Рішення
від 10.10.2011 по справі 17/310
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/310 10.10.11

За позовом Киї вського міського відділення Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати непра цездатності

До Поліклініки № 2 Ш евченківського району м. Киє ва

Третя особа на сто роні відповідача, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору, ОСОБА_3

Третя особа на сто роні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на пр едмет спору, Державний коміт ет України з державного мате ріального резерву

Про стягнення 4205,02 гр н.

Суддя Удалова О.Г.

Представники учасників пр оцесу:

від позивача ОСОБА_1. (за дов.)

від відповідача ОСО БА_2 (за дов.)

від третіх осіб не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суд у міста Києва звернулося з по зовом Київське міське відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності про стягнення з поліклініки № 2 Шевченківсь кого району м. Києва 4 205,02 грн. ма теріальної шкоди.

Позовні вимоги обґр унтовані тим, що внаслідок не правомірних дій працівників відповідача, позивачу було з авдано матеріальну шкоду, у з в' язку з оплатою необґрунто вано виданих листків непраце здатності.

Ухвалою господарсько го суду міста Києва від 29.08.2011 р. б уло порушено провадження у с праві № 17/310 та призначено розгл яд останньої на 19.09.2011 р., а також з алучено до участі справі ОС ОБА_3 як третю особу, яка не з аявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні від повідача.

Третя особа-1 на виклик суду не з' явилась, про причи ни неявки суд не повідомила, в итребуваних документів не по дала.

Представник відповід ача надав письмове заперечен ня на позовну заяву, в яких заз начив, що відповідальність з а видачу лікарняних листків несе заступник головного лік аря з експертизи тимчасової непрацездатності та якості л ікування ОСОБА_4 та лікарі , які видавали ці листки, тому поліклініка № 2 не може бути ві дповідачем по справі.

Під час розгляду спра ви, суд дійшов висновку про не обхідність залучення до учас ті у справі як третьої особи н а стороні позивача, яка не зая вляє самостійних вимог на пр едмет спору, Державного комі тету України з державного ма теріального резерву (м. Київ, в ул. Пушкінська, 28), оскільки ост аннє є підприємством, на яком у працював ОСОБА_3 та суб' єктом звернення до позивача.

У зв' язку з необх ідністю залучення до участі у справі третьої особи-2, неявк ою представників третьої осо би-1 та неподанням витребуван их доказів, ухвалою від 19.09.2011 р. р озгляд справи було відкладен о до 10.10.2011 р..

Представники третіх осіб на виклик суду не з' явились про причини своєї неявки суд не повідомили.

07.10.2011 р. до канцелярії суду поз ивач подав письмове поясненн я по справі, в якому нормативн о обґрунтовує наявність повн оважень щодо здійснення конт ролю за дотриманням інструкц ії про порядок видачі докуме нтів, що засвідчують тимчасо ву непрацездатність громадя н.

Розглянувши надані стор онами документи та матеріали , заслухавши пояснення предс тавників сторін, з' ясувавши обставини, на яких ґрунтують ся позовні вимоги та запереч ення, об' єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д встановив:

До виконавчої д ирекції Київського міського відділення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності надійш ло звернення голови Держкомр езерву України від 10.02.2009 р. № 648/0/4-09 щодо перевірки обґрунтовано сті видачі листків непрацезд атності ОСОБА_3.

Відповідно до ст. 28 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування у зв' язку з ти мчасовою втратою працездатн ості та витратами, зумовлени ми похованням»(далі - Закон України № 2240) Фонд соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності (страхов ик) має право здійснювати пер евірку обґрунтованості вида чі та продовження листків не працездатності застрахован им особам.

24.02.2009 р. головним спеціа лістом відділу експертизи ти мчасової непрацездатності в иконавчої дирекції Київсько го міського відділення фонду соціального страхування з т имчасової втрати працездатн ості ОСОБА_5 в присутності заступника головного лікаря з питань експертизи тимчасо вої непрацездатності ОСОБ А_4 проведена перевірка обґ рунтованості видачі та прави льності оформлення листків н епрацездатності ААФ № 539376, ААШ № 610132, ААЯ № 364044, ААЯ № 650443, ААЯ № 651578, АБІ № 285106, АБІ № 332085, АБІ № 285906, виданих по ліклінікою № 2 Шевченківсько го району м. Києва працівнику Державного комітету України з державного матеріального резерву ОСОБА_3.

У ході проведеної перевір ки було встановлено факт нео бґрунтованої видачі листків непрацездатності, в порушен ня Інструкції про порядок за повнення бланка л/н від 03.11.2004 р. № 532, а саме: п. 3.8 (відсутня підпис т а печатка головного лікаря).

За результатами проведено ї перевірки була складена ві дповідна довідка, з якої вбач ається, що поліклінікою № 2 Шев ченківського району міста Ки єва були видані з порушенням и листки непрацездатності.

Складена за результатами п роведеної перевірки довідка була підписана заступником головного лікаря з ЕТН ОСОБ А_4 без зауважень.

Згідно з ч. 1 ст. 69 Основ законо давства України про охорону здоров' я, експертиза тимчас ової непрацездатності грома дян здійснюється у закладах охорони здоров'я лікарем або комісією лікарів, які встано влюють факт необхідності над ання відпустки у зв'язку з хво робою, каліцтвом, вагітністю та пологами, для догляду за хв орим членом сім'ї, у період кар антину, для протезування, сан аторно-курортного лікування , визначають необхідність і с троки тимчасового переведен ня працівника у зв'язку з хвор обою на іншу роботу у встанов леному порядку, а також прийм ають рішення про направлення на медико-соціальну експерт ну комісію для визначення на явності та ступеня тривалої або стійкої втрати працездат ності.

Єдиний порядок організаці ї та проведення експертизи т имчасової непрацездатності (далі - ЕТН) встановлений Пол оженням про експертизу тимча сової непрацездатності, затв ердженим наказом Міністерст ва охорони здоров' я України від 09.04.2008 р. № 189, зареєстрованим в Міністерстві юстиції Україн и 04.07.2008 р. за № 589/15280 (надалі - Полож ення).

Підпунктами 2.1, 2.2 п. 2 цього нак азу зобов' язано керівників органів та закладів охорони здоров'я незалежно від форм в ласності при визначенні тимч асової непрацездатності зас тосовувати Положення про екс пертизу тимчасової непрацез датності та забезпечити неух ильне його виконання.

Згідно з п. 5.1 Положення, ліку ючий лікар зокрема:

- видає документ, що засвідч ує тимчасову непрацездатніс ть громадян, при відвідуванн і хворих удома особам, що визн ані непрацездатними. При вих оді на дільницю лікар повине н мати при собі необхідну кіл ькість бланків листка непрац ездатності;

- видає разом із завідувачем відділення документи, що зас відчують тимчасову непрацез датність громадян, на період лікування в стаціонарі;

- відображає в медичних карт ах амбулаторного (стаціонарн ого) хворого скарги, анамнез, у т.ч. страховий (за останні 12 міс яців), дані об'єктивного огляд у, додаткових методів обстеж ення та інше, які є підставою д ля визначення діагнозу та ви дачі документів, що засвідчу ють тимчасову непрацездатні сть громадян, перелік необхі дних лікувальних та оздоровч их заходів, консультацій від повідно до стандартів медичн их технологій лікувально-діа гностичного процесу та прото колів надання медичної допом оги за спеціальностями, реко мендований режим; номер доку мента, що засвідчує тимчасов у непрацездатність, термін, з якого до якого він виданий, да ту наступної явки хворого на прийом, направлення на ЛКК;

- при чергових оглядах хворо го в медичній карті амбулато рного (стаціонарного) хворог о відображає динаміку захвор ювання, обґрунтовує корекцію лікування та призначення до даткових обстежень з урахува нням стандартів медичних тех нологій лікувально-діагност ичного процесу та протоколів надання медичної допомоги з а спеціальностями, визначає термін тимчасової непрацезд атності та його продовження із зазначенням номера докуме нта, що засвідчує тимчасову н епрацездатність, дати, з якої до якої він продовжується, та дати наступного огляду. При в ідновленні працездатності в носить дані клінічного огляд у пацієнта, що є підставою для закриття документа, що засві дчує тимчасову непрацездатн ість, із зазначенням його ном ера та дати, з якої пацієнт має стати до роботи.

У разі виписки хворого зі ст аціонару при відновленні пра цездатності у виписці з меди чної карти стаціонарного хво рого (ф. 027/о) обов'язково зазнач ає дату висновку ЛКК (за наявн ості), лікувальні та трудові р екомендації, дату закриття л истка непрацездатності, дату , з якої необхідно стати до роб оти, номери документів, що зас відчують тимчасову непрацез датність громадян. Якщо хвор ий продовжує хворіти, у випис ці зазначає дату явки на прий ом до лікаря поліклініки, обґ рунтовує продовження листка непрацездатності та направл ення на амбулаторне лікуванн я після виписки хворого зі ст аціонару.

Відповідно до п.п. 5.2.8 п. 5.2 Полож ення, завідувач профільного відділення контролює, зокрем а:

- дотримання лікарями поряд ку видачі документів, що засв ідчують тимчасову непрацез датність громадян, відпові дно до діючих нормативно-п равових актів з питань ЕТН;

- якість оформлення записів у медичній карті амбулаторн ого (стаціонарного) хворого, а саме: повноту відображення с карг та відповідність їх виз наченому діагнозу; якість зі браного страхового анамнезу хворого та анамнезу захворю вання; відповідність записів об'єктивному стану хворого; д остатнє обґрунтування діагн озу, який поставлено хворому ; наявність плану обстеження та лікування хворого; наявні сть та правильність лікуваль них та трудових рекомендацій ; наявність записів про видач у листка непрацездатності, т ермін продовження (з якого чи сла до якого) та дати наступно го відвідування лікаря, при з акритті листка непрацездатн ості - запис про його закрит тя із зазначенням дати, з якої необхідно стати до роботи; об ґрунтування продовження лис тка непрацездатності в разі потреби продовження лікуван ня в амбулаторних умовах піс ля стаціонарного лікування у медичній карті стаціонарног о хворого та витягу з неї; своє часність направлення хворог о до стаціонару при наявност і медичних показань з урахув анням профілю захворювання; правильність оформлення мед ичної облікової документаці ї; якість надання медичної до помоги з унесенням до медичн ої карти амбулаторного (стац іонарного) хворого записів щ одо корекції діагнозу, плану обстеження, лікування, стану працездатності; якість ефек тивності диспансерного спос тереження, оздоровлення хвор их, які часто та тривало хворі ють; унесення відміток про по рушення хворим лікувального режиму до листка непрацезда тності (довідки) та медичної к арти амбулаторного (стаціона рного) хворого; дату закриття листка непрацездатності при встановленні групи інвалідн ості та проведенні реабіліта ційних заходів.

Згідно з п.п. 5.4.6 п. 5.4 Положення, заступник головного лікаря з ЕТН або відповідальна особ а з ЕТН забезпечує постійний контроль і перевірку щодо до тримання лікарями закладу ох орони здоров'я діючого закон одавства, інших нормативно-п равових документів з ЕТН: пра вильності і своєчасності вст ановленого діагнозу, проведе ного обстеження, призначеног о лікування, обґрунтованості видачі та продовження докум ентів, що засвідчують тимчас ову непрацездатність;

Відповідності до ст. 1 Закон у України № 2240 загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування у зв'язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими народ женням та похованням, передб ачає матеріальне забезпечен ня громадян у зв'язку з втрато ю заробітної плати (доходу) вн аслідок тимчасової втрати пр ацездатності (включаючи догл яд за хворою дитиною, дитиною -інвалідом, хворим членом сім 'ї), вагітності та пологів, час ткову компенсацію витрат, по в'язаних із смертю застрахов аної особи або членів її сім'ї , а також надання соціальних п ослуг за рахунок бюджету Фон ду соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності, що формується шляхом с плати страхових внесків влас ником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, пере дбачених цим Законом.

Частиною 1 ст. 9 Закону № 2240 вст ановлено, що Фонд соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внескі в та інших коштів, призначени х для фінансування матеріаль ного забезпечення та соціаль них послуг, види яких передба чені статтею 34 цього Закону, т а забезпечує їх надання, а так ож здійснює контроль за вико ристанням цих коштів. Фонд на лежить до цільових позабюдже тних страхових фондів.

За змістом ч. 1 ст. 34 Закону № 2240 за загальнообов'язковим держ авним соціальним страхуванн ям у зв'язку з тимчасовою втра тою працездатності та витрат ами, зумовленими народженням та похованням, надаються, зок рема, такий вид матеріальног о забезпечення та соціальних послуг, як допомога по тимчас овій непрацездатності.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 35 Зако ну № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення , яке повністю або частково ко мпенсує втрату заробітної пл ати (доходу), у разі настання в неї такого страхового випад ку як тимчасова непрацездатн ість внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з не щасним випадком на виробницт ві.

Частиною 1 ст. 51 Закону № 2240 вст ановлено, що підставою для пр изначення допомоги по тимчас овій непрацездатності, по ва гітності та пологах є видани й у встановленому порядку ли сток непрацездатності, а в ра зі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатнос ті, засвідчена підписом кері вника і печаткою за основним місцем роботи. Порядок і умов и видачі, продовження та облі ку листків непрацездатності , здійснення контролю за прав ильністю їх видачі встановлю ються спеціально уповноваже ним центральним органом вико навчої влади у сфері охорони здоров'я за погодженням з Фон дом.

Відповідно до вищевказано ї правової норми наказом Мін істерства охорони здоров' я України від 13.11.2001 р. № 455, зареєстр ованим в Міністерстві юстиці ї України 04.12.2001 р. за № 1005/6196, затвер джено Інструкцію про порядок видачі документів, що засвід чують тимчасову непрацездат ність громадян (надалі - Інс трукція), яка визначає порядо к і умови видачі, продовження та обліку документів, що засв ідчують тимчасову непрацезд атність громадян, здійснення контролю за правильністю їх видачі.

Відповідно до п.п. 8.1-8.3, 8.5 Інстр укції, за порушення порядку в идачі та заповнення документ ів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, лікарі несуть відповідальні сть згідно з законодавством України.

У разі виявлення порушень правил видачі, зберігання, об ліку документів, що засвідчу ють тимчасову непрацездатні сть громадян, незадовільного стану експертизи тимчасової непрацездатності лікувальн о-профілактичний заклад може бути позбавлений права вида вати документи, що засвідчую ть тимчасову непрацездатніс ть, у встановленому порядку.

Відповідно до положень ч.ч. 1, 2 ст. 1166 Цивільного кодексу Укр аїни майнова шкода, завдана н еправомірними рішеннями, дія ми чи бездіяльністю особисти м немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також ш кода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкод овується в повному обсязі ос обою, яка її завдала. Особа, як а завдала шкоди, звільняєтьс я від її відшкодування, якщо д оведе, що шкоди завдано не з її вини.

У матеріалах справи знаход яться докази, які підтверджу ють, що за рахунок Київського міського відділення Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті Державним комітетом Украї ни з державного матеріальног о резерву було нараховано та сплачено його працівнику О СОБА_3 4 205,02 грн. допомоги по ти мчасовій непрацездатності н а підставі необґрунтовано ви даних листків непрацездатно сті № ААФ № 539376, ААЯ № 364044, ААЯ № 650443, А АЯ № 651578.

Відповідно до ч. 1 ст. 1172 Цивіль ного кодексу України, юридич на або фізична особа відшкод овує шкоду, завдану їхнім пра цівником під час виконання н им своїх трудових (службових ) обов'язків.

Відповідачем не подано нал ежних доказів, які підтвердж ують, що шкоду, спричинену поз ивачу внаслідок виплати допо моги по тимчасовій непрацезд атності на підставі необґрун товано виданих відповідачем листків непрацездатності, з авдано не з його вини.

Факт порушення лікарями по рядку оформлення листків неп рацездатності підтверджуєт ься матеріалами справи та не заперечується відповідачем .

За таких обставин, суд дійшо в висновку, що вимоги позивач а є правомірними, обґрунтова ними і підлягають задоволенн ю в повному обсязі.

Згідно зі ст.ст. 44, 49 Гос подарського процесуального кодексу України з відповіда ча підлягає стягненню на кор исть державного бюджету Укр аїни 102,00 грн. державного мита т а 236,00 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з поліклініки № 2 Ш евченківського району міста Києва (04050, м. Київ, вул. Пим оненка, 10, код 05497198) на користь Киї вського міського відділення фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності (04070, м. Київ, вул. Борич ів Тік, 30, код 22867691) 4205 (чотири тисяч і двісті п' ять) грн. 02 коп. збит ків.

Стягнути з поліклініки № 2 Ш евченківського району міста Києва (04050, м. Київ, вул. Пим оненка, 10, код 05497198) в дохід держав ного бюджету 102 (сто дві) грн. де ржавного мита та 236 (двісті три дцять шість) грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Суддя О.Г. Удалова

Рішення підписано 07.11.2011 р.

Дата ухвалення рішення10.10.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19220207
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 4205,02 гр н

Судовий реєстр по справі —17/310

Ухвала від 23.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 25.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 23.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шипко В.В.

Рішення від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 08.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 02.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні