Рішення
від 04.07.2011 по справі 24/207
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 24/207 04.07.11

За позовом Товариства з додатковою в ідповідальністю "Страхова ко мпанія "ВіДі - Страхування"

До Закритого акціонерного т овариства "Європейський стра ховий альянс"

Про стягнення 24 990,00 г рн.

Суддя Шевченко В.Ю.

Представники:

Від позивача Не з'явився

Від відповідача Не з'явився

У судовому засіданні 04 ли пня 2011 року, згідно з вимогами с татті 85 ГПК України було оголо шено вступну та резолютивну частини рішення.

О Б С Т А В И Н И С П Р А В И:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Страхова компанія "ВіДі - Страхування" (надалі - позивач) звернулося до господарського суду м. Киє ва з позовом про стягнення з з акритого акціонерного товар иства "Європейський страхови й альянс" (надалі - відповідач) 24 990,00 грн. відшкодування м айнової шкоди, завданої в рез ультаті дорожньо-транспортн ої пригоди.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 29.04.2011р, порушено п ровадження у справі №24/207 та призначено справу до розгляду на 17.06.2011р.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 17.06.2011р. розгляд сп рави було відкладено на 04.07.2011р. у зв'язку з нез'явленням п редставника відповідача.

У судове засідання 04.07.2011р. пре дставники сторін не з'явили сь та про причини нез'явлен ня суд не повідомили, хоча про час та місце розгляду справи були належним чином повідом леними

Враховуючи те, що сторони із клопотанням про відкладання розгляду справи не звертали ся, нез'явлення їх представ ників в судове засідання не п ерешкоджає розгляду справи п о суті, а подані матеріали є до статніми для вирішення спору в даному судовому засіданні , господарський суд, відповід но до статті 75 Господарського процесуального кодексу Укра їни, вважає за можливе розгля нути позов у відсутності пре дставників сторін, за наявни ми у справі доказами.

Розглянувши подані сторон ами документи, та з'ясувавш и фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна вимога, господарський суд м. Києва,-

В С Т А Н О В И В :

24.05.2010р. товариством з обм еженою відповідальністю "Стр ахова компанія "ВіДі - Страхув ання" та ОСОБА_2 (далі - стра хувальник) був укладений дог овір добровільного страхува ння наземних транспортних за собів (далі - договір страхува ння) №АС03590, відповідно до умов якого страховик зобов'язував ся відшкодувати збитки, що мо гли настати у зв'язку з пошкод женням, знищенням чи втратою автомобіля марки «ТОЙОТА КО РОЛЛА», державний реєстрацій ний номер НОМЕР_1 (далі - зас трахований автомобіль).

12.11.2010р. у м. Києві на вул. Кільце ва дорога, відбулася дорожнь о-транспортна пригода (далі - Д ТП) за участю застрахованого транспортного засобу та авт омобіля «ВАЗ-21043»державний ре єстраційний номер НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_1.

Постановою Солом'янськог о районного суду м. Києва від 2 3.11.2010р. ОСОБА_1 (страхувальни ка відповідача) визнано винн им у скоєні правопорушення, п ередбаченого ст. 124 КУпАП Укра їни.

Вартість матеріального зб итку, що настав у зв'язку з пош кодженням застрахованого ав томобіля в результаті вказан ої ДТП, склала 53 835,98 грн., а вартіс ть відновлювального ремонту пошкодженого автомобіля - 6 7 829,22 грн., що підтверджується зв ітом про визначення матеріал ьного збитку №355 від 29.11.2010р. (копі я в матеріалах справи, оригін ал досліджено в судовому зас іданні).

На виконання договору стра хування позивач на підставі заяви страхувальника та стра хового акту №АС-003135 від 18.02.2011р., сп латив страхувальнику страхо ве відшкодування в сумі 69 501,31 гр н., що підтверджується платіж ним дорученням №2468 від 22.02.2011р. (ко пія в матеріалах справи, ориг інал досліджено в судовому з асіданні).

Дослідивши подані матеріа ли, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, го сподарський суд м. Києва вваж ає, що позов має бути задоволе ний повністю з наступних під став.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 22 Циві льного кодексу України збитк ами є втрати, яких особа зазна ла у зв'язку зі знищенням або п ошкодженням речі, а також вит рати, які особа зробила або му сить зробити для відновлення свого порушеного права (реал ьні збитки).

Статтею 27 Закону України "Пр о страхування" №85/96-ВР від 07.03.1996р. т а статтею 993 Цивільного кодекс у України визначено, що до стр аховика, який виплатив страх ове відшкодування за договор ом майнового страхування, в м ежах фактичних затрат перехо дить право вимоги, яке страху вальник або інша особа, що оде ржала страхове відшкодуванн я, має до особи, відповідально ї за заподіяний збиток.

Таким чином, до позивача пер ейшло право зворотної вимоги в сумі 69 831,31 грн. (69 501,31 грн. - страхо ве відшкодування та 330,00 грн. - ва ртість експертного авто това рознавчого дослідження, опла та проведення якого підтверд жується платіжним доручення м №2034 від 08.12.2010р.) до особи, ві дповідальної за заподіяні зб итки.

Частинами першою та другою статті 1187 Цивільного кодексу України передбачено, що джер елом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з викор истанням, зберіганням або ут риманням транспортних засоб ів, механізмів та обладнання , використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, виб ухо- і вогненебезпечних та ін ших речовин, утриманням дики х звірів, службових собак та с обак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезп еку для особи, яка цю діяльніс ть здійснює, та інших осіб. Шко да, завдана джерелом підвище ної небезпеки, відшкодовуєть ся особою, яка на відповідній правовій підставі (право вла сності, інше речове право, дог овір підряду, оренди тощо) вол одіє транспортним засобом, м еханізмом, іншим об'єктом, вик ористання, зберігання або ут римання якого створює підвищ ену небезпеку.

Відповідно до пунктів 1, 3 час тини 1 статті 1188 Цивільного код ексу України шкода, завдана в наслідок взаємодії кількох д жерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальни х підставах, а саме шкода, завд ана одній особі з вини іншої о соби, відшкодовується винною особою, а за наявності вини вс іх осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, розмір відшко дування визначається у відпо відній частці залежно від об ставин, що мають істотне знач ення. Таким чином, за змістом в казаних норм, у відносинах мі ж кількома володільцями джер ел підвищеної небезпеки відп овідальність будується на за гальному принципі вини.

Під володільцем джерела пі двищеної небезпеки розумієт ься юридична особа або грома дянин, що здійснюють експлуа тацію джерела підвищеної неб езпеки в силу права власност і, повного господарського ві дання, оперативного управлін ня або з інших підстав (догово ру оренди, довіреності тощо).

Вина ОСОБА_1 встановлен а постановою Солом'янськог о районного суду м. Києва від 2 3.11.2010р.

Цивільна відповідальніс ть ОСОБА_1 на момент наста ння страхової події була зас трахована в закритому акціон ерному товаристві «Європейс ький страховий альянс»за дог овором обов'язкового страхув ання (у формі полісу) цивільно -правової відповідальності в ласників наземних транспорт них засобів №ВС/4208636.

Вказаним договором (поліс № ВА/7342884) передбачено, що ліміт ві дповідальності за шкоду запо діяну майну (на одного потерп ілого) становить 25 500 грн., франш иза - 510 грн.,00 коп. (пункт 2 поліс у).

Відповідно до п.4 полісу №ВА /7342884 страхувальником - особою, ц ивільно-правова відповідаль ність якої застрахована полі сом, є закрите акціонерне тов ариство «Шведсько-Українськ а група - SU GROUP», забезпеченим т ранспортним засобом є «ВАЗ 2104 3», державний реєстраційний н омер НОМЕР_2 (п.6 полісу), а то му відповідальність за шкоду , заподіяну життю, здоров'ю, ма йну третіх осіб внаслідок ек сплуатації будь-якою особою, яка експлуатує на законних п ідставах автомобіль «ВАЗ 21043» , державний реєстраційний но мер НОМЕР_2 була застрахов ана відповідачем.

Строк дії вказаного полісу з 24.04.2010 р. (00:00) до 23.04.2011 р. (0:00), тобто полі с діяв на час коли сталася ДТП .

На момент скоєння дорожньо -транспортної пригоди ОСОБ А_1 використовував транспор тний засіб «ВАЗ-21043»державний реєстраційний номер НОМЕР _2 відповідно до подорожньо го листа службового легковог о автомобіля від 12.11.2010р.

Відповідно до пункту 22.1 ст атті 22 Закону України "Про обо в'язкове страхування цивільн о-правової відповідальності власників наземних транспор тних засобів" №1961-IV від 01.07.2004р. при настанні страхового випадку страховик відповідно до лім ітів відповідальності страх овика відшкодовує у встановл еному цим Законом порядку оц інену шкоду, яка була заподія на у результаті дорожньо-тра нспортної пригоди життю, здо ров'ю, майну третьої особи.

Статтею 29 Закону України "Пр о обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів" передбаче но, що у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшко довуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з ураху ванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому зак онодавством, включаючи витра ти на усунення пошкоджень, зр облених навмисно з метою пор ятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної приго ди, з евакуацією транспортно го засобу з місця дорожньо-тр анспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транс портного засобу, який керува в транспортним засобом у мом ент дорожньо-транспортної пр игоди, чи до місця здійснення ремонту на території Україн и.

Згідно з пунктом 37.1 статті 37 в казаного Закону виплата стра хового відшкодування здійсн юється протягом одного місяц я з дня отримання страховико м визначених у статті 35 цього Закону документів.

Пунктом 37.4 Закону України "Пр о обов'язкове страхування ци вільної відповідальності вл асників транспортних засобі в" передбачено право страхов ика за договором обов'язково го страхування цивільної від повідальності власника тран спортного засобу в разі наст ання страхового випадку здій снювати виплату страхового в ідшкодування безпосередньо потерпілим або погодженим з ними підприємствам, установ ам та організаціям, що надают ь послуги, пов'язані з відшкод уванням збитків.

Таким чином, відповідно до положень Закону України "Про обов'язкове страхування цив ільної відповідальності вла сників транспортних засобів ", особами, відповідальними за завдані ОСОБА_1. збитки, є в ідповідач в межах, передбаче них договором обов'язкового страхування (у формі полісу) ц ивільно-правової відповідал ьності власників наземних тр анспортних засобів №ВС/4208636, та закрите акціонерне товарист во «Шведсько-Українська груп а - SU GROUP»., відповідно до ст. 1188 ЦК України, в тій частині, що не п ідлягає відшкодуванню відпо відачем.

Позивач звернувся до відп овідальних за спричинення зб итків осіб, в тому числі і відп овідача по справі, з вимогою № 15/04/8.04/157-11 від 18.03.2011 р. про відшкодува ння у порядку регресу шкоди в сумі 24 990,00 грн., заподіяної в рез ультаті ДТП, до якої додані до кументи, передбачені ст. 35 Зак ону України "Про обов'язкове с трахування цивільно-правово ї відповідальності власникі в наземних транспортних засо бів".

Відповідно до ст. ст. 4-3, 33, 34 ГПК України, кожна сторона повин на підтвердити ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і запер ечень, поданими доказами.

Відповідач не підтвердив п оданими доказами виплату поз ивачу суми вартості відновле ного ремонту, відповідно до у мов полісу №ВС/4208636.

Враховуючи встановлену с удом вартість відновлюваног о ремонту транспортного засо бу відповідач зобов'язани й відшкодувати позивачу витр ати в сумі 24 990,00 грн., а тому позов ні вимоги в цій частині є обґр унтованими.

За таких обставин, господар ський суд приходить до висно вку про необхідність задовол ення позову у повному обсязі та стягнення з закритого акц іонерного товариства "Європе йський страховий альянс" на к ористь товариства з додатков ою відповідальністю "Страхо ва компанія "ВіДі - Страхуванн я" страхового відшкодування в сумі 24 990,00 грн.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України державне мито у сумі 250,00 грн. та витрати позивача на інформаційно-технічне забез печення судового процесу у с умі 236,00 грн. підлягають стягнен ню з відповідача.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 1, 32, 33, 43, 44, 49, ч. 5 ст. 78, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, господарс ький суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволь нити повністю.

2. Стягнути з закритого акці онерного товариства "Європей ський страховий альянс" (04050, м. К иїв, вул. Глибочицька, 33-37, код ЄД РПОУ 19411125) на користь товариств а з додатковою відповідальн істю "Страхова компанія "ВіДі - Страхування" (08131, Київська об л., Києво-Святошинський район , с. Софіївська Борщагівка, вул . Велика Кільцева, 56; код ЄДРПОУ 35429675) 24 990 (двадцять чотири тисячі дев'ятсот дев'яносто) грн . 00 коп. основного боргу, 250 (двіст і п'ятдесят) грн. 00 коп. держав ного мита та 236 (двісті тридцят ь шість) грн. 00 коп. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Видати наказ.

Рішення може бути оскаржен е до Київського апеляційного господарського суду протяго м десяти днів з дня підписанн я рішення, оформленого відпо відно до ст. 84 ГПК України.

Суддя В.Ю. Шевченко

Дата підписання ріш ення 30.08.2011р.

Дата ухвалення рішення04.07.2011
Оприлюднено19.09.2011
Номер документу18161551
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 24 990,00 г рн

Судовий реєстр по справі —24/207

Ухвала від 29.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Рішення від 17.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

Ухвала від 21.05.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Постанова від 26.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 21.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Рішення від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Рішення від 04.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 18.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 18.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні