Постанова
від 20.08.2008 по справі 5020-2/160
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

5020-2/160

       

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ  АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ   СУД

Постанова

Іменем України

20 серпня 2008 року   Справа № 5020-2/160

                    Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді                                                  ,

суддів                                                                      ,

                                                                                          ,

за участю представників сторін:

позивача: Божнюк Світлани Юріївни, довіреність №  5 від 04.02.08;

відповідача: Донец Юрія Миколайовича, довіреність №  б/н   від 16.11.07;

розглянувши апеляційну скаргу Державного підприємства "Дельта-Лоцман" на рішення господарського суду міста Севастополя (суддя Шевчук Н.Г.) від 24.06.2008 у справі № 5020-2/160

за позовом           Державного підприємства "Дельта-Лоцман" (вул. Лягіна, 27,Миколаїв,54017)

до малого приватного підприємства "Дон-Комп" (вул. Частника, 96-а,Севастополь,99008)

про стягнення 285,18 грн.

                                                            ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду міста Севастополя (суддя Шевчук Н.Г.) від 24.06.2008 року у справі № 5020-2/160 відмовлено у задоволенні позову Державного підприємства "Дельта-Лоцман" до малого приватного підприємства "Дон-Комп"  про стягнення 285,18 грн.

Рішення суду мотивовано відсутністю належних доказів звернення відповідача до Державного підприємства "Дельта-Лоцман" за надання послуг СРРС.

Крім того, суд першої інстанції виходив з того, що ставки збору встановлені позивачем в односторонньому порядку, тобто неправомірно.

Не погодившись з рішенням суду, Державне підприємство "Дельта-Лоцман" звернулось до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення суду першої інстанції скасувати, позов задовольнити.

Апеляційна скарга мотивована тим, що рішення суду прийнято з порушенням норм матеріального права, при невідповідності висновків, викладених в рішенні, дійсним обставинам справи.

Так, позивач зазначає, що ним були надані всі необхідні належні докази для підтвердження факту надання ним послуг відповідачу, а саме квитанції СРРС (в яких зазначено судновласника, назву судна, розміри судна, дату і час надання послуги), відтвореним з радіозв'язку записом розмови капітану судна „КВАНТ МРРТ” з РСРРС та записами вахтового журналу РСРРС Державного підприємства "Дельта-Лоцман" (в яких зазначено назву судна, розміри, час його прибуття-вибуття із зони дії РСРРС).

Заявник апеляційної скарги зазначає, що надання послуг є абсолютною вимогою Кодексу торгівельного мореплавства України та Правил плавання кораблів і суден у бухтах на рейдах м. Севастополя і на підходах до нього. З цього приводу позивач звертає увагу на пункт 1.7. вищенаведених Правил, згідно з яким збір стягується на підставі квитанцій і рахунків, завірених філією Державного підприємства "Дельта-Лоцман" у м. Севастополі.

Також позивач обґрунтовує свої вимоги нормами Положення про лоцманський збір і збір за користування послугами СРРС, статтями 526, 530, 599, 625 Цивільного кодексу України та статтями 173, 193, 231 Господарського кодексу України.

Відповідач з доводами апеляційної скарги не погодився, надав суду відзив на апеляційну скаргу, вважає рішення господарського суду міста Севастополя законним та обґрунтованим, підстав для його скасування не вбачає.

Розпорядженням заступника голови Севастопольського апеляційного господарського суду від 20.08.2008 суддю Борисову Ю.В. замінено на суддю Плута В.М.

Розпорядженням заступника голови Севастопольського апеляційного господарського суду від 20.08.2008 суддю Голика В.С. замінено на суддю Гоголя Ю.М.

Повторно розглянувши справу у порядку статті 101 Господарського процесуального кодексу України, перевіривши матеріали справи на предмет правильності застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, судова колегія вважає, що апеляційна скарга Державного підприємства "Дельта-Лоцман"  підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що в період з 07.12.2007 по 29.04.2008 позивачем були надані відповідачу послуги служби регулювання руху суден (СРРС) на суму 723,00 грн. (а. с. 29-42, 122-132).

Позивач вважає, що послуги були надані ним на підставі правочину між Державним підприємством "Дельта-Лоцман" та малим приватним підприємством "Дон-Комп" шляхом прийняття до виконання замовлень капітана риболовного судна “КВАНТ МРРТ”.

Факт надання послуг підтверджується квитанціями СРРС та роздрукуваннями відповідних радіорозмов.

Для сплати зазначених послуг Державним підприємством "Дельта-Лоцман" були виставлені рахунки, які надіслані поштою в адресу відповідача.

Відповідно до статті 3 Кодексу торговельного мореплавства України, у морському порту або поза його територією як постійні представники судновласника діють агентські організації (морський агент), які за договором морського агентування за винагороду зобов'язуються надавати послуги в галузі торговельного мореплавства. Плата за послуги агентських організацій всіх форм власності встановлюється Міністерством транспорту України за погодженням з Міністерством економіки України.

Відповідно до статті 15 Кодексу торговельного мореплавства України із суден, що користуються послугами служби регулювання руху суден, справляється збір, порядок справляння і розмір якого встановлюються Міністерством транспорту України за погодженням з Міністерством економіки України. Капітан судна, який звернувся до служби регулювання руху суден за послугами, а потім відмовився від них, зобов'язаний повністю сплатити належний за затребувані послуги збір.

Пунктом 1.7 Правил плавання кораблів і суден у бухтах, на рейдах м. Севастополя, затверджених Наказом № 626 Міністерства економіки України від 05.09.2002 року, закріплено, що Севастопольська регіональна СРРС Державного підприємства „Дельта-Лоцман” виконує закріплені за нею функції у районі, встановленому цими Правилами, взаємодія всіх суден і кораблів довжиною білиш 30 метрів із Регіональною службою РРС є обов'язковою.

Отже, у відповідності до статті 115 Кодексу торговельного мореплавства України та пункту 1.7 вищевказаних Правил, надання відповідних послуг підприємством позивача та отримання їх відповідачем встановлено діючим законодавством, встановлений збір за надані послуги стягується на підставі квитанцій та рахунків.

Відповідно до пункту 2 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Таким чином, строком виконання зобов'язання судом вважається сім днів із дня виставлення рахунку відповідачу.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України та положень  статті 193 Господарського кодексу України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином згідно умов договору та вимог діючого законодавства, одностороння відмова від виконання зобов'язання або зміна його умов не допускається,  якщо інше не встановлено договором чи законом.

Посилання відповідача на те, що Державному підприємству "Дельта-Лоцман" не надано права в односторонньому порядку встановлювати тарифи для судів каботажного плавання на послуги служби регулювання руху судів, оскільки на підприємства покладається обов'язок сплачувати тільки ті послуги, які замовлені та тільки в тих розмірах, які встановлені Міністерством транспорту України та погодженні з Міністерством економіки України, судова колегія вважає хибними.

Так, у відповідності до пункту 62 Наказу Міністерства транспорту України № 711 від 15.12.2000 „Про внесення змін і доповнень до Зборів і плат за послуги, що надаються суднам у морських торгівельних портах України", розрахунки за надання судновласникам інших послуг, не передбачених цим Положенням (у тому числі і послуг СРРС, які надаються суднам у каботажному плаванні), провадяться за тарифами, що затверджуються відповідно начальником порту, керівниками морських агентств та інших підприємств, які надають послуги суднам.

На виконання цього наказу, керуючись вимогами статей  4, 7 Закону України від 03.12.1999 „Про ціни і ціноутворення", статей 189-190 Господарського кодексу України, з огляду на те, що ставки за послуги, що надаються суднам каботажного плавання не підпадають під державне регулювання, вони відносяться до вільних тарифів, які визначаються розцінками Державного підприємства „Дельта-лоцман", на яке державою покладено обов'язок надання послуг СРРС.

Лист Міністерства транспорту та зв'язку України вих. № 1484/27/10-07  від 06.03.2007 є фіксуванням факту додаткового погодження ДП „Дельта-лоцман" з органом управління правомірності розроблення відповідних тарифів.

Таким чином, апеляційна інстанція дійшла до висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення боргу за надані послуги у розмірі 723,00 грн.

Обставини справи також свідчать про те, що додатково позивач просить стягнути з відповідача пеню та штраф.

Згідно статті 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором, або законом.

Статтею 230 Господарського кодексу України передбачено, що штрафними    санкціями    у   цьому   Кодексі   визнаються господарські санкції у вигляді грошової  суми  (неустойка,  штраф, пеня),  яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним  правил  здійснення  господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до пункту 2 статті 231 Господарського кодексу України, у разі якщо порушено господарське зобов'язання, в якому хоча б одна сторона є суб'єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов'язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов'язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором, у таких розмірах: за порушення строків виконання зобов'язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

Таким чином, колегія суддів вважає обґрунтованими вимоги позивача в частині стягнення суми пені у розмірі 8,67 грн. та штрафу у розмірі 8,57 грн.

Така ж саме позиція викладена у постанові Вищого господарського суду України від 24.07.2008 у справі № 20-11/468.

Виходячи з вищенаведеного, судова колегія вважає, що рішення господарського суду міста Севастополя прийнято з порушенням норм матеріального права, у зв'язку з чим підлягає скасуванню.

Керуючись статтею 101, пунктом 2 статті 103, пунктом 4 статті 104, статтею 105 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                            ПОСТАНОВИВ:          

1. Апеляційну скаргу Державного підприємства "Дельта-Лоцман" задовольнити.

2. Рішення господарського суду міста Севастополя від 24.06.2008 у справі № 5020-2/160 скасувати.

3. Прийняти нове рішення.

4. Стягнути з малого приватного підприємства "Дон-Комп" (вул. Частника, 96-а, м. Севастополь, 99008, ЄДРПОУ 14304896, п/р 26008301335561 у Севастопольської філії „Промінвестбанк”, МФО 326007) на користь Державного підприємства "Дельта-Лоцман" (вул. Лягіна, 27, м. Миколаїв, 54017, ЄДРПОУ 25374003, р/р 26006129800238 у МФ ВАТ „Кредит промбанк”, МФО 326007, VAT KREDITPROMBANK KIEV for NICOLAEV BRANCH, SWIFT: KPRBUAUK, MFO 326007, acc.: 26009128400238. SE „DELTA-PILOT”, банк-кореспондент: Citibank N.A., New York, NY, SWIFT BIC: CITIUS33, acc.: 36156488; ЗКПО 25374003, МФО 326126, р/р 26009901025088 МФ ПУМБ) 723,00 грн. заборгованості, 8,67 грн. пені, 8,57 грн. штрафу, 102,00 грн. державного мита, 118,00 грн. витрат на інформаційне-технічне забезпечення судового процесу, 51,00 грн. державного мита за подання апеляційної скарги.

5. Господарському суду міста Севастополя видати наказ.                    

          

Головуючий суддя                                                  

Судді                                                                                

                                                                                

Дата ухвалення рішення20.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1992105
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-2/160

Рішення від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Голик Віктор Сергійович

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Голик Віктор Сергійович

Постанова від 24.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 19.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 13.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Постанова від 20.08.2008

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Гонтар В.І.

Рішення від 24.06.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні