Рішення
від 04.10.2011 по справі 2-683/11
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-683/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.10.2011 р Славутський міс ькрайонний суд Хмельницької області в складі: головуючог о - судді Зеленської В. І., при секретарі - Кондратюк Л.О.,ро зглянувши у відкритому судов ому засіданні в залі суду в м. Славута цивільну справу за п озовом ОСОБА_1 до товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Плюс Сервіс", Публічного акціонерного товариства "Ст рахова компанія "Універсальн а" про відшкодування матеріа льної шкоди, заподіяної доро жньо-транспортною пригодою ,

в и р і ш и в.

Позов задоволити частково .

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю "Пл юс - Сервіс" код 32076086 рах № 26008020048852 в П АТ "ВТБ Банк" код банку 321767 в кори сть ОСОБА_1 21625 грн 00 коп мате ріальної шкоди, заподіяної д орожньо-транспортною пригод ою, 238 грн 07 коп судового збору т а 120 грн витрат на інформаційн о-технічне забезпечення розг ляду справ судом.

Протягом десяти днів з дня п роголошення, а відповідачем ПАТ "Страхова компанія "Уніве рсальна" - з дня отримання копі ї рішення, на рішення суду мож е бути подана апеляційна ска рга в апеляційний суд Хмельн ицької оьбласті через Славут ський міськрайонний суд.

Суддя

справа № 2-683/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.10.2011 р Славутський міс ькрайонний суд Хмельницької області в складі: головуючог о - судді Зеленської В.І, при се кретарі - Кондратюк Л.О., розг лянувши у відкритому судовом у засіданні в залі суду в м. Сл авута цивільну справу за поз овом ОСОБА_1 до товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Плюс Сервіс", Публічного ак ціонерного товариства "Страх ова компанія "Універсальна" п ро відшкодування матеріальн ої шкоди, заподіяної дорожнь о-транспортною пригодою,

в с т а н о в и в.

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до товариства з обме женою відповідальністю "Плюс Сервіс", Публічного акціонер ного товариства "Страхова ко мпанія "Універсальна" про ст ягнення солідарно 23806 грн 42 коп матеріальної шкоди, заподія ної внаслідок дорожньо - тра нспортної пригоди, що мала мі сце 12 листопада 2008 року о 13 год 20 х в на 218 км + 480 м автошляху РО5 Горо дище-Рівне-Старокостянтинів .

В судовому засіданні позив ач та його представник ОСОБ А_2 підтримали позовні вимо ги та пояснили, що 12.11.2008 року о 13 г од 20 хв на 218 км + 480 м автодороги РО 5 Городище-Рівне-Старокостян тинів ОСОБА_3, виконуючи т рудові обов"язки та керуючи а втомобілем ЗІЛ-5301, державний н омерний знак НОМЕР_1, який належить ТОВ "Плюс-Сервіс", ви їжджаючи з другорядної дорог и на головну, порушив правила проїзду перехрестя, не надав перевагу в русі автомобілю "Н ива-Шевроле" державний номер ний знак НОМЕР_5 під керув анням позивача ОСОБА_1, як ий наближався до перехрестя по головній дорозі, та здійсн ив зіткнення автомобілів. Вн аслідок зіткнення був пошкод жений автомобіль "Нива-Шевро ле" д.н.з. НОМЕР_5, який належ ить на праві власності позив ачу ОСОБА_1 Постановою суд у ОСОБА_3 притягнутий до а дміністративної відповідал ьності за ст. 124 КУпАП, а саме - за порушення Правил дорожнього руху України, що спричинило п ошкодження транспортного за собу. Відповідно до висновку експерта-оцінювача, пошкодж енням автомобіля позивачу сп ричинена майнова шкода на су му 23806 грн 42 коп. Просять позов з адоволити та стягнути соліда рно з відповідачів ТОВ "Плюс-С ервіс", ПАТ "Страхова компанія "Універсальна" в користь поз ивача ОСОБА_1 23806 грн 42 коп ма йнової шкоди і судові витрат и.

Представник відповідача ТОВ "Плюс-Сервіс" Удод П.М. позов не визнав та пояснив, що дійсно під час дорожньо-тран спортної пригоди, яка мала мі сце 12.11.2008 року о 13 год 20 хв на 218 км + 48 0 м автошляху РО5 Городище-Рівн е-Старокостянтинів, з вини во дія ТОВ "Плюс-Сервіс" ОСОБА_3 сталася дорожньо-транспор тна пригода, внаслідок якої б ув пошкоджений автомобіль "Н ива-Шевроле", належний на прав і власності позивачу ОСОБА _1. Оскільки на момент вчинен ня ДТП цивільно-правова відп овідальність власника транс портного засобу ЗІЛ-5301, держав ний номерний знак НОМЕР_1, була застрахована в ПАТ "Стра хова компанія "Універсальна" , то вважає, що майнову шкоду, з аподіяну позивачу внаслідок ДТП, повинна відшкодувати ст рахова компанія. Договір обо в' язкового страхування цив ільно-правової відповідальн ості власників наземних тран спортних засобів укладений 1 1.12.2007 р під час дії тимчасового р еєстраційного талону на авто мобіль ЗІЛ, помилка в договор і щодо зазначення номеру шас і виникла не з вини ТОВ "Плюс-С ервіс", договір страхування н е скасований, не визнаний нед ійсним в установленому поряд ку. Тому не вбачає підстав стя гувати майнову шкоду, заподі яну ОСОБА_1 внаслідок ДТП, з ТОВ "Плюс-Сервіс". Просить ві дмовити в задоволенні позову до ТОВ "Плюс-Сервіс".

Представник співвідповіда ча ПАТ "Страхова компанія "Уні версальна" в судове засіданн я не з"явився, в заяві до суду н е заперечує проти розгляду с прави в його відсутності.

В письмових запереченнях п роти позову ПАТ "СК "Універсал ьна" заперечує проти позовни х вимог з наступних підстав: 10 .12.2007 р між СК "Універсальна" та Т ОВ "Плюс-Сервіс" укладено дого вір обов"язкового страхуванн я цивільно-правової відповід альності власників наземних транспортних засобів. Поліс № ВВ/3855524 від 10.12.2007 р, за яким забезп еченим транспортним засобом є ЗІЛ 5301 д.н.з. НОМЕР_1, номер к узова (шасі) НОМЕР_2. Для отр имання страхового відшкодув ання майнової шкоди, заподія ної дорожньо-транспортною пр игодою 12.11.2008 р з участю автомобі ля ЗІЛ 5301 д.н.з. НОМЕР_1, в стра хову компанію надано свідоцт во про реєстрацію транспортн ого засобу, в якому номер кузо ва (шасі) не відповідає номеру , вказаному в страховому полі сі № ВВ/3855524 від 10.12.2007 р. Тому СК "Уні версальна" вважає, що автомоб іль - учасник ДТП не є забезпеч еним полісом обов"язкового с трахування цивільно-правово ї відповідальності власникі в наземних транспортних засо бів, а отже заявлена подія ста лась за участю не забезпечен ого транспортного засобу і т ому не є страховим випадком, а тому відсутні підстави для з дійснення страхового відшко дування. Крім цього, вважає не обгрунтованим визначений по зивачем розмір заподіяної йо му майнової шкоди. Просить ві дмовити в задоволенні позову до ПАТ "Страхова компанія "Уні версальна".

Заслухавши пояснення стор ін, дослідивши письмові запе речення проти позову, письмо ві докази та матеріали справ и, суд знаходить, що позов слід задоволити частково з таких підстав.

Судом встановлено, що 12.11.2008 ро ку о 13 год 20 хв на 218 км + 480 м автошля ху РО5 Городище-Рівне-Староко стянтинів сталася дорожньо-т ранспортна пригода з участю автомобіля ЗІЛ 5301 д.н.з. НОМЕР _1, який належить ТОВ "Плюс-Се рвіс" та яким керував водій ОСОБА_3, та автомобіля Нива-Ш евроле д.н.з. НОМЕР_5, який н алежить ОСОБА_1 і який кер ував означеним автомобілем в момент ДТП. Внаслідок ДТП авт омобіль Нива-Шевроле д.н.з. Н ОМЕР_5 отримав механічні по шкодження. Постановою Богунс ького районного суду м. Житом ира від 26.12.2008 р винним у вчиненн і адмінправопорушення, перед баченого ст. 124 КУпАП, яка встан овлює відповідальність за по рушення Правил дорожнього ру ху України, що спричинило пош кодження транспорного засоб у, визнаний ОСОБА_3 (а.с.5).

Судом встановлено, що ОСО БА_3 в момент вчинення ДТП пе ребував в трудових відносина х з ТОВ "Плюс-Сервіс", працював водієм (а.с.5). Означену обстави ну визнав представник відпов ідача ТОВ "Плюс-Сервіс" - Удод П.М.

Відповідно до ч. 2 ст. 1187 ЦК Укр аїни шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшк одовується особою, яка на від повідній правовій підставі ( право власності, інше речове право тощо) володіє транспор тним засобом, використання, з берігання або утримання яког о створює підвищену небезпек у.

Із свідоцтва про реєстраці ю транспортного засобу ЗІЛ 5301 д.н. НОМЕР_1 вбачається, що власником означеного трансп ортного засобу є ТОВ «Плюс-Се рвіс»(а.с.42).

А отже ТОВ «Плюс-Сервіс»від повідно до ст.. 1187 ч. 2 ЦК України несе майнову відповідальніс ть за шкоду, завдану джерелом підвищеної небезпеки, яким є автомобіль ЗІЛ-3501 д.н.з. НОМЕР _1.

Відповідно до виготовлено го на замовлення позивача та долученого позивачем як дод аток до позовної заяви висно вку спеціаліста про експертн е автотоварознавче дослідже ння по визначенню вартості м атеріального збитку, завдано го власнику транспортного за собу, зокрема ОСОБА_1, розм ір заподіяної позивачу шкоди становить 23806 грн 42 коп (а.с.11-14).

Однак, відповідно до п. 17. Пос танови Пленуму Верховного Су ду України № 5 від 12.06.2009 року «Про застосування норм цивільног о процесуального законодавс тва, що регулюють провадженн я у справі до судового розгля ду»висновок експертизи може бути доказом у справі лише в т ому разі, коли експертиза бул а проведена на підставі ухва ли суду відповідними судово- експертними установами. Як е ксперт може залучатись особа , яка відповідає вимогам, уста новленим Законом України «Пр о судову експертизу», і внесе на до Державного реєстру ате стованих судових експертів. У разі коли висновок експерт изи наданий стороною як дода ток до позовної заяви, тобто п роведений відповідною експе ртною установою за її клопот анням чи клопотанням її пред ставника, то такий висновок м оже розцінюватися лише як пи сьмовий доказ, який підлягає дослідженню в судовому засі данні та відповідній оцінці.

На підставі наведеного та в раховуючи, що досліджений ви сновок експертного автотова рознавчого дослідження спро стовується іншими письмовим и доказами, суд знаходить, що в ін не може бути підставою виз начення розміру заподіяної п озивачу шкоди.

Згідно з висновком судової автотоварознавчої експерт изи вартість матеріального з битку, завданого власнику по шкодженого внаслідок ДТП авт омобіля «Нива-Шевроле»д.р.н. НОМЕР_5 ОСОБА_1 становит ь 21625,00 грн. Вартість відновлюва льного ремонту - становить 28137,00 грн (а.с.85).

Судом встановлено, що позив ач ОСОБА_1 здійснив віднов лювальний ремонт автомобіля «Нива-Шевроле», однак не нада в суду доказів про розмір пон есених у зв' язку з відновлю вальним ремонтом витрат.

Крім цього, відповідно до ст .. 11 ЦПК України суд розглядає ц ивільні справи в межах заявл ених вимог і на підставі дока зів сторін. Враховуючи висно вок судової авто товарознавч ої експертизи, позивач та йог о представник в межах надани х йому повноважень, розмір по зовних вимог не збільшили.

Отже, суд вважає, що розмір з аподіяної позивачу шкоди ста новить 21625 грн 00 коп.

Як вбачається з полісу № ВВ/ 3855524 обов' язкового страхуван ня цивільно-правової відпові дальності власників наземни х транспортних засобів від 10.1 2.2007 року, СК «Універсальна»зас трахувала цивільно-правову в ідповідальність ТОВ «Плюс-Се рвіс», власника автомобіля З ІЛ 5301, тип С2, д.н.з. НОМЕР_1, ном ер кузова (шасі) НОМЕР_2, рік випуску 2006, перед третіми особ ами за шкоду, заподіяну під ча с дорожньо-транспортної приг оди, яка сталася з участю забе зпеченого транспортного зас обу і внаслідок якої настає ц ивільно-правова відповідаль ність особи, застрахованої д аним договором. (а.с.6).

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »страховим випадком є подія, внаслідок якої заподіяна шк ода третім особам під час ДТП , яка сталася з участю забезпе ченого транспортного засобу і внаслідок якої настає циві льно-правова відповідальніс ть особи, застрахованої за до говором.

Відповідно до ст.. 1 п. 1.7. Закон у України «Про обов' язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів»забезпеченим транспор тним засобом є наземний тран спортний засіб, зазначений у чинному договорі страхуванн я цивільно-правової відповід альності.

У свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу ЗІЛ 5301 д .н. НОМЕР_1 від 29.08.2008 року, чинн ому на момент вчинення ДТП 12.11 .2008 р, номер кузова (шасі) автомо біля вказаний НОМЕР_6, що н е відповідає номеру, вказано му у полісі № ВВ/3855524 обов' язко вого страхування цивільно-пр авової відповідальності вла сників наземних транспортни х засобів від 10.12.2007.

Тому суд знаходить обґрунт ованими доводи представника відповідача - СК «Універсал ьна», викладені в письмових з апереченнях, про те, що трансп ортний засіб - учасник ДТП, щ о мало місце 12.11.2008 року о 13 год 20 хв на 218 км + 480 м автошляху РО5 Город ище-Рівне-Старокостянтинів, не є забезпеченим за полісом ВВ/3855524 обов' язкового страху вання цивільно-правової відп овідальності власників назе мних транспортних засобів ві д 10.12.2007. А отже відсутні підстав и для здійснення Страховою К омпанією "Універсальна" стра хових виплат по даному страх овому випадку.

Пояснення представника ві дповідача ТОВ "Плюс-Сервіс" пр о помилку, допущену в полісі В В/3855524 обов' язкового страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників наземн их транспортних засобів від 10.12.2007 щодо номера кузова (шасі) а втомобіля, є необгрунтованим и і недоведеними в ході судов ого розгляду, так як спростов уються письмовими доказами: полісом та свідоцтвом про ре єстрацію транспортного засо бу (а.с.6, 42), в яких відсутні будь- які вказівки про помилку або виправлення тощо.

На підставі наведеного суд знаходить, що позовні вимоги підлягають задоволенню на п ідставі ст. 1187 ч. 2 ЦК України, а о тже майнову шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпе ки позивачу ОСОБА_1, слід с тягнути з власника цього дже рела - ТОВ "Плюс-Сервіс".

Відповідно до ст. 88 ЦПК Укра їни стороні, на користь якої у хвалено рішення, суд присудж ує з другої сторони понесені нею і документально підтвер джені судові витрати.

Таким чином, з відп овідача ТОВ "Плюс-Сервіс" підл ягають стягненню витрати, по несені позивачем на сплату с удового збору та витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення розгляду справи (а.с.1, 2).

Керуючись ст. ст. 8, 10, 14, 15, 18, 212-215 Ц ПК України, ст. ст. 1187 ЦК України , суд

в и р і ш и в.

Позов задоволити частково .

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю "Пл юс - Сервіс" код 32076086 рах № 26008020048852 в П АТ "ВТБ Банк" код банку 321767 в кори сть ОСОБА_1 21625 грн 00 коп мате ріальної шкоди, заподіяної д орожньо-транспортною пригод ою, 238 грн 07 коп судового збору т а 120 грн витрат на інформаційн о-технічне забезпечення розг ляду справ судом.

Протягом десяти днів з дня п роголошення, а відповідачем ПАТ "Страхова компанія "Уніве рсальна" - з дня отримання копі ї рішення, на рішення суду мож е бути подана апеляційна ска рга в апеляційний суд Хмельн ицької оьбласті через Славут ський міськрайонний суд.

Суддя

Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено05.12.2011
Номер документу19407324
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріа льної шкоди, заподіяної доро жньо-транспортною пригодою

Судовий реєстр по справі —2-683/11

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 23.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 02.05.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 21.02.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 21.02.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 28.01.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні