Рішення
від 23.01.2012 по справі 16/5025/2083/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕ ЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" січня 2012 р. Справа № 16/5025/2083/11

За позовом Приватного підприємства „САФ „Колос”, с . Слобідка-Кульчієвецька Кам `янець-Подільського району

до 1. Приватного підпри ємства „Агропром”, м. Волочис ьк

2. Товариства з обмеженою відповідальністю „Сільсько господарська агрофірма „Кол ос”, с. Слобідка-Кульчієвецьк а Кам`янець-Подільського рай ону

за участю третіх осіб без с амостійних вимог на предмет спору на стороні:

- позивача:

1. Міського відділу державн ої виконавчої служби Кам`яне ць-Подільського міськрайонн ого управління юстиції, м. Кам `янець-Подільський

2. Районного відділу державн ої виконавчої служби Кам`яне ць-Подільського міськрайонн ого управління юстиції, м. Кам `янець-Подільський;

- відповідачів:

3. Управління Держкомзему у Кам`янець-Подільському райо ні Хмельницької області, м. Ка м`янець-Подільський

4. Приватного підприємства „ Анжета”, м. Кам`янець-Подільсь кий

про - визнання права влас ності на майно - зерно сої сорт у „Аннушка” врожаю 2011 року в кі лькості 30 тонн, що розташоване на складі, за адресою: с. Слобі дка Кульчієвецька Кам'янець- Подільского району, вул. Меха нізаторів, 3;

- виключення з акту опису та зняття арешту з наступног о майна - зерно сої сорту „Анну шка” врожаю 2011 року в кількост і 30 тон, яке знаходиться на скл аді позивача за адресою: Кам`я нець-Подільський р-н, с. Слобід ка-Кульчієвецька, вул. Механі заторів, 3, описане та арештова не державним виконавцем місь кого відділу Державної викон авчої служби Кам`янець-Поділ ьського міськрайонного упра вління юстиції відповідно до акту опису та арешту від 31 жов тня 2011 року.

Суддя В.В. Магера

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1. - за довіреністю №9 від 24.11.2011 р.;

від відповідача-1: ОСОБА_2 . - за довіреністю від 01.04.2011р.

відповідача-2: ОСОБА_3. - за довіреністю № 4 від 23.11.2011 р.;

від третьої особи-1: не з`яви ся;

від третьої особи-2: не з`яви ся;

від третьої особи-3: не з`явис я;

від третьої особи-4: не з`явис я;

Суть спору: Позивач з вернувся до суду із позовом, в якому просить суд із вр ахуванням поданих уточнень в изнати право власності на ма йно - зерно сої сорту „Аннушка ” врожаю 2011 року в кількості 30 т онн, що розташоване на складі , за адресою: с. Слобідка Кульч ієвецька Кам'янець-Подільско го району, вул. Механізаторів , 3, виключити з акту опису та з няти арешт з наступного майн а - зерно сої сорту „Аннушка” в рожаю 2011 року в кількості 30 тон , яке знаходиться на складі по зивача за адресою: Кам`янець-П одільський р-н, с. Слобідка Кул ьчієвецька, вул. Механізатор ів, 3 описане та арештоване де ржавним виконавцем міського відділу Державної виконавчо ї служби Кам`янець-Подільськ ого міськрайонного управлін ня юстиції відповідно до акт у опису та арешту від 31 жовтня 2011 року.

В обгрунтування позову поз ивач посилається на те, що 31.10.2011 р. державним виконавцем місь кого відділу ДВС Кам`янець-По дільського міськрайонного у правління юстиції був складе ний акт опису та арешту майна , відповідно до якого було оп исано та накладено арешт на м айно, яке належить на праві вл асності позивачу, а саме на зе рно сої сорту „Аннушка” врож аю 2011 року в кількості 30 (тридця ть) тон, яке знаходиться на скл аді позивача за адресою: Кам`я нець-Подільський р-н, с. Слобід ка-Кульчієвецька, вул. Механі заторів,3.

Позивач повідомив, що остан нім в 2011 році здійснювалась го сподарська діяльність по вир ощуванню зернових, зокрема з ерна сої на землях Слобідо-Ку льчієвецької сільської ради . Вказані землі знаходились в оренді відповідача-2, але не о броблялись ним в 2011 році, тому б ули передані позивачу для зд ійснення господарської діял ьності з умовою переоформлен ня договорів оренди на позив ача.

Вказує, що у позивача наявні підтверджуючі документи про придбання насіння, пального , агрохімікатів, складено акт и про посіви та збирання відп овідного врожаю. Вказане зер но попередньо було описане т им же державним виконавцем я к відповідні посіви. Оскільк и попередній опис був вчинен ий в період збирання зерна со ї, то за погодження сторін, поз ивач провів збирання цього з ерна та дозволив відповідачу -2 накласти на нього арешт та п рийняв його на зберігання. Од нак, ці дії позивача жодним чи ном не підтверджують його зг оду щодо накладення арешту.

Позивач посилається на те, щ о згідно ст.328 ЦК України право власності набувається на пі дставах, що не заборонені зак оном. Вказує, що позивач набув право власності на майно (зер но), як його виробник. Це право підтверджується бухгалтерс ькою довідкою, атами посів та збирання зернових культур т а формами звітності. Право вл асності вважається набутим п равомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незак онність набуття права власно сті не встановлена судом.

Стверджує про те, що вказавш и, що майно позивача належить іншій особі (відповідачу-2) та ініціювавши накладення на н ього арешту в рахунок викона ння зобов'язань відповідач п орушив право власності позив ача на вказане майно.

Посилається на те, що згідно ч.1, 2 ст.11 Закону України „Про ви конавче провадження” держав ний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Зак оном заходів примусового вик онання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Держа вний виконавець: здійснює за ходи, необхідні для своєчасн ого і в повному обсязі викона ння рішення, зазначеного в до кументі на примусове виконан ня рішення (далі - виконавчий д окумент), у спосіб та в порядку , встановленому виконавчим д окументом і цим Законом.

За таких обставин, позивач п росить про задоволення позов них вимог.

Представник відповідача-1 п роти задоволення позовних ви мог заперечує, у поданому від зиві від 24.11.2011р. повідомив насту пне: згідно ст.20 Закону Україн и „Про оренду землі” укладен ий договір оренди землі підл ягає державній реєстрації. П раво оренди земельної ділянк и виникає з дня державної реє страції цього права відповід но до закону, що регулює держа вну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяж ень (редакція Закону, чинна на момент підписання договору) .

Порядок укладання та реєст рації договорів оренди землі регулюється Земельним та Ци вільним кодексами України, З аконом України „Про оренду з емлі”, постановами Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1088 „Про створення єдиної систем и державної реєстрації земел ьних ділянок, нерухомого май на та прав на них у складі держ авного земельного кадастру” та від 03.03.2004 №220 „Про затвердженн я Типового договору оренди з емлі”, а також Інструкцією пр о порядок складання, видачі, р еєстрації і зберігання держа вних актів на право власност і на земельну ділянку і право постійного користування зем ельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженою н аказом Держкомзему від 04.05.99 №43 т а зареєстрованою в Мін'юсті У країни 04.06.99 за №354/3647, Тимчасовим п орядком ведення державного р еєстру земель, затвердженим наказом Держкомзему від 02.07.2003 № 174, зареєстрованим в Мін'юсті У країни 25.07.2003 за Так, відповідно до постанови Кабінету Мініст рів України від 17.07.2003 N 1088 „Про ств орення єдиної системи держав ної реєстрації земельних діл янок, нерухомого майна та пра в на них у складі державного з емельного кадастру” адмініс тратором бази даних державно го реєстру земель є ДП „Центр державного земельного кадас тру” (далі - Центр ДЗК), яке до ст ворення єдиної системи орган ів реєстрації прав на нерухо ме майно та їх обмежень здійс нює державну реєстрацію земе льних ділянок та прав на них з гідно з чинним на сьогодні Ти мчасовим порядком ведення де ржавного реєстру земель.

Отже, повноваження щодо реє страції прав на земельні діл янки покладались саме на Цен тр ДЗК і здійснювались його р егіональними, Київською обла сною, Київською та Севастопо льською міськими філіями.

Відповідач-1 вважає, що пози вачем не може бути надано суд у доказів державної реєстрац ії договору у структурному п ідрозділі Центру ДЗК при Дер жкомземі України, оскільки т ака реєстрація не проводилас ь. Тому, вважає, що договір не в ідповідає вимогам закону ст. 125 ЗК України, ст. 20 Закону Украї ни „Про оренду землі”.

Згідно ст.210 ЦК України право чин підлягає державній реєст рації лише у випадках, встано влених законом. Такий правоч ин є вчиненим з моменту його д ержавної реєстрації.

Перелік органів, які здійс нюють державну реєстрацію, п орядок реєстрації, а також по рядок ведення відповідних ре єстрів встановлюється закон ом.

Згідно ч.3 ст.640 ЦК України до говір, який підлягає державн ій реєстрації, є укладеним з м оменту його державною реєстр ації. Відповідно до ч.2 ст.215 ЦК У країни недійсним є правочин, якщо його недійсність встан овлена законом (нікчемний пр авочин). У цьому випадку визна ння такого правочину недійсн им судом не вимагається.

З вищенаведених норм закон одавства випливає висновок, що при недотриманні вимоги с тосовно державної реєстраці ї договору, у випадках, коли та ка реєстрація визнана законо м обов'язковою, такий договір вважається неукладеним, а от же, не має юридичної сили. В По станові Пленуму Верховного С уду України, від 06.11.2009, № 9 „Про су дову практику розгляду цивіл ьних справ про визнання прав очинів недійсними”, зокрема ч.3 п.8 визначено, що не є укладен ими правочини (договори), у яки х відсутні встановлені закон одавством умови, необхідні д ля їх укладення (відсутня зго да за всіма істотними умовам и договору; не отримано акцеп т стороною, що направила офер ту; не передано майно, якщо від повідно до законодавства для вчинення правочину потрібна його передача тощо).

Згідно із статтями 210 та 640 ЦК н е є вчиненим також правочин у разі нездійснення його держ авної реєстрації, якщо право чин підлягає такій реєстраці ї. Наслідки недійсності прав очину не застосовуються до п равочину, який не вчинено.

Ст.15 Закону України „Про оре нду землі” визначено істотн і умови договору оренди земл і: об'єкт оренди (місце розташу вання та розмір земельної ді лянки); строк дії договору оре нди; орендна плата із зазначе нням її розміру, індексації, ф орм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та ві дповідальності за її несплат у; умови використання та ціль ове призначення земельної ді лянки, яка передається в орен ду; умови збереження стану об 'єкта оренди; умови і строки пе редачі земельної ділянки оре ндарю; умови повернення земе льної ділянки орендодавцеві ; існуючі обмеження (обтяженн я) щодо використання земельн ої ділянки; визначення сторо ни, яка несе ризик випадковог о пошкодження або знищення о б'єкта оренди чи його частини ; відповідальність сторін; ум ови передачі у заставу та вне сення до статутного фонду пр ава оренди земельної ділянки .

Невід'ємною частиною догов ору оренди землі є: план або сх ема земельної ділянки, яка пе редається в оренду; кадастро вий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обт яжень) у її використанні та вс тановлених земельних сервіт утів; акт визначення меж земе льної ділянки в натурі (на міс цевості); акт приймання-перед ачі об'єкта оренди; проект від ведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом.

Вважає, що договір від 30.11.2010 ро ку не відповідає умовам ст.15 З акону України „Про оренду зе млі”, тобто сторони не досягл и згоди щодо істотних умов, а о тже такий правочин є неуклад еним.

Відповідач-1 звертає увагу суду на те, що правових підста в для збору посівів, оскільки у позивача відсутнє право на обробіток землі, тому що дого вір оренди землі не було заре єстровано. В даному випадку м ає місце самовільне захоплен ня земельних ділянок що є під ставою притягнення до адміні стративної (а у разі заподіян ня значної шкоди і до криміна льної - ст.197-1 Кримінального Код ексу „самовільне зайняття зе мельної ділянки та самовільн е будівництво”) відповідальн ості. Власники земельних діл янок або належні землекорист увачі мають право звернутись до суду за відшкодуванням зб итків, зокрема, при самовільн ому зайнятті ріллі або на кор исть власника стягується вар тість неодержаних сільськог осподарської продукції чи сі на, обчислена за ринковими ці нами, з урахуванням середньо ї врожайності певної культур и в господарстві.

Згідно постанови Пленуму В ерховного Суду України №7 від 16.04.2004 №7 „Про практику застосув ання судами земельного закон одавства при розгляді цивіль них справ” передбачено, що зг ідно ст.90, 95, 212 ЗК самовільно зай няті земельні ділянки поверт аються їх власникам або земл екористувачам з передачею ос таннім незібраного врожаю бе з відшкодування затрат, поне сених за час незаконного кор истування ними.

Стверджує, що належним земл екористувачем земельної діл янки є відповідач-2, а згідно с т.95 ЗК України землекористува чі серед іншого мають право в ласності на посіви і насадже ння сільськогосподарських т а інших культур, на вироблену продукцію.

За таких обставин, ві дповідач-1 вважає, що майно - зе рно сої сорту „Аннушка”, врож аю 2011 року в кількості 30 т. є влас ністю відповідача-2, а тому поз овні вимоги вважає безпідст авними та необґрунтованими, а отже такими, що не підлягают ь задоволенню.

Представник відпов ідача-2 в засідання суду прибу в, у поданому суду відзиві від 23.11.2011р. №3, повідомив, що дійсно в ідпоівдіач-2 дійсно має забор гованість перед ПП „Агропром ” за поставлений товар (засоб и захисту рослин). Вказана заб оргованість не погашена у зв 'язку із важким фінансовим ст аном підприємства та відсутн істю ліквідних майнових акти вів. З тих же причин, фактично з літа 2010 року підприємство не здійснює господарської діял ьності.

Повідомив, що право користу вання землями сільськогоспо дарського призначення було п ередано ПП „САФ „Колос” з мет ою забезпечення проведення ї хнього обробітку та розрахун ків за оренду з власниками зе мельних ділянок (паїв).

При цьому, ПП „САФ „Колос” в зяло на себе зобов'язання щод о переоформлення договорів о ренди з пайовиками на себе. В д аний час ця робота (переоформ лення договорів оренди) знах одиться на заключному етапі.

Відповідно до вказаних обс тавин в 2011 році підприємство н е проводило діяльності щодо вирощування сої та не несло з цього приводу жодних витрат . На землях Слобідо-Кульчієве цької сільської ради вирощув ання сої проводило Приватне підприємство „САФ „Колос”.

У зв'язку з вище викладеним, вважає, що Міським відділом Д ержавної виконавчої служби К ам`янець-Подільського міськр айонного управління юстиції було накладено арешт на майн о (зерно сої), яке не належить в ідповідачу-2 і не обліковуєть ся на його балансі.

Третя особа-1 (МВ ДВС К ам`янець-Подільського міськр айонного управління юстиції , м.Кам`янець-Подільський) повн оважного представника в засі дання суду не направляла, пис ьмових пояснень по суті спор у до суду не надходило.

Від третьої особи-2 (ра йонного відділу ДВС Кам`янец ь-Подільського міськрайонно го управління юстиції) надій шов відзив від 18.01.2012р. №212, згідно якого із позовними вимогами не погоджується, зважаючи на наступне:

В районному відділі д ержавної виконавчої служби К ам'янець-Подільського міськр айонного у правління юстиції на виконанні перебуває нака з №3/4628 виданий 15.09.2008 р. Господарсь ким судом Хмельницької облас ті про стягнення боргу з ТзОВ „Сільськогосподарська агро фірма „Колос” на користь ПП „ Агропром” - 89 058,50 грн. наказ №3/4628 виданий 15.09.2008р. господарським с удом Хмельницької області пр о стягнення боргу з ТОВ „Сіль ськогосподарська агрофірма „Колос” на користь ПП „Анжет а” - 43640,68 грн., наказ №8/435-10 виданий 24 .09.2010р. господарським судом Хме льницької області про стягне ння боргу з ТОВ „Сільськогос подарська агрофірма „Колос” на користь ПП „Анжета” - 19933,25 гр н.

З метою виконання даного в иконавчого провадження вико навцем вчинено наступні вико навчі дії: 15.05.2009 року винесено п останову про відкриття викон авчого провадження, копії по станови направлено сторонам ; 19.08.2009 року направлено вимогу в Кам'янець-Подільську ОДШ про наявність банківських рахун ків зареєстрованих за ТОВ СА Ф „Колос”, 21.08.2009 року згідно від повіді Кам'янець-Подільськог о БТІ об'єктів нерухомого май на зареєстрованих за ТзОВ СА Ф „Колос” не значаться. 19.09.2009 ро ку направлено вимоги в реєст руючі органи, а саме: 4-ВРЕР УДА Ї УМВСУ у Хмельницький облас ті, Кам'янець-Подільське МБТІ - для перевірки майнового ста ну боржника. 19.09.2009 року направле но запити в „Держтехнагляд”, щодо перевірки наявності сі льськогосподарської технік и зареєстрованої за ТОВ САФ „ Колос” та в Управління земел ьних ресурсів, щодо перевірк и наявності земельних діляно к.

29.09.2009 року направлено в имоги в реєструючі органи, а с аме: 4-ВРЕР УДАЇ УМВСУ у Хмельн ицький області, Кам'янець-Под ільське МБТІ- для перевірки м айнового стану боржника.

02.10.2009 року державним виконавц ем направлено вимогу керівни ку ТОВ „Колос” про надання ко пій установчих документів.

06.10.2009 року надійшла відпові дь з 4-ВРЕР УДАЇ УМВСУ у Хмельн ицький області про те, що за ТО В САФ „Колос” транспортні за соби зареєстрованими не знач аться.

10.11.2009 року для погашення борг у державним виконавцем описа но й арештовано бобову культ уру сою (сорт „Аннушка”) в кіль кості 11 250 кг, 11.12.2009 року винесено п останови про арешт коштів бо ржника, 21.01.2010 року винесено пост анови про арешт коштів боржн ика, 25.02.2010 року при виїзді на діл ьницю за місцем зберігання м айна встановлено, що наявніс ть описаного майна перевірит и не має можливості в зв'язку з тим, що господарство зачинен о.

26.02.2010 року надійшло повідомле ння від ТОВ САФ „Колос”, про те що дане підприємство гарант ує погашення заборгованості . 29.03.2010 року ТОВ САФ „Колос” відк рито рахунок в ХОД АТ „Райффа йзен Банк Аваль”, залишок на р ахунку становить 482,30 грн.

Даний рахунок змінено кері вництвом ХОД АТ „Райффайзен Банк Аваль” на підставі п.19.1, п. 19,2 Інструкції про порядок від криття, використання і закри ття рахунків у національній та іноземній валютах (затв. По становою Правління НБУ № 492 ві д 12.11.2003 року).

02.06.2010 року при виїзді на дільн ицю за місцем зберігання май на встановлено, що наявність описаного майна перевірити не має можливості в зв'язку з в ідмовою керівництва надати д оступ до описаного майна.

04.10.2010 року направлено вимоги в реєструючі органи, а саме: 4-ВРЕР УДАЇ УМВСУ у Хмель ницький області, Кам'янець-По дільське МБТІ- для перевірки майнового стану боржника.

06.10.2010 надійшла відповідь з 4-В РЕР УДАЇ УМВСУ у Хмельницьки й області про те, що за ТОВ САФ „Колос” транспортні засоби зареєстрованими не значатьс я.

08.04.2011 року районним відділо м ДВС реалізовано описане ма йно, а саме сою сорту „Аннушка ” в загальній кількості 9 940 кг - на суму 29 505 грн., кошти розподіл ені між стягувачами.

31.10.2011 р. державним виконавцем при виїзді в ТОВ „Сільського сподарська агрофірма „Колос ” с.Слобідка-Кульчиєвецька, К ам'янець-Подільського р-ну з м етою повного виконання викон авчого документу, державним виконавцем на підставі ст.57 За кону України „Про виконавче провадження” було здійснено опис і арешт майна боржника, а саме: сої сорту „Аннушка” вро жаю 2011 року в кількості 30 тонн.

Опис і арешт провад ились у присутності повноваж ених представників ПП САФ „К олос”, які були повідомлені п ро зміст і наслідки виконавч ої дії. На момент її вчинення ж одних пояснень чи заперечень на дії державного виконавця не надходило.

Описане майно прийняв на в ідповідальне зберігання вик онавчий директор ПП „САФ „Ко лос” Фурман І.В., що підтверджу ється його підписом в акті оп ису й арешту майна. При описі д аного майна не були надані пі дтверджуючі документи, що да не майно знаходиться в власн ості ПП „САФ „Колос”, також до кази про право власності на з ерно сої, у районний відділ ДВ С Кам'янець-Подільського МРУ Ю станом на 23.11.2011 року не надход или.

Крім того, у поданому письмо вому клопотанні від 18.01.2012р. №212 РВ ДВС Кам`янець-Подільського м іськрайонного управління юс тиції просить розгляд справи проводити за відсутності по вноважного представника.

Третя особа-3 (Управління Де ржкомзему у Кам`янець-Поділь ському районі) повноважного представника для участі в за сіданнях суду не направляла. При цьому 12.12.2011 р. від останньої на адресу суду надійшла пись мова довідка про те, що догово ри оренди земельних ділянок між громадянами-власниками з емельних часток (паїв) та ТОВ с ільськогосподарська агрофі рма „Колос” на території Сло бідсько-Кульчієвецької сіль ської ради не укладались.

Представник третьої особи -4 (ПП „Анжета”, м. Кам`янець-Поді льський) в судове засідання н е прибув, у поданому суду від зиві від 19.12.2011р. повідомила, що п огоджується із запереченням и ПП „Агропром” щодо відсутн ості у позивача майнових пра в на посіви, зібрані із земель них ділянок, права землекори стування на які позивачу не н алежать.

Звертає увагу суду на те, що укладений між ТОВ „САФ „Коло с” га і ПП „САФ „Колос” догов ір оренди від 30.11.2010р. не створює жодних правонабуваючих насл ідків для позивача, так як у са мого ТОВ „САФ „Колос” відсут ні будь-які належним чином за реєстровані договірні право відносини щодо земельних діл янок, що підтверджується над аною в судовому засіданні 12 гр удня 2011 року довідкою Держком зему.

Третя особа-4 повідомила, що під час арешту спірного зерн а сої 31.10.2011 року були присутні п редставники ПП „САФ „Колос”, які не висловлювали державн ому виконавцю жодних запере чень щодо арешту з підстав на лежності права власності на арештовану сою. Жодних право встановлюючих документів, як і б підтверджували права поз ивача на арештовану сою держ авному виконавцю також надан о не було.

При цьому ПП „Анжета” не зап еречує, що у позивача як сільс ькогосподарського підприєм ства може бути у власності со я, проте надані позивачем док ументи не свідчать про те, що с оя, яка знаходиться у ТОВ „САФ „Колос” є соєю, належною пози вачу. Твердження представник а позивача, що документи, які б підтверджували передачу на зберігання (схов, оренду) сої в ід ПП „САФ „Колос” до ТОВ „САФ „Колос” слід оцінювати крит ично, адже докази мають подав ати завчасно, а не по мірі вини кнення запитань до сторони с пору.

Статтею 16 ЦК Україн и визначено, що суд захищає по рушене право або інтерес спо собом, що встановлений закон ом. Статтею 60 Закону України „ Про виконавче провадження” п ередбачено, що особа, яка вваж ає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржни кові, може звернутися до суду із позовом про визнання прав а власності на це майно і про з няття з нього арешту”.

Зважаючи на викладене, тр етя особа-4 просить відмовити позивачу в позові.

Розглядом наявних матер іалів справи встановлено так е.

Приватне підприєм ство „САФ Колос”, с. Слобідка-К ульчіїєвецька Кам`янець-Поді льського району як юридична особа зареєстрована 10.06.2010р., про що видано свідоцтво про держ авну реєстрацію №272184, значитьс я в ЄДР згідно довідки статис тики №303279 від 11.06.2010р.

Товариство з обмежен ою відповідальністю Сільськ огосподарська агрофірма „Ко лос”, с.Слобідка-Кульчіїєвец ька Кам`янець-Подільського р айону зареєстрована як юриди чна особа 19.10.2000р., про що видано с відоцтво про державну реєстр ацію №272127, значиться в ЄДР згід но довідки статистики №302842 від 19.10.2000р.

31.10.2011р. державним виконавце м міського відділу ДВС Кам`ян ець-Подільського міськрайон ного управління юстиції був складений акт опису та арешт у майна, відповідно до якого б уло описано та накладено аре шт на майно, а саме: на зерно со ї сорту „Аннушка” врожаю 2011 ро ку в кількості 30 (тридцять) тон , яке знаходиться на складі за адресою: Кам`янець-Подільськ ий р-н, с. Слобідка-Кульчієвець ка, вул. Механізаторів,3.

Вказаним актом опису та аре шту майна від 31.10.2011р. зазначено, що державним виконавцем Пот упою А.А. міського відділу ДВС Кам`янець-Подільського місь крайонного управління юстиц ії при примусовому виконанні наказу №3/4628 від 15.09.2008р. господарс ького суду про стягнення бор гу з ТзОВ САФ „Колос” на корис ть ПП „Агропром” 89058,50 грн. було о писано та накладено арешт на майно (соя сорту „Аннушка” вр ожаю 2011 року в кількості 30 (трид цять) тон, яке знаходиться на с кладі ПП „САФ „Колос” за адре сою: Кам`янець-Подільський р-н , с. Слобідка-Кульчієвецька, ву л. Механізаторів,3).

Із поданого в матеріали спр ави наказу №3/4628 від 15.09.2008р. вбачає ться, що останній було видано на виконання рішення господ арського суду Хмельницької о бласті від 05.09.2008р. про стягнення із Товариства з обмеженою ві дповідальністю „Сільського сподарської агрофірми „Коло с” с. Слобідка-Кульчієвецька Кам`янець-Подільського райо ну (код 311165997) на користь Приватн ого підприємства „Анжета”, м . Кам`янець-Подільський кошті в.

Згідно договору оре нди №2 від 03.03.2011р. та акта прийман ня-передачі від 04.03.2011р. приміщен ня зерноскладу (зернотоку) по вул. Механізаторів,3 с. Слобід ка-Кульчієвецька Кам`янець-П одільського району передано в оренду ПП САФ „Колос”.

Згідно статистичного звіту форми №37-сг сівби та зби рання с/г культур, проведення інших польових робіт на 01.11.2011р. ПП САФ ”Колос” зібрано урожа ю сої з площі 392 га. На підтвердж ення проведення польових роб іт ПП САФ „Колос” подано відо мість від 30.10.2011р. про збирання с ої, накладні №№061 від 16.04.2011р., №065 ві д 19.04.2011р. на закупівлю дизельног о пального, міндобрив.

За звітом форми 4-сг по сівні площі с/г культур під ур ожай 2011р. ТзОВ „САФ „Колос” зді йснювало посіви озимої пшени ці в кількості 60 т. у вересні 2010р ., посіви інших сільськогоспо дарських культур товариство не проводило. Статистичні да ні підтверджено довідкою від повідача-2 від 04.01.2012р., копіями де кларацій з податку на прибут ок за 2011р.

Вважаючи своє право п орушеним, позивач звернувся із позовом до суду про визнан ня права власності на майно - з ерно сої сорту „Аннушка” вро жаю 2011 року в кількості 30 тонн, щ о розташоване на складі, за ад ресою: с. Слобідка Кульчієвец ька Кам'янець-Подільского ра йону, вул. Механізаторів, 3, та в иключення з акту опису та зня ття арешту з наступного майн а - зерно сої сорту „Аннушка” в рожаю 2011 року в кількості 30 тон , яке знаходиться на складі по зивача за адресою: Кам`янець-П одільський р-н, с. Слобідка-Кул ьчієвецька, вул. Механізатор ів, 3, описане та арештоване де ржавним виконавцем міського відділу Державної виконавчо ї служби Кам`янець-Подільськ ого міськрайонного управлін ня юстиції відповідно до акт у опису та арешту від 31 жовтня 2011 року.

Досліджуючи надані ст оронами докази, аналізуючи наведені представниками ст орін пояснення та запереченн я, оцінюючи їх в сукупності, судом враховується таке.

Частиною 1 ст.1 Господарсь кого процесуального кодексу України визначено, що підпри ємства, установи, організаці ї, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, як і здійснюють підприємницьку діяльність без створення юр идичної особи і в установлен ому порядку набули статусу с уб'єкта підприємницької діял ьності (далі - підприємства та організації), мають право зве ртатися до господарського су ду згідно з встановленою під відомчістю господарських сп рав за захистом своїх поруше них або оспорюваних прав і ох оронюваних законом інтересі в, а також для вжиття передбач ених цим Кодексом заходів, сп рямованих на запобігання пра вопорушенням.

Статтею 11 Цивільного кодекс у України передбачено, що цив ільні права та обов'язки вини кають із дій осіб, що передбач ені актами цивільного законо давства, а також із дій осіб, щ о не передбачені цими актами , але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Згідно п.1 ст.16 Цивільного код ексу України - кожна особа м ає право звернутися до суду з а захистом свого особистого немайнового або майнового пр ава та інтересу. Одним же зі сп особів захисту цивільного пр ава в силу ст.16 Цивільного код ексу України є визнання прав а.

Відповідно до ст.316 Цивільно го кодексу України правом вл асності є право особи на річ (м айно), яке вона здійснює відпо відно до закону за своєю воле ю, незалежно від волі інших ос іб.

Право власності набуваєт ься на підставах, що не заборо нені законом, зокрема із прав очинів. Право власності вваж ається набутим правомірно, я кщо інше прямо не випливає із закону або незаконність наб уття права власності не вста новлена судом. (ст. 328 ЦК України ).

Статтею 392 ЦК України перед бачено, що власник майна може пред'явити позов про визнанн я його права власності, якщо ц е право оспорюється або не ви знається іншою особою, а тако ж у разі втрати ним документа , який засвідчує його право вл асності.

Виходячи із правової приро ди власності на будь-яке майн о, судом в даному випадку прий мається до уваги таке: позов п ро визнання права власності - це позадоговірна вимога вл асника майна про констатацію перед третіми особами факту приналежності позивачу прав а власності на спірне майно. Н атомість, відповідач, що безп осередньо заявляє чи не заяв ляє свої права на річ, не визна є за позивачем речового прав а на майно. Позов про визнання права власності є речово-пра вовим, вимоги якого звернені до суду, який повинен підтвер дити наявність у позивача пр ава власності на спірне майн о, а не встановити його.

Об' єктом цього позову є ус унення невизначеності відно син права власності позивача щодо індивідуально визначен ого майна. Підставою позову є обставини, що підтверджують наявність у позивача права в ласності. Умовами задоволенн я позову про визнання права в ласності на майно є наявніст ь у позивача доказів на підтв ердження в судовому порядку факту приналежності йому спі рного майна на праві власнос ті.

Із матеріалів справи вбача ється, що позивач, звертаючис ь із даним позовом, просить ви знати за ним право власності на майно - зерно сої сорту „Ан нушка” врожаю 2011 року в кілько сті 30 тонн, посилаючись на пра во власності останнього, а та кож на неправомірність прове деного державним виконавцем опису та арешту вказаного ма йна згідно з актом опису від 31 .10.2011р. на виконання наказу №3/4628 в ід 15.09.2008р. При цьому, останній бу ло видано на виконання рішен ня господарського суду Хмель ницької області від 05.09.2008р. про стягнення із ТОВ „Сільського сподарської агрофірми „Коло с” с. Слобідка-Кульчієвецька Кам`янець-Подільського райо ну (код 311165997) суми заборгованост і.

Судом досліджено, що боржником по наказу №3/4628 є Тов ариство з обмеженою відповід альністю „Сільськогосподар ська агрофірми „Колос” с. Сло бідка-Кульчієвецька Кам`янец ь-Подільського району (код 3111659 97). Натомість, майно (зерно сої с орту „Аннушка” врожаю 2011 року в кількості 30 тонн) належить і ншому господарюючому суб' є кту - Приватному підприємст ву „САФ „Колос”, с. Слобідка-Ку льчієвецька Кам`янець-Поділь ського району (код 37000378).

Підтверджуючи право власності на вказане майно (з ерно сої сорту „Аннушка” вро жаю 2011 року в кількості 30 тонн) п озивачем подано суду звіт фо рми №37-сг сівби та збирання с/г культур, проведення інших по льових робіт на 01.11.2011р. про збир ання ПП САФ ”Колос” урожаю со ї з площі 392 га, відомість ПП САФ „Колос” від 30.10.2011р. про збиранн я сої, накладні №№061 від 16.04.2011р., №06 5 від 19.04.2011р. на закупівлю дизель ного пального, міндобрив.

Проте, будь-яких доказ ів на підтвердження права вл асності на вказане зерно сої саме за відповідачем-2 - Товар иством з обмеженою відповіда льністю „Сільськогосподарс ькою агрофірмою „Колос”, суд у не було подано.

Як вбачається із витр ебуваного судом Звіту форми 4-сг посівні площі с/г культур під урожай 2011р. ТзОВ „САФ „Коло с” здійснювало посіви озимої пшениці в кількості 60 т. у вере сні 2010р., посіви інших сільсько господарських культур товар иство не проводило. Статисти чні дані підтверджено довідк ою відповідача-2 від 04.01.2012р., копі ями декларацій з податку на п рибуток за 2011р.

Доводи відповідача-1, в икладені у відзиві із посила нням на те, що майно (зерно сої сорту „Аннушка”, врожаю 2011 рок у в кількості 30 т) є власністю в ідповідача-2, до уваги судом не приймаються, оскільки ніяки м доказами не підтверджено т а заперечуються самим відпов ідачем-2.

Твердження відповіда ча-1, що правочини з оренди зем лі є неукладеними, а відтак по зивач як орендар не набув пра ва власності не зерно сої, яка вирощена та зібрана ним на ор ендованих землях, до уваги су дом не приймається, оскільки не узгоджується із предмето м позову.

Також, суд критично оціню є позицію третіх осіб щодо за перечення проти позову, оскі льки ними суду не подано жодн их доказів, які б підтверджув али належність спірного майн а - зерна сої сорту „Анушка” в кількості 30 т відповідачу-2, а відтак правомірність арешту цього майна з метою погашенн я заборгованості відповіда чем-2.

Згідно ч.1, 2 ст.11 Закону Україн и „Про виконавче провадження ” від 21.04.1999р. №606-XIV (із змінами та до повненнями) передбачено, що д ержавний виконавець зобов'яз аний вживати передбачених ци м Законом заходів примусовог о виконання рішень, неуперед жено, своєчасно і в повному об сязі вчиняти виконавчі дії. Д ержавний виконавець здійсню є заходи, необхідні для своєч асного і в повному обсязі вик онання рішення, зазначеного в документі на примусове вик онання рішення (далі - виконав чий документ), у спосіб та в по рядку, встановленому виконав чим документом і цим Законом .

Арешт майна боржника заст осовується для забезпечен ня реального виконання рішен ня. Арешт на майно боржника мо же накладатися державним вик онавцем шляхом, зокрема, пров едення опису майна боржника і накладення на нього арешту (ч.1, 2 ст.57 Закону України „Про ви конавче провадження”).

Ч.1, 2 ст.60 вказаного Закону пер едбачено, що особа, яка вважає , що майно, на яке накладено ар ешт, належить їй, а не боржнико ві, може звернутися до суду з п озовом про визнання права власності на це майно і про зн яття з нього арешту. У разі прийняття судом рішення про зняття арешту з майна арешт з майна знімається за постано вою державного виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі об ставини. Копія постанови про зняття арешту з майна надсил ається боржнику та органу (ус танові), якому була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно б оржника.

Згідно Інструкції про пров едення виконавчих дій (затве рдженої наказом Міністерств а юстиції України 15.12.1999 р. №74/5 ) пер едбачено, що особа, яка вважає , що майно, на яке накладено ар ешт, належить їй, а не боржнико ві, може звернутися до суду з п озовом про визнання права на майно і про звільнення майна з-під арешту. У разі прийняття судом рішення про звільненн я майна з-під арешту або сплат и боржником повної суми борг у за виконавчим документом д о реалізації арештованого ма йна боржника майно звільняєт ься з-під арешту за постаново ю державного виконавця, яка з атверджується начальником в ідповідного органу державно ї виконавчої служби (додаток 40), не пізніше наступного дня, к оли йому стало відомо про так і обставини. Копія постанови про звільнення майна з-під ар ешту надсилається боржнику т а до органу (установи), якому б ула надіслана постанова про накладення арешту на майно б оржника на виконання. (п.п.5.15.1, 5.15. 2 Інструкції).

За приписами статті 32 ГПК У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд, у визначеному законом порядку , встановлює наявність чи від сутність обставин, на яких ґр унтуються вимоги і заперечен ня сторін, а також інші обстав ини, які мають значення для пр авильного вирішення господа рського спору.

Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають зн ачення для справи; обставини справи, які відповідно до за конодавства повинні бути під тверджені певними засобами д оказування, не можуть підтве рджуватись іншими засобами д оказування. (ст.34 ГПК України).

При вирішення даного спору судом приймається до уваги т е, що під належністю доказу ро зуміється наявність об'єктив ного зв'язку між змістом судо вих доказів і фактами, що є об' єктом судового дослідження. Належними слід визнавати док ази, які містять відомості пр о факти, що входять у предмет д оказування у справі, та інші ф акти, що мають значення для пр авильного вирішення спору. Д опустимість доказів означає , що у випадках, передбачених н ормами матеріального права, певні обставини повинні підт верджуватися певними засоба ми доказування або певні обс тавини не можуть підтверджув атися певними засобами доказ ування.

Виходячи із змісту ст.33 ГПК У країни, кожна сторона повинн а довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь. Доказування полягає не лиш е в поданні особами доказів, а й у доведенні їх переконливо сті. Отже, обов' язок доказув ання певних обставин поклада ється на особу, яка посилаєть ся на ці обставини.

Згідно ст.43 ГПК України, госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі усіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом. Н іякі докази не мають для госп одарського суду заздалегідь встановленої сили.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги по зивача є правомірними, підтв ердженими наявними у справі доказами та такими, що підляг ають задоволенню в повному о бсязі.

Згідно ст.ст.44,49 ГПК України с удові витрати по справі покл адаються на відповідача-2 у зв ' язку із задоволенням позов у.

Оскільки позивачем при под анні позову було переплачено суму судового збору в загаль ному розмірі 168,50 грн., суд вважа є за необхідне із врахування м вимог п.1 ч.1 ст.7 Закону Україн и „Про судовий збір” поверну ти з Державного бюджету Укра їни на користь Приватного пі дприємства „САФ „Колос”, с. Сл обідка-Кульчієвецька Кам`яне ць-Подільського району, вул. М еханізаторів,3 (код ЗКПО 37000378) пе реплачену суму судового збор у, про що видати відповідні до відки.

Керуючись ст.ст.1, 2, 33, 44, 49, 82-85, 116 Гос подарського процесуального кодексу України, СУД -

В И Р І Ш И В:

Позов Приватного підприємства „САФ „Колос”, с . Слобідка-Кульчієвецька Кам `янець-Подільського району д о 1. Приватного підприємства „ Агропром”, м. Волочиськ, 2. Това риства з обмеженою відповіда льністю „Сільськогосподарс ька агрофірма „Колос”, с. Слоб ідка Кульчієвецька Кам`янець -Подільського району за учас тю третіх осіб без самостійн их вимог на предмет спору на с тороні позивача: 1. Міського ві дділу державної виконавчої с лужби Кам`янець-Подільського міськрайонного управління ю стиції, м. Кам`янець-Подільськ ий, 2. Районного відділу держав ної виконавчої служби Кам`ян ець-Подільського міськрайон ного управління юстиції, м. Ка м`янець-Подільський; відпові дачів: 1. Управління Держкомзе му у Кам`янець-Подільському р айоні Хмельницької області, м. Кам`янець-Подільський, 2. При ватного підприємства „Анжет а”, м.Кам`янець-Подільський пр о визнання права власності н а майно - зерно сої сорту „Анну шка” врожаю 2011 року в кількост і 30 тонн, що розташоване на скл аді, за адресою: с. Слобідка Ку льчієвецька Кам'янець-Поділь ского району, вул. Механізато рів, 3; виключення з акту опису та зняття арешту з майна - зер но сої сорту „Аннушка” врожа ю 2011 року в кількості 30 тон, яке з находиться на складі позивач а за адресою: Кам`янець-Поділь ський р-н, с. Слобідка Кульчієв ецька, вул. Механізаторів, 3, оп исане та арештоване державни м виконавцем міського відділ у Державної виконавчої служб и Кам`янець-Подільського міс ькрайонного управління юсти ції відповідно до акту опису та арешту від 31 жовтня 2011 року задовольнити.

Визнати за Приватним підприємством „САФ „Колос”, с. Слобідка-Кульчієвецька Ка м`янець-Подільського району, вул. Механізаторів,3 (код ЗКПО 37000378) право власності на майно - зерно сої сорту „Аннушка” вр ожаю 2011 року в кількості 30 (трид цять) тонн, що розташоване на с кладі за адресою: с. Слобідка К ульчієвецька Кам'янець-Поділ ьского району, вул. Механізат орів, 3.

Виключити з акту опис у та зняти арешт з майна - зерн о сої сорту „Аннушка” врожаю 2011 року в кількості 30 (тридцять ) тон, яке знаходиться на склад і за адресою: Кам`янець-Поділь ський район с. Слобідка Кульч ієвецька, вул. Механізаторів , 3, описаного та арештованого державним виконавцем місько го відділу Державної виконав чої служби Кам`янець-Подільс ького міськрайонного управл іння юстиції відповідно до а кту опису та арешту від 31 жовт ня 2011 року.

Стягнути з Товарист ва з обмеженою відповідальні стю „Сільськогосподарська а грофірма Колос”, с. Слобідка-К ульчієвецька Кам`янець-Поділ ьського району, вул. Механіза торів,3 (код ЗКПО 31165997) на користь Приватного підприємства „СА Ф „Колос”, с. Слобідка-Кульчіє вецька Кам`янець-Подільськог о району, вул. Механізаторів,3 (код ЗКПО 37000378) 3 764,00 грн. (три тисячі сімсот шістдесят чотири гри вні 00 коп.) витрат по оплаті суд ового збору.

Видати наказ.

Повернути з Держ авного бюджету України на ко ристь Приватного підприємст ва „САФ „Колос”, с. Слобідка-Ку льчієвецька Кам`янець-Поділь ського району, вул. Механізат орів,3 (код ЗКПО 37000378) переплачен у суму судового збору в розмі рі 20,00 грн. (двадцять гривень 00 ко п.) згідно квитанції №ПН37904 від 08.11.2011р. в сумі 20,00 грн., передплачен у суму судового збору 88,50 грн. (в ісімдесят вісім гривень 50 коп .) згідно платіжного дорученн я №37 від 03.11.2011р. на суму 1 500,00 грн., пер еплачену суму судового збору в розмірі 24,00 (двадцять чотири гривні 00 коп.) згідно платіжно го доручення №38 від 03.11.2011р. на сум у 965,00 грн., переплачену суму суд ового збору в розмірі 36,00 грн. (т ридцять шість гривень 00 коп.) з гідно платіжного доручення № 39 від 03.11.2011р. на суму 1 447,50 гривень.

Видати довідки.

Суддя В.В. Магера

Повний текст рішення ск ладено та підписано 27.01.2012р.:

Віддрук. 5 прим.:

1 - до справи;

2 - міському відділу ДВС Кам' янець-Подільського міськрай онного управління юстиції

(м. Кам'янець-Подільський, ву л. Татарська, 8) - (рекоменд. з пов ід.);

3 - районному відділу ДВС Ка м`янець-Подільського міськра йонного управління юстиції

(м. Кам`янець-Подільський, ву л. Татарська,8) - (рекоменд. з пов ід.);

4 - Управлінню Держкомзему у Кам`янець-Подільському райо ні

(м. Кам`янець-Подільський, ву л. Першотравнева,1) - (рекоменд. з повід.).

5-ПП „Анжета”, м. Кам`янець-Под ільський, вул. Північна,75 - (реко менд. з повід.).

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення23.01.2012
Оприлюднено08.02.2012
Номер документу21275961
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/5025/2083/11

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 21.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Постанова від 04.04.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Рішення від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні