Рішення
від 02.07.2008 по справі 20/291
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

20/291

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  20/291

02.07.08

За позовом         Товариства з обмеженою відповідальністю «Глосдрич»

до                         Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права

                            власності на об'єкти нерухомого майна

про                       визнання права власності на нерухоме майно та зобов'язання вчинити дії

                                                                                                             Суддя Палій В.В.

                                                                                               Секретар Молочна Н.С.

Представники:

від позивача        Шелест М.М.- предст. (дов. від 18.06.2008р.)

від відповідача    не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна про визнання права власності на нерухоме майно та зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.06.2008р.  порушено провадження у справі №20/291, прийнято позовну заяву до розгляду, розгляд справи призначено на 25.06.2008р.

У судовому засіданні 25.06.2008р. представник відповідача надав суду відзив на позовну заяву, відповідно до якого просить суд  прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства України. При цьому у відзиві зазначається, що позивачу було відмовлено у проведенні державної реєстрації правомірно, оскільки подані відповідачем документи не відповідали вимогам, встановленим Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»та іншим нормативно-правовим актам.

          З метою ознайомлення з наданими сторонами документами, розгляд справи 25.06.2008р. відкладено.

          У судовому засіданні 02.07.2008р. представник позивача в усних поясненнях підтримав заявлені позовні вимоги.

          Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

                                                                        ВСТАНОВИВ:

          Товариство з обмеженою відповідальністю «Глосдрич»(позивач по справі) створено  шляхом реорганізації/злиття Малого виробничого підприємства «Глосдрич»та Малого приватного спеціалізованого науково-виробничого підприємства «Аеротекс», що зареєстровано Дарницькою районною у місті Києві державною адміністрацією 06.02.1997р. за реєстраційним номером 1 065 120 0000 003832.

          Мале виробниче підприємство «Глосдрич»зареєстроване рішенням №479 від 23.05.1991р. Дарницької районної у м. Києві ради народних депутатів.

          Одним із засновників МВП «Глосдрич»було Науково-виробниче об'єднання «Талан».

          За рішенням Виконавчого комітету Дарницької районної у м. Києві ради народних депутатів №546 від 13.08.1990р.  НВО «Талан»відведено земельну ділянку площею близько 0,4 га в тимчасове користування для встановлення збірно-розбірного павільйону та 3 боксів для виконання дрібного ремонту автомобілів по вул. Тепловозна. Забудовника зобов'язано проектування вести з урахуванням існуючої забудови, зелених насаджень та інженерних комунікацій після одержання технічних умов інженерних служб міста. Дозвіл на початок будівельних робіт одержати в спецвідділі по контролю за благоустроєм району після одержання технічних умов та погодження проектно-кошторисної документації в управлінні Головкиївархітектури. Дане рішення вважається і архітектурно-плановим  завданням.

          Вступним внеском  Науково-виробничого об'єднання «Талан»до статутного капіталу МВП «Глосдрич»була балансова вартість виконаних робіт по облаштуванню павільйону та боксів (що підтверджується Актом приймання-передачі від 05.07.1991р. та редакцією Статуту МВП «Глосдрич») та право користування земельною ділянкою. Актом приймання-передачі від 15.12.1994р. Науково-виробниче об'єднання «Талан»передало у власність МВП «Глосдрич»збірно-розбірний павільйон та бокси за адресою: м. Київ, вул. Тепловозна, 18 та проектну документацію.

          В період з 1991р. по 1997р. будівельно-монтажні та проектні роботи виконувались МВП «Глосдрич»за свій рахунок господарським способом, згідно Актів виконаних робіт та списання матеріалів. Після реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «Глосдрич», Актом про приймання в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта  від 01.06.1998р. №203, зведені об'єкти були введені в експлуатацію. В подальшому проводились роботи по модернізації наявних об'єктів та спорудження нових об'єктів.  В 2002р. представниками Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна було проведено обмірювання наявних будівель за адресою: м. Київ, вул. Тепловозна, 18 та надана технічна документація на об'єкти. Остання модернізація наявних об'єктів нерухомого майна ТОВ «Глосдрич»проводилась у 2006р.

          10.06.2005р. між позивачем та Київською міською радою укладено договір оренди земельної ділянки, відповідно до якого орендодавець (Київська міська рада) передає, а орендар (позивач) приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку –розміром 0,2362 га, в тому числі в межах червоних ліній 0,1145 га, яка розташована на вул. Тепловозній, 18 у Дарницькому районі м. Києва. Цільове призначення земельної ділянки –для експлуатації та обслуговування збірно-розбірного павільйону та трьох боксів по виконанню дрібного ремонту автомобілів.

          Позивач звернувся до відповідача із заявою про проведення у п'ятиденний строк державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, що знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Тепловозна, 18, загальною площею 1025,6 кв. м. Доказом одержання заяви позивача  із доданими до неї документами відповідачем є повідомлення про вручення поштового відправлення 12.06.2008р. (копія міститься у матеріалах справи).

Проте, відповідачем державна реєстрація не проведена. Відповідач зазначає,  що подані позивачем документи не відповідали вимогам, встановленим Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»та іншим нормативно-правовим актам.

За наведених обставин, позивач просить суд визнати право власності на  нерухоме майно, перелічене у позовній заяві, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Тепловозна, 18; зобов'язати відповідача зареєструвати право власності на нерухоме майно.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального Кодексу України, кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Частиною 2 ст. 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 321 Цивільного кодексу  України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу  України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'явити  позов  про  визнання  його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою,  а також у разі втрати ним документа,  який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 4 ст. 147 Господарського кодексу України, право власності та інші майнові права суб'єкта господарювання захищаються у спосіб, зазначений у статті 20 цього кодексу.

Статтею 20 Господарського кодексу України  встановлено, що права та законні інтереси суб'єктів господарювання захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав, установлення, зміни і припинення господарських правовідносин, іншими способами, передбаченими законом.

Згідно з ч. 1 ст. 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотним порушенням будівельних норм і правил.

Ч. 5 даної статті визначено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки, суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

У зв'язку з наведеним суд вважає обґрунтованою позовну вимогу про визнання права власності на нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Тепловозна, 18.

Згідно з ч. 1 ст. 182 Цивільного кодексу України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав.

Частиною 1 ст. 181 Цивільного кодексу України та ст. 2 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” визначено, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Державна реєстрація об'єктів нерухомого майна та прав власності на них –це внесення відомостей до міського державного реєстру об'єктів нерухомого майна у зв'язку з виникненням, переходом або припиненням прав на об'єкти нерухомого майна.

Таким чином, суд вважає за необхідне зобов'язати відповідача зареєструвати право власності позивача на спірне майно.

Керуючись ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

                                                       ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.          Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Глосдрич»(м. Київ, вул. Тепловозна, 18, код ЄДРПОУ 13679111) право власності на нерухоме майно за адресою: м. Київ, вул. Тепловозна, 18, згідно технічної документації Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна від 11.11.2002р. загальною площею 1025,6 кв. м., а саме:

- на будівлю літ. «А» загальною площею 688,0 кв. м.;

- на будівлю літ. «Б» загальною площею 110,7 кв. м.;

- на будівлю літ. «В» загальною площею 85,0 кв. м.;

- на будівлю літ. «Г» загальною площею 4,8 кв. м.;

- на будівлю літ. «Д» загальною площею 63,2 кв. м.;

- на будівлю літ. «Е» загальною площею 21,0 кв. м.;

- на будівлю літ. «Ж» загальною площею 51,5 кв. м.;

- на будівлю літ. «З» загальною площею 1,4 кв. м.

3.          Зобов'язати Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна (м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4в) зареєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Глосдрич»(м. Київ, вул. Тепловозна, 18, код ЄДРПОУ 13679111) право власності на нерухоме майно за адресою: м. Київ, вул. Тепловозна, 18,  загальною площею 1025,6 кв. м., а саме:

- на будівлю літ. «А» загальною площею 688,0 кв. м.;

- на будівлю літ. «Б» загальною площею 110,7 кв. м.;

- на будівлю літ. «В» загальною площею 85,0 кв. м.;

- на будівлю літ. «Г» загальною площею 4,8 кв. м.;

- на будівлю літ. «Д» загальною площею 63,2 кв. м.;

- на будівлю літ. «Е» загальною площею 21,0 кв. м.;

- на будівлю літ. «Ж» загальною площею 51,5 кв. м.;

- на будівлю літ. «З» загальною площею 1,4 кв. м.

4. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня його прийняття.

Суддя                                                                                                                          В.В. Палій

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.07.2008
Оприлюднено04.09.2008
Номер документу1966112
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/291

Судовий наказ від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Рішення від 29.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Рішення від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Донець О.Є.

Постанова від 16.12.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шипко В.В.

Рішення від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Рішення від 13.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 01.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Рішення від 26.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні