Рішення
від 18.10.2011 по справі 38/67
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18.10.11 р. Сп рава № 38/67

Господарський суд Донець кої області у складі головую чого судді Лейби М.О., судді Курило Г.Є., судді Сгари Е.В.

при секретарі судового зас іданні Цакадзе М.А.

розглянувши матеріали спр ави за позовом: Товариства з о бмеженою відповідальністю “ МІРА” м.Донецьк

до відповідача: Донецької м іської ради м.Донецьк

за участю третьої особи 1, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і відповідача: Управління де ржавного казначейства в м.До нецьку,

за участю третьої особи 2, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і відповідача: Головне управ ління Державного казначейст ва України у Донецькій облас ті, м.Донецьк

за участю третьої особи 3, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і відповідача: Комунального підприємства „СЄЗ Ворошилов ського району м.Донецька” м.Д онецьк

про стягнення суми відшкод ування майнової шкоди за пош кодження автомобіля у розмір і 15 324,14грн.

За участю представників:

від прокурона не з' явився

від позивача: ОСОБА_1. - дов.

від відповідача: не з' явив ся

від третьої особи 1: не з' яв ився

від третьої особи 2: ОСОБА_ 2 - за дов.

від третьої особи 3: не з' яв ився

СУТЬ СПОРУ:

До господарського суду Дон ецької області звернулось То вариство з обмеженою відпові дальністю „МІРА”, м.Донецьк, і з позовом до Донецької міськ ої ради м.Донецьк про стягнен ня 15 324,14 грн. - суми відшкодуван ня майнової шкоди за пошкодж ення автомобіля.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на при писи Цивільного кодексу Укра їни, Закону України „Про благ оустрій населених пунктів”, наказ Міністерства будівниц тва, архітектури та житлово-к омунального господарства Ук раїни від 10.04.2006р. №105 „Про затверд ження Правил утримання зелен их насаджень у населених пун ктах України” та на надані су ду документи, що наявні в мате ріалах справи.

Відповідач протягом розгл яду справи відзив суду не пре дставив.

14.06.2011р. третя особа 2 надала зап еречення на позов в яких прос ить суд відмовити в задоволе нні позовних вимог.

Розпорядженням голови гос подарського суду Донецької о бласті від 20.06.2011р. призначено ко легіальний розгляд справи №3 8/67 у складі: головуючий суддя Л ейба М.О., суддя Сич Ю.В., суддя С оболева С.М.

Розпорядженням голови гос подарського суду Донецької о бласті від 22.08.2011р. у зв' язку з в ідпусткою судді Соболевої С. М. змінено склад судової коле гії та замінено суддю Соболе ву С.М. на суддю Курило Г.Є.

29.08.2011р. третя особа 3 надала су ду відзив на позов в якому про сить суд відмовити в задовол енні позовних вимог.

Розпорядженням голови гос подарського суду Донецької о бласті від 18.10.2011р. у зв' язку з з авантаженістю судді Сич Ю.В. з мінено склад судової колегії та замінено суддю Сич Ю.В. на с уддю Сгару Е.В.

Дослідивши матеріали спра ви та вислухавши пояснення п редставників сторін, суд

ВСТАНОВИВ:

Як стверджує позивач, 23 черв ня 2010 року приблизно о 13 год. 30 хв . біля 4-го під' їзду будинку № 140, розташованого по вул.50-річч я СРСР в м.Донецьку, на автомоб іль марки Ford, модель KUGA TITANIUM, держа вний номер НОМЕР_1, що нале жить позивачеві на праві вла сності, згідно із свідоцтвом про державну реєстрацію ТЗ с ерії НОМЕР_2, впала гілка д ерева та спричинила пошкодже ння верхньої частини кузова. Зазначений факт підтверджен о постановою Ворошиловськог о РВ ДГУ ГУ УМВС України в Доне цькій області від 23.06.10 р.

Відповідно до висновку № 656/06 автотоварознавчого дослідж ення від 30.06.2010р., виданого суб' єктом підприємницької діяль ності- фізичною особою ОС ОБА_3, вартість шкоди склада є 15 324,14 грн.

Посилаючись на приписи ст.11 73 Цивільного кодексу України та на те, що відповідач є особ ою, за рішенням якої має здійс нюватись благоустрій, позива ч звернувся до суду із позово м про стягнення з Донецької м іської ради м.Донецьк 15324,14 грн. - суми відшкодування майнової шкоди за пошкодження автомо біля.

Відповідно до ст.43 Господар ського процесуального кодек су України кодексу, господар ський суд оцінює докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об'єктивному розг ляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупно сті, керуючись законом.

Згідно п.9 ст.10 Закону України „Про благоустрій” до повнов ажень сільських, селищних і м іських рад у сфері благоустр ою населених пунктів належит ь здійснення контролю за ста ном благоустрою та утримання м територій, інженерних спор уд та об'єктів, підприємств, ус танов та організацій, їх озел ененням, охороною зелених на саджень, водних об'єктів тощо .

Відповідно до п.п.10п.1 ст.42 Зако ну України „Про благоустрій населених пунктів” до відпов ідальності за порушення зако нодавства у сфері благоустро ю населених пунктів притягую ться особи, винні у неналежно му утриманні об' єктів благо устрою.

Відповідно до рішення Доне цької міської ради від 21.02.07 р. № 8/62 „Про делегування повноваже нь районним у містах радам та їх виконавчим комітетам” де леговані районним у містах р адам та їх виконавчим коміте там повноваження щодо органі зації та контролю за роботам и із благоустрою територій р айону.

Рішенням Донецької місько ї ради від 09.02.2005р. №18/15 затверджен і правила благоустрою, саніт арного утримання території, забезпечення чистоти та поря дку в м.Донецьку.

Відповідно до вказаних Пра вил, безпосередня організаці я робіт з придбання, санітарн ого очищення та благоустрою території покладається у меж ах території районів на вико нкоми районних у м.Донецьку р ад, користувачів, власників т а орендарів земельних діляно к.

Правилами благоустрою вст ановлено, що відповідальніст ь за збереження зелених наса джень і належний догляд за ни м покладається:

Насадження, що належать до к омунальної власності:

- міські парки, сквери, бульвари, лісопарки, набереж ні, в' їзди в місто, центральн і магістральні, ботанічні та інші сади, розплідники квітн икарські господарства на міс ьку раду;

- території житла, дитя чих установ, громадських буд івель, спортивних споруд, лік арень, промислових підприємс тв, санітарно захисні зони кл адовищ, виставок, залізнични х магістралей, автодороги , то що - на районні у м.Донецьку р ади та виконавчі органи.

При іншій формі власності н а землевласників і землекори стувачів.

Згідно вказаних Правил, від повідальність за виконання П равил благоустрою покладаєт ься безпосередньо на керівни ків підприємств, організацій , установ, фізичних та юридичн их осіб, які мають на балансі а бо за якими закріплені насад ження, згідно з рішенням райо нних у м.Донецьку рад.

З метою з' ясування на бала нсі якого підприємства знахо дяться зелені насадження (де рева) прибудинкової територі ї по вул. 50-річчя СРСР буд №140 в м. Донецьку та на яке підприємс тво покладено обов' язок утр имувати ці насадження у нале жному стані суд неодноразов о ухвалами зобов' язував Дон ецьку міську раду, головне уп равління благоустрою та кому нального обслуговування Дон ецької міської ради надати в ідповідні письмові поясненн я з документальним підтвердж енням викладених в цих поясн еннях обставин.

Згідно наявної в мате ріалах справи Довідки Викона вчого комітету Донецької міс ької ради №01/15-3407 від 17.06.2011р. житлов ий будинок та об' єкти благо устрою (зокрема зелені насад ження, дерева, кущі), які розта шовані на земельній ділянці (при будинковій території) по вул. 50-річчя СРСР буд. №140 в м.Дон ецьку перебувають на балансі комунального підприємства „ СЄЗ Ворошиловського району” з жовтня 2000р.

Крім того, позивач в обґрун тування своїх вимог посилавс я на надані суду документи, а с аме - висновок № 656/06 автотовар ознавчого дослідження, поста нову про відмову від порушен ня кримінальної справи від 23.0 6.10 р.

Відповідно до постанови пр о відмову у порушенні кримін альної справи від 23.06.10 р., відмов лено у порушенні кримінально ї справи у зв' язку із тим, що не було документально доведе но спричиненої шкоди та на пі дставі того, що автомобіль бу ло пошкоджено у зв' язку з пр иродним явищем.

При цьому, позивачем не нада но суду доказів, які безумовн о свідчили б про те, що автомоб іль марки Ford, модель KUGA TITANIUM, держа вний номер НОМЕР_1, було по шкоджено саме у зв' язку із п адінням гілки з дерева 23.06.10 р. о 13.30 год. біля 4-го під' їзду буди нку № 140 по вул.50-річчя СРСР у Вор ошиловському районі м.Донець ка.

Статтею 1166 Цивільного кодек су України визначені загальн і підстави відповідальності за завдану майнову шкоду.

Так, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, ді ями чи бездіяльністю особист им немайновим правам фізично ї або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізично ї або юридичної особи, відшко довується в повному обсязі о собою, яка її завдала. Особа, я ка завдала шкоди, звільняєть ся від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Отже, для застосування відп овідальності за заподіяну шк оду необхідною є наявність с кладу правопорушення, а саме : шкідливого результату тако ї поведінки (шкоди); причинног о зв' язку між протиправною поведінкою і шкодою; вини осо би, яка заподіяла шкоду, проти правності її дій (бездіяльно сті).

Таким чином, факт заподіянн я шкоди діями (бездіяльністю ) відповідача, вина відповіда ча та протиправність їх дій (б ездіяльності), безпосередній причинний зв' язок між діям и (бездіяльністю) відповідач а.

З огляду на вищевикладене, с уд дійшов висновку про те, що п одані позивачем та наявні в м атеріалах справи документи н е є належними та допустимими доказами, що підтверджують п озовні вимоги щодо стягнення з відповідача 15 324,14грн. - суми відшкодування майнової шкод и за пошкодження автомобіля.

Стаття 129 Конституції Украї ни відносить до основних зас ад судочинства змагальність сторін, яка, зокрема, проявляє ться в тому, що, як зазначаєтьс я в частині 1 статті 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Статтею 34 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що обставини с прави, які відповідно до зако нодавства повинні бути підтв ердженні певними засобами до казування, не можуть підтвер джуватись іншими засобами до казування.

З огляду на вищевикладене п озовні вимоги задоволенню не підлягають.

Судові витрати покладають ся на позивача у відповіднос ті до ст. 49 Господарського про цесуального кодексу України .

Керуючись ст.ст.1, 4-2, 4-3, 4-6, 43, 44, 49, 75, 82-8 5 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову Товар иства з обмежегою відповідал ьністю „МІРА”, м.Донецьк до До нецької міської ради м.Донец ьк про стягнення 15 324,14 грн. - су ми відшкодування майнової шк оди за пошкодження автомобіл я, відмовити.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано, а у разі подання апе ляційної скарги - після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом, якщо рішення не буде скасовано.

У судовому засіданні 18.10.2011р. оголошено та підписано вступ ну та резолютивну частину рі шення.

Повний текст рішення скла дено та підписано 19.10.2011р.

Головуючий суддя Ле йба М.О.

Суддя Сгара Е .В.

Суддя Курило Г .Є.

< Текст >

Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18888916
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/67

Судовий наказ від 17.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.Д. Подколзіна

Судовий наказ від 20.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.Д. Подколзіна

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.Д. Подколзіна

Постанова від 24.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Постанова від 02.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Рішення від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні