Рішення
від 06.12.2011 по справі 13/428
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

Справа № 13/428 06.12.11

За позовом Прокурора Черняхівського району в інт ересах держави в особі:

1. Житомирської обласної ради

2. Черняхівської районно ї ради

3. Високівської сільсько ї ради

до Закритого акціонерн ого товариства "Укрзовнішгаз "

третя особа відділ Дер жкомзему в Черняхівському ра йоні

про стягнення нарахова них втрат

Суддя Курдельчук І. Д .

Представники сторін:

Прокурор Лелиця В.В. - по св № 118 від 20.04.2011 р.

від позивача-1 не з' явився

від позивача-2 не з' явився

від позивача-3 не з' явився

від відповідача ОСОБА_1 - дов. № 678 від 16.07.2011 р.

від третьої особи ОСОБА_2 - дов. № 1204 від 28.11.2011 р.

в судовому засіданні 06.12.11 ро ку, відповідно до ст.85 ГПК Укра їни, оголошену вступну та рез олютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ТА СУТ Ь СПОРУ:

Прокуратура Черняхівс ького району (надалі - Позив ач) звернулось до Господарсь кого суду міста Києва з позов ною заявою до ЗАТ „Укрзовніш газ" (надалі - Відповідач) про стягнення в інтересах держа ви в особі Житомирської обла сної ради, Черняхівської рай онної ради та Високівської с ільської ради втрат сільсько господарського та лісогоспо дарського виробництва згідн о із проектом землеустрою що до відведення земельної діля нки визначено у розмірі 261, 816 ти с. грн.

Позивач обґрунтовує позов ні вимоги проведенням переві рки дотримання вимог земельн ого законодавства на територ ії Високівської сільської ра ди, в ході якої встановлено, що розпорядженням голови Житом ирської ОДА від 14.01.10 № 4 „Про вил учення і надання земельних д ілянок та надання дозволу на розроблення проектів землеу строю щодо відведення земель них ділянок", затверджено про екти землеустрою щодо відвед ення земельних ділянок та ум ови їх вилучення і надання, ви лучено і надано в постійне ко ристування та оренду підприє мствам та фізичним особам - пі дприємцям земельні ділянки з гідно із додатком № 1. Відповід но до вказаного додатку № 1, Ві дповідачу для геологічного в ивчення, у тому числі з дослід но - промисловою розробкою Ос никівського Північного родо вища лабрадориту (землі пром исловості, транспорту, зв'язк у, енергетики, оборони та іншо го призначення) надано в орен ду строком до 27.09.12 землі сільсь когосподарського призначен ня, що перебувають у запасі в м ежах Високівської сільської ради Черняхівського району площею 8, 3147 га (рілля 7. 9243. під госп одарським шляхами та прогона ми - 0. 3904). Сума відшкодування втр ат сільськогосподарського т а лісогосподарського виробн ицтва згідно із проектом зем леустрою щодо відведення зем ельної ділянки визначено у р озмірі 261, 816 тис. грн.

При цьому, п. 4 розпорядження голови Житомирської ОДА від 14.01.10 № 4 підприємства, яким нада ються сільськогосподарські та лісові угіддя для викорис тання їх у цілях, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробниц твом, у двомісячний термін ві дшкодувати втрати сільськог осподарського і лісогоспода рського виробництва у таких розмірах: обласній раді - 25 від сотків, районним радам - 15 відс отків, сільським радам - 60 відс отків.

На виконання вказаного ріш ення між Черняхівською район ною державною адміністраціє ю та Відповідачем був укладе ний договір оренди та складе ний акт прийому-передачі оре нди об' єкта.

20.10.11 Ухвалою порушено провад ження у справі, позовна заява була прийнята до розгляду, ро згляд справи був призначений на 15.11.11, зобов' язано сторони в чинити дії та надати докумен ти по справі.

В судовому засіданні Позив ач підтримав позовні вимоги.

Відповідач заперечив прот и позовних вимог з підстав ви конання ним зобов' язання.

Господарський суд визнав п редставлені сторонами докум енти достатніми для вирішенн я спору та відповідно до ст. 75 Г осподарського процесуально го кодексу України розглянув справу за наявними в ній мате ріалами.

Перед початком розгляду сп рави по суті представників с торін ознайомлено з їх права ми та обов' язками у відпові дності із ст.ст. 20, 22, 81-1 Господарс ького процесуального кодекс у України.

Відповідно до вимог ст. 81-1 ГП К України в судових засіданн ях складено протокол, який до лучено до матеріалів справи.

Дослідивши і з' ясувавши в сі обставини та матеріали сп рави, які мають значення для в ирішення спору по суті, заслу хавши пояснення представник а позивача, Господарський су д -

ВСТАНОВИВ:

Прокуратурою Черняхі вського району на дотримання вимог земельного законодавс тва на території Високівсько ї сільської ради було провед ено перевірку, в ході якої бул о встановлено, що розпорядже нням голови Житомирської ОДА від 14.01.10 № 4 „Про вилучення і над ання земельних ділянок та на дання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо в ідведення земельних ділянок ", затверджено проекти землеу строю щодо відведення земель них ділянок та умови їх вилуч ення і надання, вилучено і над ано в постійне користування та оренду підприємствам та ф ізичним особам - підприємцям земельні ділянки згідно із д одатком № 1, в тому числі Відпо відачу для геологічного вивч ення, дослідно - промислової р озробки Осниківського Півні чного родовища лабрадориту. Надані в оренду землі (згідно цього розпорядження) перебу вають у запасі в межах Високі вської сільської ради Чернях івського району площею 8, 3147 га (рілля 7. 9243. під господарським ш ляхами та прогонами - 0. 3904).

Сума відшкодування втрат с ільськогосподарського та лі согосподарського виробницт ва згідно із проектом землеу строю щодо відведення земель ної ділянки визначено у розм ірі 261, 816 тис. грн.

Перевіркою встановлено, що 21.04.11 між Черняхівською РДА та З АТ „Укрзовнішгаз" укладено д оговір оренди земельної діля нки на користування земельно ю ділянкою загальною площею 8, 3147 га, що знаходиться на терит орії Високівської сільської ради, терміном до 27.09.12. який в по дальшому 22.07.11 зареєстровано в Черняхівському районному ре єстраційному відділі ЖРФ ДП „Центр ДЗК" за № 182560004000727.

Крім того, 22.07.11 Черняхівською РДА та Відповідачем підписа но акт прийому-передачі об'єк та оренди, відповідно до яког о фактичне користування земе льною ділянкою починається з моменту підписання даного а кту-прийому передачі.

Зважаючи на викладене, Пози вач звернувся до суду з позов ом з вимогою стягнення таких витрат з Відповідача.

В поясненнях Відповідач за значав, що Позивач не звернув увагу на п. З постанови Кабіне ту міністрів України від 17 лис топада 1997 р. № 1279 «Про розміри та Порядок визначення втрат сі льськогосподарського і лісо господарського виробництва , які підлягають відшкодуван ню», на яку здійснено посилан ня Позивача щодо відшкодуван ня втрат, де зазначено, якщо сі льськогосподарські і лісові угіддя надаються на умовах освоєння нових земель або по ліпшення існуючих угідь, від шкодування втрат сільського сподарського виробництва провадиться з урахуванням в итрат на проведення цих робі т.

Як зазначає відповідач, що з азначена постанова передбач ає, що відшкодування втрат сі льськогосподарського вироб ництва за умови поліпшення і снуючих угідь здійснюється з урахуванням витрат на їх пол іпшення. Також зазначає, що Де ржавним підприємством «Жито мирський інститут землеустр ою»здійснений відповідний р озрахунок, який підтверджує, що Відповідач має понести витрати, які перевищують с уму втрат, які підлягають спл аті, з чого слід зробити висно вок, що Відповідач підпадає п ід дію даної норми постанови згідно, якої відшкодування в трат сплаті не підлягають.

У зв'язку з витратами на пол іпшення угідь Відповідач 11.08.201 1 року звернувся з заявою до Де ржавного підприємства «Жито мирський інститут землеустр ою», щодо проведення остаточ них розрахунків розміру втра т сільськогосподарського ви робництва земельної ділянки площею 8, 3147 га. Згідно робочого проекту із землеустрою щодо поліпшення малопродуктивни х угідь враховуються витрати на проведення технічного ет апу землевання -518 256 грн. (п'ятсот вісімнадцять двісті п'ятдес ят шість грн. 00 коп.); витрати на проведення агротехнічних за ходів - 55 980 грн. (п'ятдесят п'ять д ев'ятсот вісімдесят грн. 00 коп .).

Посилання Відповідача на п . 3 постанови, який зазначає що , якщо сільськогосподарські і лісові угіддя надаються на умовах освоєння нових земел ь або поліпшення існуючих уг ідь, відшкодування втрат сіл ьськогосподарського виробн ицтва провадиться з урахуван ням витрат на проведення цих робіт, є необґрунтованим, оск ільки земельна ділянка надав алась Відповідачу не на ум ові освоєння нових земель і н е на умові поліпшення існуюч их угідь, а, згідно розпоря дження, для геологічного в ивчення, в тому числі з дос лідно - промисловою розробк ою Осниківського Північного родовища лабрадориту.

«Розрахунки втрат», засвід ченні печаткою Житомирськог о інституту землеустрою, не п ідтверджують надання земель на умовах освоєння нових зем ель або поліпшення існуючих угідь, але і не виключають, що поліпшення можуть бути здійс ненні землекористувачем - в ідповідачем у справі, і витра ти на їх здійснення можуть ма ти місце в майбутньому.

Відповідно до ст.ст. 207 Земел ьного кодексу втрати сільсь когосподарських угідь (ріллі , багаторічних насаджень, пер елогів, сінокосів, пасовищ), лі сових земель та чагарників я к основного засобу виробницт ва в сільському і лісовому го сподарстві підлягають відшк одуванню внаслідок вилученн я (викупу) їх для потреб, не пов 'язаних із сільськогосподарс ьким і лісогосподарським вир обництвом.

Розрахунки щодо таких витр ат повинні здійснюватись згі дно до постанови Кабінету мі ністрів України від 17 листопа да 1997 р.№ 1279 «Про розміри та Поря док визначення втрат сільськ огосподарського і лісогоспо дарського виробництва, які п ідлягають відшкодуванню».От же, сума заборгованості скла дає 261 816, 00 грн. і є такою, що підля гає сплаті.

Доказів на підтвердження сплати суду не надано.

Згідно з ч.1 ст.209 Земельного к одексу України, втрати сільс ькогосподарського і лісогос подарського виробництва, зум овлені вилученням сільськог осподарських угідь, лісових земель та чагарників, підляг ають відшкодуванню і зарахув анню на спеціальні рахунки в ідповідних місцевих рад у та ких розмірах: обласним радам - 25%, районним радам - 15%, міськ им, сільським, селищним радам - 60%.

Суд приходить до висновку про правомірність та обґрун тованість позовних вимог.

Відповідно до зазначених норм законодавства, втрати, с причинені вилученням сільсь когосподарських угідь, в роз мір 261816,00 грн., що заборгував Від повідач, підлягають зарахува нню на спеціальні рахунки в т акому процентному співвідно шенні:- на користь Високівсь кої сільській раді Черняхівс ького району 60 відсотків, що с тановить 157089,00 грн., на користь Житомирської обласної ради 25 відсотків, що становить 65454 гр н. та на користь Черняхівсько ї районної ради Житомирсько ї області 15 відсотків, що стан овить 39272,40 грн.

Відповідно до ст. 121 Консти туції України, на прокуратур у покладено представництво і нтересів громадянина або дер жави в суді у випадках, зазнач ених законом.

Згідно вимог ст. 36-1 Закону У країни „Про прокуратуру”, пі дставою представництва у су ді інтересів громадянина є й ого неспроможність через фі зичний чи матеріальний стан , похилий вік або з інших пова жних причин самостійно захис тити свої порушені чи оспорю вані права або реалізувати процесуальні повноваження , а інтересів держави - наявн ість порушень або загрози порушень економічних, політ ичних та інших державних ін тересів внаслідок протиправ них дій (бездіяльності) фізи чних або юридичних осіб, що вч инюються у відносинах між н ими або з державою.

У відповідності до вимог ст. 29 ГПК України, прокурор бер е участь у розгляді справ за його позовами, а також може вс тупити за своєю ініціативою у справу, порушену за позово м інших осіб, на будь-якій стад ії її розгляду для представн ицтва інтересів громадянина або держави.

Згідно зі ст. 32 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, на яких ґр унтуються вимоги і заперечен ня сторін, а також інші обстав ини, які мають значення для пр авильного вирішення господа рського спору.

Згідно зі ст. 33 ГПК Україн и, кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на які вона п осилається як на підставу св оїх вимог та заперечень.

Дослідивши наявні матері али справи, заслухавши поясн ення представників сторін, г осподарський суд приходить д о висновку, що позовні вимоги щодо стягнення заборгованос ті в сумі 428 400.00 грн. підлягають з адоволенню.

Витрати по сплаті судов ого збору, відповідно до стат ті 49 Господарського процесуа льного кодексу України, покл адаються на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 22, 27, 29, 32-34, 36, 43, 44, 49, 82- 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Стягнути з Приватного акц іонерного товариства «Укрзо внішгаз» (03151,м. Київ, вул. Мішина , 3, код ЄДРПОУ 31404416) з будь-якого в иявленого державним виконав цем під час примусового вико нання рішення суду рахунку 2618 16,00 грн. - втрат сільськогоспода рського виробництва з яких 6545 4 грн. на користь Житомирської обласної ради (10014, м. Житомир, ма йдан С.П.Корольова, 1 код ЄД РПОУ 22060617) 25 відсотків, 39272,40 грн. на користь Черняхівської район ної ради (12301, смт.Черняхів, Жит омирської області, майдан Ра д,1 , код ЄДРПОУ 13577190) 15 відсотків, 15 7089,00 грн. на користь Високівськ ої сільській раді Черняхівсь кого району () 60 відсотків та су довий збір в розмірі 5236,32 грн. на користь державного бюджету України.

3. Після набрання рішенням з аконної сили видати наказ.

Рішення господарського с уду набирає законної сили після закінчення строку по дання апеляційної скарги, я кщо апеляційну скаргу не бул о подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгля ду справи апеляційним господ арським судом.

Суддя І.Д. Курдельчук

дата складення 07.12.11

Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19909918
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/428

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 08.10.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 28.09.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 31.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 03.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні