Ухвала
від 06.07.2011 по справі 47/169
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 47/169 06.07.11

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «БМС Консалтинг»

до Об' єднан ня співвласникв багатокварт ирного будинку «Підгірна 7/36»

Приватного підп риємства «Сервісна компанія «Комфорт»

про визнання п рава власності та зобов' яза ння звільнити займане приміщ ення

Суддя Станік С.Р.

Представники:

від позивача ОСОБА_1 - представник за д овіреністю

від відповідача-1 не з' явився

не з' явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Го сподарського суду міста Києв а з позовом до відповідача пр о визнання за ним права власн ості на нежитловий будинок з вбудованим приміщенням коте льні площею 523,60 кв.м., розташова не за адресою: м.Київ, вул.. Підг ірна, 7/36, та зобов' язання відп овідача-2 звільнити займане н им нежиле приміщення приміще ння котельні, а також відшкод ування судових витрат.

Вимоги позивача мотивован і тим, що на підставі договору купівлі - продажу від 21.05.2007 бул о придбано нерухоме майно- не жилі приміщення, зокрема з №1 п о №5 (групи приміщень № 58), з №1 по № 16 (групи приміщень № 57) - загаль ною площею 523,60 кв.м, що розташов ані за адресою: Україна, м.Київ , вул.Підгірна 7/36 ( в літері «А»). З метою реалізації прав влас ника на придбане мано позива ч виріши здійснити ремонтні роботи в наведених приміщенн ях, але як виявилось у них розт ашоване котельне обладнання , яке обслуговує ПП «СК «Комфо рт»і відмовляється наразі зд ійснити звільнення належних позивачу приміщень, посилаю чись на те, що ПП «СК «Комфорт» здійснює лише обслуговуванн я обладнання на підставі дог овору з ОСББ «Підгірна, 7/36». Крі м того, ПП «СК «Комфорт»зазна чає, що приміщення, придбані п озивачем, є котельнею, яка бул а передбачена ще в проекті до му та належить на праві спіль ної сумісної власності власн икам квартир будинку по вул.. П ідгірна, 7/36. Оскільки ПП «СК «Ко мфорт»та ОСББ «Підгірна, 7/36»в ідмовляються звільнити нале жні позивачу приміщення, поз ивач і звернувся з відповідн им позовом до суду.

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 03.06.2011 було п орушено провадження у справі № 47/169, розгляд справи було пр изначено на 08.06.2011.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 08.06.2011 розгляд справи відкладено до 22.06.2011.

В судовому засіданні 22.06.2011р. п редставник позивача заявлен і позовні вимоги підтримав в повному обсязі. Просив суд по зов задовольнити.

Відповідачі своїх предста вників в судове засідання 22.06.20 11р. - не направили, вимог ухва ли суду від 03.06.2011 щодо надання в итребуваних документів та пи сьмових пояснень по суті спо ру - не надали. Про проведенн я судового засідання були по відомлені за адресою, зазнач еній позивачем у позові.

Відповідачем-2 через канцел ярію Господарського суду міс та Києва було подано письмов е клопотання про відкладення розгляду справи у зв' язку з неможливістю представника б ути присутнім в даному судов ому засіданні.

Судом дане клопотання задо волено та ухвалою від 22.06.2011 розг ляд справи відкладено на 06.07.2011 р оку.

06.07.2011 через канцелярію суду н адійшов відзив від ПП «СК «Ко мфорт», в якому останні проти вимог заперечував. Наголошу вав на тому, що приміщення, при дбані позивачем, є котельнею , яка була передбачена ще в про екті дому та належить на прав і спільної сумісної власност і власникам квартир будинку по вул. Підгірна, 7/36 у м.Києві.

В судовому засіданні 06.07.2011 пр едставник позивача заявив кл опотання про призначення буд івельної судової експертизи спірних приміщень, посилаюч ись на необхідність визначен ня статусу спірних приміщень а також порядку їх призначен ня для використання.

Представники відповідачів в судовому засіданні 06.07.2011 в су дове засідання не з' явились .

Відповідно до ст.41 Господар ського процесуального кодек су України, для роз'яснення пи тань, що виникають при виріше нні господарського спору і п отребують спеціальних знань , господарський суд признача є судову експертизу. Учасник и судового процесу мають пра во пропонувати господарсько му суду питання, які мають бут и роз'яснені судовим експерт ом. Остаточне коло цих питань встановлюється господарськ им судом в ухвалі. Проведення судової експертизи доручаєт ься державним спеціалізован им установам чи безпосереднь о особам, які відповідають ви могам, встановленим Законом України "Про судову експерти зу". Особа, яка проводить судов у експертизу користується пр авами і несе обов'язки, зазнач ені у статті 31 цього Кодексу.

Відповідно до статті 7 Зак ону України "Про судову експе ртизу" Судово-експертну діял ьність здійснюють державні с пеціалізовані установи, а та кож у випадках і на умовах, виз начених цим Законом, судові е ксперти, які не є працівникам и зазначених установ. До держ авних спеціалізованих устан ов належать, зокрема, науково -дослідні установи судових е кспертиз Міністерства юстиц ії України.

Статтею 42 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и закріплено, що Висновок суд ового експерта повинен місти ти докладний опис проведених досліджень, зроблені в резул ьтаті їх висновки і обгрунто вані відповіді на поставлені господарським судом питання . Висновок подається господа рському суду в письмовій фор мі, і копія його надсилається сторонам.

Якщо під час проведення суд ової експертизи встановлюют ься обставини, що мають значе ння для правильного вирішенн я спору, з приводу яких судово му експерту не були поставле ні питання, у висновку він вик ладає свої міркування і щодо цих обставин.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 79 Господарс ького процесуального кодекс у України, господарський суд має право зупинити провадже ння у справі за клопотанням с торони, прокурора, який бере у часть в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випад ках призначення господарськ им судом судової експертизи.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, судом вс тановлено, що в даній справі п итаннями, які мають значення для правильного вирішення с пору є питання встановлення статусу спірних приміщень, а також порядку їх призначенн я для використання , і для відп овіді на які необхідні спеці альні знання, що дасть можлив ість встановити чи дійсно пр аво позивача на спірне майно порушується відповідачами і для відновлення якого необх ідно зобов' язувати відпові дачів звільнити спірне примі щення.

З огляду на викладене, суд д ійшов висновку, що для виріше ння спору в справі № 47/169 необхі дні спеціальні знання в буді вельній галузі, а тому є необх ідність проведення в даній с праві будівельної судової ек спертизи, проведення якої не обхідно доручити Київському науково-дослідному інститут у судових експертиз Міністер ства юстиції України (03680 м. Киї в, вул. Смоленська,6) на підстав і статті 7 Закону України "Про судову експертизу".

З огляду на викладене, клопо тання позивача про призначен ня в справі комплексної судо вої почеркознавчої та техніч ної експертизи є законним, об ґрунтованим та таким, що підл ягає задоволенню, а провадже ння в справі підлягає зупине нню на підставі п. 1 ч. 2 ст. 79 Госп одарського процесуального к одексу України.

Враховуючи викладене, керу ючись статтями 41, 79 ч. 2 п. 1, 86 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання позивача про призначення будівельної експертизи задовольнити.

2. Призначити у справі № 47/169 бу дівельну експертизу, проведе ння якої доручити Київському науково-дослідному інститут у судових експертиз Міністер ства юстиції України (03680 м. Киї в, вул. Смоленська,6) на підстав і статті 7 Закону України "Про судову експертизу".

3. Поставити на вирішення будівельної експертизи (екс пертам) наступні питання:

3.1.Чи є фактично нежилі п риміщення з №1 по №5 (групи прим іщень № 58), з №1 по № 16 (групи примі щень № 57) - загальною площею 523,60 к в.м, що розташовані за адресою : Україна, м.Київ, вул.Підгірна 7/36 ( в літері «А») - котельнею, я к зазначено в реєстраційному посвідченні № 031496 Київського м іського бюро технічної інвен таризації та реєстрації прав а власності на об' єкти неру хомого майна від 13 серпня 2007 ро ку та записано у реєстрову кн игу № 152П-80 за реєстровим № 8371П, аб о ці приміщення не є котельне ю, а являють собою нежитловий будинок в якому знаходяться приміщення котельні?

3.2. Чи є нежилі приміщення з №1 по №5 (групи приміщень № 58), з №1 по № 16 (групи приміщень № 57) - за гальною площею 523,60 кв.м, що розт ашовані за адресою: Україна, м .Київ, вул.Підгірна 7/36 ( в літері «А») - допоміжними приміщен нями багатоквартирного буди нку чи спільним майном співв ласників багатоквартирного будинку розташованого в м.Ки єві по вул. Підгірній 7/36, з урах уванням, що лише невелика час тина приміщень в нежитловій будівлі обладнана котельним обладнанням?

3.3. Чи можливе використан ня нежилих приміщень з №1 по №5 (групи приміщень № 58), з №1 по № 16 (г рупи приміщень № 57) - загальною площею 523,60 кв.м, що розташовані за адресою: Україна, м.Київ, ву л.Підгірна 7/36 ( в літері «А») як к отельні під розміщення у заз наченому приміщенні обладна ння котельні та чи можливе ро зташування офісних приміщен ь в даній нежитловій будівлі , з урахуванням, що лише невели ка частина приміщень в нежит ловій будівлі обладнана коте льним обладнанням?

4. Витрати по проведенню бу дівельної експертизи поклад аються на позивача - Товари ство з обмеженою відповідаль ністю «БМС Консалтінг»(код Є ДРПОУ 24932263, місцезнаходження: 041 07 м.Київ, вул. Печенізька 32). Реко мендувати експертам Київськ ого науково-дослідного інсти туту судових експертиз Мініс терства юстиції України прис тупити до виконання судової експертизи після надходженн я її оплати від Товариства з о бмеженою відповідальністю « БМС Консалтінг».

5. Зобов' язати сторін надат и до Господарського суду міс та Києва або безпосередньо д о Київського науково-дослідн ого інституту судових експер тиз Міністерства юстиції Укр аїни всі первинні докум енти, які містять відомості, - вихідні дані для вирішення п оставлених питань. Зобов' яз ати сторін на вимогу експерт а надати останньому додатков у документацію, яка буде необ хідна експерту для проведенн я експертизи.

6. Відповідно до ст.14 Закону У країни “Про судову експертиз у” попередити експерта про к римінальну відповідальніст ь у відповідності із ст.ст. 384 та 385 Кримінального кодексу Укра їни.

8. Матеріали справи № 47/169 пере дати до Київського науково-д ослідного інституту судових експертиз Міністерства юсти ції України.

9. Зупинити провадження у сп раві № 47/169 до надходження до Го сподарського суду міста Києв а висновку судової експертиз и та повернення матеріалів с прави № 47/169 до Господарського с уду міста Києва.

10. Ухвала може бути оскаржен ою в частині зупинення прова дження у справі до Київськог о апеляційного господарсько го суду.

11. Копії ухвали направити ст оронам та експерту.

Суддя С.Р.Станік

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.07.2011
Оприлюднено26.08.2011
Номер документу17847952
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —47/169

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Ухвала від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Рішення від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Рішення від 20.01.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Рішення від 30.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Постанова від 10.04.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Погребняк В.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні