Рішення
від 19.12.2011 по справі 11/423
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

11/423

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  11/423

19.12.11

За позовомРегіонального відділення Фонду державного майна України  в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі   

допро   Державної організації  "Виконавче бюро"стягнення 3164,64 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивачавід відповідачаПідгорний В.П. - представник;не з‘явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Регіонального відділення Фонду державного майна України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про стягнення з Державної організації  "Виконавче бюро" основного боргу у розмірі 3164,64 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач неналежним чином виконав умови договору оренди від 19.02.2009 щодо здійснення розрахунків за оренду, у зв'язку з чим позивачем заявлено вимогу про стягнення заборгованості.

Відповідач відзив на позов не надав, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив.

Відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Ухвала суду про порушення провадження надсилалась відповідачу на адресу, зазначену у позовній заяві та у довідці з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців, та була отримана відповідачем, докази чого наявні в матеріалах справи.

За таких обставин, відповідач про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до положень ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши його пояснення, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва

В С Т А Н О В И В:

          19.02.2009 року між Регіональним відділенням Фонду державного майна України  в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі , як  орендодавцем (позивач) та Державною організацією  "Виконавче бюро", як орендарем (відповідач) укладено договір оренди нежитлових приміщень №797 (надалі –договір).

Пунктом 1.1 договору сторони погодили, що орендодавець передає орендареві в тимчасове платне користування нежиле приміщення загальною площею 34,9 кв.м розташоване по вул. Свердлова, 49 у м. Керчі.

Згідно із п. 2.1 договору орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, вказаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передавання майна. Акт приймання-передавання орендованого державного майна з боку сторони, яка передає майно, підписується як орендодавцем, так і балансоутримувачем.

Відповідно до п. 2.5 Договору у разі, якщо орендоване майно фактично знаходиться на балансі державного підприємства, орендодавець уповноважує (доручає) керівництво балансоутримувача у підписанні акта приймання-передавання.

Пунктом 3.1 Договору визначено, що орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 р. №786 (далі - "методика розрахунку"), або за результатами конкурсу на право оренди державного майна і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку - грудень 2008 –1747,00 грн.

Положеннями п. 3.2 Договору визначено, що нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному  законодавством.

Відповідно до п. 3.3 Договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається орендарем самостійно шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

Із змісту п. 3.4 Договору вбачається, що у разі користування майном протягом неповного календарного місяця (першого або останнього місяців оренди) добова орендна плата за дні користування визначається згідно з чинною Методикою розрахунку на основі орендної плати за відповідні місяці пропорційно дням користування.

Згідно із п. 3.6 Договору орендна плата перераховується до державного бюджету та балансоутримувачу у співвідношенні 70% до 30% щомісяця не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, відповідно до пропорцій розподілу, установлених Кабінетом Міністрів України. Орендна плата за кожний місяць оренди перераховується в державний бюджет орендарем самостійно у порядку, встановленому даним Договором.

Відповідно до п. 3.7 Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та балансоутримувачу у визначеному п. 3.6 співвідношенні відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, уключаючи день оплати.

Пунктом 3.8. Договору визначено, що у разі, якщо заборгованість з орендної плати становить загалом не менше ніж три місяці, орендар також сплачує штраф у розмірі 10% від суми заборгованості у співвідношенні, визначеному в п. 3.6 Договору.  

Згідно із п. 5.3. Договору орендар зобов'язується своєчасно й у повному обсязі сплачувати орендну плату.

Із змісту п. 5.9 Договору вбачається, що орендар зобов'язується щомісяця до 15 числа надавати орендодавцеві та балансоутримувачу інформацію про перерахування орендної плати за попередній місяць (копію платіжного доручення з відміткою обслуговуючого банку про перерахування орендної плати до Державного бюджету України). На вимогу орендодавця та балансоутримувача проводити звіряння взаєморозрахунків по орендних платежах і оформляти  відповідні акти звіряння.

Положеннями п. 10.1 Договору визначено, що цей Договір укладено строком на 2 роки 364 дні, з 19.10.2009 до 18.02.2012 включно.

16.02.2009 відповідно до умов п. 3.1 Договору, сторони підписали Додаток №1 та Додаток №1а, якими узгодили розрахунки плати за перші базові місяці оренди нерухомого державного майна.

На виконання умов договору позивач передав а відповідач прийняв у строкове платне користування предмет оренди, що підтверджується відповідним актом від 16.02.2009

Спір у справі виник у зв'язку із неналежним, на думку позивача, виконанням відповідачем грошового зобов'язання по сплаті орендних платежів за договором, у зв'язку з чим позивач вказує на існування заборгованості у розмірі 3053,01 грн., яка виникла у період з 01.07.2010 по 29.07.2011.

Відповідач доказів погашення заборгованості на суму 3053,01 грн. не надав, повідомлені позивачем обставини не спростував.

У відповідності до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до  ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином та відповідно до закону, інших правових актів, договору. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Як свідчать матеріали справи, зобов'язання по своєчасній сплаті орендної плати відповідачем не виконано, внаслідок чого за період з липня 2010 року по липень 2011 року заборгованість відповідача перед позивачем становить 3053,01 грн.

Таким чином, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 3053,01 грн. на користь позивача основного боргу визнаються судом обґрунтованими.

Позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача пені у розмірі 93,58 грн. та 3% річних у розмірі 18,05 грн. нарахованих окремо за кожен місяць у період з 16.07.2011 по  10.10.2011 від суми заборгованості, яка виникла у зв'язку із частковою сплатою орендних платежів.

Судом встановлено, що відповідач у встановлений договором строк свого обов'язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов'язання, тому дії відповідача є порушенням договірних зобов'язань (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Стаття 611 Цивільного кодексу України передбачає, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, якими зокрема є сплата неустойки.

Згідно із п. 3.6 Договору орендна плата перераховується щомісяця не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним.

Відповідно до п. 3.7 Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та балансоутримувачу у визначеному п. 3.6 співвідношенні відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Частиною 5 ст. 254 Цивільного кодексу України передбачає, що якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

Перевіривши розрахунок пені позивача, суд визнає його вірним, а тому позовні вимоги про стягнення пені на суму 93,58 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши розрахунок 3% річних позивача, суд визнає його вірним, а тому позовні вимоги про стягнення пені на суму 18,05 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Судові витрати у зв'язку із задоволенням позову покладаються на відповідача відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись  ст.ст. 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва          

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Державної організації "Виконавче бюро" (04050, м. Київ, вул. Тургенєвська, 82а, код 33239295 з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання рішення) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (99008; м. Севастополь, пл. Повсталих, 6, ідентифікаційний код 20677058; р/р 31116094700024, УГК в м. Феодосії ГУДКУ в АР Крим) заборгованість у розмірі 3053 (три тисячі п‘ятдесят три) грн. 01 коп., пеню у розмірі 93 (дев‘яносто три) грн. 58 коп., 3% річних у розмірі 18 (вісімнадцять) грн. 05 коп.

3. Стягнути з Державної організації  "Виконавче бюро" (04050, м. Київ, вул. Тургенєвська, 82а, код 33239295 з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання рішення) в дохід Державного бюджету України державне мито у розмірі 102 (сто дві) грн. 00 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп.

4. Видати наказ.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

  Суддя                                                                                                 Ю.М. Смирнова

Дата підписання рішення: 26.12.2011

Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20531775
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/423

Ухвала від 07.10.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Пазичев В.М.

Ухвала від 18.08.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Пазичев В.М.

Ухвала від 27.08.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Пазичев В.М.

Ухвала від 12.08.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Пазичев В.М.

Ухвала від 04.02.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Рішення від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Постанова від 12.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 21.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 25.03.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні