Рішення
від 08.02.2012 по справі 28/215
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

28/215

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

08.02.12 р.                                                                                 Справа № 28/215                               

Господарський суд Донецької області у складі судді: Курило Г.Є.

при секретарі судового засідання Сергєєвій М.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду матеріали справи

за позовом Об'єднаної  кредитної спілки „Спільні фінанси”, м.Донецьк

до відповідача Кредитної спілки „Старт”, м. Єнакієве

про стягнення 34000,00 грн.

Представники сторін:

Від позивача: Дорошко О.І.

Від відповідача: Тищенко М.А.

СУТЬ СПРАВИ:

                                                                                                                         

           Об'єднана кредитна спілка „Спільні фінанси”, м.Донецьк, позивач, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача, Кредитної спілки „Старт”, м.Єнакієве, про стягнення 58496,04 грн., що складається з суми основного боргу в розмірі 34 000,00грн., боргу за відсотками – 24 496,04 грн. В позовній заяві позивач просив забезпечити позов шляхом накладання арешту на майно відповідача.

          В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідачем не виконуються  зобов'язання за кредитним договором на надання кредитів своїм членам №007/2008 від 02.06.2008р.

        Господарський суд Донецької  області ухвалою  від  01.12.2011р. порушив провадження у справі №28/215.

        12.12.2011р. від Кредитної спілки „Старт”, м. Єнакієве надійшла заява про вжиття запобіжних заходів, а саме огляд приміщення, заявленого як місцезнаходження позивача з метою встановлення обставин, що унеможливили досудове вирішення спору; витребування в  Державній комісії з регулювання  фінансових послуг оригінали звітних даних ОКС „Спільні фінанси” за 2009-2011р.р.

Відповідно до ухвали господарського суду Донецької області від 12.12.2011р. розгляд заяви призначено у судовому засіданні 14.12.2011  року.

Ухвалою суду від 14.12.2011р. суд відмовив в задоволенні заяви Кредитної спілки „Старт”, м. Єнакієве про вжиття запобіжних заходів.

        14.12.2011р. від відповідача надійшло клопотання в порядку ст. 38 ГПК України, а саме останній просив суд зобов'язати Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг надати оригінали або належним чином засвідчені копії звітних даних ОКС „Спільні фінанси” за 2009-2011рр.

         Ухвалою суду від 14.12.2011р. суд задовольнив клопотання відповідача та зобов'язав Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг надати оригінали або належним чином засвідчені копії звітних даних ОКС „Спільні фінанси” за 2009-2011рр.

         Також від відповідача 14.12.2011р. надійшов відзив на позовну заяву відповідно до якого останній просить суд відмовити у задоволені позовних вимог; винести окрему ухвалу по факту не перебування ОКС „Спільні фінанси” за місцезнаходженням з повідомлення Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України; винести окрему ухвалу по факту повідомлення позивачем за відомо неправдивих даних.

        11.01.2012р. до канцелярії суду надійшла заява б/н від 11.01.2012р. від позивача, відповідно до якої останній зменшує позовні вимоги на суму відсотків – 24496,04 грн., і просить суд стягнути з відповідача основну суму боргу в розмірі 34 000,00 грн. Суд прийняв до уваги дану заяву та розглядає зменшені позовні вимоги.

        Відповідачем 25.01.2012р. надане клопотання про відкладання розгляду справи для проведення акту звірки з позивачем та укладання мирової угоди, яке судом було задоволено.  

Розгляд справи на підставі ст.69 Господарського процесуального кодексу України продовжувався. Розгляд справи на підставі ст.77 Господарського процесуального кодексу України відкладався.

Судом здійснювалась фіксація судового процесу, 08.02.2012р. від відповідача надійшло клопотання про нездійснення фіксації судового процесу, позивач не заперечив проти задоволення  цього клопотання, клопотання судом задоволено.   

        Перед початком розгляду справи по суті представників сторін було ознайомлено з правами та обов'язками відповідно до ст.ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу України.

        Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд встановив, що 02.06.2008р. між Об'єднаною кредитною спілкою „Спільні фінанси” (позивач, кредитор) та Кредитною спілкою „Старт” (відповідач, позичальник) був укладений кредитний договір на надання кредитів своїм членам № 007/2008 (кредитний договір, договір), відповідно до умов якого кредитор надає позичальнику кредит, а саме: грошові кошти у тимчасове користування на умовах повернення, строковості, платності, забезпеченості та цільового характеру використання в сумі 40000,00грн., зі сплатою 24% річних за користування кредитом, на залишок основної суми кредиту, з кінцевим терміном повернення 28.06.2010р., надалі за текстом „кредит”, на умовах, визначених цим договором (п. 1.1. договору).

       Термін договору-756днів. Повернення основної суми кредиту та процентів здійснюється згідно графіку, визначеним цим договором (п. 1.1.2. договору).   

        П. 1.3. договору зазначено, що кредит надається на наступні цілі: надання кредитів своїм членам.

        За наявності простроченої заборгованості за кредитом та несплачених процентів за користування ним, кошти, в першу чергу, направляються на сплату прострочених процентів за користування кредитом. При порушенні позичальником графіка погашення кредиту плата за користування кредитом становить 36% річних з наступного робочого дня за днем планового платежу, згідно п. 1.1.2. цього договору, або за весь період користування кредитом. При цьому кредитор проводить перерахунок сплати (п.п. 2.6., 2.8. договору).

        Кредитор має право у разі несвоєчасного погашення кредиту та (або) процентів за користування ним, звернутись до суду з позовом про примусову сплату несплаченої суми кредиту та (або) несплачених процентів за користування кредитом (п. 3.2.1. договору).

        Цей Договір набирає чинності з дня його укладання та діє до остаточного виконання сторонами прийнятих на себе зобов'язань (п. 6.3. договору).

        В матеріалах справи наявна претензія №1 від 20 червня 2011р., відповідно до якої кредитор просить позичальника терміново сплатити суму боргу.  Також в матеріалах справи наявні докази направлення та отримання даної претензії.

        За своєю правовою природою договір №007/2008 від 02.06.2008р. є кредитним договором, згідно якого, за приписами ст. 1054 Цивільного Кодексу України, банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 Цивільного кодексу України, якщо інше не встановлено параграфом 2 і не випливає із суті кредитного договору (ст. 1054 Цивільного кодексу України).

Отже, укладений між позивачем та відповідачем  кредитний договір є належними підставами для виникнення у останнього грошових зобов'язань з повернення суми кредиту.

В силу ст. 526 Цивільного кодексу України, яка передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається, що передбачено ст. 525 Цивільного кодексу України.

Надання кредиту кредитором позичальнику підтверджується матеріалами справи та відповідачем не заперечується.

        Позивач доводить належними доказами, що заборгованість відповідача за кредитом становить 34000,00грн.

        Відповідачем  до прийняття судового рішення не надано доказів погашення заборгованості за кредитним договором, в результаті чого господарський суд робить висновок, що сплату цієї суми заборгованості не здійснено до теперішнього часу.

        Відповідачем до матеріалів справи 03.02.2012р. наданий акт звірки розрахунків, який підписаний з його боку, в якому зазначено, що заборгованість за кредитом перед позивачем складає 34091,99 грн.

        Факт  «привласнення» коштів відповідача позивачем, про що відповідач зазначив в клопотанні від 25.01.2012р. суду не доведений, оскільки в платіжних дорученнях від 21.07.2008р., 22.10.2008р., 28.11.2008р., відповідно до яких відповідачем здійснювалось погашення заборгованості за кредитним договором,  відповідач окремо зазначав суму сплаченого  боргу   та відсотків,  при цьому сума переплачених відсотків була врахована позивачем при сплаті  позичальником нарахованих відсотків за наступний період.

      Крім того, судом враховано, що за даними відповідача заборгованість за кредитом складає 34091,99 грн.

       Таким чином, позовні вимоги Об'єднаної  кредитної спілки „Спільні фінанси”, м.Донецьк до відповідача Кредитної спілки „Старт”, м. Єнакієве є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

        Стосовно клопотання позивача щодо забезпечення позову  шляхом накладання арешту на майно відповідача суд зазначає, що відповідно до ст.66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно, яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення. При вивченні позову та наданих до нього документів, враховуючи суму позову, суд дійшов висновку, що загроза того, що невжиття заходів до забезпечення позову може дійсно утруднити або зробити неможливим виконання рішення господарського суду відсутня, а задоволення заяви позивача про вжиття заходів забезпечення позову може призвести до ускладнення економічної та фінансової діяльності юридичної особи – відповідача. З огляду на це, судом прийнято рішення про відмову у задоволенні заяви про вжиття заходів до забезпечення позову.

Суд відмовляє в задоволенні клопотання відповідача про винесення окремої ухвали відносно   позивача у відповідності до ст. 90 ГПК України, оскільки господарський суд, не виявив при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності позивача.

Посилання відповідача, що позивачем не вжито належних заходів по досудовому врегулюванню спору не приймається судом до уваги в зв'язку з тим, що в матеріалах справи наявна претензія, що була направлена відповідачу. Досудове врегулювання спору є правом, а не обов'язком особи, крім того кредитним договором було визначено строк повернення кредиту, який повинен виконуватись належним чином.

Решта посилань та тверджень відповідача також не береться судом до уваги з огляду на їх неналежність до предмету спору або недоведеністю належними доказами.

          Судові витрати у відповідності із ст.49 Господарського процесуального кодексу України підлягають віднесенню на відповідача з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 20, 22, 33, 43, 49, 69, 77, 82-85  Господарського процесуального кодексу України, господарський суд –

                                                     В И Р І Ш И В:

          Позов Об'єднаної  кредитної спілки „Спільні фінанси”, м.Донецьк до відповідача Кредитної спілки „Старт”, м. Єнакієве, задовольнити.

        Стягнути з Кредитної спілки „Старт” (86420, м. Єнакієве, вул. Комуністична, 49, код ЄДРПОУ 26041373) на користь Об'єднаної  кредитної спілки „Спільні фінанси” (83086, м Донецьк, вул. Кобозєва, 3, код ЄДРПОУ 33838863, п/р 26500198026631, МФО 335593 у Донбаській філії ВАТ „Кредитпромбанк”) заборгованості за кредитом – 34000,00грн., судовий збір в сумі 820,41грн.

          Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

 У судовому засіданні 08.02.2012р. оголошено вступну та резолютивну частину рішення.  Повний текст рішення буде складено та підписано 13.02.2012р.

          

Суддя                                                               Курило Г.Є.           

                                                                       

                                                                      

Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено15.02.2012
Номер документу21398557
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34000,00 грн

Судовий реєстр по справі —28/215

Ухвала від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Постанова від 26.10.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 20.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 25.09.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Постанова від 09.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Князьков В.В.

Ухвала від 17.04.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Грибан І.О.

Ухвала від 06.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 10.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 24.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні