Постанова
від 17.11.2011 по справі 3/150
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.11.2011 року Справа № 3/150

Дніпропетровський апеля ційний господарський суд у с кладі колегії суддів:

головуючого судді: Шве ця В.В. (доповідача)

суддів: Павловського П.П ., Чус О.В.

при секретарі: Литвин А.П .

За участю представників с торін:

від позивача: не з' явив ся, про час та місце розгляду с прави повідомлений належним чином,

від відповідача: не з' я вився, про час та місце розгля ду справи повідомлений належ ним чином,

від третіх осіб: не з' яв ився, про час та місце розгляд у справи повідомлений належн им чином,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу ОСОБА_1 на рішен ня господарського суду Кіров оградської області від 07.12.2009р . у справі № 3/150

за позовом: позивача-1: В ідкритого акціонерного това риства "Кіровоградський м`яс окомбінат", м.Кіровоград, по зивача-2: ОСОБА_2, м.Київ

до: Товариства з обмежен ою відповідальністю "Промінв естсоюз", м.Кіровоград

за участю третьої особи бе з самостійних вимог на предм ет спору на стороні відповід ача: ОСОБА_1, м.Київ

про визнання недійсним и рішень загальних зборів.

ВСТАНОВИВ:

Відкрите акціонерне тов ариство "Кіровоградський м`я сокомбінат" та ОСОБА_2 зве рнулись до господарського су ду Кіровоградської області з позовом, в якому просили визн ати недійсними рішення загал ьних зборів Товариства з обм еженою відповідальністю “Пр омінвестсоюз” від 28.09.2009 р.

Позовні вимоги мотивовані посиланням на те, що збори бул о організовано та проведено без дотримання вимог чинного законодавства, що призвело д о порушення корпоративних пр ав ОСОБА_2

Під час розгляду справи пре дставник позивачі звернувся до суду з заявою про вихід за межі позовних вимог.

Рішенням господарського с уду Кіровоградської області від 07.12.2009 р. (суддя Болгар Н.В.) поз ов задоволено.

Приймаючи згадане рішення , господарський суд виходив з того, що при організації та пр оведенні загальних зборів бу ло порушено корпоративні пра ва ОСОБА_2, а загальні збор и проведено з порушенням про цедури, передбаченої статуто м Товариства з обмеженою від повідальністю "Промінвестсо юз".

Не погодившись з даним ріше нням, ОСОБА_1 звернувся до Дніпропетровського апеляці йного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій п осилаючись на порушення госп одарським судом норм процесу ального права, просив залучи ти його в якості третьої особ и, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сто роні відповідача та скасуват и рішення.

Ухвалою Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду від 23.12.2009 р. ОСОБА_1 за лучено у якості третьої особ и, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сто роні відповідача.

Постановою Дніпропетровсь кого апеляційного господарс ького суду від 20.06.2011 р. згадане р ішення залишено без змін, а ап еляційна скарга ОСОБА_1 за лишена без задоволення.

Постановою Вищого господа рського суду України від 01.09.2011 р . зазначена постанова скасов ана. Справа скерована для нов ого розгляду до Дніпропетров ського апеляційного господа рського суду.

Приймаючи згадану постано ву Вищий господарський суд У країни виходив з того, що дійш овши висновку про розгляд мі сцевим судом спору без залуч ення особи права якої зачіпа є, апеляційний суд ухилився в ід розгляду апеляційної скар ги та перегляду по суті рішен ня місцевого суду. При цьому, з алишаючи без змін рішення у с праві, апеляційний суд не вра хував, що за приписами ст.104 ГПК України прийняття господарс ьким судом рішення про права і обов' язки осіб, що не були залучені до участі у справі, є в будь-якому випадку підстав ою для скасування рішення мі сцевого господарського суду .

Сторони та треті особи не за безпечили в судове засідання явку повноважних представни ків, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Колегія суддів вважає можл ивим розглянути справу за ві дсутністю представників сто рін та третіх осіб.

Розглянувши доводи апел яційної скарги, перевіривши відповідність оскарженого р ішення нормам матеріального та процесуального права, суд дійшов висновку, що апеляцій на скарга підлягає задоволен ню частково з наступних підс тав.

Згідно редакції п. 1.2, 8.1, 8.6 Ст атуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінвес тсоюз" (надалі товариство), дер жавна реєстрація якого здійс нена 26.06.09, засновниками Товари ства є ОСОБА_2 та Відкрите акціонерне товариство "Кіро воградський м'ясокомбінат", у статутному (складеному капі талі) розміром 16 280 189 грн. ОСОБА _2 має 54 500 часток, що становить 54 500 грн., ВАТ "Кіровоградський м 'ясокомбінат" має 16225689 часток, що становить 16 255 689 грн.

Рішенням загальних зборів учасників товариства від 28.09.09 , оформленим протоколом № 3, го ловою зборів обрано присутню на зборах голову правління В АТ "Кіровоградський м'ясоком бінат" ОСОБА_3, секретарем зборів - запрошену особу - ОС ОБА_1, на якого покладено й фу нкції лічильної комісії; зві льнено з 29.09.09 з посади директо ра товариства ОСОБА_2, яка на зборах присутня не була; пр изначено з 30.09.09 ОСОБА_1 дире ктором товариства із наділен ням правом підпису фінансово -бухгалтерських документів т овариства.

Відповідно до ч. 5 ст. 98 ЦК Укра їни, рішення загальних зборі в може бути оскаржене учасни ком товариства до суду.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком суду першої ін станції про наявність підста в для задоволення позову, з ог ляду на таке.

Згідно п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 116 ЦК Україн и, п. "б" ч.ч.1,2 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства ” учасники господарського то вариства мають право у поряд ку, встановленому установчим документом товариства та за коном, брати участь в управлі нні товариством у порядку, ви значеному в установчому доку менті, мати інші права.

Частиною 1 статті 143 ЦК Україн и, статтею 4 Закону України “Пр о господарські товариства” п ередбачено, що товариства з о бмеженою відповідальністю с творюються і діють на підста ві статуту, який є його устано вчим документом.

З пунктів 14.8 - 14.15 Статут у товариства вбачається, що з агальні збори можуть бути че рговими, що скликаються Голо вою за рішенням Учасників, ал е не рідше одного разу на рік, та позачерговими що скликают ься Головою, а також на вимог у Директора та при поставлен ні питання Ревізійною комісі єю, і, крім того, Учасниками, що володіють у сукупності біль ш як 20 відсотками голосів; про проведення Загальних зборів Учасники повідомляються пер сонально листівкою, з зазнач енням часу і місця проведенн я зборів, та їх порядку денног о, і таке повідомлення повинн о бути зроблено не менш як за 3 0 днів до скликання загальних зборів. Допускається провед ення голосування з порядку д енного або його окремим пита нням шляхом опитування Учасн иків згідно встановленої фор ми. У цьому разі проект рішенн я або питання голосування на дсилається учасникам. Такі п оложення містить п. 14.23 Статуту .

Відповідно до ст. 60 Закону У країни "Про господарські тов ариства" загальні збори учас ників товариства з обмеженою відповідальністю скликають ся не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено уст ановчими документами; позаче ргові загальні збори учасник ів скликаються головою товар иства при наявності обставин , зазначених в установчих док ументах, у разі неплатоспром ожності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, як що цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема , якщо виникає потреба значно го скорочення статутного (ск ладеного) капіталу; загальні збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу; у часники товариства, що волод іють у сукупності більш як 20 в ідсотками голосів, мають пра во вимагати скликання позаче ргових загальних зборів учас ників у будь-який час і з будь- якого приводу, що стосується діяльності товариства; якщо протягом 25 днів голова товари ства не виконав зазначеної в имоги, вони вправі самі склик ати загальні збори учасників .

Про проведення загальних з борів товариства учасники по відомляються передбаченим с татутом способом з зазначенн ям часу і місця проведення зб орів та порядку денного. Пові домлення повинно бути зробле но не менш як за 30 днів до склик ання загальних зборів. Будь-х то з учасників товариства вп раві вимагати розгляду питан ня на загальних зборах учасн иків за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 д нів до початку зборів.

З аналізу тексту протоколу № 3 від 28.09.2009 р. вбачається, що він не містить зазначення, які за гальні збори учасників товар иства проводилися - чергові ч и позачергові, та із його зміс ту не вбачається особи - ініці атора проведення зборів і пі дстав для скликання таких зб орів. Докази повідомлення уч асників товариства у встанов леному Законом та установчим документом господарського т овариства про час, місце пров едення зборів, порядок денни й його учасників відсутні.

Таким чином, збори учасникі в товариства 28.09.2009 р. проведені Відкритим акціонерним товар иством "Кіровоградський м'яс окомбінат" в особі його голов и правління ОСОБА_3 без до держання порядку проведення таких зборів, передбаченому законом та Статутом товарис тва.

Відповідно до ч.5 ст. 58 Закону України "Про господарські то вариства", голову товариства обирають загальні збори уча сників товариства.

Докази того, що ОСОБА_3 об иралася загальними зборами у часників ТОВ "Промінвестсоюз " головою такого товариства в ідсутні. Крім того, головою то вариства з обмеженою відпові дальністю "Промінвестсоюз" ОСОБА_3 не зазначена й у прот околі № 3 від 28.09.09.

За ст. 60 Закону України “Про г осподарські товариства” заг альні збори учасників вважаю ться повноважними, якщо на ни х присутні учасники (предста вники учасників), що володіют ь у сукупності більш як 60 відс отками голосів. Брати участь у зборах з правом дорадчого г олосу можуть члени виконавчи х органів, які не є учасниками товариства.

Пунктами 14.19, 14.20 Статуту товар иства встановлено, що участь у Загальних зборах Учасники можуть здійснювати безпосер едньо або через своїх предст авників; брати участь у загал ьних зборах з правом дорадчо го голосу може директор, який не є учасником.

Оскільки відсутні докази, щ о ОСОБА_4 є представником учасників (або одного з учасн иків) товариства або є членом виконавчих органів товарист ва, відсутні, а тому не має під став для для його участі у заг альних зборах учасників това риства.

Частиною другою ст. 60 Закону України "Про господарські то вариства" передбачено, що уча сників зборів, які беруть уча сть у зборах, реєструються з з азначенням кількості голосі в, яку має кожний учасник, і це й перелік підписується голов ою і секретарем зборів.

Згідно п. п. 14.21, 14.24, 14.27, 14.28 Статуту т овариства для організації і проведення Загальних зборів обирається Голова і Секрета р Загальних зборів, Голова - на термін, що визначається Зага льними зборами, секретар - в хо ді проведення Загальних збор ів; учасники, які беруть участ ь у Загальних зборах, реєстру ються з зазначенням кількост і голосів, яку має кожний Учас ник, і цей Перелік підписуєть ся Головою та секретарем збо рів; рішення Загальних зборі в заносяться до протоколу, як ий підписується Головою та с екретарем зборів, до нього до дається також перелік Учасни ків, що беруть участь у Загаль них зборах, з зазначенням кіл ькості голосів, яку має кожни й Учасник.

В матеріалах справи відсут ні докази обрання голови та с екретаря загальних зборів, а також докази підписання цим и особами переліку учасників , які беруть участь у зборах, щ о зареєструвалися із зазначе нням кількості голосів, що ма є кожний учасник.

Відповідно до ст. 62 Закону Ук раїни "Про господарські това риства", у товаристві з обмеже ною відповідальністю створю ється виконавчий орган: коле гіальний (дирекція) або одноо собовий (директор).

Призначення та звільнення директора пп.14.1.3 п. 14.1 Статуту то вариства віднесено до компет енції загальних зборів.

Пунктами 15.1, 15.2, 15.3 названого Ст атуту, встановлено, що у товар истві створюється одноособо вий виконавчий орган - директ ор, який призначається загал ьними зборами; при призначен ні на посаду директора з ним в ід імені товариства укладаєт ься контракт, в якому визнача ються права, строк наймання, о бов'язки і відповідальність перед товариством і трудовим колективом, умови його матер іального забезпечення, звіль нення з посади з урахуванням гарантій, передбачених зако нодавством.

Докази того, що ОСОБА_2 як директор ТОВ "Промінвестсою з", з якою за умовами установчо го документа такого товарист ва укладений контракт, припи нила з 29.09.09 виконання своїх обо в'язків з власної ініціативи або за неможливістю здійсне ння нею виконання таких обов 'язків в інших випадків, відсу тні.

Таким чином, господарський суд дійшов обґрунтованого в исновку, що організація і про ведення загальних зборів уча сників товариства, рішення я ких оформлені протоколом № 3 в ід 28.09.09 здійснені із порушення м закону та його Статуту.

Разом з тим, колегія суддів враховує, що ухвалою Дніпроп етровського апеляційного го сподарського суду від 23.12.2009 р. ОСОБА_1 залучено до участі у справі в якості третьої особ и, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Згадана ухвала не оскаржен а, а тому доводи, викладені в а пеляційній скарзі про поруше ння господарським судом норм процесуального права знайшл и своє підтвердження.

За приписами ст.104 ГПК Україн и прийняття господарським су дом рішення про права та обов ' язки осіб, що не були залуче ні до участі у справі, є в будь -якому випадку підставою для скасування рішення.

Колегія суддів ввважає, що п одані відповідачем клопотан ня задоволенню не підлягають , як не обгрунтовані.

Враховуючи викладене та ке руючись ст.ст. 101-105 ГПК України, с уд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБ А_1 задовольнити частково.

Рішення господарського су ду Кіровоградської області від 07.12.2009р. у справі № 3/150 скасуват и.

Позов задовольнити.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників (засновників) товариства з об меженою відповідальністю "Пр омінвестсоюз", викладені в пр отоколі № 3 від 28.09.09.

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю "Пр омінвестсоюз" (адреса: 25030, м. Кір овоград, вул. Бєляєва, 15, корп. 2, о ф. 101; і. к. 362200385) на користь відкрит ого акціонерного товариства "Кіровоградський м'ясокомбі нат" (адреса: 25014, м. Кіровоград, в ул. Валентини Терешкової, 227; і. к. 05507063), фізичної особи, засновн ика товариства з обмеженою в ідповідальністю "Промінвест союз" ОСОБА_2 (адреса: 01000, А ДРЕСА_1; і. н. НОМЕР_1) 85 грн. д ержавного мита та 236 грн. витра т на оплату послуг по інформа ційно-технічному забезпечен ню судового процесу.

Доручити господарському с уду Кіровоградської області видати відповідні накази.

Постанова набирає законно ї сили з моменту проголошенн я і може бути оскаржена в каса ційному порядку до Вищого го сподарського суду України.

Головуючий суддя В.В.Швець

Судді П.П.Павловський

О.В.Чус

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19915449
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/150

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Терещенко О.І.

Ухвала від 24.01.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Таранущенко О.Г.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Таранущенко О.Г.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Таранущенко О.Г.

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сич Ю.В.

Постанова від 17.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Швець Віктор Володимирович

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні