Рішення
від 31.01.2012 по справі 30/4
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/4 31.01.12

За позовом Приватного п ідприємства “Астра-Люкс”

До Фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_2

Про стягнення 17 298,52 грн.

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача ОСОБ А_1 - представник за довіре ністю № 37 від 01.12.11.

Від відповідача не з' яв ився

Обставини справи:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Приватного п ідприємства “Астра-Люкс” до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 про стягнення з ві дповідача на користь позивач а заборгованості за Договоро м суборенди нежилого приміще ння № AS-1203/01 від 12.03.09. в розмірі 17 298,52 г рн., а саме: сума основного бор гу - 7 290,00 грн.; збитки від інфля ції - 8 144,28 грн.; 3 % річних - 406,24 грн .; штраф - 1 458,00 грн.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 07.12.11. порушен о провадження у справі № 30/4, роз гляд справи призначено на 12.01.12 . о 10-40.

Представник відповідача в судове засідання 12.01.12. не з' яв ився, вимоги ухвали Господар ського суду міста Києва від 07. 12.11. про порушення провадження у справі № 30/4 не виконав, про по важні причини неявки суд не п овідомив, про час і місце пров едення судового засідання б ув повідомлений належним чин ом.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 12.01.12. розгляд справи № 30/4 на підставі ст. 77 Гос подарського процесуального кодексу України відкладено на 31.01.12. о 15-30.

30.01.12. відповідачем через відд іл діловодства Господарсько го суду міста Києва подано кл опотання, відповідно до яког о відповідач просить суд від мовити позивачу в задоволенн і позовних вимог в частині ст ягнення інфляційних витрат в розмірі 7 320,51 грн.

Також відповідачем подано клопотання про застосування строку позовної давності до вимоги щодо стягнення суми ш трафу в розмірі 1458,00 грн.

Представником позивача в с удовому засіданні 31.01.12. подано письмові пояснення по справ і.

В судовому засіданні 31.01.12. поз ивач підтримав свої позовні вимоги та просить суд позов з адовольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання 31.01.12. не з' яв ився, про поважні причини нея вки суд не повідомив, про час і місце проведення судового з асідання був повідомлений на лежним чином.

За результатами досліджен ня доказів, наявних в матеріа лах справи, суд у нарадчій кім наті, у відповідності до ст. ст . 82-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, ухвал ив рішення по справі № 30/4.

Розглянувши подані мате ріали справи, та заслухавши п ояснення представника позив ача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТ АНОВИВ:

12.03.09. між Приватним підпр иємством “Астра-Люкс” (Оренд ар) та Фізичною особою - підп риємцем ОСОБА_2 (Суборенда р) укладено Договір суборенд и нежилого приміщення № АS-1203/01 (д алі - Договір), відповідно до у мов якого (п. 1.1) Орендар передає , а Суборендар отримує у тимча сове платне користування пло щі у нежилому приміщенні, опи сані в п. 2.1 даного Договору.

Згідно п. 1.2 Договору визначе но, що об' єкт суборенди розт ашований за адресою: м. Київ, в ул. Новозабарська, 2/6, літ. «А».

Відповідно до п. 2.3 Договору передбачено, що об' єкт орен ди передається Суборендарю в належному стані, визначеном у актом приймання-передачі.

Пунктом 3.1 Договору сторона ми погоджено, що Орендар зобо в' язаний передати, а Суборе ндар - прийняти об' єкт орен ди протягом дії цього Догово ру.

На виконання умов Договору , 16.04.09. між сторонами було підпис ано акт приймання-передачі п риміщення загальною площею 5 4,00 кв. м.

Згідно п. 5.1 Договору передба чено, що за користування об' єктом оренди, Суборендар щом ісячно сплачує на користь Ор ендаря суму коштів, розмір як ої визначений Додатками до ц ього Договору, які є його неві д' ємною частиною.

Згідно п. 7.2.4 Договору, Суборе ндар зобов' язався сплачува ти орендну плату, у відповідн ості до умов цього Договору.

Пунктом 11.1 Договору, сторона ми погоджено строк його дії - з дати підписання обома сторо нами на протязі 11 календарних місяців.

Обґрунтовуючи свої позовн і вимоги, позивач вказує на те , що відповідач в порушення ум ов Договору не розрахувався з ним за надані послуги субор енди за лютий 2010 р., в зв' язку з чим заборгованість Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 перед Приватним підприємс твом “Астра-Люкс” становить 7 290,00 грн.

Оцінюючи подані позиваче м докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Відповідно до ч. 3 ст. 774 Циві льного кодексу України, до до говору піднайму застосовуют ься положення про договір на йму.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивіль ного кодексу України, за дого вором найму (оренди) наймодав ець передає або зобов'язуєть ся передати наймачеві майно у користування за плату на пе вний строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивіль ного кодексу України, за кори стування майном з наймача сп равляється плата, розмір яко ї встановлюється договором н айму.

Згідно ч. 1 ст. 286 Господарсько го кодексу України, орендна п лата - це фіксований платіж, як ий орендар сплачує орендодав цю незалежно від наслідків с воєї господарської діяльнос ті.

Орендна плата за кожен міс яць сплачується Суборендаре м у повному обсязі шляхом пер ерахування грошових коштів н а поточний рахунок Орендаря передплатою, не пізніше 20 числ а місяця, що передує місяцю, за який здійснюється такий пла тіж (п. 5.5 Договору).

У відповідності до п. 5.15 Дого вору встановлено, що Орендар може до 15 числа кожного місяц я виставляти рахунки на спла ту орендної плати Суборендар ю, який зобов' язаний сплачу вати орендну плату не пізніш е дат, визначених цим Договор ом, незалежно від факту одерж ання Суборендарем таких раху нків.

З матеріалів справи вбача ється, що між сторонами було п ідписано акт № СС-1402/01 здачі-при йняття робіт (надання послуг ) від 14.02.10. на суму 7 290,00 грн.

Таким чином, судом встанов лено, що відповідач згідно ум ов Договору, повинен був спла тити на користь позивача суб орендну плату за користуванн я приміщенням за лютий 2010 р. в р озмірі 7 290,00 грн. до 20.01.10.

Як визначено абз. 1 ч. 1 ст.193 Гос подарського кодексу України , суб' єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов' язанн я належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо викон ання зобов' язання - відпов ідно до вимог, що у певних умов ах звичайно ставляться.

Як визначено ч. 2 ст. 193 Господа рського кодексу України, кож на сторона повинна вжити усі х заходів, необхідних для нал ежного виконання нею зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечен ня загальногосподарського і нтересу. Порушення зобов' яз ань є підставою для застосув ання господарських санкцій, передбачених цим кодексом, і ншими законами або договором .

Відповідно до ст. 626 Цивільно го кодексу України, договоро м є домовленість двох або біл ьше сторін, спрямована на вст ановлення, зміну або припине ння цивільних прав та обов'яз ків. Договір є двостороннім, я кщо правами та обов'язками на ділені обидві сторони догово ру.

Але судом встановлено, що вс упереч вищеназваному догові рному зобов' язанню, відпові дач не виконав своїх обов' я зків в частинні сплати субор ендної плати за лютий 2010 р., в ре зультаті чого у Фізичної осо би - підприємця ОСОБА_2 ви никла заборгованість перед П риватним підприємством “Аст ра-Люкс”, яка становить 7 290,00 гр н.

Статтею 629 Цивільного кодек су України встановлено, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 530 Цивільного ко дексу України, якщо у зобов'я занні встановлений строк (т ермін) його виконання, то вон о підлягає виконанню у цей ст рок (термін).

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов' яз ання повинні виконуватися на лежним чином відповідно до у мов договору та вимог цього к одексу, інших актів цивільно го законодавства, а за відсут ності таких умов та вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться. Одностор оння відмова від виконання з обов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься (ст. 525 Цивільного кодексу У країни), якщо інше не встановл ено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України, порушенн ям зобов'язання є його невико нання або виконання з поруше нням умов, визначених змісто м зобов'язання (неналежне вик онання).

З огляду на вищевикладене, с уд дійшов висновку, що вимоги позивача про стягнення з від повідача заборгованості зі с плати суми суборендної плати за лютий 2010р., відповідно до ум ов Договору в сумі 7290,00 грн. є обґ рунтованими і підлягають зад оволенню у повному обсязі.

В зв' язку з тим, що відпові дач припустився простроченн я по платежах, позивач на підс таві ст. 625 Цивільного кодексу України просить суд стягнут и з відповідача на свою корис ть 8 144,28 грн. - збитків від інфл яції та 406,24 грн. - 3 % річних.

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України, боржни к вважається таким, що прос трочив, якщо він не приступи в до виконання зобов' язання або не виконав його у строк, встановлений договором або з аконом.

Пунктом 1 ст. 216 Господарськог о кодексу України встановлен о що, учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність з а правопорушення у сфері гос подарювання шляхом застосув ання до правопорушників госп одарських санкцій на підстав ах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законам и та договором.

Згідно п. 1 ст. 218 Господарсько го кодексу України, підставо ю господарсько-правової від повідальності учасника госп одарських відносин є вчине не ним правопорушення у сф ері господарювання.

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України, боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов' язання, на вим огу кредитора зобов' язаний сплатити суму боргу з урахув анням встановленого індексу інфляції за весь час простро чення, а також три проценти рі чних від простроченої суми.

При перевірці правильност і обчислення позивачем суми збитків від інфляції судом в становлено, що позивачем доп ущено помилку, в зв' язку з чи м з відповідача на користь по зивача підлягає стягненню су ма збитків від інфляції в роз мірі 860,22 грн. (за обґрунтованим розрахунком суду).

За таких обставин, враховую чи вищевикладене, суд приход ить до висновку про задоволе ння вимог позивача щодо стяг нення з відповідача 406,24 грн. - 3 % річних.

Крім того, позивач на підста ві п. 9.7 Договору просить суд ст ягнути з відповідача на свою користь 1 458,00 грн. - штрафу.

Відповідно до п. 9.7 Договору п ередбачено, що якщо простроч ення сплати орендної плати а бо інших платежів перевищує 5 календарних днів, Суборенда р зобов' язаний сплатити на користь Орендаря штраф у роз мірі 20 % від простроченої суми .

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач повинен б ув сплатити суму орендної пл ати за лютий 2010 р. - до 20.01.10.

Таким чином, починаючи з 21.01.10. у відповідача починається п рострочення платежу по оплат і суборендної плати за лютий 2010 р.

Згідно ст. 256 Цивільного коде ксу України визначено, що поз овна давність - це строк, у меж ах якого особа може звернути ся до суду з вимогою про захис т свого цивільного права або інтересу.

Відповідно до ч. 2 ст. 258 Цивіль ного кодексу України передба чено, що позовна давність в од ин рік застосовується, зокре ма, до вимог про стягнення неу стойки (штрафу, пені).

Згідно ч. 2 ст. 549 Цивільного ко дексу України визначено, що ш трафом є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н евиконаного або неналежно ви конаного зобов'язання.

Загальне правило початку п еребігу позовної давності мі ститься у ч. 1 ст. 261 Цивільного к одексу України, де встановле но, що перебіг позовної давно сті починається від дня, коли особа довідалася або могла д овідатися про порушення свог о права або про особу, яка його порушила.

В ч. 3 ст. 267 Цивільного кодексу України передбачено правило , згідно з яким позовна давніс ть застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зро бленою до винесення судом рі шення.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем заявле но клопотання про застосуван ня строку позовної давності щодо вимоги про стягнення су ми штрафу у розмірі 1 458,00 грн.

Судом встановлено що позив ач довідався про порушення с вого права з боку відповідач а - з 21.01.10.

Таким чином, з наведеного вб ачається, що строк позовної д авності про стягнення з відп овідача на користь позивача суми штрафу у розмірі 1 458,00 грн. сплив у позивача 21.01.11., тод і як Приватне підприємство “ Астра-Люкс” звернулось до су ду з даним позовом 05.12.11.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлено, що позива чем пропущено строк позовної давності для звернення до су ду з позовною вимогою щодо ст ягнення суми штрафу, в зв' яз ку з чим суд відмовляє позива чу в задоволенні позову в час тині стягнення з відповідача 1 458,00 грн. - штрафу.

За таких обставин, позов При ватного підприємства “Астра -Люкс” підлягає частковому з адоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно розм іру задоволених позовних вим ог.

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 82 - 85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Господарс ький суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Приватн ого підприємства “Астра-Люкс ” задовольнити частково.

2. Стягнути з Фізичної о соби - підприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, ідентифікаційн ий код НОМЕР_1) на користь П риватного підприємства “Аст ра-Люкс” (04073, м. Київ, проспект Мо сковський, 21, код ЄДРПОУ 31120013) 7 290 (с ім тисяч двісті дев' яносто) грн. 00 коп. - основного боргу, 406 (чотириста шість) грн. 24 коп. - 3 % річних, 860 (вісімсот шістдеся т) грн. 22 коп. - збитків від інфл яції, 698 (шістсот дев' яносто в ісім) грн. 17 коп. - судового збо ру.

3. В іншій частині по зову - відмовити.

4. Після вступу ріше ння в законну силу видати нак аз.

5. Рішення господар ського суду набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя Т.М. Ва щенко

Повне рішення

складено 07.02.12.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.01.2012
Оприлюднено22.02.2012
Номер документу21443070
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/4

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 31.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Підченко Ю.О.

Ухвала від 26.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

Ухвала від 18.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

Ухвала від 13.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні