Рішення
від 06.02.2012 по справі 22/460
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 22/460 06.02.12

За позовом Прива тного акціонерного товарист ва «Страхова компанія «АХА с трахування»

до Приватног о акціонерного товариства «У країнський страховий дім»

третя особа ОСОБА_1

про стягнення 1 178, 19 грн. в порядку регресу

суддя С амсін Р.І.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_2 (довіреність № 10-2/26 від 10.01.2012р.);

від відповідача: не з' явились;

В судовому засіданні 06.02.2012 р. у відповідності до ст. 85 Госп одарського процесуального к одексу України, оголошено вс тупну та резолютивну частину рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне тов ариство «Страхова компанія « АХА Страхування»(надалі ПАТ «СК «АХА Страхування», позив ач) звернулось до суду з позов ом про стягнення з Закритого акціонерного товариства «Ук раїнський страховий дім»(над алі ЗАТ «Український страхов ий дім», відповідач) суми спла ченого страхового відшкодув ання в сумі 1 178, 19 грн..

При порушенні провадження , ухвалою суду від 18.11.2011р. до учас ті у справі третьою особою, що не заявляє самостійних вимо г на предмет спору залучено ОСОБА_1.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ПАТ «СК «АХА Страхуван ня»на підставі договору стра хування серії ИБ 2164575 05АВ від 05.08.200 9р., внаслідок настання страхо вої події - дорожньо-транспор тної пригоди виплачено страх ове відшкодування власнику п ошкодженого автомобіля марк и Skoda Octavia, державний номер НОМЕ Р_1, а тому позивачем відпові дно до положень статті 27 Закон у України «Про страхування»т а статей 993, 1191 Цивільного кодек су України отримано право зв оротної вимоги до особи, відп овідальної за завдану шкоду. Оскільки цивільна відповіда льність власника транспортн ого засобу - автомобіля Chevrolet, д ержавний номер НОМЕР_2, во дій якого визнаний винним у с коєнні ДТП була застрахована ЗАТ «Український страховий дім»позивачем було направле но останньому регресну вимог у на виплату страхового відш кодування. Враховуючи, що від повідачем не відшкодовано з аявлену суму збитку, позивач просить стягнути з відповід ача суму в розмірі 1 178, 19 грн. в су довому порядку.

Відповідачем позову не в изнано, надано відзив на позо в в якому зазначено про недов еденість розміру збитку завд аного автомобілю застрахова ному позивачем по сумі випла ченого ним страхового відшко дування.

Розглянувши подані доку менти, дослідивши наявні у сп раві докази, господарський с уд, -

ВСТАНОВИВ:

За договором страхуванн я серії ИБ 2164575 05АВ від 05.08.2009р. у ЗАТ «СК «АХА Україна», правонаст упником якого є позивач, заст раховано автомобіль Skoda Octavia, дер жавний номер НОМЕР_1, стра хувальником по договору є О СОБА_3, вигодонабувач АКІБ « УкрСиббанк».

Згідно довідки ВДАІ Шевчен ківського району при ГУМВС У країни в місті Києві, 07.04.2010р. мал а місце дорожньо-транспортна пригода - зіткнення за учас тю автомобіля Skoda Octavia, державний номер НОМЕР_1, яким керува в ОСОБА_3 та автомобіля Chevrole t, державний номер НОМЕР_2 п ід керуванням ОСОБА_1.

ДТП сталася в результаті по рушення водієм ОСОБА_1 вим ог пункту 13.1 Правил дорожньог о руху України якого визнано винним та притягнуто до адмі ністративної відповідально сті постановою Шевченківськ ого районного суду міста Киє ва від 14.05.2010р., справа 3-5255/10.

За страховим випадком - ДТ П що сталась 07.04.2010р. за участю за страхованого автомобіля, згі дно складеного страхового ак ту № 5655/10/05/11 від 06.05.2010р. по договору с трахування серії ИБ 2164575 05АВ від 05.08.2009р. визначено суму страхово го відшкодування в розмірі 1 6 88, 19 грн., виплата якого підтвер джується платіжним дорученн ям № 9972 від 07.05.2010р..

Загальний розмір матеріал ьної шкоди, завданого власни ку транспортного засобу Skoda Octavia , державний номер НОМЕР_1 в результаті його пошкодження при ДТП, проведено страховою компанією по наданому рахун ку фактурі № 0000007915 від 07.04.2010р., розр ахунок страхового відшкодув ання є додатком до страховог о акту від 06.05.2010р.. Виконання роб іт підтверджено актом викона них робіт № ТО-0009054 від 29.05.2010р. на су му 2 299, 39 грн., з яких оплачено на р ахунок ремонтної організаці ї згідно вказаного рахунку п о сумі 1 688, 19 грн. за рахунок стра хового відшкодування.

Враховуючи заперечення ві дповідача, суд приймає до ува ги здійснення виплати безпос ередньо на рахунок ремонтної організації (ТОВ «Автоцентр Київ») що підтверджує відшко дування завданого збитку, а р озрахунок страхового відшко дування є свідченням оцінено ї шкоди, яка була заподіяна у р езультаті дорожньо-транспор тної пригоди майну потерпіло го (автомобілю Skoda Octavia, державний номер НОМЕР_1).

Статтею 27 Закону України «П ро страхування»та статтею 993 Ц К України визначено, що до стр аховика, який виплатив страх ове відшкодування за договор ом майнового страхування, в м ежах фактичних затрат перехо дить право вимоги, яке страху вальник або інша особа, що оде ржала страхове відшкодуванн я, має до особи, відповідально ї за заподіяний збиток.

Таким чином, до позивача пер ейшло право зворотної вимоги до особи, відповідальної за з аподіяний збиток.

Частинами другою статті 1187 Ц К України передбачено, що шко да, завдана джерелом підвище ної небезпеки, відшкодовуєть ся особою, яка на відповідній правовій підставі (право вла сності, інше речове право, дог овір підряду, оренди тощо) вол одіє транспортним засобом, м еханізмом, іншим об'єктом, вик ористання, зберігання або ут римання якого створює підвищ ену небезпеку.

Цивільно-правова відповід альність в частині заподіянн я шкоди майну внаслідок експ луатації автомобіля Chevrolet, держ авний номер НОМЕР_2 будь-я кою особою, яка експлуатує йо го на законних підставах бул а застрахована у ЗАТ «Україн ський страховий дім»на підст аві укладеного договору обов ' язкового страхування циві льно-правової відповідально сті власників наземних транс портних засобів (поліс ВС/8168342).

Вина водія який керував авт омобілем Chevrolet, державний номер НОМЕР_2 підтверджується п остановою Шевченківського р айонного суду міста Києва ві д 14.05.2010р..

Пунктом 37.4 Закону України «П ро обов'язкове страхування ц ивільно-правової відповідал ьності власників транспортн их засобів»(в редакції закон у на час врегулювання страхо вого випадку) передбачено пр аво страховика за договором обов'язкового страхування ци вільної відповідальності вл асника транспортного засобу в разі настання страхового в ипадку здійснювати виплату с трахового відшкодування без посередньо потерпілим або по годженим з ними підприємства м, установам та організаціям , що надають послуги, пов'язані з відшкодуванням збитків.

В редакції закону, яка є чин ною з 19.09.2011р. та відповідно заст осовується до врегулювання с трахових випадків, які стали сь після вказаної дати, у п. 36.4 з акону, також передбачено, що в иплата страхового відшкодув ання здійснюється безпосере дньо потерпілому (іншій особ і, яка має право на отримання в ідшкодування) або погодженим з ним особам, які надають посл уги з ремонту пошкодженого м айна, сплатили страхове відш кодування за договором майно вого страхування, лікування потерпілих та інші послуги, п ов'язані з відшкодуванням зб итків.

Таким чином відповідач є ві дповідальною особою за завда ні збитки власнику автомобіл я Skoda Octavia, державний номер НОМЕ Р_1 відповідно до положень З акону України «Про обов'язко ве страхування цивільної від повідальності власників тра нспортних засобів»в межах, п ередбачених договором обов'я зкового страхування цивільн ої відповідальності (поліс В С/8168342), а до ПАТ «СК «АХА Страхув ання»як страховика, який вип латив страхове відшкодуванн я за договором серії ИБ 2164575 05АВ від 05.08.2009р., перейшло право вимо ги, яке потерпіла особа мала д о ЗАТ «Український страховий дім»як особи, відповідально ї за завдані збитки.

Аналогічні висновки по зас тосуванню положень закону мі стяться у постанові Верховно го Суду України судової пала ти у господарських справах в ід 25 листопада 2008 року (справа 11/ 406-07), а також і у постанові Верхо вного Суду України 11/104 від 07.11.2011р . (справа № 48/562), висновки якої пр о застосування правової норм и у спірних правовідносинах при прийняття рішення у спра ві, є обов' язкові до врахува ння судом згідно положень ч. 2 ст. 82 ГПК України.

За чинним законодавство м України окрім особи, винної у завданні шкоди, потерпілий у ДТП має також право одержат и майнове відшкодування або за рахунок страхової організ ації, якою застраховане його майно, за правилами і в порядк у, встановленому Цивільним к одексом України та Законом У країни «Про страхування», аб о за рахунок страховика, яким застраховано відповідальні сть особи, що володіє транспо ртним засобом, водія якого ви знано винним у ДТП, за правила ми та у порядку, встановленом у ЦК України та Законом Украї ни «Про обов' язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів».

Право потерпілого обрати той чи інший спосіб захисту чинним законодавств ом не обмежене.

В даному випадку потерпіли й звернувся за відшкодування м майнової шкоди до позивача , який застрахував його майно - автомобіль Skoda Octavia, державний н омер НОМЕР_1.

Правовідносини сторін у та кому випадку регулюються нор мами ЦК України та ЗУ «Про стр ахування».

Так, відповідно до ч. 1 ст. 1191 ЦК України особа, яка відшкодув ала шкоду, завдану іншою особ ою, має право зворотної вимог и (регресу) до винної особи у р озмірі виплаченого відшкоду вання, якщо інший розмір не вс тановлений законом.

Статтею 993 ЦК України передб ачено, що до страховика, який в иплатив страхове відшкодува ння за договором майнового с трахування, в межах фактични х затрат переходить право ви моги, яке страхувальник або і нша особа, що одержала страхо ве відшкодування, має до особ и, відповідальної за заподія ний збиток.

Тобто в розумінні положень Закону «Про обов'язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »позивач набув (в порядку рег ресу) право на виплату страхо вого відшкодування від страх овика винної особи.

Відповідно до пункту 22.1 с татті 22 Закону України «Про об ов'язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів»при настанні с трахового випадку страховик відповідно до лімітів відпо відальності страховика відш кодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкод у, яка була заподіяна у резуль таті дорожньо-транспортної п ригоди життю, здоров'ю, майну т ретьої особи.

За договором обов'яз кового страхування цивільно ї відповідальності (поліс ВС /8168342) передбачено, що ліміт відп овідальності за шкоду заподі яну майну становить 25 500 грн., фр аншиза - 510 грн..

Доводи позивача відпові дачем не спростовані що є під ставою для задоволення позов них вимог про стягнення з від повідача суми збитку в розмі рі 1 178, 19 грн. (1 688, 19 грн. - 510 грн.) вих одячи із загальної суми поне сених позивачем витрат на ви плату страхового відшкодува ння потерпілому.

Відповідальність страхо вика винної особи регламенто вана положеннями Закону Укра їни «Про обов' язкове страху вання цивільно-правової відп овідальності власників назе мних транспортних засобів»т а обмежується укладеним дого вором страхування, в свою чер гу зазначеним законом випадк и, коли шкода не відшкодовуєт ься страховиком (або МТСБУ) ви значені у ст. 32 (в редакції зако ну на час врегулювання страх ового випадку) і доказів наяв ності таких суду не представ лено.

Згідно з положеннями Зако ну «Про обов'язкове страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників трансп ортних засобів»(п. 37.1) виплата с трахового відшкодування зді йснюється протягом одного мі сяця з дня отримання страхов иком визначених у статті 35 цьо го Закону документів або в ст роки та в обсягах, визначених рішенням суду.

Таким чином, підстави вважа ти порушеними права позивача відповідачем при невиплаті суми страхового відшкодуван ня на користь позивача є саме неотримання коштів від відп овідача протягом місяця від дня отримання страховою комп анією регресної вимоги. Неви конання вказаних вимог є під ставою для звернення до суду та стягнення зазначеної сум и коштів згідно судового ріш ення.

Заява про регресні вимоги за вих. № 757 АР від 08.08.2011р. міститьс я в матеріалах справи, та отри мана відповідачем 15.08.2011р., що пі дтверджено поштовим повідом ленням про вручення рекоменд ованого відправлення (наявне в матеріалах справи).

Враховуючи відсутність зд ійснення виплати на користь позивача згідно вказаної рег ресної вимоги, заявлені позо вні вимоги підлягають задово ленню.

Судові витрати позивача п ро сплату державного мита у с умі 102 грн. та 236 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу відпо відно до положень статті 49 ГПК України покладаються на від повідача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК У країни, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного а кціонерного товариства «Укр аїнський страховий дім»(01023, м. Київ, пл. Спортивна 3, ідент. код 32556540) на користь Приватного акц іонерного товариства «Страх ова компанія «АХА Страхуванн я»(04070, м. Київ, вул. Іллінська 8, р/р 26503253730311 в АТ «УкрСиббанк»м. Харк ів, МФО 351005, ідент. код 20474912) 1 178, 19 грн. (одну тисячу сто сімдесят віс ім гривень 19 копійок) страхово ї виплати в порядку регресу, 10 2 грн. (сто дві гривні) витрат по сплаті державного мита та 236 г рн. (двісті тридцять шість гри вень) витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

Рішення набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 85 Господарського процес уального кодексу України. Рі шення може бути оскаржене в а пеляційному порядку та в стр оки, встановлені ст. 93 Господа рського процесуального коде ксу України.

Суддя Р.І . Самсін

дата підписання рішення 09.02.201 2

Дата ухвалення рішення06.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21435314
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/460

Рішення від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 04.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 18.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Рішення від 24.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Рішення від 04.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Л.Д.

Ухвала від 31.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Л.Д.

Ухвала від 08.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Л.Д.

Ухвала від 06.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Л.Д.

Рішення від 30.01.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні