Рішення
від 23.08.2011 по справі 30/193
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  30/193

23.08.11

За позовом   Комунального підприємства «Керуюча дирекція»Шевченківської районної в м. Києві ради  

до                   Товариства з обмеженою відповідальністю «Перше Київське видавництво»

про                 стягнення  20 374, 80 грн.

                                                                                                 Суддя  Ващенко Т.М.                                                                                                                                                  

Представники сторін:

Від позивача        ОСОБА_1. –представник за довіреністю № 381 від 14.06.11.

Від відповідача    не з’явився

Обставини справи:

                         

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Комунального підприємства «Керуюча дирекція»Шевченківської районні в м. Києві ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Перше Київське видавництво»про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості по орендній платі в сумі 20 374, 80 грн. (19 158, 85 грн.  - сума основного боргу,     1 215, 95 грн. - пеня) відповідно до умов Договору № 587/2 оренди нежилих приміщень територіальної громади Шевченківського району м. Києва від 05.07.10.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не виконав свої зобов’язання перед позивачем по сплаті орендної плати за користування нежилим приміщенням, внаслідок чого у Товариства з обмеженою відповідальністю «Перше Київське видавництво»виникла заборгованість перед позивачем.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.07.11. порушено провадження у справі № 30/193, розгляд справи було призначено на 19.07.11. о 16-00.

Представник позивача в судовому засіданні 19.07.11. частково надав витребувані ухвалою суду документи.

Представник відповідача в судове засідання 19.07.11. не з’явився, вимог ухвали про порушення провадження у справі не виконав, заяв, клопотань не подав, поважних причин неявки суд не повідомив, про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.07.11. розгляд справи             № 30/193 на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України відкладено на 23.08.11. о 12-20.

В судовому засіданні 23.08.11. позивач підтримав свої позовні вимоги та просить суд позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання 23.08.11. повторно не з’явився, вимоги ухвали Господарського суду міста Києва від  19.07.11. у справі № 30/193 не виконав, про поважні причини неявки суд не повідомив, про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду її судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Роз’яснення Президії Вищого Арбітражного суду України від 18.07.97. № 02-5/289 із змінами «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України»).

Відомості про місцезнаходження відповідача є правомірними, оскільки підтверджені витягом з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України № 13-2967 від 20.07.11..

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

За результатами дослідження доказів, наявних в матеріалах справи, суд у нарадчій кімнаті, у відповідності до ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, ухвалив рішення по справі № 30/193.

Розглянувши подані матеріали справи, та заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -  

                                       ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «Керуюча дирекція» Шевченківської районної у м. Києві ради створене на підставі рішення Шевченківської районної у м. Києві ради № 187 від 19.02.07. «Про вдосконалення системи управління житлово-комунальним господарством Шевченківського району».

Згідно п. 1.8 зазначеного вище рішення, за КП «Керуюча дирекція»було закріплено на праві господарського відання майно територіальної громади Шевченківського району м. Києва.

Згідно Статуту КП «Керуюча дирекція»Шевченківської районної у м. Києві ради, підприємство створене з метою забезпечення професійного управління комунальним житловим фондом, ефективної експлуатації жилих і нежилих приміщень, будинків, споруд, об'єктів благоустрою, тощо.

Відповідно до п. 4.2. Статуту КП «Керуюча дирекція»Шевченківської районної у м. Києві ради передбачено, що все майно підприємства належить до комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва і закріплюється за підприємством на праві господарського відання.

У відповідності до ст. 136 Господарського кодексу України встановлено, право господарського відання є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до п. 1 розпорядження Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації від 09.02.11. № 80, за Комунальним підприємством «Керуюча дирекція»закріплено майно на праві господарського відання.

Пунктом. 4.1 Статуту КП «Керуюча дирекція» Шевченківської районної у м. Києві ради передбачено, що здійснюючи своє право господарського відання, підприємство володіє, користується та розпоряджається закріпленим за ним майном, без права передачі під заставу та в оренду об'єктів жилого та нежилого фонду, крім нежилих приміщень розміром до 220 кв. м, які передаються в оренду для господарських потреб на підставі рішення власника.

05.07.10. між Управлінням з питань комунального майна, приватизації та підприємництва Шевченківської районної у м. Києві ради (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Перше Київське видавництво»(Орендар) укладено Договір  № 587/2 оренди нежилих приміщень територіальної громади Шевченківського району м. Києва (далі - Договір), відповідно до умов якого (п. 1.1) Орендодавець   на   підставі розпорядження голови   Шевченківської  районної у м. Києві ради № 38 від 07.06.10. зобов'язується передати, а Орендар - прийняти у строкове платне користування (оренду) нежиле приміщення (будівлю, споруду) (далі - об'єкт оренди) загальною площею 97,3 кв. м, а саме: підвал з орендованою площею 97,3 кв. м, згідно поверхового плану приміщення, розміщене за адресою: м. Київ, Пушкінська вул., 8-Б.

Згідно п.п. 2.1, 2.2 Договору передбачено, що орендна плата визначається відповідно до Методики розрахунку і порядку використання орендної плати за користування майном територіальної громади Шевченківського району м. Києва, затвердженої рішенням Шевченківської районної у м. Києві ради.

За користування об'єктом оренди Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату розмір якої за перший місяць складає 2959,66 грн. та ПДВ 391,93 грн., всього: 3 551,59 грн., далі - згідно невід'ємного додатку до даного договору. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за попередній місяць.

Відповідно до п.п. 2.4, 2.5 Договору визначено, що орендна плата сплачується Орендарем починаючи здати підписання договору. Орендна плата сплачується Орендарем незалежно від наслідків власної господарської діяльності щомісячно, не пізніше 20-го  числа поточного місяця на рахунок Орендодавця.

У відповідності до п. 3.1 Договору погоджено, що Орендодавець зобов'язаний після підписання договору оренди передати, а Орендар - прийняти

об'єкт оренди за актом приймання-передачі, який є невід'ємною частиною даного Договору.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Договору, 05.07.10. між Управлінням з питань комунального майна, приватизації та підприємництва Шевченківської районної у м. Києві ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Перше Київське видавництво»було підписано акт прийому-передачі нежитлового приміщення, відповідно до якого Орендодавець передав, а Орендар прийняв об’єкт оренди, що знаходить за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, 8-Б.

Згідно п. 3.2.1 Договору, Орендар зобов’язався вносити орендні платежі своєчасно і в повному обсязі.

Відповідно до п. 8.2 Договору, строк дії даного Договору встановлено з 05.07.10. по 01.06.11.

У відповідності до матеріалів справи, 14.02.11. між Комунальним підприємством «Керуюча дирекція»Шевченківської районні в м. Києві ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Перше Київське видавництво»було укладено Додаткову угоду № 1 до Договору оренди нежилого приміщення від 05.07.10. № 587/2, згідно якої назву Орендодавця викладено в редакції: «Комунальне підприємство «Керуюча дирекція»Шевченківської районні в м. Києві ради».

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, позивач вказує на те, що відповідач в порушення умов Договору належним чином не виконує свої зобов'язання в частині сплати орендної плати, внаслідок чого, у останнього утворилась заборгованість за період з січня 2011 р. по червень 2011 р. у розмірі 19 158,85 грн.

Для забезпечення безпосереднього досудового врегулювання спору позивачем на адресу відповідача було надіслано лист-претензію № 152/вих. від 07.04.11. з вимогою сплатити заборгованість.

Але матеріали справи не містять доказів відповіді Товариства з обмеженою відповідальністю «Перше Київське видавництво» на зазначений вище лист-претензію позивача та доказів сплати заборгованості за Договором.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

У відповідності до ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно ч. 1 ст. 763 Цивільного кодексу України передбачено, що договір найму укладається на строк, встановлений договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

Як вбачається з матеріалів справи, пунктом 8.2 Договору встановлено строк його дії з 05.07.10. по 01.06.11.

Згідно п. 8.3 Договору передбачено, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну Договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку його дії, він вважається продовженим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені Договором.

У відповідності до ч.2 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»передбачено, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

З пояснень позивача вбачається, що в зв’язку з відсутністю заяви сторін про припинення дії Договору  протягом одного місяця після закінчення його строку, Договір оренди було автоматично пролонговано на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені Договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно ч. 1 ст. 286 Господарського кодексу України, орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Частиною 3 ст. 18 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” встановлено обов’язок орендаря вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 19 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” передбачено, що орендар за користування об’єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Договір оренди є одним з видів зобов’язального майнового найму, правовідносини за яким регламентуються загальними нормами зобов‘язального права та майнового найму.

Своєчасне внесення орендної плати за користуванням майном є одним з основних обов‘язків наймача, належне виконання якого вимагається законом.

За користування майном з наймодавця справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ч.1 ст. 762 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов‘язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч.1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Судом встановлено, що відповідач в порушення покладеного на нього законом та Договором, свого обов’язку по сплаті орендної плати за користування спірним приміщенням за вказаний позивачем період в повному обсязі не виконав.

Як визначено абз. 1 ч. 1 ст.193 Господарського кодексу України, суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Як визначено ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов’язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Судом встановлено, що відповідач в порушення покладеного на нього законом та Договором, обов’язку по сплаті орендної плати за користування спірним нежитловим приміщенням за період з січня 2011 р. по червень 2011 р. не виконав, внаслідок чого заборгованість відповідача перед позивачем з орендної плати за користування спірним приміщенням становить 19 158,85 грн.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Комунального підприємства «Керуюча дирекція»Шевченківської районної в м. Києві ради в частині стягнення заборгованості по орендній платі в розмірі 19 158,85 грн. слід визнати обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

В зв’язку з тим, що відповідач припустився прострочення по платежах, позивач на підставі п. 7.2 Договору просить суд стягнути з відповідача пеню в розмірі 1 215,95 грн.

Відповідно до п. 7.2 Договору передбачено, що за несвоєчасну сплату орендних платежів, Орендар сплачує на користь Орендодавця пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми, що підлягає сплаті, за кожен день прострочення.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ч. 2 ст. 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник  вважається  таким,  що  прострочив,  якщо  він не приступив до виконання зобов’язання або не виконав його  у  строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 1 ст. 216 Господарського кодексу України встановлено що, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність  за  правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку,  передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно п. 1 ст. 218 Господарського кодексу України, підставою  господарсько-правової відповідальності учасника господарських  відносин  є  вчинене  ним  правопорушення  у  сфері господарювання.

Враховуючи вищевикладене, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню пеня в розмірі 1 215,95 грн., що відповідає обґрунтованому розрахунку позивача.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста      Києва, –

                          

В И Р І Ш И В:

1. Позов Комунального підприємства «Керуюча дирекція»Шевченківської районної в м. Києві ради задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Перше Київське видавництво»(01034, м. Київ, вул. Володимирська, 51-Б, код ЄДРПОУ 36856288) на користь Комунального підприємства «Керуюча дирекція»Шевченківської районної в м. Києві ради (04050, м. Київ, вул. Білоруська, 1, код ЄДРПОУ 34966254) 19 158 (дев’ятнадцять тисяч сто п’ятдесят вісім) грн. 85 коп. –основного боргу, 1 215 (одна тисяча двісті п’ятнадцять) грн. 95 коп. –пені, 203 (двісті три) грн. 74 коп. –державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

4. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя                                                                                                 Т.М. Ващенко

Повне рішення

складено 31.08.11.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.08.2011
Оприлюднено19.09.2011
Номер документу18162274
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/193

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 08.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 26.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 06.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 21.02.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Рішення від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні