Постанова
від 25.01.2012 по справі 48/436
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" січня 2012 р. Справа № 48/436

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Сибіги О.М. - головуючого,

Костенко Т. Ф.,

Полянського А.Г.,

розглянувши матеріали

касаційних скарг ТОВ "Бравіс" та Комунальног о підприємства виконавчого о ргану Київради (Київської мі ської державної адміністрац ії) "Київреклама"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 29.11.11р .

у справі господарського суду м. Киє ва

за позовом Комунального підприємств а виконавчого органу Київрад и (Київської міської державн ої адміністрації) "Київрекла ма"

до ТОВ "Бравіс"

про стягнення 26112, 95 грн.,

в судовому засіданні взя ли участь представники:

позивача: ОСОБА_1 (до в. від 03.01.12 № 196-4/К1),

відповідача: не з' явил ись,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням від 12.10.2011 року госп одарського суду міста Києва у справі № 48/436 позовні вимоги з адоволено частково. З ТОВ "Бра віс" на користь позивача стяг нуто 21 961, 32 грн. заборгованості , 1002, 56 грн. штрафу, 993, 55 грн. пені, 200 , 51 грн. річних та судові витрат и, в іншій частині в задоволен ні позову відмовлено.

Постановою від 29.11.2011 Київсько го апеляційного господарськ ого вказане вище рішення зал ишено без змін.

Не погоджуючись з судовими рішеннями, ТОВ "Бравіс" зверну лося до Вищого господарськог о суду України з касаційною с каргою і просить їх скасуват и як прийняті з порушенням но рм матеріального та процесуа льного права, провадження у с праві припинити.

Позивач також подав до Вищо го господарського суду Украї ни касаційну скаргу на вказа ні вище рішення, в якій просит ь їх скасувати частково, прий няти нове рішення, яким позов задовольнити повністю.

Колегія суддів, приймаючи д о уваги межі перегляду справ и в касаційній інстанції, про аналізувавши на підставі фак тичних обставин справи засто сування норм матеріального т а процесуального права при в инесенні оспорюваного судов ого акту знаходить необхідни м касаційні скарги задовольн ити частково.

Як було встановлено судами попередніх інстанцій, які пр иймали рішення у даній справ і, відповідно до умов договор у від 01.12.2010 № 84/767/10 на право тимчасо вого користування місцем для розміщення рекламного засоб у, що перебуває у комунальній власності територіальної гр омади м. Києва, укладеного між сторонами спору, відповідач на підставі відповідного на казу робочого органу про вст ановлення пріоритету на місц е для розміщення рекламного засобу, дозволів на розміщен ня зовнішньої реклами на пев ний строк та у певному місці, н аданого на підставі розпоряд ження виконавчого органу Киї вської міської ради (Київськ ої міської державної адмініс трації), набув право тимчасов ого користування місцем для розміщення рекламного засоб у, що перебуває у комунальній власності територіальної гр омади м. Києва, його районів аб о повноваження щодо розпоряд ження якими здійснюють орган и самоврядування м. Києва, за у мов повного дотримання розпо всюджувачем цього договору т а порядку розміщення зовнішн ьої реклами в м. Києві.

Пунктом 5.2.3 договору п ередбачено обов' язок ТОВ "Б равіс" не пізніше 5 числа місяц я, наступного за звітним, отри мувати та сплачувати рахунки за право тимчасового корист ування, у тому числі у разі вст ановлення пріоритету.

Пунктом 6.1 Договору встано влено, що ціною цього договор у є плата за право тимчасовог о користування, розрахована згідно вимог Порядку, цього д оговору, згідно встановлених за розповсюджувачем пріорит етів та наданих дозволів, вка заних у адресних програмах.

Адресною програмою на прав о тимчасового користування № 1 від 01.12.2010 сторонами погоджено місця розміщення рекламних засобів та розмір орендної п лати.

Судами з' ясовано, що на вик онання умов вказаного вище д оговору позивачем передано в тимчасове користування місц я для розміщення рекламних з асобів, передбачені Адресною програмою на право тимчасов ого користування №1.

Звертаючись з позовом у дан ій справі позивач послався н а неналежне виконання відпов ідачем своїх грошових зобов' язань за договором, у зв' язк у з чим у останнього утворила сь заборгованість за період з січня по серпень 2011 року.

Приймаючи оскаржувані ріш ення, суди попередніх інстан цій виходили з того, що факт ви ставлення позивачем рахункі в-фактур на оплату відповіда чем орендних платежів відпов ідно до умов зазначеного вищ е договору підтверджується м атеріалами справи, в той же ча с, доказів сплати орендних пл атежів за період з січня по се рпень 2011 року відповідачем не надано, а строк виконання гро шового зобов' язання на моме нт подання позовної заяви на став.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що судові рішення прийнят о без врахування усіх фактич них обставин справи.

Так, судами не надано оцінки усім положенням договору ві д 01.12.2010 № 84/767/10 на право тимчасовог о користування місцем для ро зміщення рекламного засобу, зокрема, п. 7.8, яким передбачено , що у разі недосягнення взаєм них домовленостей шляхом пер еговорів, усі спори, які можут ь виникнути при виконанні да ного договору будуть вирішув атись Третейським судом.

Вказане положення судами д оговору не досліджувалось, й ому не було надано відповідн ої правової оцінки, у зв' язк у з чим судами не вирішено пит ання щодо правомірності розг ляду даного спору господарсь ким судом, оскільки згідно з п . 5 ст. 80 ГПК України господарськ ий суд припиняє провадження у справі, якщо сторони уклали угоду про передачу даного сп ору на вирішення третейськог о суду.

При цьому колегія су ддів Вищого господарського с уду України вважає за необхі дне вказати судам також і те, щ о висновки судів при прийнят ті рішень по суті спору не ґру нтуються на всебічному, повн ому і об' єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сук упності, що суперечить полож енням ст. 43 ГПК України, оскіль ки судами не було взято до ува ги та оцінено докази відпові дача, зокрема, заяви про анулю вання дозволів № 20090-07 та № 20091-07 на розміщення реклами та розпор ядження від 11.05.11 № 707 виконавчог о органу Київської міської р ади про скасування зазначени х дозволів.

Крім того, відмовляю чи в задоволенні позову в час тині стягнення з відповідача інфляційних з підстав непра вильності їх розрахунку, суд ами попередніх інстанцій не надано будь-якого нормативно вмотивованого обґрунтуванн я своєї позиції.

З врахуванням того, що згідно ч. ІІ ст. 1117 касаційна ін станція не має права встанов лювати або вважати доведеним и обставини, що не були встано влені у рішенні або постанов і господарського суду чи від хилені ним, вирішувати питан ня про достовірність того чи іншого доказу, збирати нові д окази або додатково перевіря ти їх, судові рішення підляга ють скасуванню з направлення м справи на новий розгляд.

При новому розгляді справ и місцевому господарському с уду необхідно врахувати викл адене, всебічно і повно з' яс увати та перевірити всі факт ичні обставини справи, надат и об' єктивну оцінку доказам , які мають юридичне значення для її розгляду, правильно за стосувати норми матеріально го права, які регулюють спірн і відносини.

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК Україн и, Вищий господарський суд України

ПО СТАНОВИВ :

Касаційні скарги задо вольнити частково.

Рішення від 12.10.11 господарсь кого суду м. Києва та постанов у від 29.11.11 Київського апеляцій ного господарського суду у с праві № 48/436 скасувати.

Справу направити на новий р озгляд до господарського суд у м. Києва.

Головуючий Сибіга О.М.

Судді Костенко Т.Ф.

Полянський А.Г.

Дата ухвалення рішення25.01.2012
Оприлюднено06.02.2012
Номер документу21209379
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —48/436

Ухвала від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Постанова від 01.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Ухвала від 24.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Постанова від 05.06.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 04.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Постанова від 25.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Постанова від 29.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дзюбко П.О.

Рішення від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 28.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні