Рішення
від 20.07.2011 по справі 32/102
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 32/102 20.07.11

За позовом Національ ного музею медицини України

До Національн ого медичного університету і м.. О.О. Богомольця

Треті особи, що не заявляют ь самостійних вимог на предм ет спору на стороні відповід ача

1. Київська міська рада

2. Головне уп равління земельних ресурсів міста Києва

3. Головне упра вління Держкомзему у м.Києві

Про припинення права постійного користуван ня землею

Суддя Станік С.Р.

Представники сторін, що п риймали участь в судових зас іданнях:

від позивача ОСО БА_1 - представник за довір еністю

від відповідача ОСО БА_2 - представник за довір еністю

від третьої особи - 1 не з' явився

від третьої особи - 2 не з' явився

від третьої особи- 3 не з' яв ився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Ки єва з позовом до відповідача про припинення права постій ного користування земельною ділянкою розміром 0,2591 га по ву л. Б.Хмельницького,37 у м.Києві (кадастровий номер 88211005), а також відшкодування судових витра т.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 12.04.2011 (суддя Х рипун О.О.) було порушено прова дження у справі 32/102 та призначе но її розгляд, ухвалою суду ві д 27.04.2011 залучено до участі у роз гляді справи третіх осіб.

У відповідності до здійсне ного розподілу автоматизова ною системою документообігу суду зазначену справу було п ередано для розгляду по суті судді цього ж суду Станіку С.Р .

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 30.05.2011 суддею Станіком С.Р. було прийнято сп раві № 32/102 до свого провадження , розпочато розгляд справи за ново та призначено розгляд н а 09.06.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 09.06.2011 було ви ключено Київську міську філі ю «Центр державного земельно го кадастру»із складу третіх осіб та залучено до участі у р озгляді справи Головне управ ління Держкомзему у м.Києві у якості третьої особи-3, що не з аявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні від повідача, розгляд справи від кладено до 05.07.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 05.07.2011 розгляд справи відкладено до 20.07.2011.

В судовому засіданні 20.07.2011 пр едставник позивача заявлені вимоги підтримав у повному о бсязі. просив суд позов задов ольнити. Вимоги позивача мот ивовані тим, що йому на праві о перативного управління нале жить будівля Національного м узею медицини України по вул . Б.Хмельницького, 37 у м.Києві, я ка передана позивачу в опера тивне управління згідно з по становою Господарського суд у міста Києва від 04.04.2006 в справі № 17/13-А та на підставі акту прий мання - передачі від 28.03.2007. Таки м чином, внаслідок переходу д о позивача права оперативног о управління наведеною будів лею, яка розташована на земел ьній ділянці площею 0,2591 га, кад астровий номер 88211005, до позивач а згідно статті 120 Земельного кодексу України перейшло і п раво користування земельною ділянкою, на якій розміщено ц е нерухоме майно, та яка необ хідна для його обслуговуванн я. Але відповідач відмовляєт ься надати нотаріально посві дчену письмову згоду на прип инення його права постійного користування на наведену зе мельну ділянку, надання якої обумовлено Тимчасовим поряд ком передачі (надання) земель них ділянок у користування а бо у власність у місті Києві, з атвердженого рішенням Київс ької міської ради № 930/2999 від 24.12.2009 для подальшого оформлення п рава користування земельною ділянкою, чим порушує право п озивача на земельну ділянку, необхідну для обслуговуванн я належної йому на праві опер ативного управління будівлі , що і стало підставою для звер нення до суду.

Також, позивач у письмових п оясненнях наголошував на том у, що ухвалою Вищого адмініст ративного суду України від 21.0 3.2007 залишено без змін ухвалу Ки ївського апеляційного госпо дарського суду від 28.09.2006 про пов ернення апеляційної скарги Н аціонального медичного унів ерситету ім. О.О. Богомольця на постанову Господарського су ду міста Києва від 04.04.2006 в справ і № 17/13-А - без розгляду, а відтак зазначена постанова набрала законної сили, а встановлені нею факти мають бути врахова ні при вирішенні даного спор у.

Представник відповідача в судовому засіданні 20.07.2011 проти заявлених вимог заперечував . Просив суд у задоволенні поз ову відмовити, посилаючись з окрема у відзиві на те, що ухва лою Вищого адміністративног о суду України від 21.03.2007 (яка роз міщена у Єдиному державному реєстрі судових рішень) було скасовано ухвалу Київського апеляційного господарськог о суду від 28.09.2006 про повернення апеляційної скарги та направ лено справу до Київського ап еляційного господарського с уду для вирішення питання пр о прийняття апеляційної скар ги Національного медичного у ніверситету ім. О.О. Богомольц я на постанову Господарськог о суду міста Києва від 04.04.2006 в сп раві № 17/13-А.

Також, відповідач у письмов ому відзиві на позов в обґрун тування заперечень посилавс я на те, що порядок надання зем ельних ділянок державної або комунальної власності у кор истування встановлений ст. 123 Земельного кодексу України. Ця норма не містить імперати вного обов'язку органу місце вого самоврядування прийнят и рішення про передачу в кори стування або укладання догов ору оренди землі, що перебува є у комунальній власності, з о собою, яка придбала право вла сності на об'єкти нерухомост і, які на цій землі розташован і, поза межами встановленої у кодексі процедури. Таким чин ом, навіть у разі придбання у в ласність за договором об'єкт у нерухомого майна земельна ділянка, на якій його розташо вано, не переходить у користу вання покупця автоматично.

Також, відповідач зазначає , що право постійного користу вання земельною ділянкою не може бути відчужене або пере дано особою, якій зазначена з емельна ділянка передана в п остійне користування. До тог о ж, Указом Президента Україн и від 17.11.1995 «Про статус Українсь кого державного медичного ун іверситету ім. О.О. Богомольця », Український державний мед ичний університет ім. О.О. Бого мольця наділено статусом нац іонального і перейменовано й ого в Національний медичний університет ім.. О.О.Богомольц я, а пунктом 2 зазначеного Указ у органам державної влади за боронено передавати закріпл ене за національними заклада ми, в тому числі яким є і відпо відач, майно, що перебуває у де ржавній власності, будь-яким органам, підприємствам, орга нізаціям.

В додаткове обґрунтування заперечень на позов, відпові дач у відзиві зазначає, що буд івля Національного музею мед ицини України по вул. Б.Хмельн ицького, 37 у м.Києві є пам' ятк ою архітектури, а тому згідно статті 18 Закону України «Про охорону культурної спадщини »передача будівлі позивачу м ала відбуватись за згодою ві дповідного органу охорони к ультурної спадщини.

26.04.2011 відповідачем через канц елярію Господарського суду м іста Києва подано заяву про з астосування до вимог позивач а строку позовної давності з гідно ст. ст. 256, 267 ч. 4 Цивільного к одексу України. Заява мотивн а тим, що оскільки будівлю Нац іонального музею медицини Ук раїни по вул. Б.Хмельницького , 37 у м.Києві передано позивачу на підставі акту приймання - передачі від 28.03.2007, таким чином саме 28.03.2007 позивач довідався пр о порушення свого права, а від так, трирічний строк позовно ї давності станом на момент з вернення позивача з позовом до суду - сплив, що є підставо ю для відмови у задоволенні п озовних вимог.

Позивач в запереченнях на з аяву відповідача про застосу вання строку позовної давнос ті наголошував на тому, що про порушення свого права позив ач дізнався з 13.04.2009, оскільки ві дповідач листом від 13.04.2009 відмо вився добровільно передати з емельну ділянку під обслугов ування будівлі Національног о музею медицини України по в ул. Б.Хмельницького, 37 у м. Києві , а відтак трирічний строк поз овної давності - не сплив.

Третя особа-1 через канцеляр ію Господарського суду міста Києва подала письмові поясн ення по суті спору, в яких наго лошувала що згідно рішення К иївської міської ради від 30.03.19 99 № 187/288 «Про надання та вилученн я земельних ділянок», яким На ціональному медичному уніве рситету ім. О.О. Богомольця над ано у постійне користування земельну ділянку для експлуа тації та обслуговування музе ю медицини по вул. Б.Хмельниць кого, 37 у Радянському районі м іста Києва, на підставі якого оформлено відповідний держа вний акт на право постійного користування земельною діля нкою. Зазначене рішення є чин ним, не скасованим, а відтак пі дстави для припинення права відповідача постійного кори стування земельною ділянкою по вул. Б.Хмельницького у м.Ки єві - відсутні.

В судове засідання 20.07.2011 трет і особи представників не нап равили, про розгляд справи бу ли повідомлені належним чино м.

Розглянувши наявні матері али справи, заслухавши поясн ення представника позивача, представника відповідача, вс ебічно і повно з' ясувавши в сі фактичні обставини, на яки х ґрунтується позов, об' єкт ивно оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Київської мі ської ради від 30.03.1999 № 187/288 «Про на дання та вилучення земельних ділянок», відповідачу - Наці ональному медичному універс итету ім. О.О. Богомольця надан о у постійне користування зе мельну ділянку для експлуата ції та обслуговування музею медицини по вул. Б.Хмельницьк ого, 37 у Радянському районі мі ста Києва.

Згідно Державного акту на п раві постійного користуванн я землею від 03.03.2000 № ІІ-КВ 007330, відп овідачу на праві постійного користування належить земел ьна ділянка площею 0,2591 га для е ксплуатації та оформлення му зею медицини на вул.. Б.Хмельни цького, 37 у м.Києві.

Згідно витребуваної з архі ву Господарського суду міста Києва справи № 17/13-А за позовом Національного музею медицин и України до Національного м едичного університету імені О.О. Богомольця, Міністерства охорони здоров' я, судом бул о досліджено оригінали наявн их у справі № 17/13-А процесуальни х документів та встановлено:

Постановою Господарського суду міста Києва від 04.04.2006 в спр аві № 17/13-А задоволено позов Нац іонального музею медицини Ук раїни до Національного медич ного університету імені О.О. Б огомольця, Міністерства охор они здоров' я, а саме: визнано протиправною бездіяльність Національного медичного уні верситету імені О.О. Богомоль ця, яка полягає у невиконанні наказу Міністерства охорони здоров' я УРСР № 199 від 22.09.1989 в ча стині передачі позивачу буді влі за адресою: м.Київ, вул.. Б.Хм ельницького, 37, зобов' язано Н аціональний медичний універ ситет імені О.О. Богомольця пе редати на баланс Національно му музею медицини України бу дівлю за адресою: м.Київ, вул.. Б .Хмельницького, 37 на праві опе ративного управління.

Постанова мотивована тим, щ о Наказом Міністерства охоро ни здоров' я Української РСР від 10.07.1973 №339 “Про створення Респ убліканського музею історії медицини УРСР” було створен о Республіканський музей іст орії медицини УРСР у м. Києві н а базі кафедри соціальної гі гієни та організації охорони здоров' я Київського ордена Трудового Червоного Прапора медичного інституту ім. Акад . О.О.Богомольця. Крім того, цим же наказом ректору Київсько го медінституту доручено роз містити музей історії медици ни УРСР в будинку по вул. Ленін а,37, який є пам' яткою архітек тури ХІХ ст., виділивши для цьо го всі приміщення на другому поверсі. Аналогічний Наказ б ув виданий медичним інститут ом ім. Академіка О.О.Богомольц я від 12.01.1974 №25-л “Про створення Ре спубліканського музею істор ії медицини УРСР”. Наказом МО З України від 15.11.1983 №668 до наказу №339 від 10.07.1973 були внесені частко ві зміни, згідно з якими Респу бліканський музей медицини У РСР в подальшому слід іменув ати Музеєм медицини Українсь кої РСР. 28 серпня 1989 року Радою Міністрів Української РСР б ула винесена Постанова за №226 “Про створення Центрального музею медицини Української РСР в м. Києві”, згідно з якою б уло прийнято пропозицію Міні стерства охорони здоров' я У РСР про створення Центрально го музею медицини Українсько ї РСР в м. Києві з підпорядкува нням Міністерству охорони зд оров' я УРСР.

На виконання цієї постанов и Міністерством охорони здор ов' я УРСР видано Наказ №199 ві д 22.09.1989 “Про створення Централь ного музею медицини УРСР”, зг ідно з п.4.2. якого Київському ме дичному інститут до 15.10.1989 доруч ено здійснити по акту переда чу матеріально-майнових цінн остей Музею медицини УРСР на баланс Центрального музею м едицини УРСР та будівлі по ву л. Леніна,37 (зараз перейменова но на вул.Б.Хмельницького,37). Ві дповідно до п.1 Наказу Централ ьний музей медицини УРСР ств орено на базі Музею медицини УРСР шляхом виділення його з і складу Київського медінсти туту в самостійну установу , я ка підвідомча Міністерству о хорони здоров' я УРСР, з прав ами юридичної особи. На викон ання наказу Міністерства охо рони здоров' я УРСР від 22.09.1998 №1 99 та на підставі наказу Київсь кого медичного інституту №303 в ід 20.12.1989, останнім на баланс Цен трального музею історії меди цини УРСР були передані мате ріальні цінності згідно скла деному акту, а будівля за адре сою вул. Б.Хмельницького,37 за ц им актом не передавалась, від повідно Наказ №199 від 22.09.1989 - не в иконано відповідачем, що і ст ало підставою для задоволенн я позову.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 10.07.2006 було залишено без розгл яду апеляційну скаргу Націон ального медичного університ ету імені О.О. Богомольця на по станову Господарського суду міста Києва від 04.04.2006 в справі № 17/13-А.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 28.09.2006 було відмовлено у задов оленні клопотання Національ ного медичного університету імені О.О. Богомольця про поно влення строку на апеляційне оскарження постанови Господ арського суду міста Києва ві д 04.04.2006 в справі № 17/13-А.

Ухвалою Вищого адміністра тивного суду України від 21.03.2007 ( оригінал якої знаходиться в матеріалах справи № 17/13-А) ухвал у Київського апеляційного го сподарського суду від 28.09.2006 - з алишено без змін.

Згідно статті 35 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, факти, встановлені рі шенням господарського суду ( іншого органу, який вирішує г осподарські спори), за винятк ом встановлених рішенням тре тейського суду, під час розгл яду однієї справи, не доводят ься знову при вирішенні інши х спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

У рішенні від 25.07.2002 по справі "Совтрансавто-Холдинг" проти України" Європейський суд з п рав людини зазначив, що одним з основних елементів ве рховенства права є принцип п равової певності, який серед іншого передбачає, що у будь-я кому спорі рішення суду, яке н абрало законної сили, не може бути поставлено під сумнів.

Оскільки обов' язковою у мовою преюдиціальності факт ів, що містяться в рішенні гос подарського суду, є суб' єкт ний склад спору, а в справі № 17/1 3-А брали участь ті самі сторон и, що й у даній справі, суд прих одить до висновку, що факти, вс тановлені у постанові Господ арського суду міста Києва ві д 04.04.2006 у справі № 17/13-А не підляга ють доказуванню, зокрема: фак т передачі з балансу Націона льного медичного університе ту імені О.О. Богомольця на бал анс Національного музею меди цини України на праві операт ивного управління будівлю за адресою: м.Київ, вул.. Б.Хмельни цького, 37 - належним чином дове дений і документально підтве рджений.

Наказом міністерства охор они здоров' я України № 6 від 1 5.01.2007 «Про передачу будівлі за а дресою: м.Київ, вул.. Б.Хмельниц ького, 37 з балансу Національно го медичного університету ім ені О.О. Богомольця на баланс Н аціонального музею медицини України на праві оперативно го управління», складеним на виконання постанови Господа рського суду міста Києва від 04.04.2006 в справі № 17/13-А будівлю за а дресою: м.Київ, вул.. Б.Хмельниц ького, 37 було вирішено передат и з балансу Національного ме дичного університету імені О .О. Богомольця на баланс Націо нального музею медицини Укра їни на праві оперативного уп равління.

Відповідно до Акту прийман ня - передачі від 28.03.2007, будівлю за адресою: м.Київ, вул.. Б.Хмель ницького, 37 було передано з ба лансу Національного медично го університету імені О.О. Бог омольця на баланс Національн ого музею медицини України.

Згідно листа Міністерства охорони здоров' я України в ід 21.06.2011 № 12.01-06/499, наданого у відпов ідь на судовий запит щодо при належності будівлі по вул.. Б.Х мельницького, 37 у м.Києві, буді вля по вул.. Б.Хмельницького, 37 у м.Києві є державною власніст ю та належить Національному музею медицини України на пр авах оперативного управлінн я.

Позивачем для доручення до матеріалів справи надано:

- належним чином засвідчени й лист-згоду Київського місь кого голови від 18.09.2008 на розробл ення документації з землеуст рою земельної ділянки по вул ю Б.Хмельницького, 37 у м. Києві д ля експлуатації та обслугову вання Національного музею ме дицини України;

- лист Київської міської рад и № 29/281-65, згідно якого позивачу повідомлено про те, що його кл опотання щодо надання земель ної ділянки площею 0, 259 га у пос тійне користування для експл уатації та обслуговування На ціонального музею медицини У країни на вул.. Б.Хмельницьког о, 37 у м.Києві, розглянуто та під тримано на постійному засіда нні комісії Київради з земел ьних відносин, містобудуванн я та архітектури 29.07.2008;

- лист Міністерства охорон и здоров' я України від 29.01.2009 № 9.03-15/38, адресованого відповідач у, згідно якого Міністерство охорони здоров' я України п росило надати клопотання на ім' я Київського міського го лови щодо припинення права п остійного користування земл ею, наданою Національному ме дичному університету імені О .О. Богомольця за адресою: вул. . Б.Хмельницького, 37 у м. Києві, к адастровий номер №88:211:005 для пер еоформлення акту на право по стійного користування земле ю Національному музею медици ни України.

Позивач листами № 35 від 05.03.2009 т а № 51 від 08.04.2009 звертався до відпо відача з проханням надати кл опотання на ім' я Київського міського голови щодо припин ення права постійного корист ування земельною ділянкою пл ощею 0,2591 га, наданою Національн ому медичному університету і мені О.О. Богомольця за адресо ю: вул. Б.Хмельницького, 37 у м. Ки єві, кадастровий номер №88:211:005 дл я переоформлення акту на пра во постійного користування з емлею Національному музею ме дицини України.

У відповідь на листи позива ча № 35 від 05.03.2009 та № 51 від 08.04.2009, відп овідач листом № 120/3-272 від 30.03.2009 пов ідомив про те, що для вирішен ня питання щодо переоформлен ня акту на право постійного к ористування земельною ділян кою площею 0,2591 га за адресою: ву л. Б.Хмельницького, 37 у м. Києві позивачу необхідно звернути ся до Київської міської ради , яка приймає відповідні ріше ння по земельним питанням.

13.04.2009 позивач повторно зверну вся до відповідача з листом № 52 від 13.04.2009, в якому просив надат и клопотання на ім' я Київсь кого міського голови щодо пр ипинення права постійного ко ристування земельною ділянк ою площею 0,2591 га , наданою Націо нальному медичному універси тету імені О.О. Богомольця за а дресою: вул. Б.Хмельницького, 3 7 у м. Києві, кадастровий номер №88:211:005 для переоформлення акту на право постійного користу вання землею Національному м узею медицини України, але ві дповіді на зазначений лист н е отримав.

Також, Головне управління з емельних ресурсів листом від 07.05.2009 № 03-23/12990 повідомило позивача про те, що згідно ст. 151 Земельн ого кодексу України особи, за цікавлені у вилученні (викуп і) земельних ділянок або її ча стини, звертаються із заявою (клопотанням) та обов' язков о надають нотаріально посвід чену письмову згоду землекор истувача (землевласника) на в илучення (викуп) земельної ді лянки (її частини) із зазначен ням розмірів передбаченої дл я вилучення (викупу) земельно ї ділянки та умов її вилученн я (викупу).

Відповідно до листів Мініс терства охорони здоров' я Ук раїни від 16.02.2011 № 14.02-05/48 та від 28.03.2011 № 14.02-05/55, адресованих відповідачу , Міністерство просило відпо відача надати згоду на добро вільну передачу земельної ді лянки площею 0,2591 га за адресою: вул. Б.Хмельницького, 37 у м. Киє ві для обслуговування та екс плуатації будівлі Національ ного музею медицини.

Відповідно до статті 16 ЦК У країни та статті 20 ГК України кожна особа має право зверну тися до суду за захистом свог о особистого немайнового або майнового права та інтересу , на власний розсуд обираючи с пособи захисту передбачені в казаними нормами закону та і ншими актами законодавства.

Відповідно до статті 20 ГК Ук раїни способами захисту пору шених прав та інтересів, зокр ема, є визнання права та визна ння відсутності права.

Згідно статті 137 Господарс ького кодексу України, право м оперативного управління у цьому Кодексі визнається реч ове право суб'єкта господарю вання, який володіє, користує ться і розпоряджається майно м, закріпленим за ним власник ом (уповноваженим ним органо м) для здійснення некомерцій ної господарської діяльност і, у межах, встановлених цим Ко дексом та іншими законами, а т акож власником майна (уповно важеним ним органом) (ч. 1), власн ик майна, закріпленого на пра ві оперативного управління з а суб'єктом господарювання, з дійснює контроль за використ анням і збереженням передано го в оперативне управління м айна безпосередньо або через уповноважений ним орган і ма є право вилучати у суб'єкта го сподарювання надлишкове май но, а також майно, що не викори стовується, та майно, що викор истовується ним не за призна ченням (ч. 2). Право оперативног о управління захищається зак оном відповідно до положень, встановлених для захисту пр ава власності (ч. 3).

Додатком N 1 до рішення Київс ької міської ради від 15 липня 2004 р. N 457/1867 (в редакції рішення Киї вської міської ради від 24 груд ня 2009 р. N 930/2999) викладено «Тимчасо вий порядок передачі (наданн я) земельних ділянок у корист ування або у власність у міст і Києві», статтею 5 якого встан овлено порядок подання клопо тання щодо надання дозволу н а розроблення документації і з землеустрою щодо відведенн я земельної ділянки, зокрема частиною 3 пункта 2 визначено, що до клопотання про надання дозволу на розроблення доку ментації із землеустрою щодо відведення земельної ділянк и додається в тому числі пись мова згода землекористувача , засвідчена нотаріально (у ра зі наявності землекористува ча).

Згідно п. 2.11 постанови Пленум у Вищого господарського суду України від 17.05.2011 «Про деякі пи тання практики розгляду спра в у спорах, що виникають із зем ельних відносин», до відноси н, пов'язаних з переходом прав а користування земельною діл янкою, на якій знаходиться жи тловий будинок, будівля, спор уда, до особи, що набула права власності на відповідне неру хоме майно, в тому числі стосо вно розміру такої земельної ділянки, застосовується зако нодавство, що діяло на час пер еходу права власності на жит ловий будинок, будівлю, спору ду. До відносин користування власником житлового будинку (будівлі, споруди) земельною д ілянкою, на якій розташовани й житловий будинок (будівля, с поруда) як до правовідносин, щ о тривають, застосовується з аконодавство, що діє протяго м періоду користування земел ьною ділянкою. Норми законод авства, якими змінено правов ий режим та умови користуван ня такими земельними ділянка ми, повинні застосовуватися також і до умов користування земельною ділянкою, які існу вали до відповідних змін.

Згідно статті 120 Земельного кодексу України (в редакції, ч инній станом на момент перед ачі позивачу будинку), при пер еході права власності на буд івлю і споруду право власнос ті на земельну ділянку або її частину може переходити на п ідставі цивільно-правових уг од, а право користування - на п ідставі договору оренди.

В свою чергу, згідно статті 120 Земельного кодексу Україн и (в редакції, чинній на даний час), у разі набуття права влас ності на жилий будинок, будів лю або споруду, що перебувают ь у власності, користуванні і ншої особи, припиняється пра во власності, право користув ання земельною ділянкою, на я кій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власн ості на жилий будинок, будівл ю або споруду, розміщені на зе мельній ділянці, що перебува є у власності іншої особи, пер еходить право власності на з емельну ділянку або її части ну, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначе ння. Якщо жилий будинок, будів ля або споруда розміщені на з емельній ділянці, що перебув ає у користуванні, то в разі на буття права власності на ці о б'єкти до набувача переходит ь право користування земельн ою ділянкою, на якій вони розм іщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попере днього землекористувача.

Пунктом 2.13 постанови Пленум у Вищого господарського суду України від 17.05.2011 «Про деякі пи тання практики розгляду спра в у спорах, що виникають із зем ельних відносин» визначено, що статтею 120 ЗК України в реда кції від 25.10.2001 було передбачено перехід права користування земельною ділянкою до нового власника житлового будинку (будівлі, споруди), розташован ого на цій земельній ділянці , на підставі договору оренди . З 20.06.2007 набрав чинності Закон У країни "Про внесення змін та в изнання такими, що втратили ч инність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з прий няттям Цивільного кодексу Ук раїни" від 27.04.2007 №997-V, яким було змі нено редакцію частин першої та другої статті 120 ЗК України . Зокрема, стаття 120 ЗК України в редакції від 27.04.2007 не містила п оложення про договір оренди як про єдину підставу права к ористування земельною ділян кою, на якій знаходиться житл овий будинок, будівля, споруд а. Отже, з дати набрання чиннос ті названим Законом передбач ене статтею 120 ЗК України прав о власника нерухомого майна користуватися земельною діл янкою, на якій знаходиться це майно, може ґрунтуватися й на інших підставах, ніж договір оренди земельної ділянки.

Отже, оскільки саме на підс таві постанови Господарськ ого суду міста Києва від 04.04.2006 в справі № 17/13-А, якою було зобов' язано відповідача передати п озивачу на праві оперативног о управління будівлю за адре сою: м.Київ, вул.. Б.Хмельницько го, 37, та згідно Акту приймання - передачі від 28.03.2007, будівлю з а адресою: м.Київ, вул.. Б.Хмельн ицького, 37 було передано з бал ансу Національного медичног о університету імені О.О. Бого мольця на баланс Національно го музею медицини України, ві дповідно, до відносин, які і тр ивають на даний час і пов'язан і з переходом права користув ання земельною ділянкою, на я кій знаходиться зазначений будинок, підлягає застосува нню законодавство, що діє про тягом користування земельно ю ділянкою.

Судом встановлено, що пози вачем було набуто на праві оп еративного управління нерух оме майно - будівлю за адрес ою: вул. Б.Хмельницького, 37 у м. К иєві, а отже, відповідно до поз ивача згідно статті 120 Земельн ого кодексу України (в редакц ії, що діє в період користуван ня нерухомим майном) перейшл о і право користування земел ьною ділянкою площею 0,2591 га, ка дастровий № 88211005 по вул.. Б.Хмель ницького, 37 у місті Києві, на як ій розміщено це нерухоме май но, а отже, в свою чергу, у відпо відача відповідне право пост ійного користування зазначе ною частиною земельної ділян ки, посвідчене Державним акт ом на праві постійного корис тування землею від 03.03.2000 № ІІ-КВ 007330- припинилось.

Але позивач на даний час поз бавлений можливості для пода льшого оформлення права кори стування земельною ділянкою площею 0,2591 га, кадастровий № 8821100 5 по вул.. Б.Хмельницького, 37 у мі сті Києві, яка необхідна для о бслуговування та експлуатац ії будівлі Національного муз ею медицини України по вул.. Б .Хмельницького, 37 у м.Києві, оск ільки відповідач відмовляєт ься надати нотаріально посві дчену письмову згоду на вилу чення земельної ділянки, над ання якої обумовлено Тимчасо вим порядком передачі (надан ня) земельних ділянок у корис тування або у власність у міс ті Києві, затвердженого ріше нням Київської міської ради № 930/2999 від 24.12.2009 для подальшого оф ормлення права користування наведеною земельною ділянко ю.

Також, суд враховує і те, що п ро необхідність надання відп овідної згоди відповідачем з азначало і Міністерство охор они здоров' я України у свої х листах від 29.01.2009 № 9.03-15/38, від 16.02.2011 № 14.02-05/48 та від 28.03.2011 № 14.02-05/55.

Посилання відповідача у ві дзиві як на підставу відмови у позові на те, що Указом През идента України від 17.11.1995 «Про ст атус Українського державног о медичного університету ім. О.О. Богомольця», Український державний медичний універс итет ім. О.О. Богомольця наділе но статусом національного і перейменовано його в Націона льний медичний університет і м.. О.О.Богомольця, а пунктом 2 за значеного Указу органам держ авної влади заборонено перед авати закріплене за націонал ьними закладами, в тому числі яким є і позивач, майно, що пер ебуває у державній власності , будь-яким органам, підприємс твам, організаціям - судом в ідхиляється, оскільки будівл я по вул. Б.Хмельницького, 37 у м. Києві і досі є об' єктом держ авної власності, вона лише пе редана позивачу на праві опе ративного управління, про що зокрема зазначає і Міністер ство охорони здоров' я Украї ни у листі від 21.06.2011 № 12.01-06/499. А відта к, будівля по вул.. Б.Хмельниць кого, 37 у м.Києві статус майна д ержавної власності внаслідо к її передачі позивачу на пра ві оперативного управління - не втрачала, а земельна ділян ка під зазначеною будівлею п лощею 0,2591 га, кадастровий № 88211005 п о вул.. Б.Хмельницького, 37 у міст і Києві, яка необхідна для обс луговування та експлуатації будівлі Національного музею медицини України - належить до земель комунальної власн ості, розпорядження якими зд ійснює територіальна громад а міста Києва в особі Київськ ої міської ради, і свого стату су землі комунальної власнос ті також не втрачала.

Посилання представника ві дповідача у відзиві на те, що у хвалою Вищого адміністратив ного суду України від 21.03.2007 (тек ст якої розміщено у Єдиному д ержавному реєстрі судових рі шень) було скасовано ухвалу К иївського апеляційного госп одарського суду від 28.09.2006 про по вернення апеляційної скарги та направлено справу до Київ ського апеляційного господа рського суду для вирішення п итання про прийняття апеляці йної скарги Національного ме дичного університету ім. О.О. Б огомольця на постанову Госпо дарського суду міста Києва в ід 04.04.2006 в справі № 17/13-А - судом ві дхиляється як необґрунтован е, безпідставне та незаконне , оскільки представником від повідача до відзиву долучено не засвічений, не підписаний примірник наведеної ухвали, роздрукований з Єдиного дер жавного реєстру судових ріше нь, який не є ідентичним ориг іналу судового рішення за до кументарною інформацією, яке наявне в матеріалах адмініс тративної справи № 17/13-А, а відт ак незасвідчений примірник ухвали Вищого адміністратив ного суду України від 21.03.2007 (тек ст якої розміщено у Єдиному д ержавному реєстрі судових рі шень) - не може бути прийняти й судом як належний та допуст имий доказ в розумінні ст. ст. 33, 34 Господарського процесуал ьного кодексу України.

Твердження відповідача у в ідзиві про те, що будівля Наці онального музею медицини Укр аїни по вул. Б.Хмельницького, 3 7 у м.Києві є пам' яткою архіте ктури, а тому згідно статті 18 З акону України «Про охорону к ультурної спадщини»передач а будівлі позивачу мала відб уватись за згодою відповідно го органу охорони культурно ї спадщини - судом до уваги н е приймається, оскільки пред метом розгляду в справі № 32/102 є земельна ділянка площею 0,2591 га , кадастровий № 88211005 по вул.. Б.Хме льницького, 37 у місті Києві, а н е розташована на ній будівля .

Враховуючи вищенаведене, с уд дійшов висновку, що вимога позивача про припинення пра ва постійного користування з емельною ділянкою розміром 0 ,2591 га по вул. Б.Хмельницького,37 у м.Києві (кадастровий номер 8821 1005), що надана для обслуговуван ня та експлуатації будівлі м узею медицини України по вул .. Б.Хмельницькго, 37 Національн ому медичному університету і м.. О.О.Богомольця, що посвідчу ється Державним актом на пра во постійного користування з емлею від 03.03.2000 № ІІ-КВ 007330 - є закон ною, обґрунтованою, доведено ю належними та допустимими д оказами, а відтак підлягає за доволенню.

В свою чергу, відповідачем через канцелярію Господарсь кого суду міста Києва подано заяву про застосування до ви мог позивача строку позовної давності згідно ст. ст. 256, 267 ч. 4 Ц ивільного кодексу України.

Відповідно до статті 256 Цив ільного кодексу України визн ачено, що позовна давність - це строк, у межах якого особа мож е звернутися до суду з вимого ю про захист свого цивільног о права або інтересу.

Статтею 257 Цивільного кодек су України, загальна позовна давність встановлюється три валістю у три роки визначено , що загальна позовна давніст ь встановлюється тривалістю у три роки.

Згідно статті 261 Цивільного кодексу України, перебіг поз овної давності починається в ід дня, коли особа довідалася або могла довідатися про пор ушення свого права або про ос обу, яка його порушила (п. 1), за з обов' язаннями з визначеним строком виконання перебіг п озовної давності починаєтьс я зі спливом строку виконанн я. (п. 5).

Статтею 267 Цивільного кодек су України визначено, що позо вна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесен ня ним рішення (п.3), сплив позов ної давності, про застосуван ня якої заявлено стороною у с порі, є підставою для відмови у позові (п.4).

Як встановлено судом, відп овідно до Акту приймання - п ередачі від 28.03.2007, будівлю за ад ресою: м.Київ, вул.. Б.Хмельниць кого, 37 було передано з баланс у Національного медичного ун іверситету імені О.О. Богомол ьця на баланс Національного музею медицини України на пр аві оперативного управління . Але враховуючи те, що про пор ушення свого права відповіда чем внаслідок його відмови н адати нотаріально посвідчен у згоду на припинення права п остійного користування спір ною земельною ділянкою під о бслуговування будівлі Націо нального музею медицини Укра їни по вул. Б.Хмельницького, 37 у м. Києві позивач дізнався 13.04.2009 , оскільки відповідач листом від 13.04.2009 відмовився добровіль но надати зазначену згоду, а в ідтак трирічний строк позовн ої давності розпочався 13.04.2009 і с таном на момент звернення по зивача з позовом до суду (07.04.2011) - не сплив, а тому і підстави для застосування п. 4 ст. 267 Цивільн ого кодексу України - у суду відсутні.

З огляду на викладене, заява відповідача про застосуванн я до вимог позивача строку по зовної давності згідно ст. ст . 256, 267 ч. 4 Цивільного кодексу Укр аїни задоволенню не підлягає .

Державне мито і судові витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82, 83, 84, 85 Гос подарського процесуального кодексу України, Господарсь кий суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Припинити право постійног о користування земельною діл янкою розміром 0,2591 га по вул. Б.Х мельницького,37 у м.Києві (када стровий номер 88211005), що надана дл я обслуговування та експлуат ації будівлі музею медицини України по вул. Б.Хмельницько го, 37 у Шевченківському районі м.Києва Національному медич ному університету ім. О.О.Бого мольця (код ЄДРПОУ 02010787; місцезн аходження 01032 м.Київ, бул. Тарас а Шевченка, 13), що посвідчуєтьс я Державним актом на право по стійного користування земле ю від 03.03.2000 № ІІ-КВ 007330.

3. Стягнути з Національного медичного університету ім.. О .О.Богомольця (код ЄДРПОУ 02010787; м ісцезнаходження 01032 м.Київ, бул . Тараса Шевченка, 13) на користь Національного музею медицин и України (код ЄДРПОУ 21598800) судов і витрати по сплаті державно го мита - 85 (вісімдесят п' ять ) та витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу - 236 (двісті тридця ть шість).

4. Видати наказ у відповідно сті до вимог статті 116 Господа рського процесуального коде ксу України.

5. Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя С.Р. С танік

Дата підпис ання рішення - 25.07.2011

Дата ухвалення рішення20.07.2011
Оприлюднено29.08.2011
Номер документу17871292
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинення права постійного користуван ня землею

Судовий реєстр по справі —32/102

Ухвала від 19.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мамонтова О.М.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Постанова від 14.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мальченко А.О.

Рішення від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Муравйов O.В.

Ухвала від 08.11.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні