Ухвала
від 08.02.2012 по справі 4/266
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

"08" лютого 2012 р. Справа № 4/266

Вищий господарський су д України у складі колегії су ддів:

Прокопанич Г.К. - голову ючого,

Новікової Р.Г.

Попікової О.В.,

розглянувши каса ційну скаргу товариств а з обмеженою відповідальніс тю "ГЛОБАЛ ФУДС" на рішення гос подарського суду міста Києва від 02.08.2011 року та на постанову К иївського апеляційного госп одарського суду від 17.10.2011 року

у справі № 4/266 господар ського суду міста Києва

за позовом товариств а з обмеженою відповідальніс тю "ГЛОБАЛ ФУДС"

до відповідача -1 фізично ї особи - підприємця ОСОБА _4

відповідача -2 фізичної о соби - підприємця ОСОБА_5

про зобов'язання надати орендоване приміщення в нат урі

та за зустрічним позовом 1) фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_4

2) фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_5

до товариства з обмежен ою відповідальністю "ГЛОБАЛ ФУДС"

про розірвання договор у оренди

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарсько го суду міста Києва від 02.08.2011 ро ку у справі № 4/266 у задоволенні первісного позову відмовлен о. Зустрічний позов задоволе но в повному обсязі.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 17.10.2011 року апеляційну ска ргу товариства з обмеженою в ідповідальністю "ГЛОБАЛ ФУДС " залишено без задоволення, а р ішення господарського суду м іста Києва від 02.08.2011 року - без змін.

Не погоджуючись із по становленими судовими актам и, товариство з обмеженою від повідальністю "ГЛОБАЛ ФУДС" з вернулося з касаційною скарг ою до Вищого господарського суду України, в якій просить с касувати рішення господарс ького суду міста Києва від 02.08.2 011 року, постанову Київського апеляційного господарськог о суду від 17.10.2011 року та прийнят и нове рішення.

Ухвалою Вищого господ арського суду України від 09.12.20 11 року касаційну скаргу товар иства з обмеженою відповідал ьністю "ГЛОБАЛ ФУДС" повернут о на підставі п.п. 3, 4 ч. 1 ст. 1113 Гос подарського процесуального кодексу України.

Перевіривши матеріал и касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що по дана касаційна скарга не від повідає вимогам розділу ХІІ1 Господарського процесуальн ого кодексу України з таких п ідстав.

В силу ст. 110 Господарс ького процесуального кодекс у України, касаційна скарга м оже бути подана протягом два дцяти днів з дня набрання суд овим рішенням апеляційного г осподарського суду законної сили.

Відповідно до ч. 3 ст. 105 Госпо дарського процесуального ко дексу України постанова апел яційної інстанції набирає за конної сили з дня її прийнятт я.

Оскільки оскаржува на постанова Київського апел яційного господарського суд у набрала законної сили 17.10.2011ро ку, то, з урахуванням наведени х приписів закону строк каса ційного оскарження зазначен ого судового акта відповідно до частини другої статті 51 Го сподарського процесуальног о кодексу України закінчився 07.11.2011, а вказана касаційна скар га подана до суду 19.12.2011року, про що свідчить штамп на конверт і, адресованому Київському а пеляційному господарському суду. Таким чином, зазначена к асаційна скарга подана після закінчення строку, встановл еного для її подання.

Скаржником заявлено к лопотання про відновлення ст року на касаційне оскарження .

За приписами частини перш ої ст. 53 Господарського процес уального кодексу України за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господар ський суд може визнати причи ну пропуску встановленого за коном процесуального строку поважною і відновити пропущ ений строк.

Колегія суддів касаційної інстанції зазначає, що у клоп отанні про відновлення пропу щеного строку повинно містит ися обґрунтування поважност і причин пропуску процесуаль ного строку. Якщо відновленн я процесуального строку здій снюється за клопотанням стор они чи прокурора, заявник пов инен обґрунтувати поважніст ь причини (причин) пропуску ст року, в разі необхідності - з п оданням доказів цього за заг альними правилами розділу V Г осподарського процесуально го кодексу України.

Господарський процесуальн ий кодекс України не пов'язує право суду відновити пропущ ений строк з певним колом обс тавин, що спричинили пропуск строку. Отже, у кожному випадк у суд з урахуванням конкретн их обставин пропуску строку оцінює доводи, що наведені на обґрунтування клопотання пр о його відновлення та робить мотивований висновок щодо п оважності чи неповажності пр ичин пропуску строку.

Касаційна інстанція зазначає, що поважними визна ються лише ті обставини, які є об'єктивно непереборними і п ов'язані з дійсними істотним и труднощами для вчинення пр оцесуальних дій.

Обґрунтовуючи клопот ання про поновлення строку н а подання касаційної скарги, скаржник зазначає, що товари ством з обмеженою відповідал ьністю "ГЛОБАЛ ФУДС" було виго товлено та направлено поштою касаційну скаргу. Однак, до ка саційної скарги не було дода но документів, що підтверджу ють сплату судового збору у в становленому порядку і розмі рі.

Розглянувши подане кл опотання, колегія суддів не з найшла підстав для його задо волення, оскільки, як вбачаєт ься з ухвали Вищого господар ського суду України від 09.12.2011 ро ку касаційна скарга повертал ася без розгляду з підстав до пущення скаржником процесуа льних порушень. Отже, своєчас не оскарження судового акту є суто організаційною пробле мою відповідної юридичної ос оби.

При цьому процесуальний з акон не перериває та не зупин яє перебіг процесуального ст року, встановленого на касац ійне оскарження судового ріш ення.

Виправлення недолік ів касаційної скарги, що зумо вили її повернення скаржнику , не свідчить про наявність у с каржника обставин, що можуть бути визнані в якості поважн их причин для відновлення пр опущеного строку, оскільки т акі дії зумовлені суб'єктивн ими обставинами.

Касаційна інстанція зазн ачає, що основними засадами с удочинства, закріпленими у с т. 129 Конституції України є, зок рема, законність, рівність ус іх учасників судового процес у перед законом і судом, змага льність сторін та свобода в н аданні ними суду своїх доказ ів і у доведенні перед судом ї х переконливості.

Принцип законності визнач ається тим, що суд у своїй діял ьності при вирішенні справ п овинен додержуватись норм пр оцесуального права.

За змістом положень ст. 107 гос подарського процесуального кодексу України сторона над ілена правом оскарження судо вого рішення, що є однією з нео бхідних умов реалізації, вст ановленого законом права на судовий захист.

Однак, наявність прав а на оскарження не є безумовн ою підставою для здійснення судового захисту шляхом прий няття касаційної скарги, под аної з порушенням встановлен ого процесуальним законом по рядку.

Відповідно до ч. 4 ст. 111 Г осподарського процесуально го кодексу України до касаці йної скарги додаються, зокре ма, докази сплати судового зб ору.

Згідно ч.2 ст. 44 Господар ського процесуального кодек су України розмір судового з бору, порядок його сплати, пов ернення і звільнення від спл ати встановлюються законом. Правові засади справляння су дового збору, платників, об'єк ти та розміри ставок судовог о збору, порядок сплати, звіль нення від сплати та повернен ня судового збору визначає З акон України "Про судовий збі р", який набрав чинності з 01 лис топада 2011 року.

Зокрема, приписами під пункту “5” пункту 2 частини 2 ст атті 4 Закону України “Про суд овий збір” передбачено, що із касаційних скарг на рішення суду, що подаються до Вищого г осподарського суду України, розмір ставки судового збору складає 70 відсотків ставки, щ о підлягає сплаті при поданн і позовної заяви, а у разі пода ння позовної заяви майнового характеру - 50 відсотків ставк и, обчисленої виходячи з оспо рюваної суми.

При цьому слід врахува ти, що предмет спору є немайно ва вимога по первісному позо ву та немайнова вимога по зус трічному позову.

Отже, розмір судового збору, який підлягає сплаті з а розгляд касаційної скарги однієї немайнової вимоги скл адає 658,70 грн.

До матеріалів касацій ної скарги додано квитанцію № ПН 4415 від 16.12.2011 року, за якою спл ачено 702,80 грн. судового збору.

До касаційної скарги, ска ржником не додано документів , що підтверджують сплату суд ового збору у встановлених п орядку і розмірі.

Відповідно до п. 5 частини пе ршої ст. 1113 Господарського про цесуального кодексу України касаційна скарга не приймає ться до розгляду і повертаєт ься, зокрема, якщо скаргу пода но після закінчення строку, в становленого для її подання, без клопотання про поновлен ня цього строку або таке клоп отання відхилено.

Статтею 7 Закону України "Про судовий збір" передбачен о, що сплачена сума судового з бору повертається за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги.

Враховуючи викладене та ке руючись ст. 7 Закону України "П ро судовий збір", ст. 53, 86, 110, п. 5 ч. 1 с т. 1113 Господарського процесуа льного кодексу України, Вищи й господарський суд України, -

У Х В А Л И В :

1. Повернути касаційну скаргу товариства з обм еженою відповідальністю "ГЛО БАЛ ФУДС" на рішення господар ського суду міста Києва від 02. 08.2011 року та на постанову Київс ького апеляційного господар ського суду від 17.10.2011 року у спр аві № 4/266 (з доданими до неї доку ментами).

2. Справу № 4/266 повернути до г осподарського суду міста Киє ва.

3. Повернути товариству з о бмеженою відповідальністю "Г ЛОБАЛ ФУДС" (місцезнаходженн я: 04071, м. Київ, вул. Спаська, б. 6, літ . Б; код ЄДРПОУ 30783377) з Державного бюджету України 702 (сімсот дві ) грн. 80 коп. судового збору, спл аченого квитанцією № ПН 4415 від 16.12.2011 року.

Головуючий суддя Г.К. П рокопанич

Судді: Р.Г. Н овікова

О.В. Попікова

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено13.02.2012
Номер документу21348940
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/266

Ухвала від 20.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Ухвала від 20.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Судовий наказ від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 19.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Ухвала від 18.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Ухвала від 08.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Постанова від 05.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Бойко І.А.

Ухвала від 09.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Татьков В.І.

Постанова від 17.10.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Нєсвєтова Н.М.

Рішення від 28.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні