та Товариством з обмеже ною відповідальністю “Харкі в” від 09 серпня 2007 року та посві дченого приватним нотаріусо м Київського міського нотарі ального округу ОСОБА_4 за реєстровим N 2388,

- виключено з Державно го реєстру іпотек запис № 5458601 п ро обтяження іпотекою майна АТЗТ “Медична Книга”.

Не погоджуючись з винесено ю ухвалою, Публічне акціонер не товариство „Укрсоцбанк” з вернулося до Київського апел яційного господарського суд у з апеляційною скаргою, в які й просить скасувати вищевказ ану ухвалу та відхилити клоп отання ліквідатора банкрута .

Скарга мотивована порушен ням місцевим господарським с удом норм процесуального пра ва. Заперечуючи правильність дій місцевого господарськог о суду, які на думку скаржника виразилися у зміні власного рішення та скасуванні обтяж ень на майно боржника, які цим судом раніше не накладались , скаржник зазначає, що згідно чинного законодавства, госп одарський суд наділений прав ом переглянути прийняте ним рішення за нововиявленими об ставинами, а також скасовува ти лише ті ухвали, які винесен і ним під час розгляду справи .

В судовому засіданні апеля ційної інстанції представни ки Публічного акціонерного т овариства „Укрсоцбанк” висл овилися за задоволення апел яційної скарги, представник ліквідатора Товариства з обм еженою відповідальністю „Ха рків” - за її відхилення.

Обговоривши доводи апеляц ійної скарги, заслухавши поя снення представників учасни ків провадження у даній спра ві, дослідивши матеріали спр ави та перевіривши правильні сть застосування господарсь ким судом при прийнятті оска рженої ухвали норм матеріаль ного і процесуального права, колегія суддів вважає, що апе ляційна скарга не підлягає з адоволенню з наступних підст ав.

Відповідно до частини 2 стат ті 41 Господарського процесуа льного кодексу України, госп одарські суди розглядають сп рави про банкрутство у поряд ку провадження, передбаченом у цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом".

Стаття 1 Закону України „Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання його банкрутом ” від 14.05.1992р. N 2343-XII (із змінами і доп овненнями) визначає кредитор а у справі про банкрутство як фізичну або юридичну особу ч и державний орган, вимоги яки х щодо грошових зобов'язань д о боржника підтверджені у вс тановленому порядку докумен тами, включені до реєстру вим ог кредиторів та визнані суд ом.

Відповідно до статті 33 Зако ну України "Про іпотеку" від 05.06 .2003 № 898-IV (із змінами і допо вненнями) у разі невиконання або неналежного виконання б оржником основного зобов'яза ння іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шлях ом звернення стягнення на пр едмет іпотеки. Право іпотеко держателя на звернення стягн ення на предмет іпотеки тако ж виникає з підстав, встановл ених статтею 12 цього Закону.

У разі порушення проваджен ня у справі про відновлення п латоспроможності іпотекода вця або визнання його банкру том або при ліквідації юриди чної особи - іпотекодавця, і потекодержатель набуває пра во звернення стягнення на пр едмет іпотеки незалежно від настання строку виконання ос новного зобов'язання, якщо іп отекодержатель і правонасту пник іпотекодавця не досягну ть згоди про інше.

Відповідно до ч. 2 п. 6 ст. 14 Зако ну України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” розпорядник майна зобов'я заний окремо внести до реє стру вимоги кредиторів, які з абезпечені заставою майна бо ржника, згідно з їх заявами, а за їх відсутності, - згідно з даними обліку боржника, а т акож внести окремо до реєстр у відомості про майно боржн ика, яке є предметом застав и згідно з державним реєстро м застав. Відповідно до пп. "а" п .п. 1 п. 1 ст. 31 названого закону ви моги кредиторів, забезпечені заставою, задовольняються в першу чергу.

Згідно ч. 1 ст. 598 Цивільного ко дексу України зобов'язання п рипиняється частково або у п овному обсязі на підставах, в становлених договором або за коном.

Пунктом 1 ст. 559 Цивільного ко дексу України встановлено, щ о порука припиняється з прип иненням забезпеченого нею зо бов'язання.

Таку ж спрямованість мають положення частини 1 статті 17 З акону України „Про іп отеку”, згідно якої іпотека п рипиняється у разі припиненн я основного зобов'язання або закінчення строку дії іпоте чного договору.

Згідно ст. 1 Закону України « Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом» погашені ви моги кредиторів - задоволені вимоги кредитора, вимоги, щод о яких досягнуто згоди про пр ипинення, у тому числі заміну зобов'язання або припинення зобов'язання іншим чином, а та кож інші вимоги, які відповід но до цього Закону вважаютьс я погашеними.

Як встановлено місцевим го сподарським судом, підтвердж ується наявними матеріалами справи та не заперечується с каржником, вимоги Публічного акціонерного товариства „Ук рсоцбанк” виникли на підстав і укладеного його правопопер едником з Товариством з обме женою відповідальністю „Хар ків” іпотечного договору від 09.08.2007 з метою забезпечення зобо в' язань Товариства з обмеже ною відповідальністю „Пузата Хата” за договор ом про надання невідновлюва льної мультивалютної кредит ної лінії від 09.08.2007 № 24-12/198.

Між тим, постановою Вищого г осподарського суду України в ід 09.11.2010 скасовано ухвалу госпо дарського суду міста Києва в ід 19.07.2010 та постанову Київськог о апеляційного господарсько го суду від 22.09.2010 у справі № 50/158-б в частині визнання кредиторсь ких вимог Публічного акціоне рного товариства „Укрсоцбан к” на суму 582 946 943,05 г рн. до Товариства з обмеженою відповідальністю “Пузата Ха та”, які виникли на підставі у кладених сторонами договору про надання невідновлювальн ої мультивалютної кредитної лінії №24-12/198 від 09.08.2007 на суму 562 278 378, 69 грн. та генерального договор у №24-11/79 від 24.04.2008 на суму 20 668 564,36 грн. Постанова мотивован а тим, що кредиторські вимоги Публічного акціонерного тов ариства „Укрсоцбанк” є погаш еними.

Зважаючи на викладені поло ження чинного законодавства та встановлені обставини сп рави, колегія суддів доходит ь висновку про правомірне ви ключення згідно оскарженої у хвали з реєстру вимог кредит орів Товариства з обмеженою відповідальністю „Харків” з абезпечених іпотекою майна б анкрута грошових вимог Публі чного акціонерного товарист ва “Укрсоцбанк” на суму 63 680 500,00 грн.

Оскільки кредитором у спра ві про банкрутство є особа, як а має непогашені грошові вим оги до боржника, кредитори, ви моги яких погашені, не можуть брати участь у справі про бан крутство, а їх вимоги підляга ють виключенню з реєстру вим ог кредиторів боржника.

Крім того, місцевим господа рським судом правильно скасо вано згідно оскарженої ухвал и заборони, іпотеку та арешти на об' єкти рухомого та неру хомого майна Товариства з об меженою відповідальністю „Х арків”, знято заборону відчу ження нежилого приміщення сл ужбово-виробничого загально ю площею 1011,1 кв. м, яке розташова не за адресою: місто Київ, вул. Басейна/Крутий узвіз 1/2, літ. “А ”, зареєстровану в Єдиному ре єстрі заборон відчуження об' єктів нерухомого майна за № 545 8793 на підставі Іпотечного дог овору, укладеного Публічним акціонерним товариством “Ук рсоцбанк” та Товарист вом з обмеженою відповідальн істю “Харків” від 09 серпня 2007 р оку та посвідченого приватни м нотаріусом Київського місь кого нотаріального округу ОСОБА_4 за реєстровим N 2388 та в иключено з Державного реєстр у іпотек запис № 5458601 про обтяже ння іпотекою майна Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Харків”.

Як вбачається, відносно бор жника у справі прийнята пост анова про визнання його банк рутом та провадження у справ і перебуває на стадії ліквід ації.

Положеннями ч. 1 статті 23 Зако ну про банкрутство передбаче но, що з дня прийняття господа рським судом постанови про в изнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної про цедури скасовується арешт, н акладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядженн я майном такого боржника. Нак ладення нових арештів або ін ших обмежень щодо розпорядже ння майном банкрута не допус кається.

Отже, з моменту відкриття що до боржника ліквідаційної пр оцедури всі без винятку обтя ження його активів підлягают ь скасуванню.

Це пов'язано з тим, що у проц едурі ліквідації задоволенн я вимог кредиторів відбуваєт ься за рахунок коштів, отрима них від здійсненої у встанов леному порядку реалізації ма йна банкрута. Тому майно банк рута повинно бути вільним ві д будь-яких обтяжень.

При цьому зняття заборон та арештів із майна боржника в п орядку ст. 23 Закону про банкру тство є безумовним, стосуєть ся будь-яких органів і посадо вих осіб та не потребує сплат и ніяких коштів.

За таких обставин справи су дом першої інстанції законно та обґрунтовано задоволено клопотання ліквідатора банк рута та скасовано арешти та з аборони, накладені на активи боржника.

Викладені в апеляційній ск арзі доводи правильності вис новків місцевого господарсь кого суду не спростовують.

При таких обставинах, аналі зуючи положення чинного зако нодавства, Київ ський апеляційний господарс ький суд доходить висновку п ро те, що порушення норм матер іального і процесуального пр ава, які могли призвести до ск асування оск арженої ухвали відсутні, а мо тиви з яких подано апеляційн у скаргу не можуть бути підст авою для її скасування, оскіл ьки скаржником не доведено н еправомірність винесення ос карженої ухвали.

Керуючись ст.ст. 99, 101-106 Господа рського процесуального коде ксу України, Київський апеля ційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Ухвалу господарського суду господарського суду мі ста Києва від 01.04.2011 у справі № 50/163- б залишити без змін, а апеляці йну скаргу Публічного акціон ерного товариства „Укрсоцба нк” залишити без задоволенн я.

Справу № 50/163-б повернути до го сподарського суду міста Києв а.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена у касаційн ому порядку до Вищого господ арського суду України через суд апеляційної інстанції пр отягом двадцяти днів з дня на брання постановою законної с или.

Головуючий суддя Гарник Л.Л.

Судді Верховець А.А.

Пант елієнко В.О.

20.05.11 (відправлено)

Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено15.08.2011
Номер документу17674672
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/163-б

Постанова від 24.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Ухвала від 15.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Ухвала від 27.12.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 28.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 10.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Постанова від 18.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 31.05.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мартюк А.І.

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні