Постанова
від 13.09.2011 по справі 32/76
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.09.2011 № 32/76

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Сотнік ова С.В.

суддів: Суліма В.В.

Дзюбка П.О.

за участю секретаря Мак овея Ю.І.

представників:

від позивача - ОСОБА_1. ( дов. від 01.03.2011),

від відповідача - не з'явив ся,

від третьої особи-1 - не з'яв ився,

від третьої особи-2 - не з'яв ився,

розглянувши

апеляційну скаргу Головно го управління земельних ресу рсів Київської міської держа вної адміністрації

на рішення Господарського суду міста Києва від 14.07.2011р.

у справі № 32/76 (суддя Ковтун С.А .)

за позовом Товариства з обм еженою відповідальністю “Це нтр відпочинку “Ніка”

до Київської міської ради

третя особа 1. Державне підп риємство “Національна кінос тудія художніх фільмів ім. О.Д овженка”

2. Головне управління земель них ресурсів Київської міськ ої державної адміністрації

про припинення дії договор у шляхом розірвання

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарсько го суду міста Києва від 14.07.2011 у с праві № 32/76 позов задоволено п овністю. Розірвано договір о ренди земельної ділянки, укл адений між Київською міською радою та товариством з обмеж еною відповідальністю «Цент р відпочинку «Ніка», який зар еєстрований Головним управл інням земельних ресурсів 17.07.200 7 р. за № 91-6-00672. Стягнуто з Київськ ої міської ради на користь то вариства з обмеженою відпові дальністю «Центр відпочинку «Ніка» 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу витрат.

Не погоджуючись з рішенням суду третя особа-2 звернулась до Київського апеляційного господарського суду з апеляц ійною скаргою, в якій просить його скасувати, прийняти нов е рішення про відмову у позов і з підстав порушення судом п ершої інстанції норм матеріа льного права.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 11.08.2011 прийнято до провадженн я апеляційну скаргу Головног о управління земельних ресур сів Київської міської держав ної адміністрації.

Третьою особою-1 надані пояс нення на апеляційну скаргу, в яких просив припинити прова дження у справі у зв' язку з в ідсутністю предмету спору.

В судовому засіданні предс тавник позивача заперечив до води апеляційної скарги та п росив залишити її без задово лення, рішення суду першої ін станції - без змін.

Представник відповідача п ідтримав доводи апеляційної скарги та просив скасувати р ішення суду першої інстанції , прийняти нове рішення про ві дмову в позові.

30.09.2011 та 08.09.2011 в судовому засідан ні було оголошено перерву ві дповідно до ст. 77 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни.

13.09.2011 представники відповіда ча та третіх осіб в судове зас ідання не з' явились, про при чини неявки апеляційний госп одарський суд не повідомили. Враховуючи те, що в матеріала х справи мають місце докази н алежного повідомлення учасн иків судового процесу про ча с та місце проведення судово го засідання по розгляду апе ляційної скарги (розписка пр едставників), колегія вважає можливим здійснити перевірк у рішення суду першої інстан ції у даній справі в апеляцій ному порядку за наявними мат еріалами справи.

Колегія суддів, розглянувш и доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення предст авників сторін, дослідивши н аявні матеріали справи, вваж ає, що скарга задоволенню не п ідлягає з огляду на наступне .

Як вбачається з матеріалів справи, 08.08.2000 р. між товариством з обмеженою відповідальніст ю «Центр відпочинку «Ніка» (д алі - Товариство) та державн им підприємством «Національ на кіностудія художніх фільм ів ім. О. Довженка» (далі - Кінос тудія) був укладений договір про спільну діяльність № 4. Ві дповідно до умов цього догов ору спільна діяльність здійс нювалась на основі об'єднанн я вкладів учасників.

Метою договору про спільну діяльність № 4 від 08.08.2000 р. була о рганізація та використання к афе і оздоровчого комплексу, у тому числі літнього майдан чика. Кіностудія зробила сві й внесок у вигляді приміщень по вулиці Довженка, 16.

Відповідно до умов договор у та додатків до нього управл іння спільною діяльністю бул о доручено Товариству.

27.01.2005 р. Київською місько ю радою прийнято рішення № 56/2632 «Про передачу товариству з о бмеженою відповідальністю « Центр відпочинку «НІКА» земе льних ділянок для будівництв а, експлуатації та обслугову вання літнього майданчика на вул. Олександра Довженка, 16 у Ш евченківському районі м. Киє ва» (далі - Рішення).

Пунктом 1 Рішення затвердже но проект відведення земельн их ділянок Товариству для бу дівництва, експлуатації та о бслуговування літнього майд анчика на вул. Олександра Дов женка, 16 у Шевченківському рай оні м. Києва.

Відповідно до п. 3 Рішення пе редано Товариству, за умови в иконання пункту 4 цього рішен ня, в короткострокову оренду на 5 років земельні ділянки за гальною площею 0,030 га для будів ництва, експлуатації та обсл уговування літнього майданч ика на вул. Олександра Довжен ка, 16 у Шевченківському районі м. Києва за рахунок земель зап асу житлової та громадської забудови, з них: ділянку № 1 - пло щею 0,005 га, ділянку № 2 - площею 0,025 г а.

19.03.2006 р. між Київською мі ською радою (орендодавцем) та ТОВ «Центр відпочинку «Ніка » (орендарем) було укладено до говір оренди земельної ділян ки, посвідчений приватним но таріусом Київського міськог о нотаріального округу ОСО БА_2., зареєстрований у реєст рі за № 874 (далі - Договір). Догові р зареєстровано Головним упр авлінням земельних ресурсів 17.07.2007 р. за № 91-6-00672.

Відповідно до п. 1 Договору о рендодавець на підставі Ріше ння передає, а орендар прийма є у оренду земельні ділянки, в изначені цим Договором.

Згідно з п. 2 Договору оренди земельної ділянки цільове п ризначення земельних діляно к загальною площею 0,030 га є буді вництво, експлуатація та обс луговування літнього майдан чика за адресою: вулиця Довже нка, 16 в місті Києві.

28.05.2010 р. додатковою угодою до д оговору про сумісну діяльніс ть №4 від 08.08.2000 р. були припинено д ію договору про спільну діял ьність з 01.06.2010 р.

Відповідно до частини 2 стат ті 1141 Цивільного кодексу Укра їни у разі припинення догово ру простого товариства майно , передано у спільне володінн я та користування учасників, повертаються учасникам, які їх надали.

Товариство за актом прийом у-передачі (повернення) примі щень від 28.05.2010 р. повернув майно , отримане як внесок до догово ру про сумісну діяльність № 4 в ід 08.08.2000 р. Кіностудії та знаход иться по вул. Довженка, 16 в міст і Києві.

16.06.2010 р. позивач як орендар зем ельної ділянки листом № 108 зве рнувся до орендодавця, в яком у просив припинити Договір з 01.07.2010 р., проте відповіді не отри мав.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про оренду землі» оре нда землі - це засноване на дог оворі строкове платне володі ння і користування земельною ділянкою, необхідною оренда реві для проведення підприєм ницької та інших видів діяль ності.

Згідно зі ст. 13 Закону Україн и «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за я ким орендодавець зобов'язани й за плату передати орендаре ві земельну ділянку у володі ння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ді лянку відповідно до умов дог овору та вимог земельного за конодавства.

Статтею 188 Господарського к одексу України встановлено, що зміна та розірвання госпо дарських договорів в односто ронньому порядку не допускаю ться, якщо інше не передбачен о законом або договором. Стор она договору, яка вважає за не обхідне змінити або розірват и договір, повинна надіслати пропозиції про це другій сто роні за договором. Сторона до говору, яка одержала пропози цію про зміну чи розірвання д оговору, у двадцятиденний ст рок після одержання пропозиц ії повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання ) договору або у разі неодержа ння відповіді у встановлений строк з урахуванням часу пош тового обігу, заінтересована сторона має право передати с пір на вирішення суду.

Відповідно до п. 2.1 Договору в икористанням за цільовим при значенням земельної ділянки є: будівництво, експлуатація та обслуговування літнього майданчика.

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України «Про оренду землі» д оговір оренди землі припиняє ться в разі, зокрема, набуття п рава власності на житловий б удинок, будівлю або споруду, щ о розташовані на орендованій земельній ділянці іншою осо бою.

Тобто, наявна в матеріалах с прави додаткова угода від 28.05.20 10 р. до договору про сумісну ді яльність № 4 від 08.08.2000 р. свідчить про припинення орендарем ви користання орендованих земе льних ділянок для будівництв а, експлуатації та обслугову вання літнього майданчика та неможливість використання й ого за цільовим призначенням .

В силу ч. 1 ст. 32 Закону України “Про оренду землі” на вимогу однієї із сторін договір оре нди землі може бути достроко во розірваний за рішенням су ду в разі невиконання сторон ами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випа дкового знищення чи пошкодже ння об'єкта оренди, яке істотн о перешкоджає передбаченому договором використанню земе льної ділянки, а також на підс тавах, визначених Земельним кодексом України та іншими з аконами України.

Однією з підстав припиненн я права користування земельн ою ділянкою, згідно зі ст. 141 Зем ельного кодексу, є набуття ін шою особою права власності н а жилий будинок, будівлю або с поруду, які розташовані на зе мельній ділянці.

Право оренди земельною діл янкою, відповідно до глави 15 З емельного кодексу України, є складовою права користуванн я землею.

Враховуючи, що право оренди земельної ділянки, яке, є скла довою права користування зем лею - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною діля нкою, необхідною орендареві для провадження підприємниц ької та іншої діяльності (ч. 1 с т. 93 Земельного кодексу Україн и), його припинення полягає в п рипиненні правовідношення, н а підставі якого воно виникл о.

З огляду на це, набуття іншо ю особою права власності на ж илий будинок, будівлю або спо руду, які розташовані на земе льній ділянці, є однією з підс тав для розірвання договору на вимогу однієї зі сторін.

За таких обставин, колегія с уддів погоджується з висновк ом місцевого господарського суду про обґрунтованість по зовних вимог про розірвання договору оренди та вважає їх такими що підлягають задово ленню в повному обсязі.

Разом з тим, ч. 2 ст. 32 Закону Ук раїни “Про оренду землі” у ра зі розірвання договору оренд и землі з ініціативи орендар я орендодавець має право на о тримання орендної плати на з емлях сільськогосподарсько го призначення за шість міся ців, а на землях несільського сподарського призначення - з а рік, якщо протягом зазначен ого періоду не надійшло проп озицій від інших осіб на укла дення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих сам их умовах, за винятком випадк ів, коли розірвання договору було обумовлено невиконання м або неналежним виконанням орендодавцем договірних зоб ов'язань.

Таким чином, відповідач не п озбавлений права на отриманн я орендної плати за рік за умо ви відсутності пропозицій ві д інших осіб на укладення дог овору оренди цієї ж земельно ї ділянки на тих самих умовах , що в свою чергу виключає прип инення надходження коштів до місцевого бюджету та заподі яння збитків.

Згідно ст. 33 ГПК України кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень.

Апелянтом не надано доказі в на підтвердження тих довод ів, на які він посилається в ап еляційній скарзі як на підст аву для скасування рішення с уду першої інстанції.

Відповідно до ст. 101 ГПК Украї ни апеляційний господарськи й суд не зв' язаний доводами апеляційної скарги і переві ряє законність і обґрунтован ість рішення місцевого госпо дарського суду у повному обс язі.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що ріш ення Господарського суду міс та Києва від 14.07.2011 у даній справ і відповідає фактичним обста винам та матеріалам справи, п рийнято з правильним застосу ванням норм матеріального та процесуального права, підст ав для його скасування або зм іни не вбачається.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 ГПК Ук раїни Київський апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Голо вного управління земельних р есурсів Київської міської де ржавної адміністрації залиш ити без задоволення, рішення Господарського суду міста К иєва від 14.07.2011 у справі № 32/76 - без змін.

Матеріали справи № 32/76 поверн ути Господарському суду міст а Києва.

Головуючий суддя Сотніков С.В.

Судді Сулім В.В.

Дзюб ко П.О.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.09.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18292159
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/76

Ухвала від 26.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 02.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 16.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Рішення від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Постанова від 13.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Рішення від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні