Рішення
від 29.08.2011 по справі 41/232
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 41/232 29.08.11

За позовом Публічного акціонерног о товариства «Укртелеком»в о собі Дніпропетровської місь кої філії Публічного акціон ерного товариства «Укртелек ом»

До Акціонерного товариства «Укргазстрой»

Про стягнення 542,16 грн.

Суддя Спич ак О.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1. - дов. № 323 від 13.06.2011 року;

від відповідача: не з' я вився;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне т овариство «Укртелеком»в осо бі Дніпропетровської місько ї філії Публічного акціонер ного товариства «Укртелеком звернулося до Господарськог о суду міста Києва з позовом д о Акціонерного товариства «У кргазстрой»про стягнення 532,89 грн. - основного боргу, 8,11 грн. - інфляційних втрат та 1,16 грн . - 3% річних.

Крім того, позивач просить с тягнути з відповідача сплаче не державне мито та витрати з а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно Типового догов ору № 74530 про надання послуг еле ктрозв' язку від 01.09.2002 року, поз ивач надав відповідачу телек омунікаційні послуги, які, ві дповідно до ст. ст. 33, 36, 63 Закону У країни «Про телекомунікації »та пп. 33, 40, 97, 108, 164, 185 Правил надання та отримання телекомунікаці йних послуг, підлягають опла ті, проте відповідач за надан і послуги своєчасно та в повн ому обсязі не розрахувався, у зв' язку з чим в останнього в иникла заборгованість перед позивачем в сумі 532,89 грн.

Ухвалою від 01.08.2011 року було по рушено провадження по справі та призначено її розгляд на 29 .08.2011 року.

Представник позивача в суд овому засіданні 29.08.2011 року пода в документи на вимогу ухвали суду про порушення провадже ння у справі та надав усні поя снення по суті спору, відпові дно до яких просив суд позов з адовольнити повністю.

В судове засідання 29.08.2011 року представник відповідача не з'явився, вимоги ухвали про по рушення провадження у справі не виконав, про причину неявк и суд не повідомив, про час та дату проведення судового зас ідання був повідомлений нале жним чином.

Згідно з абзацом 4 пункту 2 Ін формаційного листа Вищого Го сподарського суду України № 01-08/140 від 15.03.2010 року «Про деякі пит ання запобігання зловживанн ю процесуальними правами у г осподарському судочинства» особи, які беруть участь у спр аві, вважаються повідомленим и про час і місце її розгляду с удом, якщо ухвалу про порушен ня провадження у справі наді слано за поштовою адресою, за значеною у позовній заяві.

Відповідно до ст. 75 ГПК Украї ни справа розглядається за н аявними в матеріалах справи доказами.

В судовому засіданні 29.08.2011 ро ку на підставі ст. 85 ГПК Україн и оголошено вступну та резол ютивну частини рішення суду.

Розглянувши та дослідивши наявні матеріали справи, а та кож, заслухавши пояснення пр едставника позивача, Господа рський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01 вересня 2002 року між Відк ритим акціонерним товариств ом «Укртелеком», правонаступ ником якого є Публічне акціо нерне товариство «Укртелеко м»(далі - підприємство зв' я зку, позивач) та Акціонерним т овариством «Укргазстрой» (да лі - споживач, відповідач) бу ло укладено Типовий договір № 74530 про надання послуг електр озв' язку (далі - Договір), зг ідно умов якого підприємство зв'язку зобов'язане забезпеч увати безперебійне і якісне надання послуг телефонного з в'язку, а споживач повинен сво єчасно оплачувати надані пос луги.

Пунктами 4.1, 4.5 Договору перед бачено, що послуги, які надают ься підприємством зв'язку, оп лачуються за тарифами, затве рдженими згідно з чинним зак онодавством. Розрахунки за ф актично отримані в кредит по слуги електрозв'язку за кожн ий попередній місяць проводя ться споживачем протягом 10 дн ів з дня одержання рахунка, ал е не пізніше 20-го числа місяця , наступного за розрахункови м.

Згідно з пунктом 4.2 Договору споживач сплачує послуги ел ектрозв' язку за спільно пог одженою авансовою системою о плати.

Відповідно до пункту 4.4 Дого вору підприємство зв' язку у відповідності з нормативним и документами приймає від сп оживача оплату послуг електр озв' язку або доручає провад ити приймання оплати іншим о рганізаціям та установам, з я кими укладені відповідно дог овори. Підприємство зв' язку інформує споживача про пере лік та місцезнаходження (адр есу) пунктів приймання плате жів.

Згідно з пунктом 4.6 Договору у разі застосування авансов ої системи оплати споживач д ля одержання послуг електроз в' язку проводить щомісячно , до 20 числа поточного місяця, п опередню оплату їх вартості в розмірі не менше суми послу г, наданих у попередньому роз рахунковому періоді з подаль шим перерахунком (до 10 числа м ісяця, що настає після розрах ункового періоду) виходячи з фактично наданих послуг.

Відповідно до ст. 63 Закону Ук раїни “Про телекомунікації” від 18 листопада 2003 року N 1280-IV (зі з мінами та доповненнями) теле комунікаційні послуги надаю ться відповідно до законода вства. Умови надання телеком унікаційних послуг: укладенн я договору між оператором, пр овайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікацій них послуг відповідно до осн овних вимог до договору про н адання телекомунікаційних п ослуг, установлених НКРЗ; опл ата замовленої споживачем те лекомунікаційної послуги.

Згідно з ч. 5. ст. 33 Закону Украї ни “Про телекомунікації” спо живачі телекомунікаційни х послуг зобов'язані дотриму ватися Правил надання та отр имання телекомунікаційних п ослуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема: в иконувати умови договору пр о надання телекомунікаційни х послуг у разі його укладенн я, у тому числі своєчасно опл ачувати отримані ними телеко мунікаційні послуги.

Статтею 68 Закону України “П ро телекомунікації” передба чено, що розрахунки за телеко мунікаційні послуги здійсню ються на умовах договору про надання телекомунікаційних послуг між оператором, прова йдером телекомунікацій та сп оживачем або без договору за готівкову оплату чи за допом огою карток тощо в разі одерж ання споживачем замовленої за передоплатою (авансовано ї) послуги за тарифами, затвер дженими згідно із законодавс твом.

На виконання умов Типового договору № 74530 про надання посл уг електрозв' язку від 01.09.2002 ро ку позивач протягом тривалог о періоду надавав відповідач у послуги електрозв' язку.

Однак, відповідач своєчасн о та в повному обсязі за надан і телекомунікаційні послуги не розрахувався, в результат і чого в останнього виникла п еред позивачем заборгованіс ть в розмірі 532,89 грн.

26 травня 2009 року позивач напр авив на адресу відповідача п ретензію, згідно якої просив відповідача сплатити заборг ованість, яка була вручена ві дповідачу 26.06.2009 року, на доказ ч ого надано повідомлення про вручення поштового відправл ення, однак відповідач залиш ив її без задоволення та нале жного реагування.

Станом на день розгляду спр ави в суді суму боргу відпові дач не сплатив, належних запе речень та доказів на спросту вання обставин, викладених п озивачем не надав, а тому зага льна заборгованість відпові дача перед позивачем станови ть 532,89 грн.

Відповідно до частини 7 пунк ту 32 Правил надання та отриман ня телекомунікаційних послу г, споживач зобов' язаний св оєчасно оплачувати отримані телекомунікаційні послуги.

Згідно ст. 193 ГК України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання гос подарських договорів застос овуються відповідні положен ня Цивільного кодексу Україн и з урахуванням особливостей , передбачених цим Кодексом. К ожна сторона повинна вжити у сіх заходів, необхідних для н алежного виконання нею зобов 'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпече ння загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'яз ань є підставою для застосув ання господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, і ншими законами або договором .

Згідно ст. 629 Цивільного код ексу України договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 ЦК України встан овлено, що зобов'язання має ви конуватися належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до звич аїв ділового обороту або інш их вимог, що звичайно ставлят ься.

Таким чином, зважаючи на вс тановлені факти та вимоги ви щезазначених правових норм, а також враховуючи, що відпов ідач в установленому порядку обставини, які повідомлені п озивачем, не спростував, розм іру позовних вимог не оспори в та належних доказів на запе речення відомостей повідомл ених позивачем не надав, госп одарський суд приходить до в исновку, що позовні вимоги в ч астині стягнення суми основн ого боргу нормативно та доку ментально доведені, а тому пі длягають задоволенню повніс тю в сумі 532,89 грн.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник не звільняється ві д відповідальності за неможл ивість виконання ним грошово го зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошов ого зобов'язання, на вимогу кр едитора зобов'язаний сплатит и суму боргу з урахуванням вс тановленого індексу інфляці ї за весь час прострочення, а т акож три проценти річних від простроченої суми, якщо інши й розмір процентів не встано влений договором або законом .

Позивач на підставі статті 625 Цивільного кодексу України нарахував та просить стягну ти з відповідача інфляційні втрати в сумі 8,11 грн. та 3% річних в сумі 1,16 грн.

Здійснивши перерахунок ін фляційних втрат та 3% річних, з урахуванням прострочення по сплаті грошового зобов' яза ння та порядку розрахунків в изначеного Договором, господ арський суд приходить до вис новку, що позовні вимоги в час тині стягнення 3% річних підля гають задоволенню повністю, а позовні вимоги в частині ст ягнення інфляційних втрат ча стково в сумі 5,41 грн. перерахун ок яких здійснено в межах пер іодів визначених позивачем.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на сторін пропорційно до р озміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК Укр аїни господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задово льнити частково.

2.Стягнути з Акціонерног о товариства «Укргазстрой»( місцезнаходження: 03110, м . Київ, Голосіївський р - н, ву л. Пироговського, буд. 19, корпус 2, код ЄДРПОУ 01291330) на користь Пуб лічного акціонерного товари ства «Укртелеком»(місцез находження: 01030, м. Київ, Шевч енківський р - н, бульв. Тарас а Шевченка, буд. 18, код ЄДРПОУ 21560 766) в особі Дніпропетровської міської філії Публічного ак ціонерного товариства «Укрт елеком»(місцезнаходженн я: 49600, м. Дніпропетровськ, Кі ровський р - н, вул. Херсонськ а, буд. 26, код ЄДРПОУ 25543196) 532 (п' ятс от тридцять дві) грн. 89 коп. - ос новного боргу, 5 (п' ять) грн. 41 к оп. - інфляційних втрат, 1 (одн у) грн. 16 коп. - 3% річних, 101 (сто од ну) грн. 49 коп. державного мита т а 234 (двісті тридцять чотири) гр н. 82 коп. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

3. В іншій частині позовн их вимог відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення строку подан ня апеляційної скарги, якщо а пеляційну скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після розгляду справи апеляційним господарським с удом.

Суддя Спичак О.М.

Дата підписання рішенн я

02.09.2011 року

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.08.2011
Оприлюднено19.09.2011
Номер документу18162268
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/232

Рішення від 11.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 11.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 28.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Рішення від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 01.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 03.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Рішення від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні