Рішення
від 12.12.2011 по справі 1/300
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 1/300 12.12.11

За позовом Приватного акціонерного товариства «Акціонерна стра хова компанія

«Інго У країна»

До При ватного акціонерного товари ства «Страхова компанія «ПЗУ Україна»

Про стя гнення 1 491,44 грн.

Суддя Мельник В.І.

Представники:

від позивача ОСОБА_1, довіреність № 493 від 31.12.2010

від відповідача ОСО БА_2, довіреність № 0418 від 05.12.2011

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватного акціонерн ого товариства «Акціонерна с трахова компанія «Інго Украї на»(далі - позивач) подав на р озгляд Господарського суду м іста Києва позов до Приватно го акціонерного товариства « Страхова компанія «ПЗУ Украї на»(далі - відповідач ) про с тягнення 1 491,44 грн.

Позовні вимоги позивача мо тивовані тим, що позивачем, як страховиком, відповідно до д оговору страхування наземно го транспорту № 640566081 від 23.10.2008, бул о виплачено страхувальнику с трахове відшкодування в розм ірі 1491,44 грн., внаслідок чого, до позивача в порядку ст. 27 Закон у України “Про страхування” та статті 228 Господарського ко дексу України перейшло право вимоги (регресу) в межах здійс нених фактичних затрат до ві дповідача, як до особи, яка від повідальна за відшкодування шкоди, оскільки саме з вини ос оби, цивільно-правова відпов ідальність якої застрахован а у відповідача, сталася ДТП, н аслідки якої визнано позивач ем страховим випадком та зді йснено виплату страхової сум и страхувальнику.

Ухвалою суду від 21.10.2011р. поруш ено провадження у справі № 1/300 т а призначено розгляд на 25.11.2011 р.

17.11.2011 позивач подав до канцел ярії суду документи на викон ання вимог ухвали суду про по рушення провадження у справі .

25.11.2011р. представники сторін у судове засідання не з' явил ись, про причини своєї відсут ності суд не повідомив, відпо відач вимог ухвали суду про п орушення провадження у справ і не виконав.

Суд відклав розгляд справи на 12.12.2011, у зв' язку з відсутніс тю представників сторін.

09.12.2011 позивач подав до канцел ярії суду клопотання про роз гляд справи без участі його п редставника.

12.12.2011 представник позивача у судовому засіданні підтрима в свої позовні вимоги у повно му обсязі, надав пояснення по суті спору.

Представник відповідача п роти позову заперечив частко во.

Згідно ст.87 Господарського процесуального кодексу Укра їни повне рішення та ухвали н адсилаються сторонам, прокур ору, третім особам, які брали у часть в судовому процесі, але не були присутні у судовому з асіданні, рекомендованим лис том з повідомленням про вруч ення не пізніше трьох днів з д ня їх прийняття або за їх звер ненням вручаються їм під роз писку безпосередньо у суді.

Розглянувши подані докуме нти та матеріали, заслухавши пояснення представників поз ивача та відповідача, всебіч но і повно з' ясувавши факти чні обставини, на яких ґрунту ється позов, об' єктивно оці нивши докази, які мають значе ння для розгляду справи і вир ішення спору по суті, Господа рський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

04.04.2011 між ПАТ «АСК « Інго Україна»(далі - позивач ) як страховиком, та ОСОБА_3 було укладено договір страх ування №640566081, згідно умов якого об'єктом страхування є транс портний засіб марки «КІА», де ржавний номерний знак НОМЕ Р_1.

Згідно полісу обов' язко вого страхування цивільно - п равової відповідальності вл асників наземних транспортн их засобів №ВС/3148784 від 05.02.2009р., стр аховиком ПрАТ «СК «ПЗУ Украї на» було забезпечено транспо ртний засіб - автомобіль мар ки «Джілі», державний номерн ий знак НОМЕР_2.

17.07.2009р. у м.Львові по вул. Лика чівськиій 21, сталася ДТП за уч астю транспортного засобу «Д жілі», державний номерний зн ак НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_4 що належить ОСОБ А_5, та транспортного засобу «КІА», державний номерний зн ак НОМЕР_1, що належить О СОБА_3, під її керуванням.

Відповідно до постанови Л икачівського районного суду м. Львова від 13.08.2009 у справі № 3-3196, г р. ОСОБА_4, визнано винним у правопорушенні, передбачено му ст. 124 Кодексу України про ад міністративні правопорушен ня та накладено адміністрати вне стягнення у вигляді штра фу.

Відповідно до страхового а кту № 2504 від 21.09.2009р. та акту огляду транспортного засобу пошкод ження транспортного засобу м арки «КІА», державний номерн ий знак НОМЕР_1, внаслідок ДТП, визнано позивачем страх овим випадком та призначено до виплати в якості страхово го відшкодування 1491,44 грн., які б ули виплачені згідно платіжн ого доручення № 5874 від 12.10.2009 року .

Позивач у своєму поз ові просив суд стягнути з від повідача 1491,44 грн. боргу та судо ві витрати.

Стаття 22 Цивільного кодек су України встановлює, що осо ба, якій завдано збитків у рез ультаті порушення її цивільн ого права, має право на їх відш кодування.

Згідно статті 990 Цивільного кодексу України страховик з дійснює страхову виплату від повідно до умов договору на п ідставі заяви страхувальник а (його правонаступника) або і ншої особи, визначеної догов ором, і страхового акта (аварі йного сертифіката).

Вимогами статті 993 Цивільно го кодексу України встановле но, що до страховика, який випл атив страхове відшкодування за договором майнового стра хування, у межах фактичних ви трат переходить право вимоги , яке страхувальник або інша о соба, що одержала страхове ві дшкодування, має до особи, від повідальної за завдані збитк и.

В статті 1187 ЦК України наведе но визначення: „Джерелом під вищеної небезпеки є діяльніс ть, пов'язана з використанням , зберіганням або утриманням транспортних засобів, механ ізмів та обладнання, викорис танням, зберіганням хімічних , радіоактивних, вибухо- і вогн енебезпечних та інших речови н, утриманням диких звірів, сл ужбових собак та собак бійці вських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для осо би, яка цю діяльність здійсню є, та інших осіб”.

Згідно із п.2 ст.1187 ЦК України ш кода, завдана джерелом підви щеної небезпеки, відшкодовує ться особою, яка на відповідн ій правовій підставі (право в ласності, інше речове право, д оговір підряду, оренди тощо) в олодіє транспортним засобом , механізмом, іншим об'єктом, в икористання, зберігання або утримання якого створює підв ищену небезпеку.

Згідно зі статтею 1 Закону У країни "Про страхування" стра хування - це вид цивільно-прав ових відносин щодо захисту м айнових інтересів громадян т а юридичних осіб у разі наста ння певних подій (страхових в ипадків), визначених договор ом страхування або чинним за конодавством, за рахунок гро шових фондів, що формуються ш ляхом сплати громадянами та юридичними особами страхови х платежів (страхових внескі в, страхових премій) та доході в від розміщення коштів цих ф ондів.

Статтею 4 Закону України "Пр о страхування" визначено, що м айнові інтереси, які пов'язан і із володінням, користуванн ям і розпорядженням майном, а також інтереси, пов'язані з ві дшкодуванням страхувальник ом заподіяної ним шкоди особ і або її майну, а також шкоди, з аподіяної юридичній особі (с трахування відповідальност і) віднесені до об'єктів страх ування.

Абзацом 1 статті 9 Закону Укр аїни „Про страхування” визна чено, що страхова сума - грошов а сума, в межах якої страховик відповідно до умов страхува ння зобов'язаний провести ви плату при настанні страховог о випадку.

Абзацом 16 ст.9 Закону України „Про страхування” визначено , що страхове відшкодування - це страхова виплата, яка здій снюється страховиком у межах страхової суми за договорам и майнового страхування і ст рахування відповідальності при настанні страхового вип адку.

Згідно із статтею 27 Закону У країни „Про страхування” ст раховик має право вимоги в ме жах його фактичних затрат.

Відповідно до Постанови Пл енуму Верховного Суду Україн и №6 від 27 березня 1992 року "Про пр актику розгляду судами цивіл ьних справ за позовами про ві дшкодування шкоди" суди, розг лядаючи позови про відшкодув ання шкоди, повинні мати на ув азі, що шкода, заподіяна майну юридичної особи, підлягає ві дшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за у мови, що дії останньої були не правомірними, а між ними і шко дою є безпосередній причинни й зв'язок та є вина зазначеної особи.

Згідно статті 1191 Цивільного кодексу України, особа, яка ві дшкодувала шкоду, завдану ін шою особою, має право зворотн ої вимоги (регресу) до винної о соби у розмірі виплаченого в ідшкодування, якщо інший роз мір не встановлений законом.

Пунктом 37.2 Закону України „П ро страхування” визначено, щ о за кожен день прострочення виплати страхового відшкоду вання з вини страховика або М ТСБУ особі, яка має право на от римання такого відшкодуванн я, сплачується пеня з розраху нку подвійної облікової став ки НБУ, яка діє у період , за яки й нараховується пеня.

Згідно статті 228 Господарсь кого кодексу України, учасни к господарських відносин, як ий відшкодував збитки, має пр аво стягнути збитки з третіх осіб у порядку регресу.

Частина 1 ст. 33 Господарськог о процесуального кодексу Ук раїни передбачає, що кожна ст орона повинна довести ті обс тавини, на які вона посилаєть ся як на підставу своїх вимог і заперечень.

Частиною 4 статті 35 Господар ського процесуального кодек су України визначено, що ріше ння суду з цивільної справи, щ о набрало законної сили, є обо в'язковим для господарського суду щодо фактів, які встанов лені судом і мають значення д ля вирішення спору.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку про те, що позивач на підставі ст.ст. 22, 1191, Цивільного кодексу України, ст. 228 Господарського кодексу України набув право регресу до відповідача щодо відшкод ування останнім понесених по зивачем витрат у вигляді сум и виплаченого страхового від шкодування.

Таким чином, суд дійшов висн овку, про задоволення позовн их вимог позивача у розмірі 149 1,44 грн.

Державне мито і судові витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України, покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовни х вимог.

Враховуючи викладене, кер уючись ст.ст. 49, 82 - 85 Господарськ ого процесуального кодексу України, Господарський суд м іста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволь нити.

2. Стягнути з Приват ного акціонерного товариств а «Страхова компанія «ПЗУ Ук раїна»(код ЄДРПОУ 20782312, адреса: 0 4053, м. Київ, вул. Артема 40) на корис ть Приватного акціонерного т овариства «Акціонерна страх ова компанія «Інго Україна»( код ЄДРПОУ 16285602, адреса: 01054, м. Київ , вул. Воровського 33) суму забор гованості в розмірі 1491 (одну тисячу чотириста дев' яност о одну) грн. 44 коп., 102 (сто дв і) грн. - витрат по сплаті дер жавного мита та 236 (двісті тр идцять шість) грн. витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

3. Видати наказ відпо відно до ст. 116 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

4. Рішення набир ає законної сили після закін чення десятиденного строку з дня його підписання, оформле ного відповідно до вимог ста тті 84 Господарського процесу ального кодексу України.

Суддя Мельник В.І.

(Дата складання п овного тексту рішення: 19.12.2011)

Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу19996822
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/300

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Рішення від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 25.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Судовий наказ від 06.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь І.А.

Рішення від 23.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь І.А.

Ухвала від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь І.А.

Ухвала від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь І.А.

Рішення від 29.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Постанова від 28.04.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні