Рішення
від 14.07.2011 по справі 32/76
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 32/76 14.07.11

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Центр відпо чинку «Ніка»

До Київ ської міської ради

Треті особи на стороні відповідача, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору,

1) Державне підприємс тво «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка»

2) Головне управління з емельних ресурсів Київської міської державної адміністрації

Про п рипинення дії договору шляхо м розірвання

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін:

від позивача ОСОБА_1 (за дов.)

від відповідача ОС ОБА_2 (за дов.)

від третіх осіб не з ' явились

Обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Центр від починку «Ніка»звернулось до господарського суду міста К иєва з позовом до Київської м іської ради про припинення д ії договору № 91-6-00672 шляхом його розірвання.

Позовні вимоги мотивовані неможливістю використання п озивачем орендованої ним зем ельної ділянки. Зокрема, пози вача зазначає, що використов ував земельні ділянки для по треб ресторану в якості літн іх майданчиків в рамках сумі сної діяльності. На даний час договір про сумісну діяльні сть сторонами була припинено і будівлі ресторану та літні й майданчик на орендованій з емельній ділянці повернуто в ласнику. Звернення позивача про дострокове розірвання сп ірного договору залишено від повідачем без відповіді.

Ухвалою суду від 22.03.2011 р. поруш ено провадження у справі № 32/76.

11.05.2011 в судовому засіданні ві дповідачем подано клопотанн я про продовження строку роз гляду справи.

Судом клопотання задоволе но.

Ухвалою суду від 11.05.2011 р. залуч ено до участі у справі як трет іх осіб на стороні відповіда ча, які не заявляють самостій них вимог на предмет спору, де ржавне підприємство «Націон альна кіностудія художніх фі льмів ім. О. Довженка»та Голов не управління земельних ресу рсів Київської міської держа вної адміністрації.

На підставі статті 2-1 Господ арського процесуального код ексу України справу №32/76 перед ано для подальшого розгляду судді Ковтуну С.А..

Відповідач у поданому суду відзиві позовні вимоги відх илив у повному обсязі. Відпов ідач стверджує, що розірванн я договору припинить надходж ення коштів до місцевого бюд жету та завдасть йому збиткі в. Крім того, на думку відповід ача, право на земельну ділянк у не виникає автоматично з пр авом на власності на нерухом ість.

Головне управління земель них ресурсів виконавчого орг ану Київської міської ради (К иївської міської державної а дміністрації) у наданих суду поясненнях проти позову зап еречило, вважаючи, що припине ння договору завдасть збиткі в орендодавцю.

Державне підприємство «На ціональна кіностудія художн іх фільмів ім. О. Довженка»в св оїх поясненнях зазначило, що в силу ст. 31 Закону України «Пр о оренду землі»спірний догов ір припинив свою дію, тому пре дмет спору відсутній, а прова дження у справі підлягає при пиненню.

У судове засідання 14.07.2011 р. пре дставники третіх осіб не з' явились, про причини неявки с уд не повідомили, про час та мі сце розгляду справи повідомл ені належним чином.

Суд вважає за можливе розгл янути справу за наявними в ні й матеріалами в порядку ст. 75 Г ПК України.

Розглянувши надані уча сниками судового процесу док ументи і матеріали, заслухав ши пояснення їх представникі в, всебічно та повно з' ясува вши обставини, на яких ґрунту ються позовні вимоги і запер ечення, об' єктивно оцінивши в сукупності докази, які мают ь значення для розгляду спра ви і вирішення спору по суті, с уд встановив:

08.08.2000 р. між товариством з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) «Центр відпочинку «Ніка»та державним підприєм ством «Національна кіностуд ія художніх фільмів ім. О. Довж енка»(далі - ДП «НКХФ імені О . Довженка») був укладений д оговір про спільну діяльніст ь № 4. Відповідно до умов цього договору спільна діяльність здійснювалась на основі об'є днання вкладів учасників, то бто було створене просте тов ариство.

Метою договору про спільну діяльность № 4 від 08.08.2000 р. була о рганізація та використання к афе і оздоровчого комплексу, у тому числі літнього майдан чика. ДП «НКХФ імені О. Довже нка»зробила свій внесок у в игляді приміщень по вулиці Д овженка, 16.

Відповідно до умов договор у та додатків до нього управл іння спільною діяльністю бул о доручено ТОВ «Центр відпоч инку «Ніка».

27.01.2005 р. Київською міською рад ою прийнято рішення № 56/2632 «Про передачу товариству з обмеж еною відповідальністю «Цент р відпочинку «НІКА»земельни х ділянок для будівництва, ек сплуатації та обслуговуванн я літнього майданчика на вул . Олександра Довженка, 16 у Шевч енківському районі м. Києва» (далі - Рішення).

Пунктом 1 Рішення затвердже но проект відведення земельн их ділянок товариству з обме женою відповідальністю «Цен тр відпочинку «НІКА»для буді вництва, експлуатації та обс луговування літнього майдан чика на вул. Олександра Довже нка, 16 у Шевченківському район і м. Києва.

Відповідно до п. 3 Рішення пе редано товариству з обмежено ю відповідальністю «Центр ві дпочинку «НІКА», за умови вик онання пункту 4 цього рішення , в короткострокову оренду на 5 років земельні ділянки зага льною площею 0,030 га для будівни цтва, експлуатації та обслуг овування літнього майданчик а на вул. Олександра Довженка , 16 у Шевченківському районі м . Києва за рахунок земель запа су житлової та громадської з абудови, з них: ділянку № 1 - площ ею 0,005 га, ділянку № 2 - площею 0,025 га .

19.03.2006 р. між Київською міською радою (орендодавцем) та ТОВ «Ц ентр відпочинку «Ніка»(оренд арем) було укладено договір о ренди земельної ділянки, пос відчений приватним нотаріус ом Київського міського нотар іального округу ОСОБА_3., з ареєстрований у реєстрі за № 874 (далі - Договір). Договір заре єстровано Головним управлін ням земельних ресурсів 17.07.2007 р. за № 91-6-00672.

Відповідно до п. 1 Договору о рендодавець на підставі Ріше ння передає, а орендар прийма є у оренду земельні ділянки, в изначені цим Договором.

Згідно з п. 2 Договору оренди земельної ділянки цільове п ризначення земельних діляно к загальною площею 0,030 га є буді вництво, експлуатація та обс луговування літнього майдан чика за адресою: вулиця Довже нка, 16 в місті Києві.

28.05.2010 р. додатковою угодою до д оговору про сумісну діяльніс ть №4 від 8.08.2000 р. були припинено д ію договору про спільну діял ьність з 01.06.2010 р..

Відповідно до частини 2 стат ті 1141 Цивільного кодексу Укра їни у разі припинення догово ру простого товариства майно , передано у спільне володінн я та користування учасників, повертаються учасникам, які їх надали.

ТОВ «Центр відпочинку «Нік а»за актом прийому-передачі (повернення) приміщень від 28.05.2 010 р. повернув майно, отримане я к внесок до договору про сумі сну діяльність № 4 від 08.08.2000 р. ДП «НКХФ імені О. Довженка»з а адресою: вулиця Довженка, 16 в місті Києві.

16.06.2010 р. орендар листом № 108 звер нувся до орендодавця, в якому просив припинити Договір з 01. 07.2010 р.. Відповіді на своє зверне ння орендар не отримав.

Статтями 11, 509 Цивільного код ексу України передбачено, що договір є підставою виникне ння цивільних прав і обов' я зків (зобов' язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відпо відно до вказівок закону, дог овору.

Згідно з ст. 638 Цивільного код ексу України договір є уклад еним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх іс тотних умов договору. Істотн ими умовами договору є умови про предмет договору, умови, щ о визначені законом як істот ні або є необхідними для дого ворів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бу ти досягнуто згоди.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про оренду землі»орен да землі - це засноване на дого ворі строкове платне володін ня і користування земельною ділянкою, необхідною орендар еві для проведення підприємн ицької та інших видів діяльн ості.

Згідно зі ст. 13 Закону Україн и «Про оренду землі»договір оренди землі - це договір, за я ким орендодавець зобов' яза ний за плату передати оренда реві земельну ділянку у воло діння і користування на певн ий строк, а орендар зобов' яз аний використовувати земель ну ділянку відповідно до умо в договору та вимог земельно го законодавства.

В силу ст. 15 Закону України «П ро оренду землі»істотними ум овами договору оренди землі є: об' єкт оренди (місце розта шування та розмір земельної ділянки); строк дії договору о ренди; орендна плата із зазна ченням її розміру, індексаці ї, форм платежу, строків, поряд ку її внесення і перегляду та відповідальності за її несп лату; умови використання та ц ільове призначення земельно ї ділянки, яка передається в о ренду; умови збереження стан у об' єкта оренди; умови і стр оки передачі земельної ділян ки орендарю; умови поверненн я земельної ділянки орендода вцеві; існуючі обмеження (обт яження) щодо використання зе мельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випад кового пошкодження або знище ння об' єкта оренди чи його ч астини; відповідальність сто рін.

Відповідно до п. 2.1 Договору в икористанням за цільовим при значенням земельної ділянки є: будівництво, експлуатація та обслуговування літнього майданчика.

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України «Про оренду землі»д оговір оренди землі припиняє ться в разі, зокрема, набуття права власності на житлови й будинок, будівлю або споруд у, що розташовані на орендо ваній земельній ділянці інш ою особою.

Тобто, наявна в матеріалах с прави додаткова угода від 28.05. 2010 р. до договору про сумісну ді яльність № 4 від 08.08.2000 р. свідчить про припинення орендарем ви користання орендованих земе льних ділянок для будівництв а, експлуатації та обслугову вання літнього майданчика та неможливість використання й ого за цільовим призначенням .

В силу ч. 2 ст. 32 Закону України «Про оренду землі»на вимогу однієї із сторін договір оре нди землі може бути достроко во розірваний за рішенням су ду в разі невиконання сторон ами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випа дкового знищення чи пошкодже ння об'єкта оренди, яке істотн о перешкоджає передбаченому договором використанню земе льної ділянки, а також на підс тавах, визначених Земельним кодексом України та іншими з аконами України.

Однією з підстав припиненн я права користування земельн ою ділянкою, згідно зі ст. 141 Зем ельного кодексу, є набуття ін шою особою права власності н а жилий будинок, будівлю або с поруду, які розташовані на зе мельній ділянці.

Право оренди земельною діл янкою, відповідно до глави 15 З емельного кодексу України, є складовою права користуванн я землею.

Враховуючи, що право оренд и земельної ділянки, яке, є скл адовою права користування зе млею - це засноване на договор і строкове платне володіння і користування земельною діл янкою, необхідною орендареві для провадження підприємниц ької та іншої діяльності (ч. 1 с т. 93 Земельного кодексу Україн и), його припинення полягає в п рипиненні правовідношення, н а підставі якого воно виникл о.

Припинення правовідношенн я є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів (ст. 16 ЦК України).

Припинення правовідношенн я, яке виникло на підставі дог овору, здійснюється шляхом р озірвання договору.

З огляду на це, набуття іншо ю особою права власності на ж илий будинок, будівлю або спо руду, які розташовані на земе льній ділянці, є однією з підс тав для розірвання договору на вимогу однієї зі сторін.

При цьому згідно з частиною третьою статті 653 ЦК України я кщо договір змінюється або р озривається в судовому поряд ку, зобов' язання змінюється або розривається з моменту н абрання рішенням суду про зм іну або розірвання договору законної сили. У зв' язку з ц им Договір підлягає розірван ню з моменту набрання рішенн ям законної сили.

Чинним земельним законода вством (ч. 2 ст. 32 Закону України «Про оренду землі») передбач ено механізм відшкодування о рендодавцю втрат внаслідок р озірвання договору, у зв' яз ку з чим доводи відповідача п ро те, що розірвання договору припинить надходження кошті в до місцевого бюджету та зав дасть йому збитків є не обґру нтованими.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на відповідача, оскільки с пір виник внаслідок його неп равомірних дій.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України , суд

ВИРІШИВ:

Розірвати договір оре нди земельної ділянки, уклад ений між Київською міською р адою та товариством з обмеже ною відповідальністю «Центр відпочинку «Ніка», який заре єстрований Головним управлі нням земельних ресурсів 17.07.2007 р . за № 91-6-00672.

Стягнути з Київської міськ ої ради (01044, м. Київ, вул. Хрещати к, 36, код 22883141) на користь товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Центр відпочинку «Ніка» (03057, м. Київ, вул. Довженко, 16, код 309 71234) 85 (вісімдесят п' ять) грн. де ржавного мита та 236 (двісті три дцять шість) грн. витрат по спл аті інформаційно-технічне за безпечення судового процесу .

Суддя С. А. Ковтун

Рішення підписано 27.07.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.07.2011
Оприлюднено29.08.2011
Номер документу17871037
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/76

Ухвала від 26.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 02.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 16.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Рішення від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Постанова від 13.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Рішення від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні