Ухвала
від 24.10.2011 по справі 13/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВ ЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"24" жовтня 2011 р. справа № 13/16

За позовом Дочірньої комп анії “Газ України” Національ ної акціонерної компанії “На фтогаз України” м.Київ

до відповідача Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікац ії “Чернівцігаз” м.Чернівці

скарга на дії органів Держ авної виконавчої служби

Суддя Бутирський А .А.

Представники:

Від позивача - ОСОБА_1 - провідний юрисконсульт (д овіреність від 23.12.2010 року)

Від відповідача - ОСОБ А_2 - представник (довірені сть від 25.08.2011 року)

Від виконавчої служби - н е з'явився

В засіданні приймали уча сть

Ухвалу прийнято 24.10.2011 року у з в'язку з оголошенням перерв и у судовому засіданні 18.10.2011 рок у

СУТЬ СПОРУ: 23.08.2011 року ві д позивача надійшла скарга н а дії Підрозділу примусового виконання рішень відділу де ржавної виконавчої служби Го ловного управління юстиції у Чернівецькій області, в якій просить визнати неправомірн ими дії підрозділу примусово го виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиці ї у Чернівецькій області, виз нати незаконною постанову пр о закінчення виконавчого про вадження від 29.06.2011 року, зобов' язати підрозділ примусового виконання рішень відділу де ржавної виконавчої служби Го ловного управління юстиції у Чернівецькій області віднов ити виконавче провадження з виконання згаданого наказу т а вжити всі заходи для фактич ного повного виконання рішен ня суду.

Представник боржника пода в відзив на скаргу, де просить останню відхилити у зв'язк у з правомірністю дій держав ного виконавця.

Представник підрозділу пр имусового виконання рішень в ідділу ДВС ГУЮ у Чернівецькі й області у попередніх засід аннях вважав скаргу безпідст авною.

Ухвалою від 23.09.2011 року до учас ті у справі залучено Головне управління юстиції у Чернів ецькій області.

Ухвалою від 05.10.2011 року розгля д справи відкладено на 18.10.2011 рок у.

18.10.2011 року Підрозділ примусов ого виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиці ї у Чернівецькій області та Г оловне управління юстиції у Чернівецькій області у судов е засідання не з'явилися, хо ча і були повідомлені про час і місце слухання справи нале жним чином. При цьому неявка п редставників виконавчої слу жби не перешкоджає розгляду справи по суті.

У судовому засіданні 18.10.2011 ро ку оголошено перерву до 24.10.2011 ро ку.

У судовому засіданні 24.10.2011 ро ку відповідач звернувся до с уду із клопотанням, в якому пр осить припинити провадження у даній справі у зв'язку з ві дсутністю предмету спору, то му що на день розгляду справи проведено списання заборгов аності за поставлений газ. У з адоволенні поданого клопота ння слід відмовити, оскільки законність дій виконавчої с лужби оцінюється судом стано м на момент винесення спірно ї постанови.

Розглянувши подані докуме нти, з'ясувавши обставини с прави, суд

ВСТАНОВИВ:

Рішенням від 27.12.2010 року задо волено позов Дочірньої компа нії “Газ України” Національн ої акціонерної компанії “Наф тогаз України” м.Київ до Відк ритого акціонерного товарис тва по газопостачанню та газ ифікації “Чернівцігаз” м.Чер нівці та стягнуто з відповід ача 249744,39 грн. пені.

На виконання згаданого ріш ення видано наказ №13/16 від 06.01.2011 р оку.

Даний наказ пред'явлений до виконання Підрозділу при мусового виконання рішень ві дділу державної виконавчої с лужби Головного управління ю стиції у Чернівецькій област і, який відкрив виконавче про вадження.

29.06.2011 року виконавча служба в инесла постанову про закінче ння виконавчого провадження у зв'язку з тим, що заборгова ність підлягає списанню згід но Закону України “Про деякі питання заборгованості за с пожитий природний газ та еле ктричну енергію”. Дана поста нова отримана позивачем 10.08.2011 р оку, що вбачається з штампу вх ідної кореспонденції “Газ Ук раїни”.

За таких обставин скарга по зивача підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 Господ арського процесуального код ексу України, скарги на дії чи бездіяльність органів Держа вної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, пост анов господарських судів мож уть бути подані стягувачем, б оржником або прокурором прот ягом десяти днів з дня вчинен ня оскаржуваної дії, або з дня , коли зазначеним особам стал о про неї відомо, або з дня, кол и дія мала бути вчинена. Позив ачем дотримано вимоги вказан ої норми права.

Згідно п. 14 ч. 1 ст. 49 Закону Укра їни “Про виконавче проваджен ня”, виконавче провадження п ідлягає закінченню у разі сп исання згідно із Законом Укр аїни "Про деякі питання забор гованості за спожитий природ ний газ та електричну енергі ю" заборгованості, встановле ної рішенням суду, яке підляг ало виконанню на підставі ви конавчого документа.

У свою чергу, Закон України "Про деякі питання заборгова ності за спожитий природний газ та електричну енергію" у с т. 2 передбачає, що на умовах, ви значених цим Законом, підляг ають списанню:

- заборгованість за природн ий газ (у тому числі реструкту ризована) підприємств, що вир обляють, транспортують та по стачають теплову енергію, у т ому числі ліквідованих підпр иємств, суб'єктів господарюв ання, що здійснюють постачан ня природного газу за регуль ованим тарифом, Національної акціонерної компанії "Нафто газ України" та її дочірніх пі дприємств ДК "Газ України", ДК "Укртрансгаз", ДК "Укргазвидоб ування", ДАТ "Чорноморнафтога з", що обліковувалася станом н а 1 січня 2010 року і не сплачена с таном на дату набрання чинно сті цим Законом:

- заборгованість ДК "Газ Укр аїни" перед Національною акц іонерною компанією "Нафтогаз України" (у тому числі реструк туризована) списується в меж ах сум, списаних підприємств ам, що виробляють, транспорту ють та постачають теплову ен ергію, і суб'єктам господарюв ання, що здійснюють постачан ня природного газу за регуль ованим тарифом, перед ДК "Газ У країни";

- кошти, які надходять суб'єк там господарювання, що здійс нюють постачання природного газу за регульованим тарифо м, від споживачів на погашенн я заборгованості за спожитий природний газ, що обліковува лася станом на 1 січня 2010 року, з араховуються на окремий пото чний рахунок цих суб'єктів та використовуються ними виклю чно для виконання інвестицій них програм.

- заборгованість (у тому чис лі встановлена судовими ріше ннями) з пені, штрафних та фіна нсових санкцій (три відсотки річних та індекс інфляції), як і нараховані підприємствам, визначеним у статті 1 цього За кону, на заборгованість за пр иродний газ, спожитий ними у п еріод з 1 січня 1997 року по 1 січня 2011 року, і не сплачена станом н а дату набрання чинності цим Законом.

При цьому списання заборго ваності відповідно до цього Закону здійснюється у порядк у, встановленому Кабінетом М іністрів України (п. 2.5 ст. 2 Зако ну України "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію").

Такий порядок затверджени й постановою Кабінету Мініст рів України від 08.08.2011 року №894.

Таким чином, на момент прийн яття спірної постанови (29.06.2011 ро ку) у виконавчої служби були в ідсутні докази проведення сп исання заборгованості згідн о рішення суду від 19.08.2009 року, як і був відсутній сам порядок с писання заборгованості і, ві дповідно, виконавча служба н е мала правових підстав для з астосування положень п. 14 ч. 1 ст . 49 Закону України “Про викона вче провадження”.

Керуючись ст. ст. 86, 1212 Господа рського процесуального коде ксу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні кл опотання відповідача про при пинення провадження у справі у зв'язку з відсутністю пре дмету спору - відмовити.

2. Скаргу Дочірньої ком панії “Газ України” Націонал ьної акціонерної компанії “Н афтогаз України” м.Київ на ді ї Підрозділу примусового вик онання рішень відділу держав ної виконавчої служби Головн ого управління юстиції у Чер нівецькій області задовольн ити.

3. Постанову про закінч ення виконавчого провадженн я Підрозділу примусового вик онання рішень відділу держав ної виконавчої служби Головн ого управління юстиції у Чер нівецькій області ВП №23968960 від 29.06.2011 року скасувати та зобов' язати виконавчу службу відно вити виконавче провадження з виконання наказу суду від 20.12.2 010 року.

Суддя А.А. Бутирський

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення24.10.2011
Оприлюднено31.10.2011
Номер документу18769697
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/16

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Ухвала від 29.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 23.10.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Рішення від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Постанова від 24.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Постанова від 31.10.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні