Постанова
від 09.02.2012 по справі 2-а-471/06
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" лютого 2012 р. Справа № 2-а-471/06

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого: Удовиченка О.С.,

суддів: Міщенка П.К., Поліщука В .Ю.

розглянувши касаційну ск аргу Приватної компанії з обме женою відповідальністю "BON BUSINESS LTD"

на ухвалу Київського апеляційного г осподарського суду від 26.09.2011

у справі №2-а-471/06 Броварського міськ районного суду Київської обл асті

за позовом ОСОБА_4

до Броварської міської держа вної адміністрації

треті особи, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору 1. Приватна компані я з обмеженою відповідальніс тю "BON BUSINESS LTD"

2. ТОВ "Ніка-04"

про відміну реєстрації юридич ної особи

в судовому засіданні взял и участь представники :

Приватної компанії з обме женою відповідальністю "BON BUSINESS LTD" Лановенко А.І., Шанін С.Л.

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_4 звернувся до суд у з позовом про відміну реєст рації припинення юридичної о соби ТОВ "Ніка-04", яка була вчине на державним реєстратором Бр оварської міської державної адміністрації Київської обл асті.

В судовому засіданні предс тавник позивача ОСОБА_7 ут очнив позовні вимоги, зокрем а просив суд скасувати припи нення юридичної особи ТОВ "Ні ка-04", а також визнати недійсни м протокол загальних зборів №7 від 12.10.2005 року.

Постановою Броварського м іськрайонного суду Київсько ї області від 26.09.2006 (суддя Супру н Г.Б.) позов задоволено, скасо вано реєстрацію припинення ю ридичної особи ТОВ "Ніка-04", що з ареєстрована 11.01.2006 державним р еєстратором Броварської мі ської державної адміністрац ії Кузнєцовим В.О.

Постанова суду обґрунтова на тим, що реєстрація припине ння юридичної особи відбулас я на підставі підроблених до кументів, а тому суд, враховую чи вимоги ст.34 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців", скасував реєст рацію припинення юридичної о соби.

Постановою Київського між обласного апеляційного госп одарського суду від 15.06.2007 поста нову Броварського міськрайо нного суду Київської області від 26.09.2006 скасовано повністю, п рийнято нове рішення, яким в п озові відмовлено повністю.

ОСОБА_4 звернувся до Київс ького апеляційного господар ського суду з заявою про пере гляд постанови Київського мі жобласного апеляційного гос подарського суду від 15.06.2007 за но вовиявленими обставинами ві д 02.08.2011 року.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 26.09.2011 заяву про перегляд за н ововиявленими обставинами п останови Київського міжобл асного апеляційного господа рського суду від 15.06.2007 залишено без задоволення, постанову К иївського міжобласного апел яційного господарського суд у від 15.06.2007 залишено без змін.

Приватна компанія з обмеже ною відповідальністю "BON BUSINESS LTD" з вернулася до Вищого господар ського суду України з касаці йною скаргою, в якій просить с касувати ухвалу Київського апеляційного господарськог о суду від 26.09.2011 і прийняти нове рішення, яким відмінити реєс трацію припинення юридичної особи ТОВ "Ніка-04", що вчинена д ержавним реєстратором Бров арської міської державної ад міністрації Кузнєцовим В.О . від 11.01.2006 року за №1355110002001087, зобов 'язати відповідача скасувати зазначений запис та всі запи си, пов'язані з припиненням юр идичної особи ТОВ "Ніка-04".

В обґрунтування касаційно ї скарги заявник посилається на порушення судом апеляцій ної інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали норм про цесуального права. Крім того , заявником зазначено, що він н е був належним чином повідом лений про час та дату судовог о засідання, оскільки, ухвалу Київського апеляційного гос подарського суду від 14.09.2011 про п рийняття апеляційної скарги до провадження ним отримано лише 26.09.2011, тобто в день винесен ня оскаржуваної ухвали.

Судова колегія, розглянувш и наявні матеріали справи, об говоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичн у оцінку обставин справи та п овноту їх встановлення, досл ідивши правильність застосу вання судом апеляційної інст анції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарг а підлягає задоволенню частк ово з наступних підстав.

Відповідно до ч.2 ст.11110 ГПК Укр аїни порушення норм процесуа льного права є в будь-якому ви падку підставою для скасуван ня рішення місцевого або пос танови апеляційного господа рського суду, якщо справу роз глянуто судом за відсутності будь-якої із сторін, не повідо мленої належним чином про ча с і місце засідання суду.

Як вбачається з матеріалі в справи, що ухвалою Київсько го апеляційного господарськ ого суду від 14.09.2011 прийнято до п ровадження заяву приватної к омпанії з обмеженою відповід альністю "BON BUSINESS LTD" та призначено до розгляду на 26.09.2011 року. Винос ячи ухвалу про порушення про вадження у справі від 14.09.2011, суд зобов' язав представника пр иватної компанії з обмеженою відповідальністю "BON BUSINESS LTD" Ша ніна С.Л. та ОСОБА_8 надат и певні докази у справі.

З протоколу судового засід ання 26.09.2011 вбачається, що в судо ве засідання представники ст орін не з'явилися, заяв та клоп отань не надали. З матеріалів справи вбачається, що ухвалу про порушення провадження у справі від 14.09.2011 направлено сто ронам лише 23.09.2011, Броварська міс ька державна адміністрація о тримала зазначену ухвалу лиш е 27.09.2011 (т.2 а.с. 5). Скаржником надан о докази отримання ухвали пр о порушення провадження у сп раві від 14.09.2011 лише 26.09.2011 року.

За таких обставин, розгляну вши справу у відсутності пре дставників сторін без з'ясув ання причин неявки в судове з асідання, суд апеляційної ін станції позбавив скаржника м ожливості надати докази та п ояснення в захист своїх інте ресів, що протирічить вимога м ст.ст.42, 43, 22 ГПК України.

Вказані порушення норм про цесуального права є безумовн ою підставою для скасування рішення суду, оскільки розгл янувши справу у відсутності представників сторін непові домлених належним чином, апе ляційний господарський суд д опустив неповноту в дослідже нні доказів у справі.

Відповідно до ч.1, 2 ст.112 ГПК У країни господарський суд мож е переглянути прийняте ним с удове рішення, яке набрало за конної сили, за нововиявлени ми обставинами.

Підставами для перегляду с удових рішень господарськог о суду за нововиявленими обс тавинами є, зокрема: істотні д ля справи обставини, що не бул и і не могли бути відомі особі , яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Нововиявлені обставини за своєю юридичною суттю є факт ичними даними, що в установле ному порядку спростовують фа кти, які було покладено в осно ву судового рішення. Господа рський суд вправі змінити аб о скасувати судове рішення з а нововиявленими обставинам и лише за умови, що ці обставин и впливають на юридичну оцін ку обставин, здійснену судом у судовому рішенні, що перегл ядається.

Водночас, нововиявленими м ожуть бути визнані лише істо тно значимі, суттєві обстави ни, тобто такі обставини, обіз наність суду відносно яких п ри розгляді справи, забезпеч ила би прийняття цим судом ін шого рішення.

Тобто, однією з умов перегля ду судового рішення за новов иявленими обставинами на під ставі ст. 112 ГПК України є істот ність цих обставин для виріш ення спору. Тому результат пе регляду судового рішення за нововиявленими обставинами залежить від того, чи спросто вують ці обставини факти, які було покладено в основу судо вого рішення.

В обґрунтування заяви про п ерегляд постанови суду апеля ційної інстанції за нововияв леними обставинами, заявник посилається на те, що апеляці йне провадження на постанову Броварського міськрайонног о суду Київської області від 26.09.2006 здійснювалося судом апел яційної інстанції за апеляці йної скаргою Приватної компа нії з обмеженою відповідальн істю "BON BUSINESS LTD", яку було подано О СОБА_8 - неуповноваженою ос обою. Заявником зазначалось, що офіційним представником компанії "BON BUSINESS LTD" на дату подан ня апеляційної скарги, а саме 21.12.2006, був позивач - ОСОБА_4. Вт ім, ОСОБА_4 не видавав дові реностей особі, яка подала ап еляційну скаргу. Крім того, за явником зазначено, що приват на компанія з обмеженою відп овідальністю "BON BUSINESS LTD" взагалі н е була обізнана в тому, що здій снюється апеляційне провадж ення.

Судом апеляційної інстанц ії зазначено, що подані Прива тною компанією з обмеженою в ідповідальністю "BON BUSINESS LTD" до зая ви про перегляд за нововияле ними обставинами документи свідчать про те, що вони не є н ововиявленими обставинами, не мають суттєвого значення для прийняття судового ріше ння у цій справі.

Однак, такі висновки суду не є обґрунтованими з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачає ться, що з позовом про відміну реєстрації припинення юриди чної особи - ТОВ "Ніка-04" зверн увся керівник та один із засн овників ТОВ "Ніка-04" - ОСОБА _4 (витяг з ЄДРПОУ станом на 07.0 8.2006). Апеляційну скаргу на пост анову Броварського міськрай онного суду Київської област і від 26.09.2006 було подано 21.12.2006 прива тної компанії з обмеженою ві дповідальністю "BON BUSINESS LTD" - особ ою, яка не була залучена місце вим судом до справи. Крім того , апеляційну скаргу подано пр едставником приватної компа нії з обмеженою відповідальн істю "BON BUSINESS LTD" ОСОБА_8 (т.1 а.с. 68-70). Довіреність, видана представ нику компанії датована 12.09.2006 ро ку. В заяві про перегляд поста нови Київського міжобласног о апеляційного господарсько го суду від 15.06.2007 заявником зазн ачалось про втрату документі в та печаток приватної компа нії з обмеженою відповідальн істю "BON BUSINESS LTD". Крім того, заявник ом зазначено, що офіційним пр едставником приватної комп анії з обмеженою відповідаль ністю "BON BUSINESS LTD" станом на 21.12.2006, тобт о на день подання апеляційно ї скарги на постанову Бровар ського міськрайонного суду К иївської області від 26.09.2006, був позивач, який не видавав дові реностей ОСОБА_8.

В силу ст.21 ГПК України сторо нами у справі є позивач - підпр иємства та організації, що по дали позов або в інтересах як их подано позов про захист по рушеного чи оспорюваного пра ва або охоронюваного законом інтересу, та відповідач - під приємства та організації, як им пред'явлено позовну вимог у.

Відповідно до ч.1 ст.28 ГПК Ук раїни справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах по вноважень, наданих їм законо давством та установчими доку ментами, через свого предста вника.

Згідно ч.1 ст.97 ГПК України ап еляційна скарга не приймаєть ся до розгляду і повертаєтьс я апеляційним господарським судом, якщо апеляційна скарг а підписана особою, яка не має права її підписувати, або осо бою, посадове становище якої не зазначено.

В матеріалах справи відсу тні статутні документи прива тної компанії з обмеженою ві дповідальністю "BON BUSINESS LTD". Суд апе ляційної інстанції зазначив в ухвалі від 14.09.2011 про необхідн ість представника приватної компанії з обмеженою відпов ідальністю "BON BUSINESS LTD" ОСОБА_8 н адати суду оригінали (для огл яду) та належним чином завіре ні копії (для залучення до мат еріалів справи) документів п ро реєстрацію приватної комп анії з обмеженою відповідаль ністю "BON BUSINESS LTD" та осіб, які є її ке рівниками.

Втім, суд апеляційної інста нції при винесенні постанови від 15.06.2007 та оскаржуваної ухвал и від 26.09.2011 не звернув уваги на в ідсутність зазначених докум ентів в матеріалах справи.

Таким чином, господарськи м судом апеляційної інстанці ї, в порушення вимог статті 43 Г ПК України щодо всебічного, п овного й об' єктивного розгл яду в судовому процесі всіх о бставин справи в їх сукупнос ті прийнято рішення без дост атнього дослідження обстави н справи та встановлення фак тів, покладених в основу оска ржуваного рішення.

Враховуючи вищевикладе не, ухвала Київського апе ляційного господарського су ду від 26.09.2011 підлягає скас уванню, а справа - передачі на новий розгляд до Київського апеляційного господарськог о суду в іншому складі суддів .

Керуючись статтями 1115, 1117, 1119-11111 Господарського процесуа льного кодексу України, Вищи й господарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Прив атної компанії з обмеженою в ідповідальністю "BON BUSINESS LTD" задов ольнити частково.

Ухвалу Київського апеляці йного господарського суду ві д 26.09.2011 у справі № 2-а-471/06 скас увати.

Справу передати на новий ро згляд до Київського апеляцій ного господарського суду в і ншому складі суддів.

Головуючий О.С. Удовиченко

Судді П.К. Міщенко

В.Ю. Поліщук

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення09.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21433003
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2-а-471/06

Постанова від 06.12.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бистрик Г.М.

Ухвала від 26.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Постанова від 07.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Ухвала від 17.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Постанова від 15.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Постанова від 09.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Ухвала від 11.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні