Постанова
від 05.10.2011 по справі 11/97-нм
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

05 жовтня 2011 року Справа № 11/97-НМ

Рівненський апеляційний господарський суд у складі к олегії:

Головуючого судді Гудак А.В.

судді Олексюк Г.Є. ,

судді Сініцина Л.М.

при секретарі: Юрчук Ю.М.

за участю представників ст орін: < Текст >

позивача: не з'явився

відповідача: ОСОБА_1, до віреність в справі

прокуратури: не з'явився

розглянувши у відкрито му судовому засіданні у прим іщенні Рівненського апеляці йного господарського суду ап еляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліська будівнича компані я", м. Олевськ, Житомирської об ласті

на рішення господарськ ого суду Житомирської облас ті від 23.12.10 р.

у справі № 11/97-НМ (суддя Марі щенко Л.О. )

за позовом Прокурора Ол евського району Житомирсько ї області в інтересах держав и в особі Олевської міської р ади Житомирської області, м. О левськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Поліськ а будівнича компанія", м. Олевс ьк, Житомирської області

про звільнення самовіль но зайнятої ділянки та стягн ення коштів 248,03 грн.

в с т а н о в и в :

Рішенням господарсько го суду Житомирської області від 23.12.2010р. у справі №11/97-НМ задово лено позов Прокурора Олевськ ого району Житомирської обла сті в інтересах держави в осо бі Олевської міської ради Жи томирської області до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Поліська будівнича ко мпанія" про звільнення самов ільно зайнятої ділянки та ст ягнення коштів 248,03 грн. Стягнут о з Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Поліська буд івнича компанія" на користь О левської міської ради - 248,03 грн . шкоди.Зобов'язано Товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Поліська будівнича компа нія" звільнити незаконно зай няту земельну ділянку площею 0,3532 га., яка знаходиться за адре сою Житомирська область, м. Ол евськ, вул. Чапаєва, 116.Стягнуто з Товариства з обмеженою від повідальністю "Поліська буді внича компанія" на користь де ржавного бюджету України - 187 г рн. державного мита, 236 грн. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Рішення місцевого господа рського суду мотивоване тим, що відповідачем використову ється земельна ділянка без п равовстановлюючих документ ів на дану земельну ділянку, щ о є порушенням вимог Земельн ого кодексу України та свідч ить про факт самовільного за йняття земельної ділянки. До такого висновку суд дійшов н а підставі результатів перев ірки дотримання вимог земель ного законодавства ТОВ "Полі ська будівнича компанія" щод о використання земельної діл янки на території Олевської міської ради для розміщення сировини, будівельних матер іалів, техніки., проведеної Пр окуратурою Олевського район у та на підставі протоколу пр о накладання адміністративн ого стягнення.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, відповідач зверн увся до суду з апеляційною ск аргою, в якій просить оскарже не рішення скасувати та прий няти нове, яким відмовити в за доволенні позовних вимог.

Мотивуючи апеляційну скар гу, відповідач зазначає, що су д першої інстанції неправиль но застосував норми матеріал ьного права в частині встано влення самовільності зайнят тя спірної земельної ділянки .

Крім того, на думку скаржник а, спірна земельна ділянка пе ребуває в користуванні Прива тного підприємства "Дружба", а тому, при самовільному зайня тті земельної ділянки, шкода могла бути завдана останньо му, а не державі.

Також, як зазначає скаржник , інспекцією з контролю за вик ористанням і охороною земель відділу Держкомзему у Олевс ькому районі порушено порядо к проведення перевірки та на кладення штрафу.

Прокурор та позивач не скор исталися правом подачі письм ових відзивів на апеляційну скаргу, що, у відповідності до ч.2 ст.96 ГПК України, не перешко джає перегляду оскарженого р ішення.

Прокурор та позивач на розг ляд скарги 05.10.2011р. не з' явились , про час, день та місце слухан ня повідомлялись належним чи ном, причини неявки не повідо мили.

Представник відповідача в судовому засіданні підтрима в доводи апеляційної скарги та надав пояснення на обґрун тування своєї позиції. Вважа є, що рішення суду першої інс танції від 23.12.2010р. є незаконним та необґрунтованим, таким, що прийняте з порушенням норм ч инного законодавства, а тому просить його скасувати, а апе ляційну скаргу - задоволити.

Враховуючи приписи ст.101 ГПК України про межі перегляду с прав в апеляційній інстанції , ст. 102 ГПК України про строки р озгляду апеляційної скарги т а той факт, що неявка в засідан ня суду представників сторін , належним чином та відповідн о до законодавства повідомле них про дату, час та місце розг ляду справи, не перешкоджає п ерегляду оскарженого рішенн я, судова колегія визнала за м ожливе розглянути апеляційн у скаргу за відсутності прок урора та представника позива ча.

Згідно ст. 99 ГПК України, в ап еляційній інстанції справи п ереглядаються за правилами р озгляду цих справ у першій ін станції з урахуванням особли востей, передбачених у цьому розділі.

Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в а пеляційному порядку, користу ється правами, наданими суду першої інстанції.

Вислухавши пояснення пред ставника відповідача, обгово ривши доводи апеляційної ска рги, дослідивши матеріали сп рави, перевіривши правильніс ть застосування господарськ им судом першої інстанції но рм матеріального та процесуа льного права при прийнятті о скарженого рішення, оцінивши висновки суду першої інстан ції на відповідність дійсним обставинам справи, судова ко легія дійшла висновку, що апе ляційна скарга підлягає задо воленню, а рішення господарс ького суду Житомирської обла сті від 23.12.2011 року у справі №11/97-НМ скасуванню, виходячи з насту пного.

Як вбачається з матеріалів справи, що 17.03.2010 року Державною інспекцією з контролю за вик ористанням і охороною земел ь у Олевському районі провед ено обстеження земельної діл янки площею 0,3532га, яка знаходил ась в межах населеного пункт у м. Олевськ Житомирської обл асті, та складено акт №52002 від 17.0 3.2010р. (а.с.6).

В результаті обстеження зе мельної ділянки площею 0,3532га в становлено, що відповідач, зг ідно договору купівлі-продаж у від 12.11.08р., зареєстрованого в р еєстрі правочинів за № 5466 нале жить об'єкт нерухомого майна , а саме склад з навісом та пло щадкою, загальна площа якого становить 623,9 м. кв. , розташован ий в межах населеного пункту м. Олевськ по вул. Чапаєва, 116, як ий використовується в якості складських приміщень для зд ійснення підприємницької ді яльності.

Для обслуговування вище за значеного приміщення, а саме для розміщення сировини буд івельних матеріалів, техніки в порушення вимог ст. ст. 125, 126 Зе мельного кодексу України від повідача використовує прил еглу земельну ділянку площею 0,3532га, яка є огородженою. Право встановлюючі документи на да ну земельну ділянку не оформ лено, що є порушенням вимог Зе мельного кодексу України та свідчить про факт самовільно го зайняття земельної ділянк и.

18.03.2010р. Головним управлінням Держкомзему у Житомирській о бласті зроблено розрахунок р озміру шкоди, заподіяної вна слідок самовільного зайнятт я земельної ділянки відповід но до постанови Кабінету Мін істрів України від 25 липня 2007 р оку за № 963 і яка складає 248,03 грн. ( а.с.7).

Відділом Держкомзему у Оле вському районі 18.03.10р. складено протокол про адміністративн е правопорушення №52002 відносн о директора ТОВ "Поліська буд івельна компанія" щодо виявл ених порушень та винесено по станову від 29.03.10р. № 52002 про накла дання адміністративного стя гнення у вигляді штрафу в роз мірі 340 грн. відповідно до ст. 53-1 КУпАП.

Згідно ч.2 ст.152 Земельного ко дексу України власник земел ьної ділянки або землекорист увач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці поруш ення не пов'язані з позбавлен ням права володіння земельно ю ділянкою, і відшкодування з авданих збитків. За частиною 2 вказано статті захист прав громадян та юридичних осіб н а земельні ділянки здійснюєт ься шляхом, зокрема відшкоду вання заподіяних збитків.

За приписами ст.157 Земельног о кодексу України відшкодува ння збитків власникам землі та землекористувачам здійсн юють органи виконавчої влади , органи місцевого самовряду вання, громадяни та юридичні особи, які використовують зе мельні ділянки, а також орган и виконавчої влади, органи мі сцевого самоврядування, гром адяни та юридичні особи, діял ьність яких обмежує права вл асників і землекористувачів або погіршує якість земель, р озташованих у зоні їх впливу , в тому числі внаслідок хіміч ного і радіоактивного забруд нення території, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами і стічними водами. Порядок визначення т а відшкодування збитків влас никам землі і землекористува чам встановлюється Кабінето м Міністрів України.

Як вже зазначалось вище, 17.03.201 0 року Державною інспекцією з контролю за використанням і охороною земель у Олевськом у районі складено акт обстеж ення земельної ділянки за №5200 2, яким встановлено, що земельн а ділянка площею 0,3532га, викорис товується для розміщення сир овини, будівельних матеріалі в, техніки. Документи, які б св ідчили право користування зе мельною ділянкою ТзОВ "Поліс ька будівнича компанія" на ум овах постійного користуванн я, оренди відсутні.

На підставі вказаного Акту обстеження земельної ділянк и площею 0,3532 га. та у відповідно сті до Методики визначення ш коди, заподіяної в наслідок с амовільного зайняття земель ної ділянки, використання зе мельних ділянок не за цільов им призначенням, зняття грун тового покриву (родючого шар у грунту) без спеціального до зволу, затвердженої постанов ою Кабінету Міністрів Україн и №963, державним інспектором з контролю за використанням т а охороною земель Житомирськ ої області проведено розраху нок шкоди, заподіяної в наслі док самовільного зайняття зе мельної ділянки відповідаче м, розмір, якої становить 248,03 гр н.( а.с.7).

Відділом Держкомзему у Оле вському районі 18.03.10р. складено протокол про адміністративн е правопорушення №52002 відносн о директора ТОВ "Поліська буд івельна компанія" щодо виявл ених порушень та винесено по станову від 29.03.10р. № 52002 про накла дання адміністративного стя гнення у вигляді штрафу в роз мірі 340 грн. відповідно до ст. 53-1 КУпАП.

Однак, відповідно до 3.8. Пост анови Пленуму Вищого господа рського суду України, від 17.05.2011, № 6 "Про деякі питання практик и розгляду справ у спорах, що в иникають із земельних віднос ин" зазначено, що згідно з пу нктом 3.1 наказу Державного аге нтства земельних ресурсів Ук раїни та Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель від 12.09.2007 N 110 "Пр о затвердження Методичних ре комендацій щодо застосуванн я Методики визначення розмір у шкоди, заподіяної внаслідо к самовільного зайняття земе льних ділянок, використання земельних ділянок не за ціль овим призначенням, зняття ґр унтового покриву (родючого ш ару грунту) без спеціального дозволу, затвердженої поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 25.07.2007 N 963" підставою для з дійснення розрахунку розмір у шкоди, заподіяної державі, т ериторіальним громадам, юрид ичним чи фізичним особам вна слідок самовільного зайнятт я земельних ділянок, викорис тання земельних ділянок не з а цільовим призначенням, зня ття ґрунтового покриву (родю чого шару ґрунту) без спеціал ьного дозволу, є матеріали сп рави про адміністративне пра вопорушення, які підтверджую ть факт вчинення цього право порушення, а саме:

- акт перевірки дотримання в имог земельного законодавст ва;

- протокол про адміністрати вне правопорушення;

- припис (з вимогою усунення порушення земельного законо давства);

- акт обстеження земельної д ілянки.

Отже, підставою для здійсне ння розрахунку розміру шкоди , заподіяної державі або тери торіальній громаді внаслідо к самовільного зайняття земе льних ділянок, є зазначені до кументи в їх сукупності, оскі льки саме вони можуть підтве рдити сам факт самовільного зайняття земельної ділянки, розмір зайнятої ділянки та п еріод часу, протягом якого во на використовується без нале жних правових підстав.

Апелянт, в обгрунтування св оїх доводів, просив долучити до матеріалів справи, копію п останови Олевського районно го суду Житомирської області від 13.12.2010р., яка є чинною, про ска сування постанови Державног о інспектора з контролю за ви користанням і охороною земел ь від 29.03.2010р. про накладення адм іністративного стягнення на директора ТзОВ "Поліська буд івнича компанія" ОСОБА_2 ш трафу розміром 340 грн. згідно с т. 53-1 КУпАП за порушення ст. 125 ЗК України, тобто за самовільне використання земельної діля нки (а.с. 123).

Судовою колегією даний док аз прийнято до уваги у відпов ідності до п 9 Постанови Плену му Вищого господарського суд у України від 17 травня 2011 року N 7 "Про деякі питання практики з астосування розділу XII Господ арського процесуального код ексу України" та ухвалою Рівн енського апеляційного госпо дарського суду від 25.08.2011р.зобов 'язано Державний комітет Укр аїни із земельних ресурсів в ідділу Держкомзему у Олевськ ому районі Житомирської обла сті надати відомості про рез ультати нового розгляду спр ави про накладення адміністр ативного стягнення на директ ора ТзОВ "Поліська будівнича компанія" - ОСОБА_2 штрафу р озміром 340 грн.00 коп. згідно ст. 53-1 КУпАП за порушення ст. 125 ЗК Ук раїни, тобто за самовільне ви користання земельної ділянк и. Однак останній відомостей , щодо нового розгляду вказан ої адмістративної справи, не надав.

Таким чином, в зв'язку з відс утністю в матеріалах справи вищевказаних документів, сук упність яких може підтвердит и сам факт самовільного зайн яття земельної ділянки, розм ір зайнятої ділянки та періо д часу, протягом якого вона ви користовується без належних правових підстав, судова кол егія прийшла до висновку ска сувати рішення господарсько го суду Житомирської області від 23.12.2010 року у справі №11/97-НМ, як им позовні вимоги задоволено , у зв'язку з неповним з'ясуван ням обставин, що мають значен ня для справи та прийняти нов е рішення, яким в позові відм овити.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, п.1 ч. 1 ст. 104, 105 ГПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Апеляційну скаргу Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Поліська будівнича компанія" задовольнити.

Рішення господарського су ду Житомирської області від 23.12.2010 року скасувати.

Прийняти нове: " В позові від мовити".

2. Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття і мож е бути оскаржена у касаційно му порядку протягом двадцяти днів з дня набрання постанов ою апеляційного господарськ ого суду законної сили.

3. Справу направити до госпо дарського суду Житомирської області.

Головуючий суддя Гудак А.В.

Суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Сініцина Л.М.

01-12/13617/11

Дата ухвалення рішення05.10.2011
Оприлюднено20.10.2011
Номер документу18672966
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/97-нм

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Постанова від 05.10.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Постанова від 14.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Рішення від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні