Постанова
від 30.01.2012 по справі 19/074-11
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.01.2012 № 19/074-11

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Рябухи В.І.

суддів: Ропій Л.М.

Кондес Л.О.

за участю секретаря: Філ оненко М.В.,

за участю представників

позивача: ОСОБА_1., дов. від 23.08.11 №1114,

відповідача: не з'явився,

розглянувши апеляційну ск аргу Новопетрівської сільсь кої ради Вишгородського райо ну Київської області

на рішення Господарського суду Київської області від 14. 11.11

у справі №19/074-11 (суддя Карпечк ін Т.П.)

за позовом Новопетрівсько ї сільської ради Вишгородськ ого району Київської області

до Вишгородського районно го споживчого товариства

про визнання укладеним дог овору оренди землі

В С Т А Н О В И В:

Новопетрівська сільська р ада Вишгородського району Ки ївської області (далі - позива ч) звернулась до Господарськ ого суду Київської області з позовом до Вишгородського р айонного споживчого товарис тва (далі - відповідач, РайСТ ), в якому просить визнати укла деним договір оренди землі № 7 земельної ділянки загально ю площею 0,0225 га, кадастровий но мер 3221886001:03:247:0152, яка розташована за адресою: Київська обл.., Вишго родський район, с. Нові Петрів ці, вул. Ватутіна 17 між Новопет рівською сільською радою Виш городського району Київсько ї області та Вишгородським р айонним споживчим товариств ом у редакції, яка підписана Н овопетрівською сільською ра дою Вишгородського району Ки ївської області, а земельну д ілянку такою, що передана на у мовах, визначених цим догово ром.

24.10.11 позивач подав заяву про у точнення позовних вимог, в як ій просить визнати укладеним договір оренди землі №7 земел ьної ділянки загальною площе ю 0,0225 га, кадастровий номер 3221886001:0 3:247:0152, яка розташована за адресо ю: Київська область, Вишгород ський район, село Нові Петрів ці, вул. Ватутіна, 17, між Новопет рівською сільською радою Виш городського району Київсько ї області та Вишгородським р айонним споживчим товариств ом (РайСТ) в редакції, наведені й у прохальній частині даної заяви, та визнати укладеним А кт приймання-передачі земель ної ділянки за договором оре нди 07.06.11 № 7 в редакції, викладен ій позивачем.

Рішенням Господарського с уду Київської області від 14.11.11 в задоволенні позовних вимо г відмовлено повністю.

Не погодившись з вказаним р ішенням, Новопетрівська сіль ська рада Вишгородського рай ону Київської області зверну лась до Київського апеляційн ого господарського суду з ап еляційною скаргою, в якій про сить скасувати рішення Госпо дарського суду Київської обл асті, постановити нове, яким з адовольнити позовні вимоги. Вважає рішення таким, що прий няте з порушенням норм матер іального та процесуального п рава.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 30.11.11 прийнято апеляційну ск аргу до розгляду та порушено апеляційне провадження, роз гляд справи призначено на 26.12.11 . Доказами належного повідом лення сторін про час і місце р озгляду справи є повідомленн я про вручення поштового від правлення (ухвали від 30.11.11) пози вачу та відповідачу - 06.12.11, долу чені до матеріалів справи.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 26.12.11 на підставі ст. 77 Господа рського процесуального коде ксу України (далі - ГПК Украї ни) розгляд апеляційної скар ги відкладено на 30.01.12.

До судового засідання 30.01.12 ві д позивача надійшло доповнен ня до апеляційної скарги.

30.01.12 у судовому засідання пре дставник позивача підтримав доводи апеляційної скарги, п росив її задовольнити, рішен ня Господарського суду Київс ької області від 14.11.11 скасуват и, постановити нове рішення, я ким задовольнити позовні вим оги.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про причини неявки суд не п овідомив.

Враховуючи, що сторони були належним чином повідомлені про час та місце проведення с удового засідання з розгляду апеляційної скарги позивача , а матеріали справи дозволяю ть розглянути апеляційну ска ргу без участі відповідача, н а думку колегії суддів, відсу тні підстави для відкладення розгляду справи.

Отже, колегія суддів вважає можливим здійснити розгляд апеляційної скарги за відсут ності представника відповід ача.

Відповідно до ст. 99 ГПК Украї ни в апеляційній інстанції с прави переглядаються за прав илами розгляду цих справ у пе ршій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі.

Згідно зі ст.101 ГПК України у процесі перегляду справи апе ляційний господарський суд з а наявними у справі і додатко во поданими доказами повторн о розглядає справу. Апеляцій ний господарський суд не зв' язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законніс ть і обґрунтованість рішення місцевого господарського су ду у повному обсязі.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, заслухавши пре дставника позивача, виходячи з вимог чинного законодавст ва, апеляційний суд дійшов ви сновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задовол енню з наступних підстав.

Відповідно до ст.ст. 13, 19 Конст итуції України від імені Укр аїнського народу права власн ика здійснюють органи держав ної влади та органи місцевог о самоврядування в межах, виз начених Конституцією. Органи державної влади та органи мі сцевого самоврядування, їх п осадові особи зобов'язані ді яти лише на підставі, в межах п овноважень та у спосіб, що пер едбачені Конституцією та зак онами України.

Згідно ст.ст. 142-145 Конституції України до матеріальної осн ови органів місцевого самовр ядування, крім інших об' єкт ів, належить земля, управлінн я якою здійснюють територіал ьні громади через органи сам оврядування в межах їх повно важень шляхом прийняття ріше нь. Права органів самоврядув ання захищаються у судовому порядку. Органи місцевого са моврядування в межах повнова жень, визначених законом, при ймають рішення, які є обов'язк овими до виконання на відпов ідній території.

Статтею 116 Земельного кодек су України (далі - ЗК України ) визначено, що громадяни та юр идичні особи набувають права власності та права користув ання земельними ділянками із земель державної або комуна льної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самовряду вання, або державних органів приватизації, або центральн ого органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів в межах їх повноважень, визна чених цим Кодексом.

В силу ст. 124 ЗК України перед ача в оренду земельних ділян ок, що перебувають у державні й або комунальній власності, здійснюється на підставі рі шення відповідного органу ви конавчої влади або органу мі сцевого самоврядування чи до говору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у р азі продажу права оренди) шля хом укладення договору оренд и земельної ділянки.

Стаття 12 ЗК України визнача є повноваження сільських, се лищних, міських рад у галузі з емельних відносин, до яких, зо крема, належить розпорядженн я землями територіальних гро мад; надання земельних ділян ок у користування із земель к омунальної власності відпов ідно до цього Кодексу.

З огляду на викладене вище в бачається, що надання земель ної ділянки із земель держав ної або комунальної власност і в оренду шляхом укладення в ідповідного договору здійсн юється на підставі рішення р ади, прийнятого за результат ами розгляду заяви (клопотан ня) особи, яка бажає отримати з емельну ділянку в оренду, под аної відповідно до ст. 16 Закон у України "Про оренду землі". П ри цьому підставою набуття в ідповідного права є саме ріш ення ради, яке відповідно до ч . 2 ст. 126 ЗК України лише оформля ється договором як документо м, що посвідчує право на земел ьну ділянку.

Як вбачається з матеріалів справи, 15.04.11 Новопетрівською с ільською радою Вишгородсько го району Київської області, керуючись ст.ст. 12, 93, 124, 126, 201 та роз ділом Х «Перехідні положення » Земельного кодексу України , ст. 26 Закону України «Про місц еве самоврядування в Україні », було прийнято рішення № 99.4-VІ -VІ, згідно якого Новопетрівсь ка сільська рада, розглянувш и звернення Вишгородського р айонного споживчого товарис тва від 11.03.11 № 93 щодо затверджен ня Технічної документації із землеустрою, щодо складання договору оренди терміном на 10 років під розміщення об' єк тів, розташованих на територ ії с.Нові Петрівці, затвердил а Технічну документацію із з емлеустрою щодо надання земе льної ділянки площею 0,0225 га Виш городському районному спожи вчому товариству в оренду, те рміном на 10 років земельну діл янку під розміщення існуючог о магазину «Продукти» №33 по ву лиці Ватутіна, 17, села Нові Пет рівці Вишгородського району Київської області, і встанов ила річний розмір орендної п лати за земельну ділянку у ро змірі 12% від нормативної грошо вої оцінки. Сільському голов і було доручено укласти дого вір оренди землі з Вишгородс ьким районним споживчим това риством, а підписаний догові р оренди зареєструвати в упр авлінні Держкомзему у Вишгор одському районі.

08.06.11 позивач листом вих. №729 над іслав на адресу відповідача проект договору №7 оренди зем лі на зазначену вище земельн у ділянку. Проте відповідач н адісланий позивачем проект д оговору оренди землі не підп исав.

При цьому, у листі від 20.06.11 вих . №211 відповідач не погодився з укладанням договору оренди землі в зв' язку з високою ві дсотковою ставкою орендної п лати, що встановлена рішення м Новопетрівської сільської ради «Про затвердження техн ічної документації із землеу строю щодо надання земельної ділянки в оренду Вишгородсь кому районному споживчому то вариству» від 15.04.11 № 99.4-VI-VI.

Згідно п.п.288.1, 288.4, 288.5 ст.288 Податко вого кодексу України підстав ою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є д оговір оренди такої земельно ї ділянки. Розмір та умови вне сення орендної плати встанов люються у договорі оренди мі ж орендодавцем (власником) і о рендарем. Розмір орендної пл ати встановлюється у договор і оренди, але річна сума плате жу не може бути меншою: для зем ель сільськогосподарського призначення - розміру земель ного податку, що встановлюєт ься цим розділом; для інших ка тегорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розді лом та не може перевищувати: д ля земельних ділянок, надани х для розміщення, будівництв а, обслуговування та експлуа тації об'єктів енергетики, як і виробляють електричну енер гію з відновлюваних джерел е нергії, включаючи технологіч ну інфраструктуру таких об'є ктів (виробничі приміщення, б ази, розподільчі пункти (прис трої), електричні підстанції , електричні мережі), - 3 відсотк и нормативної грошової оцінк и; для земельних ділянок, які п еребувають у державній або к омунальній власності та нада ні для будівництва та/або екс плуатації аеродромів - чотир икратний розмір земельного п одатку, що встановлюється ци м розділом; для інших земельн их ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грош ової оцінки.

08.07.11 Новопетрівська сільськ а рада, розглянувши лист відп овідача від 20.06.11 №211 та з метою за безпечення надходжень до бюд жету села, прийняла рішення « Про укладення договорів орен ди землі» № 119-VII-VI, згідно з яким б уло вирішено звернутися до с уду з позовом до Вишгородськ ого районного споживчого тов ариства про визнання укладен ими договорів оренди землі, з окрема, також і на вищезазнач ену земельну ділянку.

Відповідно до п. 34 ст.26 Закону України «Про місцеве самовр ядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сіл ьської, селищної, міської рад и вирішуються, зокрема, питан ня регулювання земельних від носин.

Проект договору може бути з апропонований будь-якою з ст орін. У разі якщо проект догов ору викладено як єдиний доку мент, він надається другій ст ороні у двох примірниках (ч.2 с т. 181 Господарського кодексу У країни (далі - ГК України).

За приписами ст. 187 ГК України , спори, що виникають при уклад анні господарських договорі в за державним замовленням, а бо договорів, укладання яких є обов'язковим на підставі за кону та в інших випадках, вста новлених законом, розглядают ься судом. День набрання чинн ості рішення суду, яким виріш ено питання щодо переддогові рного спору, вважається днем укладання відповідного госп одарського договору, якщо рі шенням суду не визначено інш е.

Тому колегія суду апеляцій ної інстанції вважає, що суд п ершої інстанції дійшов помил кового висновку, що позиваче м невірно обраний спосіб зах исту порушеного права, оскіл ьки спір у даній справі є пере ддоговірним (установлення го сподарських правовідносин).

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни “Про оренду землі” оре ндарі набувають права оренди земельної ділянки на підста вах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом Укра їни, цим та іншими законами Ук раїни і договором оренди зем лі.

Відповідно до ч. 2 ст. 125 ЗК Укра їни право на оренду земельно ї ділянки виникає після укла дення договору оренди і його державної реєстрації.

Згідно з ч. 2 ст. 638 Цивільного к одексу України (далі - ЦК Украї ни) договір укладається шлях ом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і при йняття пропозиції (акцепту) д ругою стороною.

Загальний порядок укладан ня господарських договорів в регульований ст. 181 ГК України , згідно з якою проект договор у може бути запропонований б удь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надаєть ся другій стороні у двох прим ірниках. Сторона, яка одержал а проект договору, у разі згод и з його умовами оформляє дог овір відповідно до вимог час тини першої цієї статті і пов ертає один примірник договор у другій стороні або надсила є відповідь на лист, факсогра му тощо у двадцятиденний стр ок після одержання договору. За наявності заперечень щод о окремих умов договору стор она, яка одержала проект дого вору, складає протокол розбі жностей, про що робиться заст ереження у договорі, та у двад цятиденний строк надсилає др угій стороні два примірники протоколу розбіжностей разо м з підписаним договором.

Таким чином, на виконання ст . 181 ГК України відповідач пови нен був в у двадцятиденний ст рок підписати запропоновани й позивачем проект договору оренди або надати позивачу д ва примірники протоколу розб іжностей разом з підписаним договором.

Судом апеляційної інстанц ії не приймаються до уваги тв ердження відповідача про те, що сторонами не узгоджено ус і істотні умови договору оре нди земельної ділянки з огля ду на те, що процедура узгодже ння умов договору має відбув атись шляхом направлення про токолу розбіжностей до нього .

Протоколу розбіжностей до договору РайСТ суду надано н е було.

Матеріали справи свідчать про те, що проект договору оре нди земельної ділянки, який б ув надісланий позивачем відп овідачу, відповідає вимогам Закону України “Про оренду з емлі” та Типовій формі догов ору оренди землі, затверджен ій постановою Кабінету Мініс трів України від 03.03.04 №220.

Підставою, в силу якої сторо ни зобов' язані укласти дого вір оренди земельної ділянки є рішення Новопетрівської с ільської ради Вишгородськог о району Київської області в ід 15.04.11 № 99.4-VІ-VІ «Про затвердженн я технічної документації із землеустрою щодо надання зем ельної ділянки в оренду Вишг ородському районному спожив чому товариству».

Відповідно до ч.2 ст.187 ГК Укра їни день набрання чинності р ішенням суду, яким вирішено п итання щодо переддоговірног о спору, вважається днем укла дання відповідного господар ського договору, якщо рішенн ям суду не визначено інше. Згі дно з ч.4 ст.84 ГПК України у спор і, що виник при укладанні або з міні договору, в резолютивні й частині вказується рішення з кожної спірної умови догов ору, а у спорі про спонукання у класти договір - умови, на як их сторони зобов' язані укла сти договір, з посиланням на п оданий позивачем проект дого вору. Зазначені норми не супе речать одна одній, оскільки с уд вправі задовольнити позов про спонукання укласти дого вір лише в разі, якщо встанови ть, що існує правовідношення , в силу якого сторони зобов' язані укласти договір, але од на із сторін ухилилась від ць ого.

Відповідач доказів на спро стування обставин, наведених позивачем, суду не надав.

З огляду на викладене вище, колегія суддів вважає, що поз овні вимоги про визнання укл аденим між позивачем та відп овідачем договору оренди зем ельної ділянки в редакції, що запропонована позивачем, є о бґрунтованими та підлягають задоволенню.

Стосовно визнання укладен им акта приймання-передачі з емельної ділянки за договоро м оренди 07.06.11 № 7 в редакції, викл аденій позивачем, суд апеляц ійної інстанції зазначає.

Відповідно до ст. 202 ЦК Україн и правочином є дія особи, спря мована на встановлення, змін у або припинення цивільних п рав та обов' язків.

Згідно ст. 626 ЦК України догов ором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або прип инення цивільних прав та обо в'язків.

Отже, правочини та договори мають вольовий характер, яки й виявляється в бажанні осіб встановити права і прийняти обов' язки з метою досягнен ня правового результату. У св ою чергу, вчинення особами ді й щодо виконання досягнутих домовленостей, тобто виконан ня прийнятих на себе прав і по кладених обов' язків за угод ою, є виконанням угоди. Таке ви конання угоди може оформлюва тись окремими документами, с кладеними сторонами за угодо ю (накладною, актом прийому-пе редачі майна та іншими докум ентами), які не породжують сам остійних прав чи обов' язків , а є лише технічною фіксацією виконання умов угоди, тобто д окументуванням особами свої х дій з реалізації набутих пр ав і прийнятих обов' язків.

Акти прийому-передачі не по роджують жодних прав та обов ' язків, характерних для пра вочину чи договору. В акті при йому-передачі не зафіксовано , які права й обов' язки виник ають між сторонами, і для яког о інституту договірних зобов ' язань вони характерні.

Таким чином, безпосередньо первісний договір є правовс тановлюючим документом, а ук ладення актів прийому-переда чі є виконанням встановлених договором зобов' язань. З ог ляду на це акт прийому-переда чі є не правовстановлюючим, а правопідтверджуючим докуме нтом.

Виходячи з викладено вище, к олегія суддів вважає вірним висновок суду першої інстанц ії стосовно відмови в задово ленні позовних вимог в части ні визнання укладеним акта п риймання-передачі земельної ділянки за договором оренди від 07.06.11 № 7.

Відповідно до ст.33 ГПК Украї ни кожна особа повинна довес ти ті обставини, на які вона по силається як на підставу сво їх вимог і заперечень.

Статтею 34 ГПК України встан овлено, що обставини справи, я кі відповідно до законодавст ва повинні бути підтверджені певними засобами доказуванн я, не можуть підтверджуватис ь іншими засобами доказуванн я.

Таким чином, рішення Господ арського суду Київської обла сті від 14.11.11 прийнято при непра вильному застосуванні норми матеріального права. Зазнач ене вище, на думку колегії суд дів, відповідно до ст.104 ГПК Укр аїни є підставою для скасува ння рішення Господарського с уду Київської області від 14.11.11 у справі №19/074-11 в частині відмов и у задоволенні позовних вим ог про визнання укладеним до говору оренди землі та прийн яття нового рішення про задо волення в цій частині позовн их вимог. В зв' язку з цим апел яційна скарга підлягає частк овому задоволенню.

Судові витрати розподіляю ться згідно зі ст. 49 ГПК Україн и.

Керуючись ст.ст. 99, 101-105 Господ арського процесуального код ексу України, Київський апел яційний господарський суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Апеляційну скаргу Новопетрівської сільської р ади Вишгородського району Ки ївської області задовольнит и частково.

2. Рішення Господарськ ого суду Київської області в ід 14.11.1 у справі №19/074-11 скасувати ч астково.

3. Прийняти нове рішенн я, яким позовні вимоги Новопе трівської сільської ради Виш городського району Київсько ї області до Вишгородського районного споживчого товари ства задовольнити частково.

4. Визнати укладеним д оговір оренди землі №7 земель ної ділянки загальною площею 0,0225 га, кадастровий номер 3221886001:03:24 7:0152, яка розташована за адресою : Київська область, Вишгородс ький район, село Нові Петрівц і, вул. Ватутіна, 17, між Новопетр івською сільською радою Вишг ородського району Київської області та Вишгородським ра йонним споживчим товариство м (РайСТ) в наступній редакції :

ДОГОВІР №7

оренди землі

с. Нові Петрівці 7 червня 2011 р.

Орендодавець - Новопетрів ська сільська рада Вишгородс ького району Київської облас ті, ідентифікаційний код: 04359 620, місцезнаходження: 07354, Укра їна, Київська -область, Вишго родський район, село Нові Пет рівці, вулиця Леніна, 171, в особі сільського голови Старенько го Радіона Миколайовича, яки й діє на підставі Закону Укра їни «Про місцеве самоврядува ння в Україні» та рішення 1-ої сесії 6-го скликання Новопетр івської сільської ради за №1 в ід 12.11.2010 року з одного боку, та

Орендар - Вишгородське райо нне споживче товариство (ВРС Т), ідентифікаційний код 01755309, мі сцезнаходження: 07330, Київська о бл., Вишгородський район, сели ще міського типу Димер, вулиц я Леніна, 34, в особі голови прав ління Бандурки Ніни Дмитрівн и, яка діє на підставі Статуту , з другого боку, уклали цей До говір про нижче наведене:

Предмет договору

1. Орендодавець надає н а підставі рішення Новопетрі вської сільської ради №99.4-УІ-У І від 15 квітня 2011 року, а орендар приймає в строкове платне ко ристування земельну ділянку під розміщення існуючої неж итлової будівлі, яка знаходи ться по вул. Ватутіна, 17, села Но ві Петрівці Вишгородського р айону Київської області, кад астровий номер 3221886001:03:247:0152.

Об'єкт оренди

2. В оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,0225 (нуль цілих двісті д вадцять п'ять десятитисячних ) гектара, у тому числі 0,0225 гекта рів земель промисловості, тр анспорту, зв'язку, енергетики , оборони та іншого призначен ня (комерційного та іншого ви користання).

3. На земельній ділянці знаходяться об'єкти нерухом ого майна: нежитлова будівля , інші об'єкти інфраструктури відсутні.

4. Земельна ділянка пер едається в оренду разом з неж итловою будівлею.

5. Нормативна грошова о цінка земельної ділянки стан овить 53 621,86 (п'ятдесят три тисячі шістсот двадцять одна гривн я 86 коп.) гривень.

6. Земельна ділянка, яка передається в оренду, немає н едоліків, що можуть перешкод жати її ефективному використ анню.

7. Інші особливості об'є кта оренди, які можуть вплину ти на орендні відносини відс утні.

Строк дії договору

8. Договір укладено стр оком на 10 років.

Після закінчення строку до говору орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар по винен не пізніше ніж за 90 днів до закінчення строку дії дог овору повідомити письмово ор ендодавця про намір продовжи ти його дію.

Орендна плата

9. Річна орендна плата вноситься орендарем у грошов ій формі у розмірі 12% від норма тивної грошової оцінки, що ск ладає в 2011 році 6 434,62 гри. (шість ти сяч чотириста тридцять чотир и гривні 62 коп.). Орендна плата в носиться орендарем в грошові й формі в безготівковому пор ядку на рахунок Новопетрівсь кої сільської ради Вишгородс ького району Київської облас ті. Обчислення розміру оренд ної плати за земельну ділянк у здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, ви значених законодавством, за затвердженими Кабінетом Мін істрів України формами, що за повнюються під час укладання або зміни умов договору орен ди чи продовження його дії.

10. Орендна плата за пер ший місяць оренди, що є базови м місяцем для обчислення оре ндної плати за наступні міся ці оренди, складає 1/12 частину с уми, зазначеної в п. 9 цього Дог овору, і становить 536,22 грн. (п'ятс от тридцять шість гривень 22 ко п.). Орендна плата за кожний на ступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць н а індекс інфляції за наступн ий місяць.

11. Орендна плата вносит ься у такі строки: щомісячно д о 15-го числа місяця наступного за розрахунковим або, з ініці ативи орендаря, одноразовим платежем до 15-го січня року, за який вноситься орендна плат а.

12. Розмір орендної плат и переглядається щороку у ра зі:

зміни умов господарювання , передбачених договором;

зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тар ифів, зміни;

коефіцієнтів індексації, в изначених законодавством;

зміни нормативно-грошової оцінки земель сільської рад и;

погіршення стану орендова ної земельної ділянки не з ви ни орендаря, що

підтверджено документами;

прийняття Новопетрівською сільською радою Вишгородськ ого району;

Київської області рішення про зміну розмірів орендної плати;

в інших випадках, передбаче них законом.

13. У разі невнесення ор ендної плати у строки, визнач ені цим договором, справляєт ься пеня у розмірі 120 % (сто двад цять відсотків) облікової ст авки НБУ від несплаченої сум и за кожний день простроченн я.

Умови використання земель ної ділянки

15. Земельна ділянка пе редається в оренду для розмі щення існуючої нежитлової бу дівлі.

16. Цільове призна чення земельної ділянки: ком ерційного та іншого використ ання.

17. Умови збереження ста ну об'єкта оренди: орендована земельна ділянка має викори стовуватися виключно за ціль овим призначенням із дотрима нням вимог земельного та при родоохоронного законодавст ва.

Умови і строки передачі зем ельної ділянки в оренду

18. Передача земельної ділянки в оренду здійснюєтьс я без розроблення проекту її відведення на підставі техн ічної документації із землеу строю затвердженої рішенням Новопетрівської сільської р ади Вишгородського району Ки ївської області №99.4-УІ-УІ від 15 квітня 2011 року «Про затвердже ння технічної документації і з землеустрою щодо надання з емельної ділянки в оренду Ви шгородському районному спож ивчому товариству».

19. Інші умови передачі земельної ділянки в оренду в ідсутні.

20. Передача земельної д ілянки орендарю здійснюєтьс я у двотижневий строк після д ержавної реєстрації цього до говору за актом приймання-пе редачі земельної ділянки.

Умови повернення земельно ї ділянки

21. Після припинення ді ї цього договору орендар пов ертає орендодавцеві земельн у ділянку у стані, не гіршому п орівняно з тим, у якому він оде ржав її в оренду.

Орендодавець у разі погірш ення корисних властивостей о рендованої земельної ділянк и, пов'язаних із зміною її стан у, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначено му сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмі р відшкодування збитків, спі р розв'язується у судовому по рядку.

22. Здійснені орендарем без згоди орендодавця витра ти на поліпшення орендованої земельної ділянки, які немож ливо відокремити без заподія ння шкоди цій ділянці, не підл ягають відшкодуванню.

23. Поліпшення стану зем ельної ділянки, проведені ор ендарем за письмовою згодою з орендодавцем землі, не підл ягають відшкодуванню.

24. Орендар має право на відшкодування збитків, запо діяних унаслідок невиконанн я орендодавцем зобов'язань, п ередбачених цим договором.

Збитками вважаються:

- фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв'язку з нев иконанням або неналежним вик онанням умов договору орендо давцем, а також витрати, які ор ендар здійснив або повинен з дійснити для відновлення сво го порушеного права;

- доходи, які орендар мі г би реально отримати в разі н алежного виконання орендода вцем умов договору.

25. Розмір фактичних в итрат орендаря визначаєтьс я на підставі документальн о підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної діля нки

26. Обмеження та обтяже ння щодо використання оренд ованої земельної ділянки пер едбачені у довідці Управлінн я Держкомзему у Вишгородсько му районі Київської області.

27. Передача в оренду зе мельної ділянки не є підстав ою для припинення або зміни о бмежень (обтяжень) та інших пр ав третіх осіб на цю ділянку.

Інші права та обов'язки сто рін

28. Орендодавець має пр аво вимагати від орендаря:

- використання земель ної ділянки за цільовим приз наченням згідно з цим догово ром оренди;

- дотримання екологіч ної безпеки землекористуван ня та збереження родючості ґ рунтів, додержання державних стандартів, норм і правил, у т ому числі місцевих правил за будови населених пунктів;

- дотримання режиму во доохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарно ї охорони, санітарно-захисни х зон, зон особливого режиму в икористання земель та терито рій, які особливо охороняють ся;

- своєчасного внесенн я орендної плати.

29. Орендодавець зобов'я заний:

- передати в користува ння земельну ділянку у стані , що відповідає умовам цього д оговору оренди;

- при передачі земельн ої ділянки в оренду забезпеч увати відповідно до закону р еалізацію прав третіх осіб щ одо орендованої земельної ді лянки;

- не вчиняти дій, які б п ерешкоджали орендареві кори стуватися орендованою земел ьною ділянкою;

- відшкодувати оренда рю капітальні витрати, пов'яз ані з поліпшенням стану об'єк та оренди, яке проводилося ор ендарем за згодою орендодавц я;

- попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використанн я можуть спричинити екологіч но небезпечні наслідки для д овкілля або призвести до пог іршення стану самого об'єкта оренди.

30. Орендар земельної ді лянки має право:

- самостійно господар ювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі;

- отримувати продукці ю і доходи;

31. Орендар земельної ді лянки зобов'язаний:

- приступати до викори стання земельної ділянки в с троки, встановлені договором оренди землі, зареєстровани м в установленому законом по рядку;

- виконувати встановл ені щодо об'єкта оренди обмеж ення (обтяження) в обсязі, пере дбаченому законом або догово ром оренди землі;

- дотримуватися режиму вик ористання земель природно-за повідного та іншого природоо хоронного призначення, оздор овчого, рекреаційного та іст орико-культурного призначен ня;

- у п'ятиденний строк пі сля державної реєстрації дог овору оренди земельної ділян ки державної або комунальної власності надати копію дого вору Державній податковій ін спекції у Вишгородському рай оні.

Ризик випадкового знищенн я

або пошкодження об'єкта оре нди чи його частини

32. Ризик випадкового з нищення або пошкодження об'є кта оренди чи його частини не се Орендар.

Страхування об'єкта оренди

33. Згідно з цим договор ом об'єкт оренди не підлягає с трахуванню.

Зміна умов договору і припи нення його дії

34. Зміна умов договору здійснюється у письмовій фо рмі за взаємною згодою сторі н, а також у разі настання умов , передбачених пунктом 12 цього Договору.

У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору спір розв'язується у судовому пор ядку.

35. Дія договору припиня ється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- придбання Орендарем земельної ділянки у власніс ть;

- викупу земельної діл янки для суспільних потреб а бо примусового відчуження зе мельної ділянки з мотивів су спільної необхідності в поря дку, встановленому законом;

- ліквідації Орендаря .

36. Дія договору припиня ється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою стор ін;

- рішенням суду на вимо гу однієї із сторін у наслідо к невиконання другою стороно ю обов'язків, передбачених до говором, та внаслідок випадк ового знищення, пошкодження орендованої земельної ділян ки, яке істотно перешкоджає ї ї використанню, а також з інши х підстав, визначених законо м.

37. Розірвання договору оренди землі в одностороннь ому порядку допускається з б оку орендодавця.

Умовами розірвання догово ру в односторонньому порядку є:

- несплата орендарем о рендної плати за землю за пер іод більш ніж один рік;

- використання оренда рем земельної ділянки не за ц ільовим призначенням;

- будівництво орендар ем на орендованій земельній ділянці об'єктів містобудува ння без отримання відповідно го дозволу від Орендодавця.

38. Перехід права власності н а орендовану земельну ділянк у до другої особи, а також реор ганізація юридичної особи-ор ендаря є підставою для зміни умов або розірвання Договор у.

Відповідальність сторін з а невиконання

або неналежне виконання до говору

39. У разі ухиляння Орен дарем від внесення змін до ць ого Договору щодо зміни орен дної плати при настанні умов , передбачених пунктом 12 цього Договору, з нього справляєть ся штраф у розмірі 120% від річно ї орендної плати.

40. За невиконання або н еналежне виконання договору сторони несуть відповідальн ість відповідно до закону та цього договору.

41. Сторона, яка порушил а зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо в она доведе, що це порушення ст алося не з її вини.

Умови передачі у заставу та внесення до статутного фонд у права оренди земельної діл янки

42. Орендар не має права перед авати у заставу та/або вносит и до статутного капіталу пра ва оренди на орендовану за ци м договором земельну ділянку .

Прикінцеві положення

43. Цей договір набирає чинно сті після підписання сторона ми та його державної реєстра ції.

44. Недійсність окремої умов и та/або положення цього дого вору оренди не має наслідком недійсності інших умов, поло жень і договору в цілому.

Цей договір укладено у трьо х примірниках, що мають однак ову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, д ругий - в орендаря, третій - в органі, який провів його дер жавну реєстрацію




____.

Невід'ємними частинами дог овору є:

- план (схема) земельної ділянки;

- кадастровий план зе мельної ділянки з відображе нням обмежень (обтяжень) у її в икористанні та встановлених земельних сервітутів;

- акт визначення меж зе мельної ділянки в натурі (на місцевості);

- акт приймання-переда чі об'єкта оренди.

Реквізити сторін

Підписи сторін

Договір зареєстрований у __




,

(назва органу державної реєс трації за місцем розташуванн я земельної ділянки)

про що у Державному реєстр і земель вчинено запис ві д "_____"


20___р. За №
.

МП




(підпис) (ініціал и та прізвище посадової особ и, яка провела державну реєст рацію)

5. В іншій частині п озову відмовити.

6. Стягнути з Вишгородс ького районного споживчого т овариства (07330, Київська обл., Ви шгородський р-н, смт. Димер, ву л. Леніна, буд. 34, код ЄДРПОУ 01755309) н а користь Новопетрівської сі льської ради Вишгородського району Київської області (07354, Київська обл., Вишгородський р-н, в. Нові Петрівці, вул. Ленін а, буд. 171, код ЄДРПОУ 04359620) 85 (вісімд есят п' ять) грн. 00 коп. державн ого мита за подання позовної заяви, 236 (двісті тридцять шіст ь) грн. 00 коп. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу та 470 (чотирис та сімдесят) грн. 50 коп. судовог о збору за подання апеляційн ої скарги.

7. Доручити Господарсь кому суду Київської області видати накази.

8. Матеріали справи №19/074 -11 повернути до Господарськог о суду Київської області.

Дану постанову може бути ос каржено в касаційному порядк у протягом двадцяти днів з дн я набрання нею законної сили .

Головуючий суддя Рябуха В.І.

Судді Ропій Л.М.

Конд ес Л.О.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення30.01.2012
Оприлюднено15.02.2012
Номер документу21399939
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/074-11

Постанова від 09.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 31.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 11.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 04.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Постанова від 12.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 30.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рябуха В.І.

Рішення від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні