Постанова
від 22.11.2011 по справі 50/169-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.11.2011 № 50/169-б

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Шапран а В.В.

суддів:

при секретарі: Браславській А.В.

за участю представників ст орін:

від ТОВ «Нормаль-центр» - Л евківський О.П.

від ТОВ «Дієса» - не з' явил ись

від ТОВ «Клініфорд» - не з' явились

від ВАТ «ВЕРКОН» - не з' яви лись

від арбітражного керуючог о Горбач Сергія Федоровича - н е з' явились

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали апеляційної скарги Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Дієса» на ухвалу попере днього засідання Господарсь кого суду міста Києва від 15.09.2011 року (суддя Головатюк Л.Д.)

за заявою Товариства з обме женою відповідальністю «Нор маль - центр»

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Нормаль - центр»

про банкрутство, -

ВСТАНОВИВ:

Кредитор звернувся до Госп одарського суду м. Києва із за явою про порушення справи пр о своє банкрутство на підста ві п. 5 ст. 7 Закону України «Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом».

Підставою для звернення бо ржника із заявою про порушен ня справи про банкрутство ст ало виявлення факту неможлив ості погашення заборгованос ті перед кредиторами у загал ьній сумі 502 580,00 грн., що підтверд жується висновком незалежно го аудитора.

Ухвалою Господарського су ду м. Києва від 09.03.2011 року поруше но провадження у справі №50/169-б.

Ухвалою підготовчого засі дання господарського суду м. Києва від 25.03.2011 року призначено у справі № 50/169-б розпорядником майна Товариства з обмежено ю відповідальністю «Нормаль -центр» арбітражного керуючо го Горбача Сергія Федоровича .

15.09.2011 року Господарським судо м міста Києва по справі № 50/169-б з а результатами попереднього засідання у справі про банкр утство Товариства з обмежено ю відповідальністю «Нормаль - центр» було винесено ухва лу.

Вказаною ухвалою, визнано к редиторами Товариства з обме женою відповідальністю «НОР МАЛЬ-ЦЕНТР»: - Відкрите акціон ерне товариство «Веркон» на суму 245 080,00 грн. - четверта черга з адоволення; - Товариство з обм еженою відповідальністю «Кл інфорд» на суму 257 500,00 грн. - четве рта черга задоволення. Затве рджено реєстр вимог кредитор ів боржника - Товариства з о бмеженою відповідальністю « НОРМАЛЬ-ЦЕНТР» в розмірі 502 580,00 г рн. Відмовлено у включенні до реєстру вимог кредиторів То вариства з обмеженою відпові дальністю «НОРМАЛЬ-ЦЕНТР» на ступним кредиторам: - Приватн ому акціонерному товариству «Страхова компанія «Українс ька страхова група» на суму 90 378 836,00 грн.;- Товариству з обмежен ою відповідальністю «Дієса» на суму 51 048 091,16 грн. (у відповідно сті до заяви про уточнення кр едиторських вимог, що надійш ла до суду 15.09.2011 року). Зобов' яз ано розпорядника майна Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «НОРМАЛЬ-ЦЕНТР» арбіт ражного керуючого Горбача Се ргія Федоровича протягом дес яти днів з дня винесення дано ї ухвали повідомити кредитор ів про місце і час проведення зборів кредиторів. Зобов' я зано розпорядника майна това риства з обмеженою відповіда льністю «НОРМАЛЬ-ЦЕНТР» арбі тражного керуючого Горбача С ергія Федоровича надати суду у строк, що не перевищує строк у дії процедури розпорядженн я майном, протокол зборів кре диторів боржника стосовно об рання комітету кредиторів бо ржника, а також протокол засі дання комітету кредиторів що до вирішення питання про від криття ліквідаційної процед ури або процедури санації бо ржника, призначення ліквідат ора або керуючого санацією б оржника.

Не погоджуючись із вказано ю ухвалою, Товариство з обмеж еною відповідальністю «Дієс а» звернулось із апеляційною скаргою до Київського апеля ційного господарського суду , в якій просить скасувати ухв алу Господарського суду м. Ки єва від 15.09.2011 року, визнати Това риство з обмеженою відповіда льністю «Дієса» конкурсним к редитором по справі № 50/169-б у су мі 51 048 091,16 грн., включити до реєст ру вимог кредиторів у розмір і 51 048 091,16 грн. з підстав порушенн я норм матеріального та проц есуального права.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 11.11.2011 року Товариству з обмеж еною відповідальністю «Дієс а» відновлено строк подання апеляційної скарги, апеляцій ну скаргу прийнято до провад ження та призначено її до роз гляду на 22.11.2011 року.

Через відділ документальн ого забезпечення Київського апеляційного господарськог о суду від ТОВ «Дієса» надійш ло клопотання про відкладенн я розгляду справи.

Колегія суддів, розглянувш и дане клопотання, не знайшла підстав для його задоволенн я, з огляду на обмеження ст. 102 Г ПК України строків розгляду апеляційної скарги.

У судове засідання 22.11.2011 року з' явився представник Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Нормаль-центр».

Представники від ТОВ «Дієс а», ТОВ «Клініфорд», ВАТ «ВЕРК ОН» та арбітражного керуючог о Горбача Сергія Федоровича не з' явилися, хоча належним чином були повідомлені про ч ас та місце проведення судов ого засідання.

Враховуючи належне повідо млення ТОВ «Дієса», ТОВ «Клін іфорд», ВАТ «ВЕРКОН» та арбіт ражного керуючого Горбача Се ргія Федоровича про час і міс це розгляду справи, враховую чи строки розгляду справи, ко легія суддів вважає можливим здійснити розгляд справи у в ідсутності ТОВ «Дієса», ТОВ « Клініфорд», ВАТ «ВЕРКОН» та а рбітражного керуючого Горба ча Сергія Федоровича.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 Господ арського процесуального код ексу України господарські су ди розглядають справи про ба нкрутство у порядку провадже ння, передбаченому цим Кодек сом, з урахуванням особливос тей, встановлених Законом Ук раїни «Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом».

Відповідно до вимог ч. 2 ст.101 Г ПК України апеляційний госпо дарський суд не зв'язаний дов одами апеляційної скарги і п еревіряє законність і обґрун тованість рішення місцевого господарського суду у повно му обсязі.

Апеляційний господарський суд, розглянувши доводи апел яційної скарги, дослідивши н аявні матеріали справи у пов ному обсязі, перевіривши пов ноту встановлення обставин с прави та їх юридичну оцінку, п роаналізувавши правильніст ь застосування судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права, за слухавши пояснення представ ника Товариства з обмеженою відповідальністю «Нормаль - центр», встановив наступне.

На виконання вимог ухвали п ідготовчого засідання заявн иком подано оголошення про п орушення справи про банкрутс тво Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Нормаль-це нтр», яке опубліковано у газе ті «Голос України» № 69(5069) від 15.04. 2011 року.

Відповідно до ч. 15 ст. 11 Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом» п ісля опублікування оголошен ня про порушення справи про б анкрутство в офіційному друк ованому органі всі кредитори незалежно від настання стро ку виконання зобов'язань маю ть право подавати заяви з гро шовими вимогами до боржника згідно зі статтею 14 цього Зако ну.

У відповідності до ч. 1 ст. 14 За кону України «Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м» кредитори, за вимогами, які виникли до порушення провад ження про банкрутство, протя гом тридцяти днів від дня опу блікування оголошення про по рушення провадження у справі про банкрутство подали до го сподарського суду письмові з аяви з вимогами до боржника.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом» у попередньому засіданні госп одарський суд розглядає реєс тр вимог кредиторів, вимоги к редиторів, щодо яких були зап еречення боржника і вимоги, я кі не були включені до реєстр у вимог кредиторів.

Як вбачається з матеріалів справи, 31.05.2011 року через канцел ярію суду від арбітражного к еруючого Горбача С.Ф. надійшо в реєстр вимог кредиторів бо ржника, який включає в себе ви знані ним вимоги кредиторів: - Відкритого акціонерного то вариства «Веркон» на суму 245 080, 00 грн. - четверта черга задовол ення; - Товариства з обмеженою відповідальністю «Клінфорд » на суму 257 500,00 грн. - четверта чер га задоволення.

Крім зазначених вимог, до Го сподарського суду надійшли т акож кредиторські вимоги до боржника від: - Приватного акц іонерного товариства «Страх ова компанія «Українська стр ахова група» на суму 90 378 836,00 грн. - Товариства з обмеженою відп овідальністю «Дієса» на суму 51 048 091,16 грн. (у відповідності до з аяви про уточнення кредиторс ьких вимог, що надійшла до суд у 15.09.2011 року).

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом» грошо ве зобов' язання - зобов'язан ня боржника заплатити кредит ору певну грошову суму відпо відно до цивільно-правового договору та на інших підстав ах, передбачених цивільним з аконодавством України. До ск ладу грошових зобов'язань бо ржника не зараховуються недо їмка (пеня та штраф), визначена на дату подання заяви до госп одарського суду, а також зобо в'язання, які виникли внаслід ок заподіяння шкоди життю і з доров'ю громадян, зобов'язанн я з виплати авторської винаг ороди, зобов'язання перед зас новниками (учасниками) боржн ика - юридичної особи, що виник ли з такої участі. Склад і розм ір грошових зобов'язань, в том у числі розмір заборгованост і за передані товари, виконан і роботи і надані послуги, сум а кредитів з урахуванням про центів, які зобов'язаний спла тити боржник, визначаються н а день подачі в господарськи й суд заяви про порушення про вадження у справі про банкру тство, якщо інше не встановле но цим Законом.

Абзацом 8 ст. 1 цього ж Закону передбачено, що безспірні ви моги кредиторів - це вимоги кредиторів, визнані боржник ом, інші вимоги кредиторів, пі дтверджені виконавчими доку ментами чи розрахунковими до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника.

Виключний перелік виконав чих документів, які підлягаю ть виконанню державною викон авчою службою, передбачено у статті 3 Закону України «Про в иконавче провадження».

За змістом ст. 3 Закону Украї ни «Про виконавче провадженн я» у випадках, передбачених з аконом, рішення судів та інши х органів щодо стягнення кош тів виконуються податковими органами, банками та іншими ф інансовими установами. Рішен ня зазначених органів можуть виконуватися відповідно до закону також іншими органами , установами, організаціями, посадовими особами та громад янами. Рішення про стягнення коштів з державного та місце вих бюджетів або бюджетних у станов виконуються органами Державного казначейства Укр аїни в установленому Кабінет ом Міністрів України порядку . Органи, установи, організаці ї та особи, зазначені в частин ах першій і другій цієї статт і, не є органами примусового в иконання, крім органів та пос адових осіб, які виконують рі шення про притягнення до кри мінальної або адміністратив ної відповідальності.

Як вбачається з матеріалів справи, додані Товариством з обмеженою відповідальністю «Дієса» до заяви про визнанн я її кредитора ТОВ «НОРМАЛЬ-Ц ЕНТР» матеріали містять лише копії укладених з боржником і кредитором договорів, акти звірки взаєморозрахунків, п ретензії, тощо.

За наведених обставин, коле гія суддів погоджується з ви сновком суду першої інстанці ї, стосовно того, що заявлені г рошові вимоги кредитора - Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Дієса» не доведені і вони не підпадають під поня ття безспірних в розумінні с т. 1 Закону України «Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом». Вказані кредиторські вимоги боржником не визнані , вони не підтверджуються вик онавчими документами чи розр ахунковими документами, за я кими відповідно до законодав ства здійснюється списання к оштів з рахунків боржника.

Твердження апелянта стосо вно того, що сума збитків Това риства з обмеженою відповіда льністю «Дієса» спричені пож ежою 15.08.2010 року на території ВАТ «Веркон» у м. Києві по проспек ту Перемоги,67 в складському пр иміщенні Товариства з обмеже ною відповідальністю «НОРМА ЛЬ-ЦЕНТР» складає 51 048 091,16 грн., ко легією суддів до уваги не при ймаються, оскільки Товариств о з обмеженою відповідальніс тю «НОРМАЛЬ-ЦЕНТР» не є відпо відальною за завдані збитки, з огляду на те, що відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України шкода, за вдана майну юридичної особи, відшкодовується в повному о бсязі особою, яка її завдала.

Згідно з ч. 1 ст. 28 Кримінально - процесуального кодексу У країни, особа, яка зазнала мат еріальної шкоди від злочину, вправі при провадженні в кри мінальній справі пред' явит и до обвинуваченого або до ос іб, що несуть матеріальну від повідальність за дії обвинув аченого, цивільний позов, яки й розглядається судом разом з кримінальною справою.

Таким чином, законодавство м встановлено механізм відшк одування шкоди шляхом заявле ння відповідного цивільного позову до винної особи.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Дієса» заяви ло цивільний позов до винної особи ОСОБА_1, виконроба Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «НВФ «Елвент», що розглядається Святошинськи м районним судом м. Києва у спр аві № 1-990/11.

Враховуючи вищевикладені обставини, апеляційний госпо дарський суд вважає, що апеля ційна скарга Товариства з об меженою відповідальністю «Д ієса» не підлягає задоволенн ю, а ухвала Господарського су ду м. Києва від 15.09.2011 року у справ і № 50/169-б не підлягає скасуванн ю.

Керуючись ст.ст. 101-103, 105, 106 Госпо дарського процесуального ко дексу України та Законом Укр аїни «Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом», апеля ційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Дієса» залишити без за доволення, а ухвалу Господар ського суду м. Києва від 15.09.2011 ро ку - без змін.

Матеріали справи № 50/169-б пове рнути до Господарського суду м. Києва.

Головуючий суддя

Судді

Дата ухвалення рішення22.11.2011
Оприлюднено19.12.2011

Судовий реєстр по справі —50/169-б

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 22.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 25.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні