Рішення
від 24.10.2011 по справі 28/130пд/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.10.11 Справа № 28/130пд/2011

Суддя Семендяєва І .В., при секретарі судового засідання Мартинцевій Н.М., ро зглянувши матеріали за позо вом

Первомайської міської рад и Луганської області, м. Пе рвомайськ

до відповідача Малого п риватного підприємства "Марк а-93", м. Первомайськ

третя особа яка не заявляє с амостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, Товариство з обмеженою відп овідальністю "Аква-Інвест М", м. Первомайськ

про припинення договору о ренди землі та визнання дого вору купівлі-продажу землі н едійсним

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1; до віреність № 5 від 04.01.2011; начальни к відділу юридичної та кадро вої роботи виконавчого коміт ету Первомайської міської ра ди Луганської області;

від відповідача: ОСОБА_2 ; представник за дор. № 7 від 01.08.201 1;

від третьої особи: Марченко Р.М.; наказ № 2-к від 31.03.2008; директор ТОВ “АКВА-ІНВЕСТ М”

в с т а н о в и в:

Позивач - Первомайсь ка міська рада Луганської об ласті, звернувся до господар ського суду Луганської облас ті з позовом до Малого приват ного підприємства "Марка-93" пр о припинення договору оренди землі та визнання договору к упівлі-продажу землі недійсн им.

Відповідач у відзиві на по зов просить відмовити у задо воленні позовних вимог, оскі льки, на його думку, законодав ець не передбачає такого спо собу захисту порушеного прав а як припинення договору. Крі м того, як зазначає відповіда ч, позивач не має достатніх пр авових підстав вимагати прип инення договору оренди землі , оскільки на даний час у Перво майському районному суді Луг анської області розглядаєть ся адміністративна справа пр о визнання незаконним та ска сування рішення Первомайськ ої міської ради від 30.09.2009 за № 40/8 т а спонукання видати акт на пр аво власності на земельну ді лянку площею 0,2456 га за адресою: Луганська область, м. Первома йськ, вул. Бахмутського, 26в. Щод о вимоги позивача про визнан ня договору купівлі-продажу землі недійсним відповідач з азначає, що позивач не може по силатися на ст. 230 Цивільного к одексу України, оскільки мат еріали справи свідчать про в ідсутність правових підстав для визнання недійсним дого вору купівлі-продажу землі в ід 09.11.2007.

Третя особа у поясненні від 25.08.2011 просить припинити догово ри оренди земельних ділянок та купівлі-продажу земельної ділянки (а.с. 98). Третя особа заз начила, що відповідач завів в оману позивача і за час, коли йшли спори про добровільну п ередачу майна, ще взяв в оренд у земельні ділянки, на яких зн аходилось майно. Тому виникл а ситуація, що землю під оренд у нерухомості відповідач бра в після передачі майна до ста тутного капіталу, а повинен б ув брати, на думку третьої осо би, новий власник - ТОВ "Аква - Інвест М".

Представник відповідача з аявив клопотання від 03.10.2011 про з упинення провадження у справ і, мотивуючи його тим, що засно вник відповідача звернувся д о Первомайського районного с уду Луганської області з адм іністративним позовом про ви знання незаконним та скасува ння рішення Первомайської мі ської ради від 30.09.2009 № 40/8 та про ви дачу акту на право власності на земельну ділянку площею 0,2 456 га, яка розташована за адрес ою: м. Первомайськ, вул. Бахмут ського, 26в. На думку відповіда ча, адміністративна справа з а даним позовом і господарсь ка справа № 28/130пд/2011 безпосередн ьо пов' язані між собою. Тому відповідач просить зупинити провадження у справі № 28/130пд/2011 до набрання законної сили су дового рішення в адміністрат ивній справі № 2а-1755/1220/10.

Відповідно до ст. 79 Господар ського процесуального кодек су України господарський су д зупиняє провадження у спра ві в разі неможливості розгл яду даної справи до вирішенн я пов'язаної з нею іншої справ и, що розглядається іншим суд ом, а також у разі звернення го сподарського суду із судовим дорученням про надання прав ової допомоги до іноземного суду або іншого компетентног о органу іноземної держави. Г осподарський суд має право з упинити провадження у справі за клопотанням сторони, прок урора, який бере участь в судо вому процесі, або за своєю іні ціативою у випадках: 1) признач ення господарським судом суд ової експертизи; 2) надсилання господарським судом матеріа лів до слідчих органів; 3) замі ни однієї з сторін її правона ступником. Господарський суд поновлює провадження у спра ві після усунення обставин, щ о зумовили його зупинення.

Дане клопотання відповіда ча судом відхиляється, суд вв ажає, що наявні у справі доказ и є достатніми для вирішення спору по суті.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши обставини сп рави, вислухавши пояснення п редставників сторін, які при сутні у судовому засіданні, с уд дійшов до наступного.

Підставою свого позову поз ивач зазначив те, що згідно рі шення Первомайської міської ради № 9/12 від 22.11.2006 між Первомайс ькою міською радою та МПП "Мар ка - 93" було укладено договір оренди земельної ділянки від 25.12.2006, державна реєстрація 29.01.2007 з а № 040741300006, за умовами якого Перво майська міська рада передала МПП "Марка -93" в строкове платне користування земельну ділян ку загальною площею 0,2456 га для обслуговування СТО за адресо ю: м. Первомайськ, вул. Бахмутс ького, 26в.

09.11.2007 між МПП "Марка-93" та терито ріальною громадою м. Первома йська було укладено договір купівлі-продажу земельної ді лянки загальною площею 0,2456 га д ля обслуговування СТО за адр есою: м. Первомайськ, вул. Бахм утського, 26в.

Відповідно до п. 6.1. даного до говору право власності на зе мельну ділянку переходить до МПП "Марка-93" після повної спла ти вартості даної земельної ділянки, одержання покупцем державного акту на право вла сності на землю та після вста новлення землевпорядними ор ганізаціями меж земельної ді лянки в натурі.

Як зазначає позивач, держав ний акт на право власності на землю відповідач не отримав , тому земельна ділянка знахо диться у відповідача на прав і оренди.

Позивач вказує, що спірну зе мельну ділянку було надано в ідповідачу у користування з метою обслуговування нерухо мого майна, що розташоване на ній. Однак право власності на споруди, розташовані за адре сою: м. Первомайськ, вул. Бахму тського, 26в, перейшло до іншог о власника - ТОВ "Аква-Інвест М" на підставі рішення суду та 13.05.2009 зареєстровано у БТІ.

Згідно приписів ст. 120 Земель ного кодексу України, ст. 188 Гос подарського кодексу України виконавчим комітетом Первом айської міської ради були на дані відповідачу проекти уго д про дострокове припинення договору оренди земельної ді лянки та про дострокове прип инення договору купівлі-прод ажу землі.

Відповідач відповідь на пр опозицію позивача припинити договір оренди та договір ку півлі-продажу землі не надав .

Позивач також зазначає, що о бов' язковою істотною умово ю укладання договору купівлі -продажу землі була наявніст ь права власності у покупця - МПП "Марка-93" на нежитлову буді влю, розташовану по вул. Бахму тського, 26в у м. Первомайськ, на дату його укладання. У п. 3.1.2 дан ого договору визначений обо в' язок відповідача (покупця ) з моменту укладання цього до говору і до моменту відведен ня земельної ділянки в натур і не продавати повністю або п о частинах нерухоме майно, що належить йому на праві власн ості і розміщене на даній зем ельній ділянці.

Відповідач на момент уклад ання договору купівлі-продаж у землі від 09.11.2007 приховав від п родавця - позивача той факт, що за актом прийому-передачі майна до статутного капітал у ТОВ "Аква-Інвест М" від 25.05.2007 від повідно до протоколу зборів засновників ТОВ від 22.05.2007, МПП "М арка-93" передало права на вказ ану нежитлову будівлю, а ТОВ "А ква-Інвест М" прийняло майно я к внесок до статутного капіт алу. За твердженням позивача право власності на нежитлов у будівлю виникло 25.05.2007, тобто д о укладання договору купівлі -продажу землі від 09.11.2007.

За таких обставин, позивач, посилаючись на ст. 120 Земельно го кодексу України, ч. 1 ст. 31 Зак ону України "Про оренду землі ", ст. 230 Цивільного кодексу Укра їни, ст. 180 Господарського коде ксу України, просить припини ти договір оренди земельної ділянки від 25.12.2006 та визнати дог овір купівлі-продажу земельн ої ділянки від 09.11.2007 недійсним, оскільки він був вчинений пі д впливом обману.

Розглянувши матеріали с прави та додатково надані ст оронами та третьою особою до кументи, суд виходить з насту пного.

Щодо вимоги про припинення договору оренди земельної д ілянки від 25.12.2006.

Відповідно до ст. 120 Земельн ого кодексу України у разі на буття права власності на жил ий будинок, будівлю або спору ду, що перебувають у власност і, користуванні іншої особи, п рипиняється право власності , право користування земельн ою ділянкою, на якій розташов ані ці об'єкти. До особи, яка на була право власності на жили й будинок, будівлю або споруд у, розміщені на земельній діл янці, що перебуває у власност і іншої особи, переходить пра во власності на земельну діл янку або її частину, на якій во ни розміщені, без зміни її ціл ьового призначення. Якщо жил ий будинок, будівля або спору да розміщені на земельній ді лянці, що перебуває у користу ванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до наб увача переходить право корис тування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі , що були у попереднього земле користувача.

Згідно ст. 31 Закону України "П ро оренду землі" договір орен ди землі припиняється в разі : закінчення строку, на який йо го було укладено; викупу земе льної ділянки для суспільних потреб та примусового відчу ження земельної ділянки з мо тивів суспільної необхіднос ті в порядку, встановленому з аконом; поєднання в одній осо бі власника земельної ділянк и та орендаря; смерті фізично ї особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та в ідмови осіб, зазначених у ста тті 7 цього Закону, від виконан ня укладеного договору оренд и земельної ділянки; ліквіда ції юридичної особи-орендаря ; відчуження права оренди зем ельної ділянки заставодержа телем; набуття права власнос ті на житловий будинок, будів лю або споруду, що розташован і на орендованій іншою особо ю земельній ділянці; припине ння дії договору, укладеного в рамках державно-приватног о партнерства (щодо договорі в оренди землі, укладених у ра мках такого партнерства). Дог овір оренди землі припиняєть ся також в інших випадках, пер едбачених законом.

Обставини справи свідчать про те, що право власності на нежитлову будівлю, яка позна чена у договорі оренди земел ьної ділянки від 25.12.2006, державна реєстрація 29.01.2007 за № 040741300006, дійсн о перейшло до третьої особи - ТОВ "Аква-Інвест М", в той час як спірна земельна ділянка зал ишилась в орендному користув анні відповідача - МПП "Марк а-93" (право власності на спірну земельну ділянку згідно дог овору купівлі-продажу цієї з емельної ділянки відповідно до п. 6.1. не перейшло, так як відп овідач не отримав державний акт на право власності на зем лю).

Судом досліджені документ и та обставини, що підтверджу ють перехід права власності на саме ту нежитлову будівлю , яка була розташована на спір ній земельній ділянці, площе ю 0,2456 га по вул. Бахмутського у м . Первомайську, щодо якої був у кладений договір оренди земе льної ділянки на підставі рі шення позивача № 9/12 від 22.11.2006.

Так, актом обстеження земел ьних ділянок, що розташовані за адресою: м. Первомайськ, ву л. Бахмутського, 26в (на виконан ня ухвали суду від 14.09.2011), складе ним комісією у складі: началь ника відділу юридичної та ка дрової роботи Первомайської міської ради, головного спец іаліста відділу містобудува ння та архітектури, головног о спеціаліста з земельних ві дносин, Первомайського МГ БТ І, Відділу Держкомзему у м. Пер вомайську, ТОВ "Аква-Інвест М", встановлено наступне.

У 1998 році була проведена перв инна технічна інвентаризаці я об' єктів, що належать ВАТ "П ервомайське АТП 10971", виготовле ний генеральний план та план и поверхові, розташовані на в ул. Бахмутського, 26. У відповід ності до інвентаризації було виявлено будівлю механізова ної мийки (літера Р-1, Р1-1) загаль ною площею 346, 3 кв.м., площа забуд ови 399, 1 кв.м.

В процесі ліквідації АТП вк азана будівля була продана М ПП "Марка-93" за договором купів лі-продажу від 21.11.2003 № 211103/03 як меха нізована мийка. Право власно сті за МПП "Марка-93" на вказану б удівлю зареєстроване 22.12.2003.

30.06.2006 МПП "Марка -93" звернулося д о БТІ з заявою замінити право встановлюючі документи у зв' язку з присвоєнням окремої п оштової адреси будівлі під л ітерами Р-1, Р1-1 по вул. Бахмутсь кого, 26в.

На підставі рішення виконк ому № 231 від 20.06.2006 МПП "Марка-93" замі сть договору купівлі-продажу , зареєстрованого у Луганськ ій агропромисловій біржі 21.11.200 3, видано свідоцтво 29.06.2006 про пра во власності на нежитлове пр иміщення.

Рішенням виконкому № 395 від 19 .09.2006 директору МПП "Марка-93" дозв олено проведення проектно-до слідних робіт для розширення СТО на земельній ділянці 48,15х51 ,0 м по вул. Бахмутського, 26в.

На даній схемі (а.с. 58, том № 2) бу дівля СТО має літери Р, Р-1.

За заявою МПП "Марка-93" було п рийнято нове рішення № 453 від 29. 08.2007 про дозвіл на проведення п роектно-дослідних робіт на р еконструкцію цехів підприєм ства МПП "Марка-93" під виробниц тво заводу по розливу очищен ої бутильованої води по вул. Б ахмутського, 26в.

22.07.2008 отримано дозвіл на вказ ану реконструкцію, об' єкт - виробництво заводу по розлив у очищеної бутильованої води - був введений в експлуатац ію. Акт вводу в експлуатацію в ід 04.09.2008 затверджений рішенням виконкому № 532 від 09.09.2008. Зовнішн і межі будівлі не змінилися.

За актом прийому-передачі м айна до статутного фонду ТОВ "Аква-Інвест М" від 25.05.2007 фактичн о була передана нежитлова бу дівля, розташована по вул. Бах мутського, 26в, загальною (внут рішньою) площею 341, 5 кв.м.

На схемі - додатку до даног о акту - будівля, передана ТОВ "Аква-Інвест М" 25.05.2007 від МПП "Марк а - 93", визначена червоним кол ьором; вказана будівля за сво їм функціональним призначен ням є механізованою мийкою с танції технічного обслугову вання, має літери Р, Р-1 (такі ж л ітери позначені на генеральн ому плані земельної ділянки власника будівлі ТОВ "Аква-Ін вст М", а.с. 23, том № 1). Але згідно сх еми, доданої до рішення позив ача № 395 від 19.09.2006 (а.с. 22-23, том № 2), буді вля СТО мала літеру Р-1, саме як а позначена в документах КП "П ервомайське міське госпрозр ахункове бюро технічної інве нтаризації", які посвідчують право власності третьої осо би ТОВ "Аква-Інвест М" на колиш ню будівлю СТО (а.с. 3-4, том № 2).

Згідно рішення виконкому № 73 від 12.02.2008 було надано дозвіл на проведення проектно-дослідн их робіт на будівництво адмі ністративно-побутового корп усу по вул. Бахмутського, 26в на орендованій земельній ділян ці площею 710 кв.м. (договір оренд и від 18.01.2008, зареєстрований 18.01.2008 з а № 040841300002), що на схемі позначено жовтим кольором. Адміністра тивна будівля, що проектуєть ся, на схемі позначена синім к ольором. Станом на 29.09.2011 адмініс тративна будівля не збудован а, строк оренди земельної діл янки площею 710 кв.м. сплинув (а.с .68, том № 2).

Документи, на які послалась комісія у вищезазначеному а кті, надані сторонами (акт виб ору земельної ділянки, схема земельної ділянки, рішення в иконавчого комітету Первома йської міської ради від 12.02.2008 №№ 73, 74, генеральний план (а.с. 20, 21, 42, 53, 5 4, 69-71, том № 2)).

Суд приймає до уваги, що вир оком Сєвєродонецького міськ ого суду Луганської області від 18.03.2010 у кримінальній справі № 1-18/10 встановлена вина директ ора МПП "Марка-93" в скоєнні тако го злочину як приховання в бу хгалтерському обліку від опо даткування господарської оп ерації по передачі нежитлово го приміщення в Статутний фо нд третьої особи - ТОВ "Аква-І нвест М" в обмін на корпоратив ні права та не виконання свої х зобов' язань по сплаті под атку на прибуток, чим спричин ив шкоду державним інтересам (а.с. 43-54, том №1).

Наданий відповідачем висн овок судово-економічної експ ертизи також підтверджує від сутність належного оформлен ня операції по внесенню нежи тлового приміщення за адресо ю: м. Первомайськ, вул. Бахмутс ького, 26в, до Статутного фонду третьої особи, що тягне за соб ою відсутність підстав для в ідображення цієї операції у податковому обліку (а.с. 87-90, том № 1).

Таким чином, вищезазначені вироком та висновком експер тизи встановлені факти ухиле ння від сплати податків дире ктором МПП "Марка-93", а не спрост ований факт передачі нежитло вої будівлі до статутного фо нду третьої особи взагалі.

Судом з' ясовано, що третя о соба ТОВ "Аква-Інвест М" набула право власності на об' єкт н ерухомого майна, який раніше належав відповідачу, на підс таві рішення господарського суду Луганської області у сп раві № 18/20пн від 14.04.2009, за яким було визнано право власності на н ежитлову будівлю, розташован у за адресою: м. Первомайськ, в ул. Бахмутського, 26в.

У рішенні у справі № 18/20пн від 14.04.2009 не визначений розмір та в ид нежитлової будівлі, про що зазначено у постанові Вищог о господарського суду Україн и від 09.11.2010 у справі № 9/81 (за позово м прокурора м. Первомайська в інтересах держави в особі Пе рвомайської міської ради, а.с . 78, том № 1), але інші документи св ідчать про те, що згідно цього рішення до ТОВ "Аква-Інвест М" перейшло право власності на існуючу на час складання акт у приймання - передачі до Ст атутного фонду ТОВ "Аква-Інве ст М" будівлю площею 341,5 кв.м., про що свідчить оціночний акт № 14 (а.с. 3, том № 2), журнал внутрішніх обмірів будівлі - літера Р-1 п о вул. Бахмутського м. Первома йська (а.с. 4, том № 2), свідоцтво пр о право власності на нерухом е майно від 29.06.2006, видане МПП "Мар ка-93", на загальну площу 341,5 кв.м. (а .с. 5, том № 2), креслення поверхов ого плану (а.с. 2, том № 2), лист КП "П ервомайське міське госпрозр ахункове бюро технічної інве нтаризації" № 715 від 26.09.2011 (а.с. 1, том 2).

У подальшому місцезнаходж ення СТО на спірній земельні й ділянці підтверджується ак том вибору земельної ділянки для розміщення об' єкту згі дно рішення виконкому Первом айської міської ради № 163 від 25. 04.2006, до якого доданий план земе льної ділянки на території к олишнього АТП 10971 з позначення м будівлі СТО, відстійнику во ди від мийки СТО та визначена межа земельної ділянки (а.с. 21-2 2, том № 2).

Згідно наданої третьою осо бою справи по нерухомості за адресою: м. Первомайськ, вул. Б ахмутського, 26в, ТОВ "Аква-Інве ст М", в т.ч. генеральному плану та поверховим планам (а.с. 134 -141, т ом № 1), до третьої особи перейш ли зазначені вище будівлі, як і з урахуванням проведених з дозволу позивача прибудов с кладають іншу площу та мають інше функціональне призначе ння. Ці будівлі розташовані н а земельній ділянці площею 0,32 80 га, яка включає в себе спірну . Тому третя особа ТОВ "Аква-Ін вест М" звернулась до відділу Держкомзему у м. Первомайськ у Луганської області за нада нням висновку щодо погодженн я передачі в оренду земельно ї ділянки площею 0,3280 га землевл асником МПП "Марка-93" (договір о ренди від 29.01.2006 реєстраційний № 040741200006, площею 0,2456 кв.м.). У наданому висновку № 523 від 19.08.2009 відділ Де ржкомзему у м. Первомайську Л уганської області вказав на можливість такого погодженн я за умов дострокового розір вання спірного договору орен ди землі та купівлі-продажу.

Слід прийняти до уваги те, щ о реєстрація права власності на нерухоме майно за третьою особою - ТОВ "Аква-Інвест М", я ка проведена 13.05.2009 за № 24862563, та ріш ення господарського суду Луг анської області у справі № 18/20п н від 14.04.2009, на підставі якого за реєстроване право власності третьої особи, не скасовані.

На запит суду щодо надання з емельно-кадастрової докумен тації на земельну ділянку, як а знаходиться за адресою: м. Пе рвомайськ, вул. Бахмутського , 26в, від Відділу Держкомзему у м. Первомайськ Луганської об ласті надійшла відповідь № 779 від 29.09.2011, в якій повідомлено, що в архіві Відділу земельно-ка дастрова документація на зем ельну ділянку, яка знаходить ся за адресою: м. Первомайськ, вул. Бахмутського, 26в, відсутн я (а.с. 35, том № 2).

Листом Відділу Держкомзем у у м. Первомайськ Луганської області від 05.09.2011 № 690 повідомлен о, що згідно статистичних дан их відділу, МПП "Марка-93" держав ний акт на право власності на земельну ділянку, розташова ну за адресою: м. Первомайськ, вул. Бахмутського, 26в, для обсл уговування СТО площею 0,2456 га, н е зареєстровано.

Розглядаючи дану справу, су дом достеменно встановлено т е, що на спірній земельній діл янці знаходиться нежитлова б удівля площею 341 кв.м., яка належ ала відповідачу - МПП "Марка -93". На час складання акту прийм ання-передачі нежитлової буд івлі до статутного капіталу третьої особи (позначена на д аний час за генеральним план ом ділянки по вул. Бахмутсько го, 26в, власник ТОВ "Аква-Інвест М" (а.с. 134, том №1) будівля розміро м 12,45х19,15, літера Р позначена у ск ладі будівлі цеху очиски та р озливу питної води, дозвіл на будівництво якої позивач на дав саме відповідачу 12.02.2008 ріше нням № 74 (а.с. 59, том № 2).

Дана будівля площею 328,3 кв.м. п рийнята в експлуатацію по ак ту приймання в експлуатацію закінченого будівництвом об ' єкта від 04.09.2008, який затвердже ний рішенням Первомайського виконкому 09.09.2008 за № 532 та зареєс тровано 16.09.2008 за № 900 Інспекцією Д АБК у Луганській області (а.с. 62, том № 2).

Власником даної будівлі в в ищезазначеному акті вказани й відповідач - МПП "Марка-93".

В той же час існують правовс тановлюючі документи на цю б удівлю - витяг про реєстраці ю права власності на нерухом е майно КП "Первомайське місь ке госпрозрахункове бюро тех нічної інвентаризації" № 22704738 в ід 13.05.2009, за яким власником нежи тлової будівлі у м. Первомайс ьку по вул. Бахмутського, 26в є Т ОВ "Аква-Інвест М" згідно рішен ня господарського суду Луган ської област у справі № 18/20пн ві д 14.04.2009 приватної форми власнос ті в частці 1/1.

Суд виходить з того, що реєс трація права власності за тр етьою особою нежитлового при міщення, яке раніше належало відповідачу та знаходиться на спірній земельній ділянц і, не скасована у встановлено му порядку, також не скасован е рішення господарського суд у Луганської області у справ і № 18/20пн від 14.04.2009.

Правомірність реєстрації права власності на вищезазна чену нежитлову будівлю за тр етьою особою - ТОВ "Аква-Інве ст М" не може розглядатися в ме жах даного позову та за прави лами господарського судочин ства.

Відповідач надав до матері алів справи постанову Луганс ького окружного адміністрат ивного суду від 01.09.2011 у справі № 2а-26693/09/1270, якою була скасована де ржавна реєстрація права влас ності на свердловину, що знах одиться за адресою: м. Первома йськ, вул. Бахмутського, 26в, за Т ОВ "Аква-Інвест М".

На час винесення рішення у д аній справі відомості щодо о скарження реєстрації права в ласності на іншу нежитлову б удівлю сторони не надали.

Таким чином, є доведеною та обставина, що право власност і на нерухоме майно, яке розта шоване на земельній ділянці, яка знаходиться в орендному користуванні відповідача, п ерейшло до третьої особи, що з гідно ст. 120 Земельного кодекс у України, ст. 31 Закону України "Про оренду землі" є підставою для припинення договору оре нди земельної ділянки.

За таких обставин, вимога по зивача про припинення догово ру оренди земельної ділянки, укладеного між Первомайсько ю міською радою та МПП "Марка-9 3" 25.12.2006, зареєстрованого Первом айським міським відділом Луг анської регіональної філії " Центр ДЗК при Держкомземі Ук раїни" 29.01.2007 за № 040741300006, підлягає за доволенню, як обґрунтовано з аявлена.

Щодо вимоги про визнання договору купівлі-продажу зе мельної ділянки недійсним.

Позивач просить визнати н едійсним договір купівлі-про дажу земельної ділянки несіл ьськогосподарського призна чення, укладеного між терито ріальною громадою м. Первома йська та МПП "Марка-93" 09.11.2007, відпо відно до ст. 230 Цивільного коде ксу України як укладений поз ивачем під впливом обману, в я кий ввів відповідач Первомай ську міську раду замовчуванн ям існування факту передачі нежитлової будівлі до статут ного капіталу ТОВ "Аква-Інвес т М".

Відповідач подав заяву про застосування позовної давно сті до даних правовідносин с торін згідно ч. 1 ст. 261 Цивільно го кодексу України (а.с. 37, том № 2), в якій зазначив, що перебіг с троку позовної давності поча вся з 12.02.2008 (12.02.2008 позивач надав від повідачу згоду на проведення проектно-дослідних робіт на будівництво виробничих цехі в та складських приміщень за воду по розливу бутильованої води за адресою: м. Первомайс ьк, вул. Бахмутського, 26в) та спл инув 12.02.2011.

Дана заява судом не розгляд ається, оскільки для даної ви моги статтею 258 Цивільного код ексу України встановлена спе ціальна позовна давність в п ' ять років.

Так, ч. 3 ст. 258 Цивільного кодек су України передбачає, що поз овна давність у п'ять років за стосовується до вимог про ви знання недійсним правочину, вчиненого під впливом насиль ства або обману.

Оскільки перебіг строку по зовної давності по договору купівлі-продажу від 09.11.2007 для ви знання його недійсним згідно ст. 230 Цивільного кодексу Укра їни почався з моменту його ук ладення - з 09.11.2007, то п' ятирічни й строк перебігу позовної да вності закінчується 09.11.2012 і на м омент подання позову не спли нув.

Абзацом 2 ч. 1 ст. 230 Цивільного кодексу України передбачено , що обман має місце, якщо сто рона заперечує наявність обс тавин, які можуть перешкодит и вчиненню правочину, або якщ о вона замовчує їх існування .

В обґрунтування своїх позо вних вимог про визнання неді йсним договору купівлі-прода жу земельної ділянки несільс ькогосподарського призначе ння, укладеного між територі альною громадою м. Первомайс ька та МПП "Марка-93" 09.11.2007, позивач посилається на те, що відпові дач приховав від нього факт в ідчуження нежитлової будівл і, яка знаходиться на спірній земельній ділянці, яке відбу лося на підставі акту прийма ння-передачі від 25.05.2007 (а.с. 26, том № 1), за яким нежитлова будівля з а адресою: м. Первомайськ, вул. Бахмутського, 26в, була переда на третій особі як внесок до С татутного капіталу, створено го ТОВ "Аква-Інвест М".

Ст. 328 Цивільного кодексу Укр аїни визначає, що право власн ості набувається на підстава х, що не заборонені законом, зо крема із правочинів. Право вл асності вважається набутим п равомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незак онність набуття права власно сті не встановлена судом.

Момент набуття права власн ості передбачений ст. 334 Цивіл ьного кодексу України, части на 4 якої передбачає, що якщо д оговір про відчуження майна підлягає державній реєстра ції, право власності у набува ча виникає з моменту такої ре єстрації.

Матеріали справи свідчать , що третя особа набула право в ласності на нерухоме майно, я ке належало МПП "Марка-93", лише 1 3.05.2009 (лист КП "Первомайське місь ке госпрозрахункове бюро тех нічної інвентаризації" від 17.0 6.2011 № 454, а.с. 28, том № 1; витяг про реєс трацію права власності на не рухоме майно, а.с. 110, том № 1).

За поданим позивачем листо м третьої особи № 01/06 від 01.06.2011 вба чається, що у відповідності д о договору № 1 від 21.01.2008, який був укладений між ТОВ "Аква-Інвес т М" та БТІ м. Первомайська, БТІ м. Первомайська взяло на себе зобов' язання про проведенн я технічної інвентаризації т а реєстрації права власності на нерухоме майно, яке розташ оване за адресою: м. Первомайс ьк, вул. Бахмутського, 26в. У відп овідності до рахунків № 4 від 2 1.01.2008, № 19 від 04.02.2008 було оплачено пр оведення вищевказаних дій (п латіжне доручення № 8 від 21.01.2008 т а платіжне доручення № 25 від 04.0 2.2008).

Викладене свідчить про те, щ о на час укладання спірного д оговору купівлі-продажу земе льної ділянки 09.11.2007 третя особа не зверталась до реєструючо го органу за проведенням реє страції права власності на н ежитлову будівлю, яка розташ ована на спірній земельній д ілянці.

Таким чином, відповідач зал ишався власником вищезазнач еного нежитлового приміщенн я до моменту реєстрації нежи тлової будівлі за новим влас ником третьої особи - ТОВ "Ак ва-Інвест М", яка відбулася 13.05.200 9.

Судом не з'ясовується питан ня виконання відповідачем ум ов п. 6.1. договору купівлі-прода жу щодо повної сплати МПП "Ма рка-93" вартості земельної діля нки відповідно до р. 2 договору купівлі-продажу, оскільки це й факт виконання умов догово ру не є предметом даного позо ву, а на дійсність договору, що до якого заявлений позов з гідно ст. 230 Цивільного кодекс у України, факт виконання у мов договору не впливає.

Дане питання має значення п ри вирішенні адміністративн ої справи за позовом МПП "Марк а-93" про визнання незаконним т а скасування рішення Первома йської міської ради від 30.09.2009 № 40/8 та про видачу акту про право власності на земельну ділян ку площею 0,2456 га за адресою: м. Пе рвомайськ, вул. Бахмутського , 26в, який розглядається Перво майським районним судом Луга нської області (ухвала від 12.10.2 010 у справі № 2а-1755/1220/10, а.с. 10, том № 2).

За таких обставин позивач н е довів суду, що договір купів лі-продажу земельної ділянки від 09.11.2007 укладено під впливом обману, тому у задоволенні ці єї вимоги слід відмовити.

Відповідно до ст. 33 ГПК Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу свої вимог і заперечень.

Позивачем доведено суду об ґрунтованість позовних вимо г щодо припинення договору о ренди земельної ділянки, а то му ця вимога підлягає до задо волення. У задоволенні вимог и про визнання договору купі влі-продажу земельної ділянк и від 09.11.2007 слід відмовити у зв' язку з необґрунтованістю та недоведеністю вимог.

Судові витрати покладают ься на відповідача пропорцій но задоволеним вимогам, згід но ст. 49 Господарського процес уального кодексу України.

У судовому засіданні 24.10.2011 ог олошено вступну та резолютив ну частини рішення.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 44, 49, 82, 84, 85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов Первомайської міської ради Луганської обл асті до відповідача Малого п риватного підприємства "Марк а-93" про припинення договору о ренди землі від 25.12.2006 та визнанн я договору купівлі-продажу з емлі від 09.11.2007 недійсним задово льнити частково.

2. Припинити договір оренди земельної ділянки від 25.12.2006, ук ладений між Первомайською мі ською радою та Малим приватн им підприємством "Марка-93", зар еєстрований Первомайським м іським відділом Луганської р егіональної філії "Центр ДЗК при Держкомземі України" 29.01.2007 за № 040741300006.

3. У задоволенні позову Перв омайської міської ради Луган ської області до відповідача Малого приватного підприємс тва "Марка-93" в частині визнанн я недійсним договору купівлі -продажу земельної ділянки н есільськогосподарського пр изначення від 09.11.2007, укладеного між Малим приватним підприє мством "Марка-93" та територіал ьною громадою м. Первомайськ а, відмовити.

4. Стягнути з Малого прива тного підприємства "Марка-93" , м. Первомайськ, вул. Бахмутс ького, 26в, ідентифікаційний ко д 20171072, на користь Первомайсь кої міської ради Луганської області, м. Первомайськ, ву л. Макушкіна, 1а, ідентифікацій ний код 04051968, 85 грн. 00 коп. державн ого мита та 118 грн. 00 коп. витрат н а інформаційно - технічне заб езпечення судового процесу, видати наказ позивачу.

Відповідно до ст.85 Господа рського процесуального коде ксу України рішення господар ського суду набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Дата підписання рішення: 31.10.2011.

Суддя І.В . Семендяєва

Надр.4 пр им.

1-до справи

2-позивачу

3-відповідачу

4- третій особі

Вих. № 750

3 прим.

31.10.2011

Дата ухвалення рішення24.10.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19178374
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/130пд/2011

Постанова від 23.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Кододова О.В.

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Кододова О.В.

Рішення від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 07.10.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні