Рішення
від 17.11.2011 по справі 4/460
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/460

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  4/460

17.11.11

За позовомКомунального підприємства «Ватутінськінвестбуд»

До           Підприємства Всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів «Спілка онкоінвалідів «Інлюкс»

Проповернення об'єкту оренди шляхом виселення

                    

                                                                                       Суддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача         Дорошенко О.О.

Від відповідача    Янковська Ю.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача –Підприємства Всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів «Спілка онкоінвалідів «Інлюкс»з позовом про виселення відповідача із займаного приміщення в будинку № 21 по вул. Закревського у м. Києві та передати приміщення по акту КП «Ватунськінвест».

Відповідач позовні вимоги не визнає. Свої заперечення виклав в відзиві на позовну заяву. Від 26.10.2011р.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення проти позову, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням № 10 від 28.11.2002р. III сесії двадцять четвертого скликання Деснянської районної у м.Києві ради комунальне підприємство "Ватутінськінвестбуд" було визнане орендодавцем нежитлових будівель, споруд та приміщень комунальної власності територіальної громади Деснянського району м. Києва, які враховуються на балансі підприємства.

На підставі розпорядження Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації від 31.03.2009 р. № 272 між Підприємством всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів «Спілка онкоінвалідів «Інлюкс»та орендодавцем - КП "Ватутінськінвестбуд" був підписаний договір оренди № 0748 від 01.04.2009 року з додатками № 1 та № 2 по оплаті за комунальні послуги, згідно з яким Відповідач отримав в орендне користування нежитлове приміщення загальною площею 363,50 кв.м. в будинку № 21 по вул. Закревського для розміщення майстерні по ремонту Побутової техніки, терміном до 31.12.2009 р.

Відповідно до п.п. 3.1, 3.5, 3.6, 4.1.2 договору оренди, п.3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", п.3 ст. 285 ГК України, відповідач зобов'язаний своєчасно, а згідно договору не пізніше 20 числа поточного місяця сплачувати орендну плату в повному обсязі, не залежно від наслідків господарської діяльності.

Суду доведено, що Відповідачем порушено умови договору, а саме, на протязі дії договору орендна плата сплачувалася несвоєчасно та не в повному обсязі.

02.11.2009р. відповідачу було надіслано заяву за № 10-2405 з повідомленням про те, що строк дії договору оренди припиняється 31.12.2009р. та продовжуватись на новий термін не буде у зв'язку з неналежним виконанням орендарем умов договору.

Відповідно до п. 9.3. договору оренди, після закінчення строку дії договору оренди орендоване приміщення має бути звільненим та передано орендодавцю за актом. За час фактичного користування об'єктом оренди після припинення дії даного договору до передачі приміщення за актом орендар зобов'язаний внести плату за користування приміщенням.

31.08.2011р. Підприємству Всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів «Спілка онкоінвалідів «Інлюкс»повторно була направлена заява № 10-967 з повідомленням про те, що Відповідач незаконно займає нежитлове приміщення, зовсім не сплачує плату за його використання, а тому мусить до 14.09.2011 р. звільнити приміщення та передати його за актом-прийому передачі.

Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав:

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Договір, відповідно до ст. 629 ЦК України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення містяться і в Господарському кодексі України. Так, відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договорів, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно ч. 1 ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до умов договору на підставі розпорядження Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації від 31.03.2009 № 272, орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду нежитлове приміщення (будівлю, споруду) за адресою: вул.. Закревського, 21, загальною площею 36,50 кв.м., для майстерні по ремонту побутової техніки.

Згідно п. 2 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та п. 9.3 Договору оренди - договір оренди вважається припиненим в разі закінчення строку на який договір було укладено.

Умовами Договору, зокрема, п. 9.3. договору оренди, після закінчення строку дії договору оренди орендоване приміщення має бути звільненим та передано орендодавцю за актом. За час фактичного користування об'єктом оренди після припинення дії даного договору до передачі приміщення за актом орендар зобов'язаний внести плату за користування приміщенням.

Пункт 9.9 Договору передбачає, що договір припиняє свою дію у разі закінчення строку, на який його було укладено, якщо не було письмової угоди сторін про його продовження.

Строк дії Договору оренди нежилих приміщень було встановлено за погодженням сторін - 31 грудня 2009 року (п. 9.1.).

Суду не надано доказів письмової угоди сторін про його продовження.

Відповідно до ч. 1 ст. 785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Суду доведено, що Відповідач нежиле приміщення наймодавцеві (позивачу) не повернув та продовжує його використовувати.

За таких обставин, вимога позивача про виселення відповідача з нежилого приміщення загальною площею 363,50 кв.м., за адресою: м. Київ, вул.. Закревського, 21 визнається судом обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Виходячи з вищенаведених норм закону, відповідачем належним чином протягом розгляду справи не було надано належних доказів по справі на спростування позовних вимог.

В судовому засіданні, допустимими доказами, які знаходяться в  матеріалах справи позивач довів, що його вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Витрати по оплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу згідно ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Виселити Підприємство Всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів «Спілка онкоінвалідів «Інлюкс» (02217, м. Київ, вул. Закревського, 21 код ЄДРПОУ 32527855) з із займаного приміщення площею 363,50 кв.м. в будинку № 21 по вул. Закревського у м. Києві та передати приміщення по акту Комунальному підприємству «Ватутінськінвестбуд»(02260, м. Київ, вул. Електротехнічна, 11, код ЄДРПОУ 30977943).

Стягнути з Підприємства Всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів «Спілка онкоінвалідів «Інлюкс»(02217, м. Київ, вул. Закревського, 21 код ЄДРПОУ 32527855) на користь Комунального підприємства «Ватутінськінвестбуд»(02260, м. Київ, вул. Електротехнічна, 11, код ЄДРПОУ 30977943) 85 (вісімдесят п'ять) грн. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя                                                                                                     І.І.Борисенко

Повне рішення складено: 22.11.2011р.

Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19885195
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/460

Судовий наказ від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 25.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Постанова від 31.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Жук Г.А.

Рішення від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Постанова від 04.07.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні