Рішення
від 19.12.2011 по справі 10/498
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/498 19.12.11

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Торговий дім - «Фрегат»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Марівер»

про стягнення ко штів

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Вільгельм А.Д.

У засіданні брали участь:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність № 11/05/11-2 від 11.05.2011р.);

від відповідача: не з' яви лися.

В судовому засіда нні 19 грудня 2011 року, відповідн о до положень ст. 85 Господарського процес уального кодексу України, бу ло оголошено вступну та резо лютивну частину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім - «Фрегат»(позивач) зверну лося до Господарського суду міста Києва з позовною заяво ю про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Марівер»(відповідач) забо ргованості в сумі - 4 400,01 грн. з них основного боргу - 4 190,49 грн . та 5% штрафу - 209,52 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач не викон ав належним чином взяті на се бе зобов' язання за договоро м поставки № 907ф-ю від 10 серпня 201 0 року, зокрема, у визначені до говором строки не здійснив в повному обсязі оплати варто сті поставленого йому позива чем товару, внаслідок чого у в ідповідача утворилась забор гованість перед позивачем.

Відповідач відзиву на поз овну заяву до суду не надав, уч асть свого представника в су дові засідання не забезпечув ав. Про час та місце розгляду с прави був повідомлений належ ним чином, докази чого містят ься в матеріалах справи.

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на юр идичну адресу підприємства з гідно відомостей єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України (дові дка з ЄДРПОУ наявна в матеріа лах справи). У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення В ищого арбітражного суду Укра їни «Про деякі питання практ ики застосування Господарсь кого процесуального кодексу України»від 18.09.97р. особи, які бе руть участь у справі, вважают ься повідомленими про час і м ісце її розгляду судом, якщо у хвалу про порушення провадже ння у справі надіслано за пош товою адресою, зазначеною у п озовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007р. (2.04.2009р.)»пер едбачено, що до повноважень г осподарських судів не віднес ено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фі зичних осіб - учасників судо вого процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних д ій. Тому відповідні процесуа льні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учас ників судового процесу, наяв ними в матеріалах справи.

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 4.11.2011 року по рушено провадження у справі, розгляд справи призначено н а 24.11.2011 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 24.11.2011 року ро згляд справи, у зв' язку з нея вкою представників відповід ача було відкладено до 19.12.2011 рок у.

У відповідності до підпун кту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищо го арбітражного суду України від 18.09.1997р. «Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України»(з подальшими з мінами) у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох стор ін або однієї з них справа мож е бути розглянута без їх учас ті, якщо неявка таких предста вників не перешкоджає виріше нню спору.

Зважаючи на достатність в м атеріалах справи доказів, не обхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України за наяв ними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, суд,-

ВСТАНОВИВ:

10 серпня 2010 року між позив ачем (надалі - Постачальник або Продавець ) та відповідач ем (далі по тексту - Покупець або Отримувач) було укладено договір поставки № 907ф-ю (належ ним чином засвідчена копія д оговору міститься в матеріал ах справи, надалі - Договір а бо Договір поставки), відпові дно до п. 1.1. якого Постачальник зобов' язується поставити і передати у власність Покупц ю, а Покупець - прийняти і опла тити товар в повному розмірі на умовах і в порядку, визначе ному Договором.

У відповідності до п. 4.4. Дого вору моментом здійснення пос тавки товарів Постачальнику є їх отримання з відповідною відміткою у супроводжувальн ій первинній обліково - вида тковій документації (товарн о-транспортна накладна, вида ткова накладна).

Позивач у вересні-грудні 2010 р оку у відповідності до умов Д оговору поставив відповідач у товар на загальну суму 5 561,13 гр н., що підтверджується наявни ми у матеріалах справи видат ковими накладними. Товар був прийнятий відповідачем, що п ідтверджено підписами предс тавника відповідача у видатк ових накладних та відбитком печатки Товариства з обмежен ою відповідальністю «Маріве р».

У відповідності до п. 5.2 Догов ору розрахунки за поставлени й товар здійснюються протяго м 21 (двадцять один) календарни х днів з моменту поставки тов ару.

Відповідачем було здійсне но часткову оплату вартості поставленого товару на суму 1 370,64 грн., що підтверджуся випис кою про рух коштів за період з 10.09.2010р. по 9.12.2010р. (копія міститься в матеріалах справи). Оплату р ешти вартості поставленої пр одукції у сумі 4 190,49 грн. відпові дачем здійснено не було.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов' язанн я - відповідно до вимог, що у п евних умовах звичайно ставля ться.

У відповідності до ст. 655 Циві льного кодексу України за до говором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає а бо зобов'язується передати м айно (товар) у власність другі й стороні (покупцеві), а покупе ць приймає або зобов'язуєтьс я прийняти майно (товар) і спла тити за нього певну грошову с уму.

У відповідності до частини 2 ст. 692 Цивільного кодексу Укра їни покупець зобов'язаний сп латити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно із частиною 1 ст. 530 Цив ільного кодексу України якщо у зобов' язанні встановлен ий строк (термін) його викона ння, то воно підлягає виконан ню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 Цивільного коде ксу України порушенням зобов ' язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в' язання (неналежне виконан ня).

Відповідач свої зобов' яз ання за договором щодо оплат и вартості поставленого пози вачем товару не виконав, забо ргованість відповідача пере д позивачем складає 4 190,49 грн.

У відповідності до ст. 611 Циві льного кодексу України у раз і порушення зобов' язання на стають правові наслідки, вс тановлені договором або зако ном, зокрема сплата неустойк и.

Згідно зі ст. 549 Цивільного ко дексу України неустойкою (шт рафом, пенею) є грошова сума аб о інше майно, які боржник по винен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неусто йка, що обчислюється у відсот ках від суми несвоєчасно вик онаного грошового зобов'яза ння за кожен день простроч ення виконання. Штрафом є неу стойка, що обчислюється у від сотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зо бов'язання.

Частиною 2 ст. 551 Цивільного к одексу України визначено, що якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір вст ановлюється договором або ак том цивільного законодавств а.

Пунктом 7.3 Договору визначе но, що за несвоєчасну оплату з а Договором Покупець сплачує Постачальнику штраф в розмі рі 5% від вартості неоплаченог о товару.

З урахуванням викладеного , а також зважаючи відсутніст ь контррозрахунку відповіда ча, за порушення відповідаче м зобов' язання за Договором щодо оплати вартості отрима ного товару, стягненню з відп овідача на користь позивача підлягає штраф в розмірі 209,52 гр н.

За таких обставин, позовн і вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в по вному обсязі.

Судові витрати позивача, а с аме 102,00 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу, відповідно до п оложень статті 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни покладаються на відпо відача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ма рівер»(ідентифікаційний код : 19256854, адреса: 04107, м. Київ, вул. Багго вутівська, буд. 30), з будь-якого рахунку, виявленого державни м виконавцем під час виконан ня рішення суду, на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю «Торговий дім - «Ф регат»(ідентифікаційний код 36100206, адреса: 02660, м. Київ, вул. Магн ітогорська, буд. 1, р/р 26002060426015 в КГР У ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 321842) г рошові кошти: основного борг у - 4 190,49 грн. (чотири тисячі сто де в' яносто гривень 49 копійок), штрафу - 209,52 грн. (двісті дев' яносто гривень 52 копійки) грн. та судові витрати в сумі 338,00 гр н. (триста тридцять вісім грив ень). Видати наказ.

Рішення набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 85 Господарського процес уального кодексу України та може бути оскаржене в порядк у та в строки, встановлені ст.с т. 91, 93 Господарського процесуа льного кодексу України.

Суддя О.В. Ко тков

Дата підписання повног о тексту рішення 26.12.2011р

Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20531981
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення ко штів

Судовий реєстр по справі —10/498

Рішення від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 14.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 17.09.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Ковзель П.О.

Ухвала від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Шумко В.В.

Ухвала від 11.09.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні