Рішення
від 13.12.2011 по справі 18/244
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

13.12.11 р.                                                                                 Справа № 18/244                               

за позовом: Фізичної особи – підприємця ОСОБА_1,

м. Костянтинівка Донецької області

до відповідача: Фізичної особи – підприємця ОСОБА_2,

м. Артемівськ Донецької області

про стягнення 44915,00 грн.

Суддя господарського суду Донецької області        О.В. Овсяннікова            

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу за

участю  представників сторін:

від позивача:  ОСОБА_3 – дов.

від відповідача: ОСОБА_2 – дов.

          

        Фізична особа – підприємець ОСОБА_1 звернулась з позовом про стягнення з Фізичної особи – підприємця ОСОБА_2 збитків в сумі 44915,00 грн.

       В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається  на те, що відповідачу на виконання умов договора підряда, були передані грошові кошти у сумі 44915,00 грн., але роботи відповідачем не виконані належним чином, тому передані кошти є його збитками, які підлягають стягненню.

       Відповідач проти позову заперечує з посиланням на те, що зобов’язання за договором ним виконані, але позивач ухиляється від прийняття робіт і підписання актів прийомки.

       У судове засідання 13.12.2011 р. позивач не з’явився. Про причини неявки або про неможливість явки у судове засідання не повідомив.

       Розглянувши матеріали справи, вислухавши доводи та пояснення представників сторін, суд встановив наступне.

       25.05.2010 р. між сторонами був укладений договір підряда на виконання робіт б/н, згідно з п. 1.1 якого відповідач (Виконавець) зобов’язався виконати роботи по будівництву прибудови за адресою:             м. Артемівськ, вул. Воровського, 5, а позивач (Замовник) прийняв на себе зобов’язання прийняти і оплатити належним чином виконану роботу.

       За правовою природою укладений договір є договором підряда.

       Відповідно до ч. 1 ст. 837 Цивільного кодексу України  за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

       Загальна вартість робіт за договором узгоджена у сумі 39835,00 грн.

       Строк дії договора встановлений з момента надходження коштів на рахунок виконавця і до закінчення робіт.

       У п. 2 договора сторони передбачили, що виконавець починає виконання робіт після надходження фінансових коштів у розмірі 30 % вартості робіт, що становить 12000,00 грн. і закінчує виконання робіт до 29.08.2010 р.

       Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватися  належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів  цивільного законодавства, а за відсутності таких умов  та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

       Позивачем не надано доказів перерахування відповідачу авансу, передбаченого п. 2 договору.

       В силу ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

       Згідно з ч. 4 ст. 612 Цивільного кодексу України прострочення боржника не настає, якщо зобов'язання не може бути виконане внаслідок прострочення кредитора.

       За приписами ст. 613 Цивільного кодексу України кредитор вважається таким, що прострочив, якщо він відмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником, або не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов'язку.

       Якщо кредитор не вчинив дії, до вчинення яких боржник не міг виконати свій обов'язок, виконання зобов'язання може бути відстрочене на час прострочення кредитора.

       У позовній заяві позивач посилається на те, що роботи виконувались відповідачем без перерахування йому передоплати і виконані частково, але ні акт виконаних робіт ні звіт не надані.

       До позовної заяви позивачем додані незавірені копії розписок відповідача, за якими відповідачем були отримані від позивача готівкові кошти для придбання матеріалів на загальну суму 15640,00 грн.

       В матеріалах справи також наявні незавірені світлокопія накладної від 30.04.2010 р. та товарного чека, згідно з якими відповідачем було придбано будівельних матеріалів на загальну суму 16180,00 грн.

       Таким чином вартість придбаних матеріалів на 540,00 грн. більше ніж отримано відповідачем від позивача на їх придбання.

       У позовній заяві позивач посилається на те, що виконані відповідачем роботи є неякісними, що підтверджується висновком № 943/11 експертного дослідження від 15.07.2011 р., але до матеріалів справи цей висновок                 не наданий.

       До матеріалів справи позивачем не надано доказів перерахування (передачі) відповідачу грошових коштів на заявлену до стягнення суму.

       Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

       Відповідно до ст. 224 Господарського кодексу України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено.

    Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов'язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

Так, притягнення до цивільно-правової відповідальності можливо лише при наявності певних, передбачених законом умов. Їх сукупність утворює склад цивільного правопорушення, який і є підставою цивільно-правової відповідальності.

       Склад правопорушення щодо відшкодування збитків становлять наступні фактори:

Ї порушення зобов’язань;

Ї наявні збитки;

Ї вина заподіювача збитків;

Ї причинний зв’язок між збитками та виною.

Із змісту правової позиції Вищого господарського суду України, приведеної в п. 1 Роз’яснення „Про деякі питання практики вирішення спорів пов’язаних з відшкодуванням шкоди” від 01.04.1994р. № 02-5/215 випливає, що стягнення збитків як спосіб судового захисту (предмет позову) передбачає у якості обов’язкової підстави порушення договірних зобов’язань, що у повній мірі узгоджується із приписами  ст. 623 Цивільного кодексу України.

       Позивачем належними та допустимими доказами не доведений суду ні факт порушення відповідачем зобов’язань, ні факт понесення збитків, у заявленій сумі, а тому склад правопорушення відсутній.

        Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

       В силу ст. 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

       Беручи до уваги викладене, суд вважає, що правових підстав для задоволення позову немає.

       Керуючись ст.ст. 22, 33, 34, 43, 49, 82, 84-85 Господарського процесуального кодексу України, на підставі ст.ст. 526, 610, ч. ч. 1, 4               ст. 612, ст. 613, ч. 1 ст. 837 Цивільного кодексу України, ст. 224 Господарського кодексу України, суд, –

                                         

           В И Р І Ш И В :

        Фізичній особі – підприємцю ОСОБА_1,                            м. Костянтинівка Донецької області у позові до Фізичної особи – підприємця ОСОБА_2, м. Артемівськ Донецької області про стягнення 44915,00 грн. збитків – відмовити.

      Рішення оголошено 13.12.2011 р. і набирає законної сили після закінчення десятинного строку на його оскарження.     

          

Суддя                                                               Овсяннікова О.В.           

< Список >                                                                  < Довідник >     

< Список >                                                                  < Довідник >    

< Текст >

Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19879166
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/244

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 01.08.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 04.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 12.04.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні