Рішення
від 25.11.2011 по справі 2-1105/11
БРЯНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1105/2011р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2011 р. м.Брянка

Брянківській міській суд Луганської області

у складі - головуючого с удді: Снегірьова В.А.

при секретарі: Дуванській А .Л.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні цивільну с праву за позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «ЮКРЕЙНІАН ДІВЕЛОПМЕНТ КО МПАНІ»до ОСОБА_1, ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє с амостійних вимог - Подільськ а районна у м. Києві рада, про в изнання договору дійсним, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання д оговору позики дійсним та пр о стягнення солідарно з ОСО БА_1 та ОСОБА_2 суми боргу , надалі подав уточнений позо в, яким просить визнати догов ір позики дійсним та визнати за ним право власності на нер ухоме майно, посилаючись на н аступні обставини:

08 квітня 2009 року між ТОВ «ЮКР ЕЙНІАН ДІВЕЛОПМЕНТ КОМПАНІ» , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 було укладено Договір позики. Від повідно до умов даного догов ору позивач передав у власні сть ОСОБА_2 грошові кошти в сумі 302 345 (триста дві тисячі тр иста сорок п' ять) грн. 00 коп., я кі ОСОБА_2 зобов' язався п овернути в тій самій сумі, О СОБА_1 став поручителем вка заного договору. Відповідно до п. 2.2. Договору сторони підпи санням даного договору підтв ерджують факт повного отрима ння ОСОБА_2 грошових кошті в у сумі 302 345 грн. 00 коп. Пунктом 2.4. Договору передбачено, що Поз ика за Договором надається н а строк до 01.11.2010 року включно. В з азначений термін ОСОБА_2 п озику не повернув таким чино м не виконавши свої зобов' я зання за договором від 08.04.2009р. в частині повернення суми поз ики. Також, учасники договору домовилися, що в разі настанн я відкладальної обставини об ов' язок позичальника за дог овором з повернення грошової суми позики змінюється на об ов' язок передати у власніст ь позикодавця (позивача) нале жні ОСОБА_2 на праві власн ості об' єкти нерухомого май на: нежитловий будинок (літер а “О”), загальною площею 139,4 кв. м ., який знаходиться за адресою АДРЕСА_1; нежитловий буди нок (літера “И”), загальною пло щею 34,4 кв. м., який знаходиться з а адресою АДРЕСА_2; нежитл овий будинок (літера “І”), зага льною площею 22,7 кв. м., який знах одиться за адресою АДРЕСА_2 ; нежитловий будинок (літера “Б”), загальною площею 43,3 кв. м., який знаходиться за адресою АДРЕСА_3; нежитловий будин ок (літера “В”), загальною площ ею 22,6 кв. м., який знаходиться за адресою АДРЕСА_3; нежитло вий будинок (літера “А”), загал ьною площею 34,4 кв. м., який знахо диться за адресою АДРЕСА_4 та стягнути з ОСОБА_1 забо ргованість в сумі 567 грн.00 коп.

Позивач ТОВ “ЮКРЕЙНІА Н ДІВЕЛОПМЕНТ КОМПАНІ” предс тавника до судового засіданн я не направив, надав заяву про підтримку позовних вимог та розгляд справи за його відсу тності.

Відповідач ОСОБА_1 д о судового засідання не з' я вився, надав заяву про незгод у з заявленими вимогами, оскі льки вони безпідставні та ро згляд справи за його відсутн ості за наявними у ній матері алами.

Відповідач ОСОБА_2 д о судового засідання не з' я вився, надав заяву про визнан ня позовних вимог у повному о бсязі, проти визнання права в ласності на належні йому об' єкти нерухомості за ТОВ “ЮКР ЕЙНІАН ДІВЕЛОПМЕНТ КОМПАНІ” не заперечує.

Третя особа у судове засід ання не з' явилась, причини н еявки суду не повідомила, про час та місце слухання справи повідомлена належним чином, заперечень на позов не надал а.

Вивчивши матеріали справи , суд вважає, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відп овідальністю «ЮКРЕЙНІАН ДІВ ЕЛОПМЕНТ КОМПАНІ»підлягают ь задоволенню частково виход ячи з наступного:

Відповідно до ст. 392 ЦК одним з шляхів захисту права власн ості є можливість визнання п рава власності в судовому по рядку за рішенням суду, якщо т аке право оспорюється або не визнається. Статтею 16 ЦК прям о передбачено, що способом за хисту цивільних прав є визна ння права.

Згідно до вимог ст.ст.15, 20 ЦК Ук раїни кожна особа має право н а захист свого цивільного пр ава у разі його невизнання чи оспорювання та право на захи ст особа здійснює на свій роз суд.

Судом встановлено, що 08.04.2009р. м іж Позивачем (Позикодавець з а умовами Договору) та Відпов ідачем ОСОБА_2 (Позичальни к за умовами Договору) було ук ладено договір позики. Відпо відно до умов даного договор у Позикодавець передає у вла сність Позичальника грошові кошти в сумі 302 345 (триста дві тис ячі триста сорок п' ять) грн. 0 0 коп., а Позичальник зобов' яз ується повернути Позикодавц еві грошові кошти в тій самій сумі.

Відповідно до п. 2.2. Договору Позикодавець та Позичальник підписанням даного договору підтверджують факт повного отримання Позичальником гро шових коштів у сумі 302 345 (триста дві тисячі триста сорок п' я ть) грн. 00 коп. Таким чином Позив ач у повному обсязі виконав в зяті на себе зобов' язання (а .с.3-4).

Пунктом 2.4. Договору передба чено, що Позика за Договором н адається на строк до 01.11.2010 року включно. В зазначений термін Відповідач ОСОБА_2 позику не повернув таким чином не ви конавши свої зобов' язання з а договором від 08.04.2009р. в частин і повернення суми позики.

Частиою 1 ст. 212 ЦК України вст ановлено, що особи, які вчиняю ть правочин, мають право обум овити настання або зміну пра в та обов'язків обставиною, що до якої невідомо, настане вон а чи ні (відкладальну обстави на).

Згідно до договору позики в ід 08.04.2009р. позивач та відповідач і дійшли до згоди обумовити, щ о невиконання (неповне, ненал ежне, несвоєчасне виконання) відповідачем ОСОБА_2 зобо в' язань за цим договором бу де становити обставину щодо якої невідомо, настане вона ч и ні (відкладальна обставина ).

Також, позивач та відповіда ч домовилися, що в разі настан ня відкладальної обставини о бов' язок позичальника за до говором з повернення грошово ї суми позики змінюється на о бов' язок передати у власніс ть позикодавця (позивача) нал ежні ОСОБА_2 на праві прив атної власності об' єкти нер ухомого майна:

- нежитловий будинок (літера “О”), загальною площею 139,4 (сто т ридцять дев' ять цілих чотир и десятих) кв. м., який знаходит ься за адресою АДРЕСА_1 (со рок чотири);

- нежитловий будинок (літера “И”), загальною площею 34,4 (трид цять чотири цілих чотири дес ятих) кв. м., який знаходиться з а адресою АДРЕСА_2 (сорок п ' ять дріб двадцять чотири);

- нежитловий будинок (літера “І”), загальною площею 22,7 (двад цять дві цілих сім десятих) кв . м., який знаходиться за адрес ою АДРЕСА_2 (сорок п' ять д ріб двадцять чотири);

- нежитловий будинок (літера “Б”), загальною площею 43,3 (соро к три цілих три десятих) кв. м., я кий знаходиться за адресою АДРЕСА_3;

- нежитловий будинок (літера “В”), загальною площею 22,6 (двад цять дві цілих шість десятих ) кв. м., який знаходиться за адр есою АДРЕСА_3;

- нежитловий будинок (літера “А”), загальною площею 34,4 (трид цять чотири цілих чотири дес ятих) кв. м., який знаходиться з а адресою АДРЕСА_4.

Відповідно до п. 4.5. договору від 08.04.2009р. обов' язок передати у власність позивача належн ий відповідачу на праві прив атної власності об' єкт неру хомого майна, вказаний в п. 4.4. Д оговору, в разі настання відк ладальної обставини, має бут и виконано відповідачем шлях ом укладення у строк не пізні ше 01 грудня 2010 р. договору дарув ання, за яким відповідач ОС ОБА_2 передасть безоплатно у власність позивача зазначе ний об' єкт нерухомого майна , і вчинить усі юридичні та фак тичні дії, необхідні для забе зпечення нотаріального посв ідчення цього договору. Відп овідач ОСОБА_2 також зобов ' язався повідомити позивач а про дату, час, місце укладенн я договору дарування та місц езнаходження нотаріальної к онтори, в якій договір буде по свідчено.

Згідно ст. 11 ЦК України, догов ір є підставою виникнення ци вільних прав та обов' язків.

Статтею 526 ЦК України передб ачено, що зобов' язання пови нно виконуватися належним чи ном відповідно умов договору та чинного законодавства.

Відповідно до ст. 204 ЦК Україн и, якою встановлено презумпц ію правомірності правочинну , правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не вс тановлена законом або якщо в ін не визнаний судом недійсн им.

Недійсність вищевказаного договору від 08.04.2009р. прямо не вс тановлена законом, рішення с уду про визнання його недійс ними не приймалося, за таких п ідстав, ця угода є дійсною та о бов' язковою для виконання ї ї сторонами.

Тому суд вважає вимоги щодо визнання права власності на

- нежитловий будинок (літера “О”), загальною площею 139,4 (сто т ридцять дев' ять цілих чотир и десятих) кв. м., який знаходит ься за адресою АДРЕСА_1 (со рок чотири);

- нежитловий будинок (літера “И”), загальною площею 34,4 (трид цять чотири цілих чотири дес ятих) кв. м., який знаходиться з а адресою АДРЕСА_2 (сорок п ' ять дріб двадцять чотири);

- нежитловий будинок (літера “І”), загальною площею 22,7 (двад цять дві цілих сім десятих) кв . м., який знаходиться за адрес ою АДРЕСА_2 (сорок п' ять д ріб двадцять чотири);

- нежитловий будинок (літера “Б”), загальною площею 43,3 (соро к три цілих три десятих) кв. м., я кий знаходиться за адресою АДРЕСА_3;

- нежитловий будинок (літера “В”), загальною площею 22,6 (двад цять дві цілих шість десятих ) кв. м., який знаходиться за адр есою АДРЕСА_3;

- нежитловий будинок (літера “А”), загальною площею 34,4 (трид цять чотири цілих чотири дес ятих) кв. м., який знаходиться з а адресою АДРЕСА_4.

обґрунтованими та такими, щ о підлягають задоволенню.

Також Позивач за своїм влас ним переконанням вважає, що н а цей час вартість нерухомог о майна яке повинно бути пере дано Відповідачем ОСОБА_2 є декілька нижчою ніж сума за боргованості відповідачів і різниця приблизно складає 567 (п' ятсот шістдесят сім) грн.00 коп.

У зв' язку з цим Позивач заз начає, що задоволення грошов их вимог лише шляхом отриман ня у власність зазначеного м айна не може в повному обсязі задовольнити його грошові в имоги та посилаючись на умов и договору, згідно з яким відп овідачі несуть солідарну від повідальність просить суд до датково стягнути з Відповіда ча ОСОБА_1 567 грн.00 коп.

Відповідно до вимог ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов ' язана довести ті обставини , на які вона посилається, як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Суд вважає зазначені вимог и необґрунтованими та такими , що не підлягають задоволенн ю, оскільки суду на час розгля ду цієї справи не надано нале жних доказів того, що вартіст ь нерухомого майна є нижчою н іж сума заборгованості відпо відачів.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 6, 16, 203, 212, 319, 347, 392, 589, 599, 627 ЦК України, ст.ст. 4, 10, 11, 14, 61, 62, 212, 215, 218 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеж еною відповідальністю “ЮКРЕ ЙНІАН ДІВЕЛОПМЕНТ КОМПАНІ” ( ЄДРПОУ 35134150) задовольнити част ково.

Визнати за Товариством з об меженою відповідальністю “ Ю КРЕЙНІАН ДІВЕЛОПМЕНТ КОМПАН І” (ЄДРПОУ 35134150) право власності на

- нежитловий будинок (літера “О”), загальною площею 139,4 (сто т ридцять дев' ять цілих чотир и десятих) кв. м., який знаходит ься за адресою АДРЕСА_1 (со рок чотири);

- нежитловий будинок (літера “И”), загальною площею 34,4 (трид цять чотири цілих чотири дес ятих) кв. м., який знаходиться з а адресою АДРЕСА_2 (сорок п ' ять дріб двадцять чотири);

- нежитловий будинок (літера “І”), загальною площею 22,7 (двад цять дві цілих сім десятих) кв . м., який знаходиться за адрес ою АДРЕСА_2 (сорок п' ять д ріб двадцять чотири);

- нежитловий будинок (літера “Б”), загальною площею 43,3 (соро к три цілих три десятих) кв. м., я кий знаходиться за адресою АДРЕСА_3;

- нежитловий будинок (літера “В”), загальною площею 22,6 (двад цять дві цілих шість десятих ) кв. м., який знаходиться за адр есою АДРЕСА_3;

- нежитловий будинок (літера “А”), загальною площею 34,4 (трид цять чотири цілих чотири дес ятих) кв. м., який знаходиться з а адресою АДРЕСА_4;

В інший частині вимог відмо вити.

Рішення набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку на поданн я апеляційної скарги.

Рішення може бути оскар жене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Лугансь кої області через Брянківськ ий міський суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня прого лошення рішення апеляційної скарги, а особами, які брали у часть у справі, але не були при сутні у судовому засіданні п ід час проголошення судового рішення - протягом десяти д нів з дня отримання копії цьо го рішення.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення25.11.2011
Оприлюднено08.02.2012
Номер документу21151269
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1105/11

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 13.10.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 10.08.2021

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 27.05.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Решетар В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні