Рішення
від 30.08.2011 по справі 2-253/11
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                                                                              

Справа  2-253/11                                                                                                                                                       

Р І Ш Е Н НЯ

І М Е Н Е М        У К Р А Ї Н И

 30 серпня 2011 року                                                                                        смт КуйбишевеКуйбишевський районний суд Запорізької області

          у складі:    головуючого судді                   Мальованого В.О.

                          при секретарі                               Синяковій О.І.

розглянув у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1  до приватного підприємця  ОСОБА_2 про зобов'язання виплатити заборгованість з орендної плати та розірвання договору оренди землі -,

                                                        ВСТАНОВИВ:

          18 липня 2011 року ОСОБА_1 звернулася із зазначеним позовом до Куйбишевського районного суду Запорізької області. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач ОСОБА_3, вказувала, що вона є власником земельної ділянки площею 10,84 га, розташованої на території Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області. Право власності на зазначену земельну ділянку посвідчено державним актом на право приватної власності на землю серії IV-ЗП № 024900, виданим 23 лютого 2004 року Куйбишевською районною державною адміністрацією Запорізької області. 07 листопада 2007 року між нею та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 було укладено договір оренди землі, який був зареєстрований 22 лютого 2008 року Куйбишевський районним відділом Запорізької регіональної філії державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" за № 040827100026 строком на п'ять років. Відповідно до акту прийому-передачі об'єкта оренди (земельної ділянки) за договором від 20 серпня 2007 року він передав в оренду відповідачу належну їй земельну ділянку кадастровий номер 2322787000:05:003:0024 площею 10,84 га, розташовану на території Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області.

          В позові позивач вказувала, що відповідач ОСОБА_2, за час дії договору неналежним чином виконувала свої зобов'язання за договором, несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувала орендну плату за землю, а саме: за 2008 рік грошова форма не сплачена повністю, натуральна форма сплачена, окрім 1 лафету соломи, відробіткова форма - сплачена; за 2009 рік грошова форма не сплачена повністю, натуральна форма сплачена, окрім 1 лафету соломи, відробіткова форма –не сплачена; за 2010 рік грошова форма не сплачена повністю, натуральна форма сплачена, окрім 1 лафету соломи, відробіткова форма –не сплачена. За таких обставин, заборгованість відповідача перед ним з виплати орендної плати за договором оренди по кожному року склала: за 2008 рік - 1066,64 грн., 1 лафет соломи; за 2009 рік - 1600,00 грн., 1 лафет соломи, обробіток однієї земельної ділянки  ; за 2010 рік - 1600,00 грн., 1 лафет соломи, обробіток однієї земельної ділянки . Таким чином, загальний розмір заборгованості відповідача перед позивачем за договором оренди землі з виплати орендної плати за 2008-2010 роки складає: 4266,64 грн., 3 лафети соломи, обробвток 2 земельних ділянок .

            Також, позивач зазначила, що з дня укладення договору оренди до теперішнього часу розмір орендної плати жодного разу не переглядався, що не відповідає умовам цього договору. Хоча за час дії договору з'явились обставини, які фактично зобов'язували відповідача здійснити перегляд орендної плати, а саме: значне збільшення нормативної грошової оцінки земельної ділянки по Смирновській сільській раді Куйбишевського району Запорізької області та внесення змін до нормативно-правових актів, які регулюють спірне питання.

           Систематичним неналежним виконанням своїх зобов'язань за договором оренди відповідач позбавив позивача можливості своєчасно отримувати орендну плату в повному розмірі, передбаченому умовами цього договору. Відтак, позивач вважає, що систематичне неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором оренди щодо виплати орендної плати є істотним порушенням нею умов договору та підставою для його розірвання. Тому, 02 грудня 2010 року позивач направив листа на адресу відповідача з проханням розірвати договір оренди та виплатити заборгованість з орендної плати. Але відповідач зі свого боку проігнорував зазначений лист та жодним чином не намагався врегулювати цей спір та виплатити заборгованість з орендної плати.

          Таким чином, в зв'язку з істотним порушенням відповідачем договору оренди та неможливістю врегулювання цього спору в досудовому порядку позивач ОСОБА_1 вимушена звернутися до суду з даним позовом в якому прохає зобов'язати фізичну особу-підприємця ОСОБА_2 виплатити йому заборгованість з орендної плати за 2008-2010 роки у розмірі 4266,64 грн., 3 лафети соломи, та обробіток 2 земельних ділянок .

          В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1, ОСОБА_4 повністю підтримав позовні вимоги на тих підставах, що викладені в позовній заяві і прохав задовольнити позов в повному обсязі.

          Відповідач ОСОБА_2, в судовому засіданні позов не визнала і пояснила, що зобов'язання за договором оренди землі виконує належним чином, орендну плату за землю сплачує в повному обсязі і у встановлені строки. Додатково зазначила, що дійсно 07 листопада 2007 року між нею, як фізичною особою-підприємцем та ОСОБА_1 було укладено договір оренди землі площею 10,84 га, яка розташована на території Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області строком на п'ять років. Зазначений договір був зареєстрований 22 лютого 2008 року Куйбишевським районним відділом Запорізької регіональної філії державного підприємства "центр Державного земельного кадастру" за № 040827100026.

       Але відповідач ОСОБА_2 вважає твердження позивача ОСОБА_1 про те, що орендна плата повинна сплачуватися в грошовій формі як відсоток від вартості земельної ділянки та плюс у натуральній формі є помилковим, тому що суперечить умовам договору, і не відповідає логіці договору, оскільки по суті є подвійною оплатою. Також відповідач вважає, що в договорі є наявна помилка (описка) щодо форми та розмірів виплати орендної плати, а саме в п. 9 договору між числом та словом 1600,00 грн. та 1500 кг. зерна передбачається слово сполучник "або", і тому орендна плата в грошовій формі не виплачувалась.

          Вимоги передбачені Указом Президента України №725/2008 від 19.08.2008 року “Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), за яким орендна плата повинна складати не менше 3% від вартості земельної ділянки, і не приведення розміру орендної плати до даного розміру є підставою для розірвання одговору, виконувалися в повному обсязі, що підтверджується письмовим розрахунком виплати орендної плати, так як оплата орендної плати проводилася з урахування сплачених податків.  

          Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні пояснив ,  що є  чоловіком  позивача ОСОБА_1, і підтвердив що за 2008-2010 роки не отримували орендну плату в грошовій формі, до того ж  жодного разу не отримували лафету соломи , хоча зверталися до відповідача ОСОБА_2, з даною вимогою однак отримували відмову в грубій формі, внаслідок чого в  2008, 2009, 2010 роках змушені були купувати солому за власний кошт.    Крім того за умовами договору була домовленість про обробіток земельної ділянки , а у разі ненадання послуг по обробітку земельної ділянки мала сплачуватися грошова компенсація, однак відповідач ОСОБА_2,  за 2009,2010 роки не виплатила дану компенсацію .         

          Суд вислухав пояснення сторін, свідка, вивчивши матеріали справи вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

       Відповідно до  статтей 13,14,15,16,20,21 Закону України “Про оренду землі” договір оренди      землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Істотними умовами договору оренди землі є об’єкт оренди, строк дії договору оренди, орендна плата із зазначенням її розмірі, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату та інші істотні умови, передбачені ст. 15 вказаного Закону. Укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.  

          Судом встановлено, що 07 листопада 2007 року між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 було укладено договір оренди землі, який був зареєстрований 22 лютого 2008 року Куйбишевський районним відділом Запорізької регіональної філії державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" за № 040827100026 строком на п'ять років. Відповідно до акту прийому-передачі об'єкта оренди (земельної ділянки) за договором від 20 серпня 2007 року він передав в оренду відповідачу належну йому земельну ділянку кадастровий номер 2322787000:05:003:0024 площею 10,84 га, розташовану на території Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області.

          Згідно договору оренди орендна плата сплачується в грошовій, натуральній та відробітковій формах. У разі  якщо не всі пункти по орендній платі виконані, сплачується компенсація в грошовій формі. Строк сплати орендної плати до 01 листопада кожного року.

        Предметом спору і відповідно доказування є неналежне виконання умов договору, а  точніше несвоєчасна та не в повному обсязі сплачена орендна плата за  2008, 2009, 2010 роки.

        Відповідно до ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.    

      З пояснень позивача встановлено, що на даний час орендна плата сплачена не в повному обсязі і має місце заборгованість з її виплати. Позивач в своїх поясненнях посилається на те, що згідно договору оренди землі щорічна орендна плата вноситься відповідачем у формі та розмірі: 1600,00 грн., 1500,00 кг. зерна, 100,00 кг соняшнику, 1 лафет соломи, обробіток земельної ділянки.

          Відповідно до п. 11 договору оренди орендна плата сплачується в строк до 01 листопада кожного року оренди.

       Відповідно до ч.1 ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

          Згідно ч.1 ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язань або одностороння зміна його умов не допускається.

       В порушення зазначених норм та умов договору оренди, орендна плата за весь період використання земельної ділянки сплачувалась відповідачем частково не в повному обсязі, а саме: за 2008 рік грошова форма не сплачена повністю, натуральна форма сплачена, окрім 1 лафету соломи, відробіткова форма - сплачена; за 2009 рік грошова форма не сплачена повністю, натуральна форма сплачена, окрім 1 лафету соломи, відробіткова форма –не сплачена; за 2010 рік грошова форма не сплачена повністю, натуральна форма сплачена, окрім 1 лафету соломи, відробіткова форма –не сплачена. За таких обставин, заборгованість відповідача перед позивачем з виплати орендної плати за договором оренди по кожному року склала: за 2008 рік - 1066,64 грн., 1 лафет соломи; за 2009 рік - 1600,00 грн., 1 лафет соломи, обробіток однієї земельної ділянки ; за 2010 рік - 1600,00 грн., 1 лафет соломи, обробіток однієї земельної ділянки. Таким чином, загальний розмір заборгованості відповідача перед ОСОБА_6 за договором оренди землі з виплати орендної плати за 2008-2010 роки складає: 4266,64 грн. та 3 лафети соломи, обробіток 2 земельних ділянок .

              Відповідно до ч.1 ст.32 Закону України “Про оренду землі”, на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків , передбачених статтями 24,25 цього Закону та умовами договору.

          Відповідно до ч.2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладені договору.

          Відтак, систематичне неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором щодо виплати орендної плати є істотним порушенням нею умов договору та підставою для його розірвання.

            Окрім того, неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань зі сплати орендної плати носить систематичний характер, який відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України є підставою для припинення права користування земельною ділянкою.

            02 грудня 2010 року позивачем ОСОБА_1 на адресу відповідача ОСОБА_2 було направлено рекомендованого цінного  листа з проханням розірвати договір оренди землі та виплатити заборгованість з орендної плати. Відповідач ОСОБА_2 зазначеного листа отримала 07 грудня 2010 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення та описом вкладення у лист з оголошеною цінністю. Але відповідач цей лист залишила без уваги  та жодним чином не намагалася врегулювати цей спір.

          До посилань відповідача ОСОБА_2, про те, що в договорі оренди землі, а саме в п. 9 допущено помилки (описки) щодо слово сполучника "або" між зазначенням орендної плати в грошовій та натуральній формах, суд відноситься критично оскільки суду не надано жодних доказів внесення змін або укладення додаткової угоди між сторонами щодо цього питання, щоб по своїй суті відповідало вимогам п. 36 цього договору. За таких обставин, суд приймає до уваги договір у тому вигляді, в якому він наданий позивачем в обґрунтування своїх вимог. При цьому відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні не виказала ніяких зауважень щодо дійсності копії договору оренди землі, яка була надана до суду позивачем.

          Вирішуючи питання , щодо розподілу  судових витрат , суд керується ст.88 ЦПК України , за якою стороні на користь якої ухвалено рішення , суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

          Керуючись ст.ст. 526, 615, 651 ЦК України, ст.32  закону України “Про оренду землі” ст.ст.10,11,209, 212,214, 215,218  ЦПК України  суд -

                                                             ВИРІШИВ:    

            Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

          

          Зобов'язати  ПП ОСОБА_2  (юридична адреса : вул. Котовського,51 смт. Володарське Донецької області , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) виплатити  на користь   ОСОБА_1   заборгованість  з орендної плати за 2008-2010 роки в сумі 4266 (чотири тисячі двісті шістдесят шість) гривень 64 копійки та у  вигляді 3 (трьох) лафетів(причепів) соломи , а також заборгованість у вигляді обробітку 2 (двох) земельних ділянок.

Розірвати договір оренди земельної діляни розміром 10,84 га ,  укладений 07 листопада 2007 року між ОСОБА_1 Ігорвною  та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 , зареєстрований 22 лютого 2008 року Куйбишевським районним відділом Запорізької регіональної філії державного підприємства “Центр Державного земельного кадастру” за № 040827100026 .

          Стягнути з ПП Антоненко ОСОБА_7 на користь ОСОБА_1 понесені нею судові витрати в розмірі 193 ( сто дев'яносто три )  гривні сплаченого державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 120 ( сто двадцять) гривень 00 копійок, а всього 313 (триста тринадцять) гривень 00 копійок.

          Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення  апеляційної скарги.

 

                     Суддя:                                                         В.О.Мальований

Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу20331381
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-253/11

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Кириченко В. І.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Кириченко В. І.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Кириченко В. І.

Постанова від 01.09.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні