Постанова
від 15.08.2011 по справі 4-1020/11
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 4-1020/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 серпня 2011 року Зарі чний районний суд м. Суми у скл аді:

головуючо го судді - Клімаше вської І.В.

з участю с екретаря - Ногіної О.Ф.

прокуро ра - Шевченка Ю.А.

представн ика банку - Германа І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми с каргу АТ «Райффайзен Банк Ав аль»на постанову помічника п рокурора м. Суми Шевченко Ю. пр о відмову в порушенні кримін альної справи, -

ВСТАНОВИВ:

Представник АТ «Р айффайзен Банк Аваль»свої ви моги мотивує тим, що за їх звер ненням прокуратурою проводи лася перевірка. Постановою п омічника прокурора м. Суми вд руге відмовлено у порушенні кримінальної справи за наслі дками перевірки фактів викла дених у їх повідомленні про з лочин. З вказаним рішенням ба нк незгодний і вважає, що пост анова про відмову в порушенн і кримінальної справи від 29.06.20 11 року є незаконною, оскільки під час проведення додатково ї перевірки факти, зазначені ними в повідомленні про злоч ин, не перевірено, а вказівки З арічного районного суду м.Су ми, що містились в постанові в ід 19.05.2011 року щодо скасування по станови про відмову в поруше нні кримінальної справи, не в иконано. За таких обставин, пр осили скасувати постанову пр о відмову у порушенні кримін альної справи.

Представник заявника у судовому засіданні скаргу підтримав.

Прокурор вважав, що пе ревірка по зверненню АТ «Рай ффайзен Банк Аваль»проведен а повно і всебічно, за наслідк ами прийняте обґрунтоване рі шення, тому просив відмовити у задоволенні скарги.

Суд, заслухавши думку прокурора, дослідивши матері али даної справи, матеріали п ро відмову в порушення кримі нальної справи № 24пр11, вважає, щ о постанова про відмову в пор ушенні кримінальної справи п ідлягає скасуванню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 09.02.2011 року до прокуратури м. Сум и з ГВПМ ДПІ в м. Суми надійшли матеріали перевірки за звер ненням АТ «Райффайзен Банк А валь», в якому банк, зокрема, п орушував питання про притягн ення до кримінальної відпові дальності осіб винних у неза конному доведенні до банкрут ства ТОВ «Колумб»та ТОВ «Сою з-3», які є майновими поручител ями за договорами укладеними між ТОВ «Слов' яни-94»та АТ «Р айффайзен Банк Аваль», та зло вживанні ліквідатора вказан их підприємств під час здійс нення ліквідаційної процеду ри.

За фактами, викладени ми у зазначеному повідомленн і, ГВПМ ДПІ в м. Суми та прокура турою м. Суми була проведена п еревірка.

За наслідками переві рки помічник прокурора м. Сум и Шевченко Ю.А. дійшов висновк у про відсутність в діях лікв ідатора Мальованого О.П. та сл ужбових осіб ТОВ «Слов' яни» ознак злочинів передбачених ст. 364 та 365 КК України і своєю по становою від 15.02.2011 року відмови в в порушені кримінальної сп рави відносно ліквідатора Ма льованого О.П. та службових ос іб ТОВ «Слов' яни».

19.04.2011 року представник А Т «Райффайзен Банк Аваль»под ав до Зарічного районного су ду м.Суми скаргу на зазначену постанову про відмову в пору шенні кримінальної справи.

19.05.2011 року постановою За річного районного суду м.Сум и постанова помічника прокур ора м.Суми Шевченка Ю. була ска сована, а матеріали про відмо ву в порушенні кримінальної справи повернуто до прокурат ури м.Суми для проведення дод аткової перевірки.

29.06.2011 року, після провед ення додаткової перевірки, п омічник прокурора м. Суми Шев ченко Ю.А. своєю постановою зн ову відмовив в порушені крим інальної справи відносно лік відатора Мальованого О.П. та с лужбових осіб ТОВ «Слов' яни », ТОВ «Колумб», ТОВ «Союз-3»за ознаками злочинів, передбач ених ст.ст. 364,365,219,218,221 КК України.

На думку суду, вказане р ішення про відмову в порушен ні кримінальної справи прийн ято слідчим прокуратури пере дчасно, перевірка проведена слідчим не в повному обсязі, а прийнята постанова належним чином не мотивована.

До таких висновків с уд дійшов, виходячи з наступн ого.

Обґрунтовуючи своє р ішення про відмову в порушен ні кримінальної справи, слід чий прокуратури, виклавши в м отивувальній частині постан ови в хронологічному порядку події, що відбувались протяг ом 2007-2009 року: з моменту укладенн я кредитного договору між АТ «Райффайзен банк Аваль»та Т ОВ «Слов»яни 94»до передачі на відповідальне зберігання н ежитлових приміщень, які нал ежать ТОВ «Колумб»та ТОВ «Со юз-3», та встановивши, що стано м на 29.06.2011 року зазначені нежит лові приміщення не відчужува лись, дійшов висновку про те, щ о будь-яких протиправних дій щодо банкрутства майнових п оручителів по кредитним угод ам ТОВ «Слов»яни94»та реаліза ції заставленого майна, в ход і перевірки не встановлено, в зв' язку з чим в порушенні кр имінальної справи - відмовив .

Проте, поза увагою про курора залишився рапорт опер уповноваженого ВОЗСПБ ГВПМ Д ПІ в м. Суми, зареєстрований у книзі обліку інформації про злочини та пригоди, з якого вб ачається що за наслідками пе ревірки повідомлення АТ «Ра йффайзен Банк Аваль»посадов а особа органу дізнання (ПМ ДП І в м. Суми) вбачає в діях посад ових осіб ТОВ «Слов' яни-94»оз наки злочину передбаченого ч . 2 ст. 364 та ст. 219 КК України, тобто того ж злочину, про якій у сво єму зверненні зазначив АТ «Р айффайзен Банк Аваль». Крім т ого, не зібрано доказів та не проаналізовано ситуацію щод о законності ініціювання сам ої ліквідаційної процедури Т ОВ «Колумб»та ТОВ «Союз-3», яку було порушено, з точки зору ск аржника, за ініціативи реаль ного власника вказаних підпр иємств.

Слід зазначити, що на в казані недоліки звертав уваг у Зарічний районний суд м.Сум и в своїй постанові про скасу вання постанови про відмову в порушенні кримінальної спр ави від 19.05.2011 року, але, як вбача ється з матеріалів справи пр о відмову в порушенні кримін альної справи, будь-якої дода ткової перевірки з цих питан ь не проведено, зібрана під ча с додаткової перевірки інфор мація - не проаналізована та в постанові про відмову в пор ушенні кримінальної справи в ід 29.06.2011 року ніяких мотивів з д аного приводу не зазначено.

Враховуючи наведене суд вважає, що постанова про в ідмову в порушенні криміналь ної справи не відповідає вим огам ст. ст. 94, 98 КПК України, є пе редчасною, перевірка звернен ня заявника проведена не в по вному обсязі, не перевірені у сі зазначені у заяві факти та не надана правова оцінка усі м зазначеним у повідомленні АТ «Райффайзен Банк Аваль»ді ям, в яких з точки зору скаржни ка, вбачаються ознаки злочин ів, вказівки суду не виконані . Тому суд вважає за необхідне скасувати зазначену постано ву про відмову в порушенні кр имінальної справи і направит и матеріали для організації додаткової перевірки до прок уратури м. Суми.

Оскільки оспорювана постанова АТ «Райффайзен Ба нк Аваль»була отримана 27.07.2011 р оку, про що свідчить відмітка про вхідну кореспонденцію і відповідний розпис про отри мання на листі банку (а.с. 5), суд вважає, що заявником не пропу щено строків її оскарження.

Керуючись ст. 236-1, 236-2 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Постанову помічни ка прокурора м. Суми Шевченко Ю. А. про відмову в порушенні к римінальної справи відносно ліквідатора Мальованого О.П . та службових осіб ТОВ «Слов' яни», ТОВ «Колумб», ТОВ «Союз-3 »за ознаками злочинів, перед бачених ст. ст. 364, 365,218,219,221 КК Україн и, - скасувати.

Матеріали про відмов у в порушенні кримінальної с прави повернути до прокурату ри м. Суми для проведення дода ткової перевірки.

На постанову протяго м 7 діб з дня винесення може бу ти подана апеляція до апеляц ійного суду Сумської області .

Суддя І.В.Клімашевська

СудЗарічний районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення15.08.2011
Оприлюднено28.12.2011
Номер документу20153217
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-1020/11

Постанова від 17.06.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Постанова від 28.02.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Постанова від 18.11.2011

Кримінальне

Алчевський міський суд Луганської області

Кудрявцев І. В.

Постанова від 28.10.2011

Кримінальне

Алчевський міський суд Луганської області

Кудрявцев І. В.

Постанова від 15.11.2011

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Прошутя І. Д.

Постанова від 15.08.2011

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Постанова від 22.04.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Постанова від 24.05.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Вінниці

Михайленко А. В.

Постанова від 12.09.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Сімферополя

Михайлов В. Є.

Постанова від 22.04.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні