Ухвала
від 24.11.2011 по справі 16/5025/2083/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


УХВАЛА

"24" листопада 2011 р. Справа № 16/5025/2083/11

За позовом Приватного підприємства „САФ „Колос”, с . Слобідка-Кульчіївецька Кам `янець-Подільського району

за участю третьої особи без самостійних вимог на предме т спору на стороні позивача - Міського відділу державної виконавчої служби Кам`янець- Подільського міськрайонног о управління юстиції, м. Кам`ян ець-Подільський

до 1. Приватного підприє мства „Агропром”, м. Волочись к

2. Товариства з обмеженою відповідальністю „Сільсько господарська агрофірма „Кол ос”, с. Слобідка Кульчіївець ка Кам`янець-Подільського ра йону

про - визнання права влас ності на майно - зерно сої сорт у „Аннушка” врожаю 2011 року в кі лькості 30 тонн, що розташоване на складі, за адресою: с. Слобі дка Кульчіївецька Кам'янець- Подільского району, вул. Меха нізаторів, 3;

- виключення з акту опису та звільнення з-під арешту ма йна - зерна сої сорту „Ганнушк а” врожаю 2011 року в кількості 30 тонн, що розташоване на склад і, за адресою: с. Слобідка Куль чіївецька Кам'янець-Подільск ого району, вул. Механізаторі в, 3.

Суддя В.В. Магера

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю №9 від 24.11.2011р.

від відповідача-1: ОСОБА_2 - за довіреністю від 01.04.2011р.

відповідача-2: ОСОБА_3 - з а довіреністю №4 від 23.11.2011р.

від третьої особи-1 на сторо ні позивача - не з`явися;

Суть спору: Позивач з вернувся до суду із позовом, в якому просить суд визна ти право власності на майно - з ерно сої сорту „Аннушка” вро жаю 2011 року в кількості 30 тонн, щ о розташоване на складі, за ад ресою: с. Слобідка Кульчіївец ька Кам'янець-Подільского ра йону, вул. Механізаторів, 3, та в иключити з акту опису та звіл ьнити з-під арешту майна - зерн а сої сорту „Аннушка” врожаю 2011 року в кількості 30 тонн, що ро зташоване на складі, за адрес ою: с. Слобідка Кульчіївецька Кам'янець-Подільского район у, вул. Механізаторів, 3.

Представник позивача в суд ове засідання з' явився, поз овні вимоги підтримав з підс тав, викладених у позовній за яві.

Представник відповідача -1 проти задоволення позовних вимог заперечує, у поданому в ідзиві від 24.11.2011р. повідомив нас тупне: згідно ст.20 Закону Укра їни „Про оренду землі” уклад ений договір оренди землі пі длягає державній реєстрації . Право оренди земельної діля нки виникає з дня державної р еєстрації цього права відпов ідно до закону, що регулює дер жавну реєстрацію речових пра в на нерухоме майно та їх обтя жень (редакція Закону, чинна н а момент підписання договору ).

Порядок укладання та реєст рації договорів оренди землі регулюється Земельним та Ци вільним кодексами України, З аконом України „Про оренду з емлі”, постановами Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1088 „Про створення єдиної систем и державної реєстрації земел ьних ділянок, нерухомого май на та прав на них у складі держ авного земельного кадастру” та від 03.03.2004 №220 „Про затвердженн я Типового договору оренди з емлі”, а також Інструкцією пр о порядок складання, видачі, р еєстрації і зберігання держа вних актів на право власност і на земельну ділянку і право постійного користування зем ельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженою н аказом Держкомзему від 04.05.99 №43 т а зареєстрованою в Мін'юсті У країни 04.06.99 за №354/3647, Тимчасовим п орядком ведення державного р еєстру земель, затвердженим наказом Держкомзему від 02.07.2003 № 174, зареєстрованим в Мін'юсті У країни 25.07.2003 за Так, відповідно до постанови Кабінету Мініст рів України від 17.07.2003 N 1088 „Про ств орення єдиної системи держав ної реєстрації земельних діл янок, нерухомого майна та пра в на них у складі державного з емельного кадастру” адмініс тратором бази даних державно го реєстру земель є ДП „Центр державного земельного кадас тру” (далі - Центр ДЗК), яке до ст ворення єдиної системи орган ів реєстрації прав на нерухо ме майно та їх обмежень здійс нює державну реєстрацію земе льних ділянок та прав на них з гідно з чинним на сьогодні Ти мчасовим порядком ведення де ржавного реєстру земель.

Отже, повноваження щодо реє страції прав на земельні діл янки покладались саме на Цен тр ДЗК і здійснювались його р егіональними, Київською обла сною, Київською та Севастопо льською міськими філіями.

Відповідач-1 вважає, що пози вачем не може бути надано суд у доказів державної реєстрац ії договору у структурному п ідрозділі Центру ДЗК при Дер жкомземі України, оскільки т ака реєстрація не проводилас ь. Тому, вважає, що договір не в ідповідає вимогам закону ст. 125 ЗК України, ст. 20 Закону Украї ни „Про оренду землі”.

Згідно ст.210 ЦК України право чин підлягає державній реєст рації лише у випадках, встано влених законом. Такий правоч ин є вчиненим з моменту його д ержавної реєстрації.

Перелік органів, які здійс нюють державну реєстрацію, п орядок реєстрації, а також по рядок ведення відповідних ре єстрів встановлюється закон ом.

Згідно ч.3 ст.640 ЦК України до говір, який підлягає державн ій реєстрації, є укладеним з м оменту його державною реєстр ації.

Відповідно до ч.2 ст.215 ЦК Укра їни недійсним є правочин, якщ о його недійсність встановле на законом (нікчемний правоч ин). У цьому випадку визнання т акого правочину недійсним су дом не вимагається.

З вищенаведених норм закон одавства випливає висновок, що при недотриманні вимоги с тосовно державної реєстраці ї договору, у випадках, коли та ка реєстрація визнана законо м обов'язковою, такий договір вважається неукладеним, а от же, не має юридичної сили. В По станові Пленуму Верховного С уду України, від 06.11.2009, № 9 „Про су дову практику розгляду цивіл ьних справ про визнання прав очинів недійсними”, зокрема ч.3 п.8 визначено, що не є укладен ими правочини (договори), у яки х відсутні встановлені закон одавством умови, необхідні д ля їх укладення (відсутня зго да за всіма істотними умовам и договору; не отримано акцеп т стороною, що направила офер ту; не передано майно, якщо від повідно до законодавства для вчинення правочину потрібна його передача тощо).

Згідно із статтями 210 та 640 ЦК н е є вчиненим також правочин у разі нездійснення його держ авної реєстрації, якщо право чин підлягає такій реєстраці ї. Наслідки недійсності прав очину не застосовуються до п равочину, який не вчинено.

Ст.15 Закону України „Про оре нду землі” визначено істотн і умови договору оренди земл і: об'єкт оренди (місце розташу вання та розмір земельної ді лянки); строк дії договору оре нди; орендна плата із зазначе нням її розміру, індексації, ф орм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та ві дповідальності за її несплат у; умови використання та ціль ове призначення земельної ді лянки, яка передається в орен ду; умови збереження стану об 'єкта оренди; умови і строки пе редачі земельної ділянки оре ндарю; умови повернення земе льної ділянки орендодавцеві ; існуючі обмеження (обтяженн я) щодо використання земельн ої ділянки; визначення сторо ни, яка несе ризик випадковог о пошкодження або знищення о б'єкта оренди чи його частини ; відповідальність сторін; ум ови передачі у заставу та вне сення до статутного фонду пр ава оренди земельної ділянки .

Невід'ємною частиною догов ору оренди землі є: план або сх ема земельної ділянки, яка пе редається в оренду; кадастро вий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обт яжень) у її використанні та вс тановлених земельних сервіт утів; акт визначення меж земе льної ділянки в натурі (на міс цевості); акт приймання-перед ачі об'єкта оренди; проект від ведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом.

Вважає, що договір від 30.11.2010 ро ку не відповідає умовам ст.15 З акону України „Про оренду зе млі”, тобто сторони не досягл и згоди щодо істотних умов, а о тже такий правочин є неуклад еним.

Відповідач-1 звертає увагу суду на те, що правових підста в для збору посівів, оскільки у Позивача відсутнє право на обробіток землі, тому що дого вір оренди землі не було заре єстровано. В даному випадку м ає місце самовільне захоплен ня земельних ділянок що є під ставою притягнення до адміні стративної (а у разі заподіян ня значної шкоди і до криміна льної - ст.197-1 Кримінального Код ексу „самовільне зайняття зе мельної ділянки та самовільн е будівництво”) відповідальн ості. Власники земельних діл янок або належні землекорист увачі мають право звернутись до суду за відшкодуванням зб итків, зокрема, при самовільн ому зайнятті ріллі або на кор исть власника стягується вар тість неодержаних сільськог осподарської продукції чи сі на, обчислена за ринковими ці нами, з урахуванням середньо ї врожайності певної культур и в господарстві.

Згідно постанови Пленуму В ерховного Суду України №7 від 16.04.2004 №7 „Про практику застосув ання судами земельного закон одавства при розгляді цивіль них справ” передбачено, що зг ідно ст.90, 95, 212 ЗК самовільно зай няті земельні ділянки поверт аються їх власникам або земл екористувачам з передачею ос таннім незібраного врожаю бе з відшкодування затрат, поне сених за час незаконного кор истування ними.

Стверджує, що належним земл екористувачем земельної діл янки є відповідач 2, а згідно с т.95 ЗК України землекористува чі серед іншого мають право в ласності на посіви і насадже ння сільськогосподарських т а інших культур, на вироблену продукцію.

За таких обставин, ві дповідач-1 вважає, що майно - зе рно сої сорту „Аннушка”, врож аю 2011 року в кількості 30 т. є влас ністю відповідача-2, а тому поз овні вимоги вважає безпідст авними та необґрунтованими, а отже такими, що не підлягают ь задоволенню.

Крім того, представником в ідповідача-1 подано суду пись мове клопотання, згідно яког о просить суд в порядку ст.27 ГП К України залучити до участі у справі в якості третьої осо би без самостійних вимог на п редмет спору на сторін відпо відачів - Управління Держко мзему у Кам`янець-Подільсько му районі Хмельницької облас ті, оскільки є необхідність в становити правомірність зем лекористування ПП „САФ „Коло с”.

Представник третьої особи (МВ ДВС Кам`янець-Поділ ьського міськрайонного упра вління юстиції, м. Кам`янець-По дільський) в засідання суду 24. 11.2011р. не з`явився, проте від райо нного відділу ДВС Кам`янець-П одільського міськрайонного управління юстиції направле но відзив від 23.11.2011р. №18863, згідно я кого із позовними вимогами н е погоджується, зважаючи на н аступне:

В районному відділі д ержавної виконавчої служби К ам'янець-Подільського міськр айонного у правління юстиції на виконанні перебуває нака з № 3/4628 виданий 15.09.2008 р. Господарсь ким судом Хмельницької облас ті про стягнення боргу з ТзОВ „Сільськогосподарська агро фірма „Колос” на користь ПП „ Агропром” - 89 058,50 грн.

З метою виконання даного в иконавчого провадження вико нанвцем вчинено наступні вик онавчі дії: 15.05.2009 року винесено постанову про відкриття вико навчого провадження, копії п останови направлено сторона м; 19.08.2009 року направлено вимогу в Кам'янець-Подільську ОДШ пр о наявність банківських раху нків зареєстрованих за ТзОВ САФ „Колос”, 21.08.2009 року згідно в ідповіді Кам'янець-Подільськ ого БТІ об'єктів нерухомого м айна зареєстрованих за ТзОВ САФ „Колос” не значаться. 19.09.2009 року направлено вимоги в реє струючі органи, а саме: 4-ВРЕР У ДАЇ УМВСУ у Хмельницький обл асті, Кам'янець-Подільське МБ ТІ- для перевірки майнового с тану боржника. 19.09.2009 року направ лено запити в „Держтехнагляд ”, щодо перевірки наявності с ільськогосподарської техні ки зареєстрованої за ТзОВ СА Ф „Колос” та в Управління зем ельних ресурсів, щодо переві рки наявності земельних діля нок.

29.09.2009 року направлено в имоги в реєструючі органи, а с аме: 4-ВРЕР УДАЇ УМВСУ у Хмельн ицький області, Кам'янець-Под ільське МБТІ- для перевірки м айнового стану боржника.

02.10.2009 року державним виконавц ем направлено вимогу керівни ку ТзОВ «Колос»про надання к опій установчих документів.

06.10.2009 року надійшла відпові дь з 4-ВРЕР УДАЇ УМВСУ у Хмельн ицький області про те, що за Тз ОВ САФ „Колос” транспортні з асоби зареєстрованими не зна чаться.

10.11.2009 року для погашення борг у державним виконавцем описа но й арештовано бобову культ уру сою (сорт „Ганнушка”) в кіл ькості 11 250 кг, 11.12.2009 року винесено постанови про арешт коштів б оржника, 21.01.2010 року винесено пос танови про арешт коштів борж ника, 25.02.2010 року при виїзді на ді льницю за місцем зберігання майна встановлено, що наявні сть описаного майна перевіри ти не має можливості в зв'язку з тим, що господарство зачине но.

26.02.2010 року надійшло повідомле ння від ТзОВ САФ „Колос”, про т е що дане підприємство гаран тує погашення заборгованост і. 29.03.2010 року ТзОВ САФ „Колос” ві дкрито рахунок в ХОД АТ „Райф файзен Банк Аваль”, залишок н а рахунку становить 482,30 грн.

Даний рахунок змінено кері вництвом ХОД АТ „Райффайзен Банк Аваль” на підставі п.19.1, п. 19,2 Інструкції про порядок від криття, використання і закри ття рахунків у національній та іноземній валютах (затв. По становою Правління НБУ № 492 ві д 12.11.2003 року).

02.06.2010 року при виїзді на діль ницю за місцем зберігання ма йна встановлено, що наявніст ь описаного майна перевірити не має можливості в зв'язку з відмовою керівництва надати доступ до описаного майна.

04.10.2010 року направлено в имоги в реєструючі органи, а с аме: 4-ВРЕР УДАЇ УМВСУ у Хмельн ицький області, Кам'янець-Под ільське МБТІ- для перевірки м айнового стану боржника.

06.10.2010 надійшла відповідь з 4-В РЕР УДАЇ УМВСУ у Хмельницьки й області про те, що за ТзОВ СА Ф „Колос” транспортні засоби зареєстрованими не значатьс я.

08.04.2011 року районним відділо м ДВС реалізовано описане ма йно, а саме сою сорту „Аннушка " в загальній кількості 9 940 кг- н а суму 29 505 грн., кошти розподіле ні між стягувачами.

31.10.2011 р. державним виконавцем при виїзді в ТзОВ „Сільськог осподарськаагрофірма „Коло с” с. Слобідка-Кульчиєвецька , Кам'янець-Подільського р-ну з метою повного виконання вик онавчого документу, державни м виконавцем на підставі ст.57 Закону України „Про виконавч е провадження" було здійснен о опис і арешт майна боржника , а саме: сої сорту „Аннушка” в рожаю 2011 року в кількості ЗО то нн.

Опис і арешт провад ились у присутності повноваж ених представників ПП САФ „К олос”, які були повідомлені п ро зміст і наслідки виконавч ої дії. На момент її вчинення ж одних пояснень чи заперечень на дії державного виконавця не надходило.

Описане майно прийняв на в ідповідальне зберігання вик онавчий директор ПП „САФ „Ко лос” Фурман І.В., що підтверджу ється його підписом в акті оп ису й арешту майна. При описі д аного майна не були надані пі дтверджуючі документи, що да не майно знаходиться в власн ості ПП „САФ „Колос”, також до кази про право власності на з ерно сої, у районний відділ ДВ С Кам'янець-Подільського МРУ Ю станом на 23.11.2011 року не надход или.

Представник відповідача-2 в засідання суду прибув, у пода ному суду відзиві від 23.11.2011р. №3, п овідомив, що дійсно відпоівд іач-2 дійсно має заборгованіс ть перед Приватним підприємс твом „Агропром” за поставлен ий товар (засоби захисту росл ин).

Вказана заборгованість не погашена у зв'язку тяжким фін ансовим станом нашого підпри ємства та відсутністю ліквід них майнових активів. З тих же причин , фактично з літа 2010 рок у наше підприємство не здійс нює господарської діяльност і. У зв'язку з цим право корист ування землями сільськогосп одарського призначення було передано Приватному підприє мству „САФ „Колос” з метою за безпечення проведення їхньо го обробітку та розрахунків за оренду з власниками земел ьних ділянок (паїв).

При цьому, Приватне підприє мство „САФ „Колос” взяло на с ебе зобов'язання щодо переоф ормлення договорів оренди з пайовиками на себе. В даний ча с ця робота (переоформлення д оговорів оренди) знаходиться на заключному етапі.

Відповідно до вказаних обс тавин в 2011 році підприємство н е проводило діяльності щодо вирощування сої та не несло з цього приводу жодних витрат . На землях Слобідо-Кульчіїве цької сільської ради вирощув ання сої проводило Приватне підприємство „САФ „Колос”.

У зв'язку з вище викладеним, вважає, що Міським відділом Д ержавної виконавчої служби К ам`янець-Подільського міськр айонного управління юстиції було накладено арешт на майн о (зерно сої), яке не належить в ідповідачу-2 і не обліковуєть ся на його балансі.

Від ПП „Анжета” на адресу с уду надійшла письмова заява від 17.11.2011р., згідно якої доводит ь до відома, що наказ господар ського суду Хмельницької обл асті №3/4628 від 15.09.2008р. було видано П риватному підприємству „Анж ета” при стягненні із ТОВ „СА Ф „Колос” заборгованості. Ст ягувачем за даним наказом та за відкритим на його виконан ня виконавчим провадженням є ПП „Анжета”. Тому, просить суд залучити до участі у справі в якості третьої особи на стор оні відповідача - Приватне п ідприємство „Анжета” (32300, м. Ка м`янець-Подільський, вул. Півн ічна,75).

Відповідно до ст.27 ГПК Укра їни треті особи, які не заявля ють самостійних вимог на пре дмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача а бо відповідача до прийняття рішення господарським судом , якщо рішення з господарсько го спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо одн ієї з сторін. Їх може бути залу чено до участі у справі також за клопотанням сторін, проку рора або з ініціативи господ арського суду.

Із врахуванням наявних у справі доказів та враховуючи клопотання відповідача-1 та П П „Анжета”, суд вважає за необ хідне в порядку ст.27 ГПК Украї ни залучити до участі у справ і в якості третіх осіб без сам остійних вимог на предмет сп ору на стороні відповідачів - Управління Держкомзему у Ка м`янець-Подільському районі Хмельницької області (м. Кам`я нець-Подільський, вул. Першот равнева,1) та Приватне підприє мство „Анжета” (32300, м. Кам`янець -Подільський, вул. Північна,75), о скільки рішення по даній спр аві може вплинути на їх права та обов' язки.

Враховуючи те, що наказ №3/4628 н а виконання якого було накла дено арешт на майно, що є предм етом даного спору, знаходить ся на виконанні у районному в ідділі державної виконавчої служби Кам`янець-Подільсько го міськрайонного управлінн я юстиції, суд вважає із власн ої ініціативи залучити до уч асті у справі в порядку ст. 27 ГП К України - районний відділ де ржавної виконавчої служби Ка м`янець-Подільського міськра йонного управління юстиції ( м. Кам`янець-Подільський, вул. Татарська,8) в якості третьої о соби без самостійних вимог н а стороні позивача.

Згідно ч.1 п.3 ст.77 ГПК Україн и, господарський суд відклад ає розгляд справи, коли за яки хось обставин спір не може бу ти вирішено в даному судовом у засіданні, зокрема у зв' яз ку із необхідністю витребува ння нових доказів.

Враховуючи необхідність в итребування нових доказів по справі, а також залучення до у часті у справі третіх осіб, сп ір не може бути вирішено в дан ому судовому засіданні, тому з метою повного, всебічного т а об'єктивного дослідження у сіх обставин, розгляд справи підлягає відкладенню на інш у дату.

Керуючись ст. 27, ч.1 п. 3 ст. 77, ст. 86 Господарського процесуаль ного кодексу України, СУД -

У Х В А Л И В:

Письмові клопотання відповідача-1 та ПП „Анжета” п ро залучення до участі у спра ві третіх осіб задовольнити.

Залучити в якості третіх ос іб, які не заявляють самостій них вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Упра вління Держкомзему у Кам`яне ць-Подільському районі Хмель ницької області (м. Кам`янець-П одільський, вул. Першотравне ва,1) та Приватне підприємство „Анжета” (32300, м. Кам`янець-Поділ ьський, вул. Північна,75), а на ст ороні позивача - районний від діл державної виконавчої слу жби Кам`янець-Подільського м іськрайонного управління юс тиції (м.Кам`янець-Подільськи й, вул. Татарська,8).

Розгляд справи № 16/5025/ 2083/11 відкласти на 11:00 "12" грудн я 2011 р.

Зобов'язати позивача - направити на адресу третіх осіб копію позовних матеріал ів, а докази їх направлення по дати суду.

Зобов'язати третіх осіб - подати суду: копію витягу з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію юри дичної особи; письмове поясн ення по суті спору із докумен тальним обгрунтуванням свої х доводів та докази, які є у тр етіх осіб.

Зобов'язати міський відділ ДВС Кам`янець-Подільсько го міськрайонного управлінн я юстиції, м. Кам`янець-Подільс ький подати письмові пояснен ня по суті позову.

Судове засідання відбуде ться в приміщенні господарсь кого суду Хмельницької облас ті за адресою: м. Хмельницький , Майдан Незалежності, 1, к. 329.

Явка повноважних предст авників сторін, третіх осіб в засідання суду обов' язков а.

Суддя В.В. Магера

Віддрук. 5 прим.:

1 - до справи;

2,3,4,5 - третім особам (рекоменд . з повідомлен.)

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19978636
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/5025/2083/11

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 21.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Постанова від 04.04.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Рішення від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні