Рішення
від 14.12.2011 по справі 2-91/11
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

            

Справа  № 2-91/11

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

14 грудня 2011 року                                                                                           

                    В складі головуючого судді                                 Ковганича С.В.

                                при секретарі                                          Грох Н.С.

                               за участю прокурора                              Трачука О.В.

     

    розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тульчині цивільну справу за позовом  ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4  до  Печерської  сільської ради про визнання права власності в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

       Позивачі звернулися до суду з даним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що 05 жовтня 2008 року помер ОСОБА_5 і після його смерті відкрилася спадщина за законом на усе його майно.

     Спадкоємцями першої черги майна покійного за законом стала вони. Після відкриття спадщини до Першої Вінницької нотаріальної контори, за останнім місцем проживання померлого ОСОБА_5, було подано відповідні заяви про прийняття спадщини.

        Також на час подання вищевказаних заяв було повідомлено нотаріуса про відомий склад майна, яке належало спадкодавцю та повинно було увійти до складу спадкового майна.

        Однак, в кінці травня 2010 року їм стало відомо про те, що за життя ОСОБА_5 в листопаді 2007 року було придбано в СК "ПЕЧЕРА" (с. Печера Тульчинського району Вінницької області, код ЄДРПОУ: 24896596) наступне нерухоме майно:  зерносклад №1 площею 981,9 кв. м., позначений літерою "А", з навісом, 316,9 кв.м., позначеним літерою "а", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а1", розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 97; заправку площею 11,4 кв.м. позначену літерою "А", з вхідним майданчиком позначеним літерою "а", розташовану в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, !№ 95А; господарську будівлю площею 58,8 кв.м., позначену літерою "А", з ямою для вапна 12 кв.м., позначеною літерою "Б", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95В; столярний цех площею 392,9 кв.м., позначений літерою "А", з гаражем, складом площею 78,2 кв.м., позначеним літерою "А1", з гаражем площею 91,7 кв.м., позначеним літерою "а", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а1", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99 Б; навіс пилорами 115,8 кв.м., позначеним літерою "А", з підвалом пилорами площею 37,3 кв.м., позначеним літерою "А/під", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99Г; вагову площею 5,9 кв.м., позначену літерою "А", з навісом 27,9 кв.м., позначеним літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95 Б; штельмашню-кузню площею 267,8 кв.м., позначену літерою "А", з прибудовою площею 29,8 кв.м., позначеною літерою "а", з погребом площею 45,5 кв.м., позначеним літерою "А/п", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, №:99 Д; бетонний вузол площею 52,8 кв.м., позначений літерою "А", що розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99 Е; контору площею 104,3 кв.м., позначену літерою "А", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Леніна, № 6; кузню тракторної бригади площею 71,9 кв.м., позначену літерою "А", з прибудовою

площею 68,6 кв.м., позначеною літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № 1; нежитлову будівлю площею 44,3 кв.м., позначену літерою "А", з погребом тракторної бригади площею 33,8 кв.м., позначеним літерою "А/П", що розташованій с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № 1 А; металевий   навіс   тракторної   бригади   726,6   кв.м.,   позначений   літерою   "А",   що розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № ІБ; заправку площею  10,4 кв.м., позначену літерою  "А", що розташована в с.  Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, №1В; будівлю для зберігання овочів площею 85,7 кв.м., позначену літерою "А"  з погребом

площею    102,5   кв.м.,   позначеним   літерою   "А/п",   що   розташовані   в   с.   Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95Г;  металевий склад площею 319,0 кв.м., позначений літерою "А", розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99.  

         Позивачам, як спадкоємцям за законом, в силу вимог повинно перейти в рівних частках право власності на спадкове майно, а саме: по частині кожного з об'єктів нерухомого майна, розташованих в с. Печера Тульчинського району Вінницької області. Однак оформити свої спадкові права через державну нотаріальну контору позивачі не мають можливості, так як на вказані об'єкти нерухомого майна, які мають успадковуватись, відсутні правовстановлюючі документи.

      По цій причині, позивачі вимушені звернутися з позовом до суду,  та просять визнати за ними право спільної часткової власності, в рівних частках по ј частині кожному на спадкове майно, спадкоємцями якого вони  стали.

       В судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_1, ОСОБА_1 - ОСОБА_6 та представник позивачів ОСОБА_3, ОСОБА_4 –ОСОБА_7, позов підтримала, на його задоволенні наполягає.

      Представник відповідача позов визнав.

     Прокурор не заперечив проти визнання права власності в порядку спадкування за позивачами.

     Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи суд встановив:

     Відповідно до копій свідоцтв про народження серії 1-АМ №013622, серії 1-АМ № 213785, серії 1-АМ №071246, ОСОБА_5, являється рідним батьком ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 (а.с.8,9).

     Згідно копії свідоцтва про смерть –05.10.2008 року помер –ОСОБА_5 (а.с.10).

     Після смерті ОСОБА_5 залишилося спадкове майно. Спадкоємцями на майно померлого є його діти ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, та мати ОСОБА_4.

      За життя ОСОБА_5 в листопаді 2007 року було придбано в СК "ПЕЧЕРА" (с. Печера Тульчинського району Вінницької області, код ЄДРПОУ: 24896596) наступне нерухоме майно:  зерносклад №1 площею 981,9 кв. м., позначений літерою "А", з навісом, 316,9 кв.м., позначеним літерою "а", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а1", розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 97; заправку площею 11,4 кв.м. позначену літерою "А", з вхідним майданчиком позначеним літерою "а", розташовану в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, !№ 95А; господарську будівлю площею 58,8 кв.м., позначену літерою "А", з ямою для вапна 12 кв.м., позначеною літерою "Б", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95В; столярний цех площею 392,9 кв.м., позначений літерою "А", з гаражем, складом площею 78,2 кв.м., позначеним літерою "А1", з гаражем площею 91,7 кв.м., позначеним літерою "а", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а1", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99 Б; навіс пилорами 115,8 кв.м., позначеним літерою "А", з підвалом пилорами площею 37,3 кв.м., позначеним літерою "А/під", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99Г; вагову площею 5,9 кв.м., позначену літерою "А", з навісом 27,9 кв.м., позначеним літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95 Б; штельмашню-кузню площею 267,8 кв.м., позначену літерою "А", з прибудовою площею 29,8 кв.м., позначеною літерою "а", з погребом площею 45,5 кв.м., позначеним літерою "А/п", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, №:99 Д; бетонний вузол площею 52,8 кв.м., позначений літерою "А", що розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99 Е; контору площею 104,3 кв.м., позначену літерою "А", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Леніна, № 6; кузню тракторної бригади площею 71,9 кв.м., позначену літерою "А", з прибудовою

площею 68,6 кв.м., позначеною літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № 1; нежитлову будівлю площею 44,3 кв.м., позначену літерою "А", з погребом тракторної бригади площею 33,8 кв.м., позначеним літерою "А/П", що розташованій с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № 1 А; металевий   навіс   тракторної   бригади   726,6   кв.м.,   позначений   літерою   "А",   що розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № ІБ; заправку площею  10,4 кв.м., позначену літерою  "А", що розташована в с.  Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, №1В; будівлю для зберігання овочів площею 85,7 кв.м., позначену літерою "А"  з погребом площею    102,5   кв.м.,   позначеним   літерою   "А/п",   що   розташовані   в   с.   Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95Г;  металевий склад площею 319,0 кв.м., позначений літерою "А", розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99.  

       В подальшому, ОСОБА_5 з метою визнання права власності на вищевказане нерухоме майно звернувся до Вінницького відділення постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Асоціація спеціалістів в аграрній сфері "Третейська ініціатива" з позовом про визнання дійсним укладених договорів купівлі-продажу.

     Відповідно до копій  рішень третейського суду по справах № 30.1/17.02 та № 31/17.02 від 01 липня 2008 року визнано укладені між померлим ОСОБА_5 та СК "ПЕЧЕРА" договори купівлі-продажу  дійсними  та визнано за ОСОБА_5 право власності на вищевказані об'єкти нерухомого майна. (а.с. 16-21).

     З метою проведення реєстрації права власності на нерухоме майно на виконання ст. 55 Закону України "Про третейські суди" в редакції, яка діяла на той час, ОСОБА_5 звернувся до Тульчинського районного суду Вінницької області з заявами про видачу виконавчого документу з зобов'язанням КП "Тульчинське міжрайонне бюро технічної інвентаризації" зареєструвати за ним право

      За результатами розгляду відповідних заяв ОСОБА_5  Тульчинським районним судом 18 липня 2008 року було постановлено дві ухвали, якими визнано подані заяви обґрунтованими та прийнято рішення видати виконавчі документи, якими зобов'язати КП "Тульчинське міжрайонне бюро технічної інвентаризації" зареєструвати за ОСОБА_5 право власності на придбане нерухоме майно, що підтверджується копіями ухвал Тульчинського районного суду від 18.07.2008 року (а.с. 19, 22-23).

       Після цього ОСОБА_5 було подано до КП "Тульчинське міжрайонне бюро технічної інвентаризації" для проведення державної реєстрації права власності усі необхідні документи та проведено оплату послуг з державної реєстрації.      

12 липня 2010 року було направлено заяву до КП ""Тульчинське міжрайонне бюро технічної інвентаризації" з клопотанням провести державну реєстрацію за померлим ОСОБА_5 на підставі наявних у них документів права власності на вказані об'єкті майна для включення їх до складу спадкового майна та подальшого оформлення права власності в порядку спадкування (а.с.14).

       Листом № 2592 від 19 липня 2010 року начальник КП "Тульчинське міжрайонне бюро технічної інвентаризації" підтвердив, що 24.07.2008 року отримав від ОСОБА_5 заяви про реєстрацію права власності на спірні об'єкти нерухомого майна, розташовані в с. Печера Тульчинського району Вінницької області на підставі рішень Вінницького відділення постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Асоціація спеціалістів в аграрній сфері "Третейська ініціатива»від 01.07.2008 року, та те, що реєстрація права власності за ОСОБА_5 не проводилась.  В листі також зазначено на те, що Законом України № 1076 від 05.03.2009 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності третейських судів та виконання рішень третейських судів" (який на брав чинності 31.03.2009 року) внесено зміни та доповнення, зокрема до ст.6 Закону України "Про третейські суди", яка встановлює підвідомчість справ третейським судам, Третейські суди в порядку, передбаченому Законом України "Про третейські суди", можуть розглядати будь-які справи, що виникають з цивільних та господарських правовідносин, за винятком, зокрема: в справах  у спорах щодо нерухомого майна, включаючи земельні ділянки. (а.с. 15).

        Для того щоб прийняти спадщину позивачі звернулися до нотаріальної контори, але їм було відмовлено в оформленні спадкового майна, в зв’язку з тим, що спадкодавець при житті не оформив право власності на дані об’єкти нерухомості.

     За таких обставин, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

       В силу вимог ст.. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

      Зокрема, ст.. 1261 ЦК України передбачає, що до першої черги осіб, які мають право на спадкування за законом, відносять дітей спадкодавця, у тому числі зачатих за життя спадкодавця та народжених після його смерті, того з подружжя, який його пережив, та батьків.  

       Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за законом чи заповітом має право прийняти спадщину. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

      На підставі ч.2 ст. 328 ЦК України позивач правомірно набув право власності відповідно до спадкування за законом.

      За таких обставин, з врахуванням позиції представника відповідача, який позов визнав та прокурора, який не заперечив проти визнання права власності в порядку спадкування за позивачами, оскільки позовні вимоги не суперечать закону та не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливе ухвалити рішення про задоволення позову.

        В зв’язку з цим, оспорюване право позивачів щодо володіння та розпорядження спадковим майном підлягає захисту судом у спосіб визначений п.1 ч.2 ст.16 ЦК України –визнання права власності.   

       Правовідносини, що виникли між сторонами регламентуються ст. ст. 16, 328, 386, 392, 1258, 1261, 1268  ЦК України.

        Відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України, судовий збір сплачений позивачими,  підлягає зарахуванню в прибуток держави.

        Керуючись  ст.16, 328, 386, 392, 1258, 1261, 1268  ЦК України ст. 4, 8, 10, 15, 18, 57-60, 64, 81, 88,  209-213 ЦПК України, суд –

В И Р І Ш И В :

     

     Позов задовольнити.     

     Визнати за ОСОБА_2, ОСОБА_1, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 право спільної часткової власності, в рівних частках - по 1/4 кожному, на наступне спадкове майно, яке залишилось після смерті батька та сина ОСОБА_5, померлого 05.10.2008 року, а саме:

-          зерносклад №1 площею 981,9 кв. м., позначений літерою "А", з навісом, 316,9 кв.м., позначеним літерою "а", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а1", розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 97;

-          заправку площею 11,4 кв.м. позначену літерою "А", з вхідним майданчиком позначеним літерою "а", розташовану в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, !№ 95А;

-          господарську будівлю площею 58,8 кв.м., позначену літерою "А", з ямою для вапна 12 кв.м., позначеною літерою "Б", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95В;

-          столярний цех площею 392,9 кв.м., позначений літерою "А", з гаражем, складом площею 78,2 кв.м., позначеним літерою "А1", з гаражем площею 91,7 кв.м., позначеним літерою "а", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а1", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99 Б;

-          навіс пилорами 115,8 кв.м., позначеним літерою "А", з підвалом пилорами площею 37,3 кв.м., позначеним літерою "А/під", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99Г;

-          вагову площею 5,9 кв.м., позначену літерою "А", з навісом 27,9 кв.м., позначеним літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95 Б;

-          штельмашню-кузню площею 267,8 кв.м., позначену літерою "А", з прибудовою площею 29,8 кв.м., позначеною літерою "а", з погребом площею 45,5 кв.м., позначеним літерою "А/п", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, №:99 Д;

-          бетонний вузол площею 52,8 кв.м., позначений літерою "А", що розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99 Е;

-          контору площею 104,3 кв.м., позначену літерою "А", з вхідним майданчиком, позначеним літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. Леніна, № 6;

-          кузню тракторної бригади площею 71,9 кв.м., позначену літерою "А", з прибудовою

площею 68,6 кв.м., позначеною літерою "а", що розташовані в с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № 1;

-          нежитлову будівлю площею 44,3 кв.м., позначену літерою "А", з погребом тракторної бригади площею 33,8 кв.м., позначеним літерою "А/П", що розташованій с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № 1 А;

-          металевий   навіс   тракторної   бригади   726,6   кв.м.,   позначений   літерою   "А",   що розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, № ІБ;

-          заправку площею  10,4 кв.м., позначену літерою  "А", що розташована в с.  Печера Тульчинського району по вул. 50-річчя Жовтня, №1В;

-          будівлю для зберігання овочів площею 85,7 кв.м., позначену літерою "А"  з погребом площею    102,5   кв.м.,   позначеним   літерою   "А/п",   що   розташовані   в   с.   Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 95Г;  

-          металевий склад площею 319,0 кв.м., позначений літерою "А", розташований в с. Печера Тульчинського району по вул. Шкільна, № 99.  

      Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Вінницької області протягом десяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Тульчинський районний суд Вінницької області.

          

     Суддя

СудТульчинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено07.01.2012
Номер документу20350991
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-91/11

Постанова від 17.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні