Рішення
від 05.12.2011 по справі 41/466
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 41/466 05.12.11

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Редакція га зети «Все про бухгалтерський облік»

до Спільного українсько - по льського підприємства з іноз емними інвестиціями у формі Закритого акціонерного това риства «Алексіс і К»

про стягнення 94 872, 00 грн.

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - дов. № 3 від 01.01.2011 року;

від відповідача: не з' явився;

ОБСТАВИНИ СПРАВ И:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Все про бухгалтерсь кий облік»звернулося до госп одарського суду міста Києва з позовом до Спільного украї нсько - польського підприєм ства з іноземними інвестиція ми у формі Закритого акціоне рного товариства «Алексіс і К» про стягнення 47 200,00 грн. - шт рафу та 47 672,00 грн. - пені.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не виконан і в повному обсязі зобов' яз ання щодо поставки оплаченог о товару за Договором № D-1/1 пост авки обладнання від 05 січня 2011 року.

Ухвалою від 19.10.2011 року було по рушено провадження по справі та призначено її розгляд на 18.11.2011 року.

В судовому засіданні 18.11.2011 ро ку представник позивача нада в документи на виконання вим ог ухвали про порушення пров адження по справі, а також над ав заяву про збільшення позо вних вимог, відповідно до яко ї просив суд стягнути з відпо відача 47 200,00 грн. - штрафу та 70 800, 00 грн. - штрафу.

Представник відповідача в судове засідання 18.11.2011 року не з' явився, вимоги ухвали про порушення провадження у спр аві не виконав, проте, через ка нцелярію суду надав клопотан ня про відкладення розгляду справи.

У зв' язку з неявкою в судов е засідання представника від повідача, а також, у зв' язку з необхідністю витребування д одаткових доказів, ухвалою в ід 18.11.2011 року розгляд справи бул о відкладено на 05.12.2011 року.

Представник позивача в суд овому засіданні 05.12.2011 року позо вні вимоги підтримав повніст ю.

Представник відповідача в судове засідання 05.12.2011 року не з' явився, про причину неявк и суд не повідомив, про день та час проведення судового зас ідання був повідомлений нале жним чином.

Згідно з абзацом 4 пункту 2 Ін формаційного листа Вищого го сподарського суду України № 01-08/140 від 15.03.2010 року «Про деякі пит ання запобігання зловживанн ю процесуальними правами у г осподарському судочинстві» особи, які беруть участь у спр аві, вважаються повідомленим и про час і місце її розгляду с удом, якщо ухвалу про порушен ня провадження у справі наді слано за поштовою адресою, за значеною у позовній заяві.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

В судовому засіданні 05.12.2011 ро ку на підставі ст. 85 ГПК Україн и оголошено вступну та резол ютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача, госп одарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

05 січня 2011 року між Това риством з обмеженою відповід альністю «Редакція газети «В се про бухгалтерський облік» , іменоване надалі «покупець »(позивач) та Спільним україн сько - польським підприємст вом з іноземними інвестиціям и у формі Закритого акціонер ного товариства «Алексіс і К », іменоване надалі «постача льник»(відповідач) був уклад ений договір № D-1/1 поставки обл аднання (далі - Договір), відп овідно до пункту 1.1 якого пост ачальник зобов' язався пост авити у власність покупця но ве обладнання розробки компа нії «Генріх Шульц»у відповід ності з переліком, що наведен ий у специфікації (Додаток № 1 до Договору) (далі - товар), а п окупець зобов' язався прийн яти та оплатити товар відпов ідно до умов Договору.

Відповідно до пункту 2.1 Дого вору асортимент, кількість т а загальна вартість товару, щ о поставляється за Договором визначена в Додатку № 1 до Дог овору, що є невід' ємною част иною Договору. Загальна варт ість товару включає упаковку , доставку та розвантаження т овару.

Згідно з пунктом 2.2 Договору загальна вартість товару ст ановить 472 000,00 грн., у тому числі П ДВ 20% 78 666,67 грн.

Пунктом 3.1 Договору сторони узгодили, що постачальник зо бов' язується поставити пок упцю товар комплектно в поря дку, який визначений в пункті 3.2 Договору.

Відповідно до пункту 7.1 Дого вору у випадку невиконання а бо неналежного виконання сво їх договірних обов' язків ст орони несуть відповідальніс ть, передбачену договором та діючим законодавством Украї ни.

Згідно з пунктом 7.2 Договору у випадку порушення постача льником строку поставки, яки й визначений у п. 3.2 Договору (по ставити товар на умовах DDP (Інк отермс 2000) з обов' язком поста чальника розвантажити товар м. Київ, вул. Тульчинська, 6, про тягом трьох календарних днів з моменту отримання постача льником листа від покупця пр о готовність прийняти товар) постачальник зобов' язаний за письмовою вимогою покупц я сплатити на поточний рахун ок покупця , протягом трьох ба нківських днів з моменту отр имання вимоги, штраф в розмір і 0,1% від загальної вартості то вару, яка визначена у Додатку № 1, за кожен день порушення ст року поставки. У випадку пору шення строку поставки більше ніж на 10 робочих днів, постача льник протягом двох банківсь ких днів з моменту отримання вимоги покупця (факсом або п оштою) додатково сплачує на п оточний рахунок покупця штра ф у розмірі 0,1% від загальної ва ртості товару, яка визначена у Додатку № 1.

Відповідно до пункту 7.6 Дого вору у випадку неповідомленн я постачальником покупця про готовність товару до відван таження (наявність товару на складі постачальника) та/або не поставки товару до 31 травн я 2011 року (включно), постачальни к зобов' язаний повернути на поточний рахунок покупця пр отягом двох банківських днів з моменту отримання вимоги п окупця вартість товару сплач ену покупцем у відповідності з пунктом 2.4 Договору, сплатит и штраф визначений пунктом 7.2 Договору та додатково штраф у розмірі 10% загальної вартост і товару, що визначена у Додат ку № 1.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач на виконання умов Договору сплатив відпо відачу 472 000,00 грн., що засвідчуєт ься платіжним дорученням № 9095 від 10.01.2011 року.

В свою чергу, відповідач тов ар не поставив.

09.09.2011 року позивач надіслав н а адресу відповідача претенз ію № 725, згідно якої просив відп овідача за несвоєчасну поста вку та недопоставку товару с платити штраф у сумі 47 200,00 грн. т а пеню в сумі 47 672,00 грн., проте дан а претензія залишена відпові дачем без задоволення та нал ежного реагування.

У зв' язку з вищезазначен им, позивач керуючись пункта ми 7.2 та 7.6 Договору нарахував т а просить суд стягнути з відп овідача 10% штрафу в сумі 47 200,00 грн . та 70 800,00 грн., які визначає як шт раф, однак даний вид неустойк и, що визначений пунктом 7.2 Дог овору за своєю суттю є пенею, т ак як нараховується за кожен день прострочення у розмірі 0,1%.

Розглянувши подану позов ну заяву, заслухавши доводи т а пояснення сторін, оцінюючи подані сторонами докази за с воїм внутрішнім переконання м, що ґрунтуються на всебічно му, повному і об' єктивному р озгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сук упності, суд приходить до вис новку, що позовні вимоги підл ягають задоволенню частково з наступних підстав.

Щодо позовних вимог в части ні стягнення штрафу слід заз начити наступне.

Статтею 546 Цивільного кодек су України передбачено, що ви конання зобов' язань може за безпечуватись згідно з догов ором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі нена лежного виконання зобов' яз ань.

Відповідно до частин 2 статт і 549 Цивільного кодексу Україн и штрафом є неустойка, що обчи слюється у відсотках від сум и невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Згідно частини 2 статті 551 Цив ільного кодексу України, якщ о предметом неустойки є грош ова сума, її розмір встановлю ється договором або актом ци вільного законодавства.

Відповідно до частини 1 стат ті 230 Господарського кодексу У країни штрафними санкціями в изнаються господарські санк ції у вигляді грошової суми (н еустойка, штраф, пеня), яку уча сник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійсн ення господарської діяльнос ті, невиконання або неналежн ого виконання господарськог о зобов'язання.

Здійснивши перерахунок шт рафу з урахуванням умов Дого вору (п. 7.6) та загальної сплаче ної позивачем суми коштів (472 00 0,00 грн.), господарський суд прих одить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення ш трафу підлягають задоволенн ю повністю в сумі 47 200,00 грн.

Щодо позовних вимог в части ні стягнення пені слід зазна чити наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного к одексу України, боржник вваж ається таким, що прострочив в иконання зобов' язання, якщо він не приступив до виконанн я зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений до говором або законом.

Відповідно зі ст.ст. 610, 611 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання), а у разі порушенн я зобов'язання, настають прав ові наслідки, встановлені до говором або законом.

Статтею 546 Цивільного кодек су України передбачено, що ви конання зобов' язань може за безпечуватись згідно з догов ором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі нена лежного виконання зобов' яз ань.

Відповідно до частини 3 стат ті 549 Цивільного кодексу Украї ни, пенею є неустойка, що об числюється у відсотках від с уми несвоєчасно виконаного г рошового зобов'язання за к ожен день прострочення викон ання.

Згідно частини 2 статті 551 Цив ільного кодексу України, якщ о предметом неустойки є грош ова сума, її розмір встановлю ється договором або актом ци вільного законодавства.

Частиною 6 ст. 231 ГК України ви значено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов 'язань встановлюються у ві дсотках, розмір яких визнача ється обліковою ставкою Наці онального банку України, за у весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір ві дсотків не передбачено закон ом або договором.

З наведених вище норм вбача ється, що підставою для засто сування неустойки у вигляді пені, може бути лише простроч ення грошового зобов' язанн я, а тому пеня визначена п. 7.2. До говору за несвоєчасну постав ку товару не може бути застос ована та відповідно стягнута з відповідача.

Зазначена правова позиція підтверджується постановам и Вищого господарського суду України від 26.07.2010 року по справ і № 52/468, від 17.08.2010 року по справі № 42 /178-52/142, від 09.03.2011 по справі № 42/147-41/22.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на сторін пропорційно до р озміру задоволених позовних вимог.

Керуючись, ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК У країни, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задово льнити частково.

2. Стягнути з Спільного укра їнсько - польського підприє мства з іноземними інвестиці ями у формі Закритого акціон ерного товариства «Алексіс і К»(місцезнаходження: 04128, м. Київ, Святошинський р - н , вул. Академіка Туполєва, буд. 17, код ЄДРПОУ 24267297) на користь Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Редакція газети «В се про бухгалтерський облік» (місцезнаходження: 04114, м . Київ, Печерський р - н, бульв . Лесі Українки, буд. 3, кв. 49, код Є ДРПОУ 20021027) 47 200 (сорок сім тисяч дв істі ) грн. 00 коп. - штрафу, 472 (чот ириста сімдесят дві) грн. 00 коп . - державного мита та 94 (дев' ян осто чотири) грн. 40 коп. - витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

3. В іншій частині позовних в имог відмовити

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Спичак О.М.

Дата підписання рішення

12.12.2011 року

Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19911893
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 94 872, 00 грн

Судовий реєстр по справі —41/466

Рішення від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 18.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 19.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 04.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 17.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 15.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 16.10.2006

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Данилова Т.Б.

Постанова від 14.12.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 30.11.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні