Рішення
від 14.09.2011 по справі 36/323
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 36/323 14.09.11

За позовом Іноз емного підприємства «Кока - Кола Беверіджиз Україна

Лімітед »

До Приватн ого підприємства «Три сосни»

про витре бування майна з чужого незак онного володіння

повернення майна

Суддя Трофиме нко Т.Ю.

Представники:

Від позивача ОСО БА_1.- по дов. №552-L від 01.12.2010р.

Від відповідача з»явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду м. Києва передані по зовні вимоги Іноземного підп риємства «Кока - Кола Бевері джиз Україна Лімітед» про зо бов' язання Приватного підп риємства «Три сосни»поверну ти холодильник (охолоджувач) моделі Super, інвентаризаційний номер R00713 та серійний номер 636245.

Позовні вимоги мотивован і невиконанням відповідачем своїх зобов' язань за догов ором оренди обладання.

Ухвалою Господарського су ду м. Києва від 19.08.2011р. порушено провадження по справі, розгл яд справи призначено на 14.09.2011р .

Відповідач письмових запе речень проти позову не подав , в судове засідання 14.09.2011р. повн оважного представника не нап равив. Заяв, клопотань від від повідача на адресу суду не на дходило. Про час та місце розг ляду справи відповідач повід омлений належним чином, оскільки ухвала суду направ лялась на адресу відповідача , що зазначена в позовній заяв і та Витягу з Єдиного державн ого реєстру юридичних та фіз ичних осіб - підприємців. Та ким чином, судом були вжиті ус і належні заходи для повідом лення відповідача про місце, дату та час проведення судов ого засідання, шляхом надсил ання поштової кореспонденці ї на адресу визначену за мате ріалами справи.

Відповідно до статті 64 Господарсько процесуально го кодексу України (далі - ГП К України) ухвала про порушен ня провадження у справі надс илається сторонам за повідом леною ними господарському су ду поштовою адресою. У разі не надання сторонами інформаці ї щодо їх поштової адреси, ухв ала про відкриття провадженн я у справі надсилається за ад ресою місцезнаходження (місц е проживання) сторін, що зазна чена в Єдиному державному ре єстрі юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвал а про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

За таких обставин, суд не в бачає підстав для відкладен ня розгляду справи та відпов ідно до статті 75 ГПК України з дійснює її розгляд за наявни ми в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача, все бічно і повно з'ясувавши всі ф актичні обставини, на яких ґр унтується позов, об'єктивно о цінивши докази, які мають юри дичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 509 Ц ивільного кодексу України зо бов' язанням є правовідноше ння, в якому одна сторона (борж ник) зобов'язана вчинити на ко ристь другої сторони (кредит ора) певну дію (передати майно , виконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) або у триматися від певної дії, а кр едитор має право вимагати ві д боржника виконання його об ов' язку. Зобов' язання вини кають з підстав, встановлени х статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Ц ивільного кодексу України до говір - є підставою виникненн я цивільних прав та обов' яз ків. Цивільні права і обов' я зки виникають як з передбаче них законом договорів, так і з договорів, не передбачених з аконом, але таких, що йому не с уперечать.

Договір - це категорія ци вільного права, яка визначає ться як домовленість двох аб о більше сторін, спрямована н а встановлення, зміну або при пинення цивільних прав та об ов' язків. До зобов' язань, щ о виникають з договорів, заст осовуються загальні положен ня про зобов'язання, якщо інше не випливає із закону або сам ого договору. Як і будь-який пр авочин, він є вольовим актом, о скільки виражає спільну волю сторін, що втілюється у догов орі. Змістом договору є, власн е, ті умови, на яких сторони по годжуються виконувати догов ір, і вони мають дотримуватис я взятих на себе зобов' язан ь.

Між Іноземним підприємст вом «Кока - Кола Беверіджиз Україна Лімітед»(далі позива ч) та Приватним підприємство м «Три сосни»(далі відповіда ч) було укладено договір № 5750532 на оренду охолоджувача.

Відповідно до даного догов ору відповідачу було передан о в оренду наступне обладнан ня:

холодильник (охолодж увач) моделі Super 7, інвентарний н омер R00713 та серійний номер 636245, на оренду охолоджувача, додатк ом № 1 до договору.

Зазначений холодильни к (охолоджувач) було передано /встановлено відповідачу 09.11.200 9, що підтверджується накладн ою № KVV02375394. Залишкова вартість т акого холодильника становит ь: 1 766,51 грн.;

Відповідно до п. 4 Наказу Мі ністерства фінансів України „Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби" N 92 від 27 квітня 2000 року, основні засоб и - це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі ви робництва або постачання тов арів, надання послуг, здаванн я в оренду іншим особам або дл я здійснення адміністративн их і соціально-культурних фу нкцій, очікуваний строк кори сного використання (експлуат ації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік). Відповідно , основні засоби є власністю п ідприємства, яке їх утримує.

Документами, які підтвердж ують, що майно відноситься до основних засобів позивача, в ідповідно, є власністю позив ача, та які підтверджують вар тість майна є бухгалтерські довідка, видана позивачем, ко пія яких додається. Залишков а вартість такого майна стан овить: 1 766,51 гривень.

Як визначено абзацом 1 частини 1 статті 193 Господарсь кого кодексу України, суб' є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов' язання належ ним чином відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору, а за відсутності конкре тних вимог щодо виконання зо бов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 час тини 1 статті 193 Господарськог о кодексу України до виконан ня господарських договорів з астосовуються відповідні по ложення Цивільного кодексу У країни з урахуванням особлив остей, передбачених цим Коде ксом.

Як визначено частиною 2 стат ті 193 Господарського кодексу У країни, кожна сторона повинн а вжити усіх заходів, необхід них для належного виконання нею зобов' язання, враховуюч и інтереси другої сторони та забезпечення загальногоспо дарського інтересу. Порушенн я зобов' язань є підставою д ля застосування господарськ их санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами аб о договором.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться. Односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 Цивільного кодек су України передбачено, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Як визначено частиною 1 стат ті 785 Цивільного кодексу Украї ни, у разі припинення договор у найму наймач зобов'язаний н егайно повернути наймодавце ві річ у стані, в якому вона бу ла одержана, з урахуванням но рмального зносу, або у стані, я кий було обумовлено в догово рі.

Відповідно до пункті в 3.1, 5.3, та 6.2 договору оренди Пози вач має право розірвати таки й договір в односторонньому порядку та Відповідач зобов' язаний повернути Майно відпо відно до умов договору.

19 січня 2011 року позивач напр авив на адресу відповідача л ист за вихідним номером № 2642 у я кому повідомив про розірванн я договорів і вимагав поверн ення майна, у п'ятиденний стро к.

Відповідач зазначений лис т залишив без відповіді та за доволення.

Із наданих позивачем доказ ів вбачається, що позивач з 31.0 5.201р. не здійснював замовлення продукції у позивача, відпов ідно до договору поставки №10-6 3412 від 11.11.2009р.

Враховуючи ту обстав ину, що відповідач позовні ви моги належними та допустимим и засобами доказування не сп ростував, а наявні в матеріал ах справи документи свідчать про безспірність та обґрунт ованість позовних вимог пози вача, вимоги останнього підл ягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуаль ного кодексу України судові витрати покладаються на від повідача.

Враховуючи викладен е та керуючись статтями 43, 49, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, господар ський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задово льнити повністю.

Зобов»язати Приватне підприємство «Три сосни»(04209, м . Київ, вул. Озерна, 4, кв. 70, код ЄДР ПОУ 36438612) повернути Іноземном у підприємству «Кока - Кола Беверіджиз Україна Лімітед» (07442, Київська область, Броварс ький район, 51 кв.м. Санкт - Пете рбурзького шосе, код ЄДРПОУ 2 1651322) холодильник (охолоджувач) моделі Super, інвентаризаційний номер R00713 та серійний номер 636245.

Стягнути з Приватного п ідприємства «Три сосни»(04209, м. Київ, вул. Озерна, 4, кв. 70, код ЄДР ПОУ 36438612) на користь Іноземног о підприємства «Кока - Кола Беверіджиз Україна Лімітед» (07442, Київська область, Броварс ький район, 51 кв.м. Санкт - Пете рбурзького шосе, код ЄДРПОУ 2 1651322) 85 грн. 00 коп. державного мита та 236 грн. 00 коп. - витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Після набрання ріше нням законної сили видати на кази.

Рішення господарсь кого суду набирає законної с или після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Повний текст рішенн я складено

16.09.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.09.2011
Оприлюднено23.09.2011
Номер документу18212827
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/323

Рішення від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 19.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 10.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 31.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 15.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кузьменко М.В.

Рішення від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 04.06.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кожан М.П.

Рішення від 04.06.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 21.04.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні