Постанова
від 06.12.2011 по справі 16/253
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.12.2011 № 16/253

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Андріє нка В.В.

суддів:

при секретарі Горголь І .С.

за участю представників:

позивача - не з' явилися;

відповідача - Пірогова О.Б.;

третьої особи 1 - Загород ня О.А.;

третьої особи 2 - Козак А. Л.;

третьої особи 3 - не з' яви лися

розглянувши апеляційну ск аргу Міністерства інфрастру ктури України

на рішення господарського суду м. Києва від 02.11.2010

у справі № 16/253 (суддя - Ярмак О.М.)

за позовом Міністерства ін фраструктури України

до Головного управління ко мунальної власності м. Києва виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї)

треті особи 1. Державне тери торіально - галузеве об' єд нання «Південно - західна з алізниця»;

2. Київська міська рада;

3. Інспекція державного архі тектурно - будівельного кон тролю в м. Києві

про визнання права власнос ті

В С Т А Н О В И В :

Міністерство транспорту т а зв' язку України, правонас тупником якого є Міністерств о інфраструктури України (да лі - позивач), звернулося до г осподарського суду з позовом до Головного управління ком унальної власності м. Києва в иконавчого органу Київської міської ради (Київської місь кої державної адміністрації ) (далі - відповідач) про визн ання права власності держави Україна в особі позивача на о б'єкти нерухомого майна по ву л. Зрошувальній, 31 в м. Києві, що знаходиться в господарськом у віданні Державного територ іально-галузевого об'єднання «Південно-Західна залізниця ».

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 27.04.2010 порушено пр овадження у справі № 16/253 та зал учено до участі у справі в яко сті третьої особи, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору, на стороні позива ча - Державне територіально - галузеве об' єднання «Півде нно - західна залізниця».

В судовому засіданні предс тавник позивача подав заяву про уточнення позовних вимог , в якій просив визнати право в ласності держави України в о собі Міністерства транспорт у та зв' язку України на об' єкти нерухомого майна по вул . Зрошувальній, 31 в м. Києві, що о блікуються на балансі Локомо тивного депо Дарниця та знах одяться в господарському від анні ДТГО «Південно - Захід на залізниця», згідно з перел іком наведеним у вказаній за яві.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 20.08.2010 до участі у с праві в якості третьої особи , яка не заявляє самостійних в имог на предмет спору, на стор оні відповідача, залучено Ки ївську міську раду.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 12.10.2010 до участі у с праві в якості третьої особи , яка не заявляє самостійних в имог на предмет спору, на стор оні відповідача, залучено Ін спекцію державного архітект урно - будівельного контрол ю в м. Києві.

Рішенням господарського с уду м. Києва від 02.11.2010 в задоволе нні позову відмовлено повніс тю.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду м. Києва від 02.11.2010 позивач подав апеляці йну скаргу, в якій просить йог о скасувати та прийняти нове , яким позов задовольнити.

Апеляційна скарга мотивов ана тим, що судом першої інста нції неповно з' ясовані обст авини, що мають значення для с прави, а також неправильно за стосовані та порушені норми матеріального та процесуаль ного права.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 25.11.2010 порушено апеляційне пр овадження у справі № 16/253.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 25.01.2011 провадження у справі № 16/253 зупинено до завершення рео рганізації позивача.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 21.11.2011 провадження у справі № 16/253 поновлено та замінено Міні стерство транспорту та зв' я зку України його правонаступ ником Міністерством інфраст руктури України.

В засідання суду, призначен е на 06.12.2011, представники позивач а та третьої особи-3 не з' явил ися та не повідомили суд про п ричини їх неявки, хоча були на лежним чином повідомлені про час і місце розгляду скарги.

Неявка в судове засідання з азначених представників не п ерешкоджає розгляду скарги. Подальше відкладення призве де до затягування розгляду с прави, а тому постанова прийм ається за наявними в справі м атеріалами.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, дослідивши мат еріали справи, заслухавши по яснення представників відпо відача, третьої особи-1 та трет ьої особи-2, суд встановив:

До складу Державного терит оріально-галузевого об' єдн ання «Південно-Західна заліз ниця» входить відокремлений підрозділ - Локомотивне депо «Дарниця», яке діє на підстав і Положення, затвердженого н аказом начальника ДТГО «Півд енно-Західна залізниця» від 25.09.06. № 483-Н.

ДТГО «Південно-Західна зал ізниця» в особі свого відокр емленого підрозділу - Локом отивного депо Дарниця зверну лось до Головного управління комунальної власності м. Киє ва виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції) з проханням оформити сві доцтво на право державної вл асності в особі Міністерства транспорту та зв' язку Укра їни на зазначене вище спірне майно.

За результатами розгляду з аяви та доданих до неї докуме нтів, Головне управління ком унальної власності м. Києва в иконавчого органу Київської міської ради (Київської місь кої державної адміністрації ) своїм листом від 07.05.09. № 042/13/1-4018 пов ідомило заявника про відсутн ість підстав для оформлення права власності, в зв'язку з не наданням необхідних для офор млення права власності докум ентів, передбачених Положенн ям.

Спір у даній справі виник вн аслідок відмови відповідача у реєстрації за позивачем пр ава державної власності на з азначене вище майно у зв' яз ку з відсутністю у позивача в ідповідних правовстановлюю чих документів на зазначене майно.

Так, статтею 326 ЦК України пер едбачено, що від імені та в інт ересах держави Україна право власності здійснюють відпов ідно органи державної влади. Управління майном, що є у держ авній власності, здійснюєтьс я державними органами, а у ви падках, передбачених законом , може здійснюватися іншими с уб'єктами.

Відповідно до ч. 5 ст. 22 ГК Укра їни держава реалізує право д ержавної власності у державн ому секторі економіки через систему організаційно-госпо дарських повноважень відпов ідних органів управління щод о суб'єктів господарювання, щ о належать до цього сектора і здійснюють свою діяльність на основі права господарсько го відання або права операти вного управління.

Статтею 392 ЦК України встано влено, що власник майна може п ред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не виз нається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, я кий засвідчує його право вла сності.

Частиною 1 статті 182 ЦК Україн и визначено, що право власнос ті та інші речові права на нер ухомі речі, обмеження цих пра в, їх виникнення, перехід і при пинення підлягають державні й реєстрації.

Порядок проведення держав ної реєстрації прав на нерух омість та підстави відмови в ній встановлюються законом (частина четверта статті 182 ЦК ).

Статтею 4 Закону України «Пр о державну реєстрацію речови х прав на нерухоме майно та їх обмежень» (у редакції на моме нт виникнення спірних віднос ин) встановлено, що обов'язков ій державній реєстрації підл ягають, речові права на нерух оме майно, що знаходиться на т ериторії України, фізичних т а юридичних осіб, держави, тер иторіальних громад, іноземці в та осіб без громадянства, ін оземних юридичних осіб, міжн ародних організацій, іноземн их держав.

Згідно з пунктом 6.1 Тимчасов ого положення про порядок ре єстрації прав власності на н ерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиці ї України від 7 лютого 2002 року № 7/5 (у редакції на момент виникн ення спірних відносин), встан овлено, що оформлення права в ласності на об'єкти нерухомо го майна провадиться з видач ею свідоцтва про право власн ості місцевими органами вико навчої влади, органами місце вого самоврядування.

Вбачається, що Головне упра вління комунальної власност і м. Києва діє відповідно до По ложення про Головне управлін ня комунальної власності м. К иєва виконавчого органу Київ ської міської ради (Київсько ї міської державної адмініст рації), затвердженого рішенн ям Київської міської ради ві д 10 липня 2003 року № 584/744. Згідно з пі дпунктом 28 пункту 7 цього Поло ження Головне управління ком унальної власності м. Києва з дійснює у встановленому поря дку оформлення права власнос ті на об'єкти нерухомого майн а (нежилі будинки, споруди, при міщення) з видачею свідоцтв п ро право власності.

Відповідно до підпункту 4.1 п ункту 4 Положення про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, з атвердженого розпорядження м Київської міської державно ї адміністрації від 31 серпня 2 001 року за № 1820, та зареєстровано го в Київському міському упр авлінні юстиції 31 серпня 2001 рок у за № 62/364, Головне управління к омунальної власності м. Києв а здійснює оформлення права власності та видає свідоцтва про право власності фізични м і юридичним особам на об'єкт и нежитлового фонду (крім неж итлових приміщень у будинках , реконструкція або будівниц тво яких фінансується Головн им управлінням житлового заб езпечення Київської міської державної адміністрації, та інших об'єктів нежитлового ф онду, право власності на які о формляється Головним управл інням житлового забезпеченн я Київської міської державно ї адміністрації).

Таким чином, Головне управл іння комунальної власності м . Києва здійснює оформлення т а видачу свідоцтв про право в ласності на нерухоме майно і у даній справі, не перебуваюч и з позивачем у правовідноси нах щодо здійснення ним прав володіння, користування та р озпорядження майном, щодо як ого заявлено позовні вимоги про визнання права власності , не оспорює та не претендує на таке право.

З урахуванням наведеного к олегія дійшла висновку про т е, що встановивши, що відповід ач не оспорює право державно ї власності на об'єкт нерухом ості, а відмовляє у його оформ ленні та видачі свідоцтва з п ідстав ненадання усіх необхі дних документів для оформлен ня такого права, суд першої ін станції обґрунтовано відмов ив позивачу в задоволенні по зовних вимог.

Аналогічна правова позиці я викладена в Постановах Вер ховного Суду України № 6/315 від 1 2.09.2011, № 30/119 від 10.10.2011 та № 11/191 від 10.10.2011.

За таких обставин колегія с уддів дійшла висновку про те , що вимоги позивача є необґру нтованими та матеріалами спр ави не підтверджуються.

Доводи, наведені в апеляцій ній скарзі, колегією суддів в ідхиляються, оскільки не спр остовують обставин, що на під ставі належних та допустимих доказів встановлені судом п ершої інстанції.

За таких обставин колегія с уддів дійшла висновку про ві дсутність правових підстав д ля зміни чи скасування рішен ня господарського суду м. Киє ва від 02.11.2010.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101 - 105 Господ арського процесуального код ексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Апеляційну скаргу Мініст ерства інфраструктури Украї ни залишити без задоволення, рішення господарського суду м. Києва від 02.11.2010 у справі № 16/253 - б ез змін.

2. Матеріали справи № 16/253 повер нути до господарського суду м. Києва.

3. Копію постанови надіслати сторонам та третім особам.

Головуючий суддя

Судді

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу20022009
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/253

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 18.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Постанова від 06.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 07.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 28.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лотоцька Лілія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні