Рішення
від 31.01.2012 по справі 47/464
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 47/464 31.01.12

За позовом Приватного акціонерного товариства "Ун іверсам № 16

До "Комунальн ого підприємства "Київреклам а"

Про витребуван ня майна з чужого незаконног о володіння та зобовязання в чинити дії

Суддя Станік С.Р.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 - представник за довіреністю

від відповідача: ОСОБА_2 - представник за довіреніс тю

В судовому засіданні 31.01.2012, у відповідності до вимог стат ті 85 Господарського процесуа льного кодексу України, огол ошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста К иєва з позовом до відповідач а про витребування з незакон ного володіння КП «Київрекла ма»чотири рекламні щити площ ею 18 кв.м. та зобов' язати КП «К иївреклама»відновити стано вище, яке існувало до порушен ня ним права власності позив ача.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 09.12.2011 р. було порушено провадження у справ і № 47/464, розгляд справи було при значено на 20.12.2011.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 20.12.2011 розгляд справи відкладено до 24.01.2012, а ух валою 24.01.2012 - до 31.01.2012.

В судовому засіданні 31.01.2012 пр едставник позивача підтрима в заявлені вимоги та надав до кументи по справі. Просив суд позов задовольнити. Вимоги п озивача мотивовані тим, що й ому на праві власності належ ать чотири фасадні щити, які є конструктивними елементами будинку № 1 по вул.. Григорович а - Барського у Святошинсько му районі міста Києва і елеме нтами оздоблення фасаду заз наченого будинку, включеними до паспорту художньо-інформ аційного оздоблення фасаду б удинку. В свою чергу, відповід ачем було демонтовано чотири належних позивачу щити з пос иланням на незаконність їх в становлення та незаконного р озміщення на них рекламних м атеріалів. Позивач наголошує , що демонтаж щитів було здійс нено відповідачем протиправ но, всупереч Закону України « Про рекламу», Типових правил розміщення зовнішньої рекла ми, затверджених постановою Кабінету міністрів України в ід 29.12.2003 № 2067, Правил благоустрою території у м. Києві, оскільки зазначені щити не є рекламою , а є конструктивними елемент ами належної позивачу будівл і, а відтак і демонтувати еле менти будівлі відповідач не мав повноважень.

Представник відповідача в судовому засіданні 31.01.2012 проти позову заперечував, просив с уд у позові відмовити. Зокрем а, в письмовому відзиві на поз ов наголошував на тому, що від повідачем при проведенні пер евірки було виявлено самовіл ьно розміщені позивачем рекл амні засоби (рекламні щити на фасаді будинку № 1 по вул.. Григ оровича - Барського у Святош инському районі міста Києва) без наявності дозволу викон авчого органу міської ради, а відтак на виконання п. 17.2 Поряд ку розміщення об' єктів зовн ішньої реклами у м.Києві, затв ердженого розпорядженням КМ ДА від 27.09.2010 № 767, відповідачем бу ло демонтовано рекламні щити .

Розглянувши наявні у спра ві матеріали, заслухавши поя снення представників сторін , всебічно і повно з' ясувавш и всі фактичні обставини, на я ких ґрунтується позов, об' є ктивно оцінивши докази, які м ають юридичне значення для р озгляду справи і вирішення с пору по суті, Господарський с уд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ

Відповідно до свідоцтв а про право власності на нежи лий будинок серії НБ № 010003609, вид аного Головним управлінням з питань майна КМДА, нежилий бу динок площею 4 046,500 кв.м., який роз ташований по вул.. Григорович а - Барського, № 1 (літ. А) належи ть ВАТ «Унівесрам № 16».

02.02.2007 розпорядженням Святоши нської районної у місті Києв і державної адміністрації № 181 «Про дозвіл ВАТ «Універсам № 16»на розробку паспорту фаса ду нежилого будинку по вул. Гр игоровича-Барського, 1», Свято шинською районною у місті Ки єві державною адміністраціє ю було погодження ВАТ «Уніве рсам № 16»замовлення паспорту фасаду нежилого будинку по в ул. Григоровича-Барського, 1.

Згідно паспорту художньо-і нформаційного оздоблення фа садів будинку, затвердженого Заступником начальника Голо вного управління містобудув ання, архітектури та дизайну міського середовища, та пого дженого начальником відділо м благоустрою та дизайну міс ького середовища, до складу ф асаду будинку входять зокрем а і чотири рекламоносії, які п означені на плані фасаду як к онструктивні елементи будів лі.

Відповідно до наказу Голов ного управління з питань рек лами від 18.07.2011 № 66, у відповідност і до п. п. 17.2, 17.3, 17.5, 17.6 Порядку розміщ ення зовнішньої реклами в м.К иєві було наказано здійснити демонтаж рекламних засобів згідно додатку, зокрема чоти ри щити на фасаді будинку № 1 п о вул. Григоровича-Барського , 1 з зазначенням підстави їх д емонтажу - п. 17.2 «Б».

Як зазначав позивач у позов і, та що не заперечувалось від повідачем, 05.08.2011 працівниками в ідповідача було демонтовано рекламні щити площею 18 кв.м., що розмішені на фасаді будівлі по вул.. Григоровича - Барськ ого, № 1.

Як наголошував відповідач у відзиві, ним при проведенні перевірки було виявлено сам овільно розміщені позивачем рекламні засоби (рекламні щи ти на фасаді будинку № 1 по вул .. Григоровича - Барського у С вятошинському районі міста К иєва) без наявності дозволу в иконавчого органу міської ра ди, а відтак на виконання п. 17.2 П орядку розміщення об' єктів зовнішньої реклами у м.Києві , затвердженого розпорядженн ям КМДА від 27.09.2010 № 767 та відповід ного наказу Головного управл іння з питань реклами від 18.07.2011 № 66, відповідачем було демонто вано чотири рекламні щити по зивача.

В свою чергу, як зазначав ві дповідач у відзиві, вимогу пр о самостійний демонтаж рекла мних засобів ним було направ лено на адресу ТОВ «Край»як о собі, яка подавала заяву на ро зміщення рекламних засобів з гідно відповідних заявок заз наченого товариства, копії я ких долучені відповідачем до відзиву.

Позивач у позові наголошув ав на тому, що демонтаж чотирь ох щитів було здійснено відп овідачем без відповідних пра вових підстав, що і стало підс тавою для звернення з відпов ідним позовом про витребуван ня належного позивачу майна та зобов' язання відповідач а відновити становище, яке іс нувало до порушення, а саме: зд ійснити монтаж 4 щитів на фаса ді належної позивачу будівлі .

Стаття 1 Закону України «Про рекламу»визначає, що зовніш ня реклама - це реклама, що ро зміщується на спеціальних ти мчасових і стаціонарних конс трукціях, розташованих на ві дкритій місцевості, а також н а зовнішніх поверхнях будинк ів, споруд, на елементах вулич ного обладнання, над проїждж ою частиною вулиць і доріг.

Регулювання правовідносин пов'язаних з розміщенням зов нішньої реклами в м. Києві та і нформаційних вивісок в м. Киє ві здійснюється відповідно д о Закону України «Про реклам у»(далі - Закон), «Типових прав ил розміщення зовнішньої рек лами»затверджених постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 29.12.2003 року № 2067 (далі - Типові правила), «Правил благоустро ю території у м. Києві»затвер джених рішенням Київської мі ської ради від 25.12.2008 року № 1051/1051 (да лі - Правила благоустрою), «Пор ядку розміщення об'єктів зов нішньої реклами у м. Києві»за твердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 27.09.2010 року № 767 (далі - Порядок № 767).

Дія Порядку № 767 поширюється на всю територію міста Києва , включаючи розташуванн я рекламних засобів на будин ках (будівлях) і спорудах, у то му числі на відкритих майдан чиках, на міських вулицях (дор огах), площах тощо, у зелених з онах, на елементах вуличного обладнання, на зовнішніх та в нутрішніх поверхнях підземн их переходів, інших об'єктах, р озташованих на відкритій міс цевості, незалежно від форм в ласності та відомчого підпор ядкування. Порядок є обов'язк овим для виконання всіма уча сниками рекламної діяльност і - фізичними та юридичними особами.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про рекламу»(далі - З акон) розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах провадиться на підставі дозв олів, що надаються виконавчи ми органами сільських, селищ них, міських рад, та в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил, щ о затверджуються Кабінетом М іністрів України.

Відповідно до Порядку № 767, ві дповідач є комунальним підпр иємством виконавчого органу Київської міської ради (Київ ської міської державної адмі ністрації), підпорядковане Г оловному управлінню з питань реклами та уповноважене вик онавчим органом Київської мі ської ради (Київською місько ю державною адміністрацією) виконувати функції з укладен ня договорів на право тимчас ового користування місцями ( для розміщення РЗ), які перебу вають у комунальній власност і територіальної громади м. К иєва, здійснювати контроль з а надходженням плати по дого ворах, організовувати або зд ійснювати власними силами та засобами демонтаж самовільн о встановлених рекламних зас обів, надавати платні послуг и та виконувати інші повнова ження, передбачені зазначени м Порядком та Статутом підпр иємства.

Згідно п. 17.1 Порядку № 767, демон таж у цьому Порядку означає к омплекс заходів, які передба чають відокремлення РЗ разом з основою від місця їх розташ ування та транспортування на спеціально відведені терито рії для подальшого зберіганн я. При цьому демонтаж та насту пне зберігання РЗ не передба чає переходу права власності на них до територіальної гро мади міста Києва. Демонтаж РЗ є засобом протидії порушенн ю прав територіальної громад и м. Києва щодо надання у тимча сове користування місць (для розміщення РЗ) або усунення п орушень договірних зобов'яза нь розповсюджувачами зовніш ньої реклами за договорами п ро надання у тимчасове корис тування місць (власниками та /або законними користувачами РЗ), а також засобом усунення порушень в інших випадках.

Пунктом 17.2 Порядку № 767 визнач ено, демонтаж РЗ здійснюєтьс я відповідно до цього Порядк у у наступних випадках:

а) у випадку відсутності мар кування РЗ;

б) в разі виявлення самов ільно розміщених РЗ;

в) в разі, коли термін дії до зволу закінчився і не був про довжений;

г) в разі, коли технічний ста н РЗ створює загрозу життю аб о здоров'ю людей та/або заподі яння шкоди (майнової чи немай нової) третім особам;

д) в разі невідповідності те хнічних характеристик РЗ та/ або місця їх встановлення ви даному дозволу на розміщення зовнішньої реклами;

е) в разі наявності заборгов аності розповсюджувача зовн ішньої реклами по сплаті кош тів за право тимчасового кор истування місцем(-ями) для роз міщення рекламного(-их) засоб у(-ів), яке(-і) перебувають у кому нальній власності територіа льної громади м. Києва, більш н іж за 2 місяці;

ж) в інших випадках, передба чених договором на право тим часового користування місця ми для розміщення РЗ, які пере бувають у комунальній власно сті територіальної громади м . Києва;

Згідно п. 17.3. Порядку № 767, демон таж РЗ у випадках, встановлен их пунктом 17.2 цього Порядку, зд ійснюється на підставі наказ у робочого органу.

Пунктом 17.4 Порядку № 767 встано влено, що у вказаних в пункті 1 7.2 цього Порядку випадках (крі м випадку, коли власника РЗ не можливо встановити) демонтаж РЗ повинен бути проведений в ласниками (законними користу вачами) РЗ самостійно за влас ний рахунок в термін, вказани й у вимозі робочого органу чи КП "Київреклама" про усунення порушень вимог порядку розм іщення зовнішньої реклами.

Вимога направляється в пис ьмовій формі поштою з повідо мленням про вручення або вру чається уповноваженому пред ставнику розповсюджувача зо внішньої реклами особисто пі д підпис. У випадках, передбач ених підпунктами а), б), г), д), ж) п ункту 17.2 цього Порядку до вимо ги може додаватися акт, в яком у фіксуються виявлені поруше ння, за підписом представник ів робочого органу та КП "Київ реклама".

Демонтаж РЗ здійснюється б ез направлення розповсюджув ачу зовнішньої реклами вимог и, якщо власник або адреса вла сника РЗ не встановлені.

Розповсюджувач зовнішньої реклами зобов'язаний протяг ом трьох днів з моменту отрим ання вимоги усунути зазначен і у вимозі порушення та повід омити в цей же строк робочий о рган в письмовій формі.

Згідно п. 17.5 Порядку № 767, у разі , коли розповсюджувач зовніш ньої реклами самостійно не у сунув виявлені порушення, зд ійснюється демонтаж РЗ.

Відповідно до ч. 1 ст. 134 Господ арського кодексу України суб 'єкт господарювання, який зді йснює господарську діяльніс ть на основі права власності , на свій розсуд, одноосібно аб о спільно з іншими суб'єктами володіє, користується і розп оряджається належним йому (ї м) майном, у тому числі має пра во надати майно іншим суб'єкт ам для використання його на п раві власності, праві господ арського відання чи праві оп еративного управління, або н а основі інших форм правовог о режиму майна, передбачених цим Кодексом.

Згідно із ч. 1 ст. 147 Господарсь кого кодексу України майнові права суб'єктів господарюва ння захищаються законом.

Відповідно до положень ст. 3 21 Цивільного кодексу України право власності є непорушни м, ніхто не може бути протипра вно позбавлений цього права чи обмежений у його здійснен ні; особа може бути позбавлен а права власності або обмеже на у його здійсненні лише у ви падках і в порядку, встановле них законом.

Згідно з ст. 391 Цивільного код ексу України власник майна м ає право вимагати усунення п ерешкод у здійсненні ним пра ва користування та розпорядж ання своїм майном.

Частина 1 ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу У країни передбачає, що кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г і заперечень.

Згідно частини 2 статті 34 Гос подарського процесуального кодексу України обставини с прави, які відповідно до зако нодавства повинні бути підтв ерджені певними засобами док азування, не можуть підтверд жуватися іншими засобами док азування.

Враховуючи вищевикладен е, судом встановлено, що відпо відачем на підставі наказу Г оловного управління з питань реклами від 18.07.2011 № 66, у відповід ності до п. п. 17.2, 17.3, 17.5, 17.6 Порядку ро зміщення зовнішньої реклами в м.Києві було здійснено демо нтаж рекламних засобів згідн о додатку, зокрема було демон товано як самовільно розміще ні рекламні засоби чотири щи ти площею 18,0 кв.м., які належать позивачу та були розміщені н а фасаді будинку № 1 по вул. Гри горовича-Барського, 1 з зазнач енням підстави їх демонтажу - п. 17.2 «Б»Порядку № 767.

В свою чергу, п. 17.2 «Б»Порядку № 767 визначено, що демонтаж РЗ з дійснюється відповідно до ць ого Порядку, зокрема у випадк у виявлення самовільно розмі щених РЗ.

В свою чергу, згідно паспорт у художньо-інформаційного оз доблення фасадів будинку, за твердженого Заступником нач альника Головного управлінн я містобудування, архітектур и та дизайну міського середо вища, та погодженого начальн иком відділом благоустрою та дизайну міського середовища , до складу фасаду будинку вхо дять зокрема і чотири реклам оносії, які позначені на план і фасаду як конструктивні ел ементи будівлі призначені дл я розміщення реклами, відтак судом встановлено, що належн і позивачу щити не є самовіль но встановленими рекламними засобами, а є елементами буді влі, зокрема фасаду, на яких бу ло розміщено рекламні засоби (зокрема рекламні засоби ТОВ «Край»). Суд враховує і те, що п рипис з вимогою демонтажу ре кламного засобу було надісла но відповідачем саме на адре су ТОВ «Край», а не позивача.

Відтак, суд дійшов висновку , що відповідачем було демонт овано елементи фасаду будівл і, яка належить позивачу, але н а якій ТОВ «Край»самовільно були розміщені рекламні засо би, відтак відповідачем всуп ереч п. 17.2 «Б»Порядку № 767, статті 1 Закону України «Про рекламу »було демонтовано елементи н алежної позивачу будівлі, як і включені до паспорту худож ньо-інформаційного оздоблен ня фасаду будинку, на якій бул о самовільно розміщено рекла мні засоби, які позивачу не на лежать і ним не розміщувалис ь, доказів протилежного суду станом на момент вирішення с пору надано не було.

Таким чином, суд дійшов висн овку, що на даний час внаслідо к демонтажу у володінні відп овідача без законних правови х підстав перебуває належне позивачу майно, а саме - чоти ри рекламні щити площею 18,0 кв.м ., демонтовані співробітника ми Комунального підприємств а «Київреклама»05.08.2011 з фасаду б удинку за адресою: вул. Григор овича - Барського, 1 у Святоши нському районі міста Києва, а відтак вимога позивача про в итребування у відповідача сп ірного майна та зобов' язанн я відповідача відновити стан овище, яке існувало до поруше ння ним права власності пози вача, а саме: здійснити монтаж 4 рекламних щитів площею 18 кв.м . на фасаді будинку за адресою : вул.. Григоровича - Барськог о, 1 у Святошинському районі мі ста Києва у відповідності до затвердженого Паспорту худо жньо-інформаційного оздобле ння фасаду будинку - є закон ними, обґрунтованими, доведе ними належними та допустимим и доказами, а відтак підлягає задоволенню.

Судовий збір, відповідно до ст. 49 Господарського процесуа льного кодексу України, покл адається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 49, 75, 82, 83, 84 , 85, 116 Господарського процесуал ьного кодексу України, Госпо дарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволь нити.

2. Витребувати з нез аконного володіння Комунал ьного підприємства «Київрек лама»чотири рекламні щити пл ощею 18,0 кв.м. кожен, демонтовані співробітниками Комунально го підприємства «Київреклам а»05.08.2011 з фасаду будинку за адре сою: вул. Григоровича - Барсь кого, 1 у Святошинському район і міста Києва, які належать Пр иватному акціонерному товар иству «Універсам № 16»на праві власності.

3. Зобов' язати Комуна льне підприємство «Київрекл ама»відновити становище, яке існувало до порушення ним пр ава власності Приватного акц іонерного товариства «Уніве рсам № 16», а саме: здійснити мон таж 4 рекламних щитів площею 18 кв.м. кожен на фасаді будинку за адресою: вул.. Григоровича - Барського, 1 у Святошинському районі міста Києва у відпові дності до затвердженого Пасп орту художньо-інформаційног о оздоблення фасаду будинку.

4. Стягнути з Комуна льного підприємства «Київре клама» (код ЄДРПОУ 30729875, місцезн аходження: 04136, м. Київ, вул. Стеце нка,1) на користь Приватного ак ціонерного товариства «Унів ерсам № 16» (код ЄДРПОУ 20074667, місце знаходження: 04080, м. Київ, вул.. В. Х войки,15/15/6) судовий збір в розмі рі 2 352 (дві тисячі триста п' ят десят дві) грн. 50 коп.

5. Видати наказ відп овідно до ст. 116 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

6. Рішення господарськ ого суду набирає законної си ли після закінчення строку п одання

апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було по дано. У разі подання апеляцій ної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законн ої сили після розгляду справ и апеляційним господарським судом.

Суддя С.Р. Станік

Дата складання повного тексту рішення - 06.02.2012

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.01.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21434584
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —47/464

Ухвала від 09.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 24.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 23.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Синиця О.Ф.

Рішення від 31.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Рішення від 21.11.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Рішення від 06.09.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні